Mariadistel
Mariadistel wordt al duizenden jaren als zeer medicinaal plantje gezien. De distel behoort tot de Asterfamilie (waar bijvoorbeeld ook de madeliefjes van afstammen). De distel kan wel 3 meter hoog worden en komt veel voor in Noord-Amerika. De bladeren zijn stekelig en geven een melkachtig sap als je ze openbreekt. De distel zelf geeft roze bloemen met zeer scherpe uitsteeksels. Mariadistel heeft afgelopen jaren een enorme opmars beleefd. Door ons slechte welvaartsvoedsel krijgt de lever flink wat te verstouwen. Mariadistel ondersteunt de natuurlijke reiniging van de lever.
Mariadistel is een zeer bijzonder gezond plantje te noemen. Het helpt mensen met diabetes type 2 om hun insulineresistentie te verbeteren. Maar meest bekend staat de mariadistel om zijn vermogen de lever te ontgiften. Het wordt veel ingezet ter behandeling van levercirrose (zowel veroorzaakt door overvloedig gebruik van alcohol, als door teveel slechte voeding). Ook wordt mariadistel vaak ingezet bij langdurig medicijngebruik om de giftige uitwerkingen af te zwakken. In de zaden van de mariadistel komen zogeheten Silymarine voor. Dit is een verzamelnaam voor een groep werkzame stoffen (silybine, silycristine en silydianine). Silymarine neutraliseert talrijke gifstoffen (denk aan drank en drugs en te vetrijk/zout/suikerrijk voedsel) en is in staat schadelijke restproducten van de stofwisseling te verwijderen. De werking van mariadistel berust op hoofdzakelijk twee belangrijke eigenschappen:
- Silymarine verandert de structuur van de buitenste laag van de membraan van levercellen. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen niet meer kunnen binnendringen.
- Silymarine stimuleert de aanmaak van RNA en eiwitsynthese. Hierdoor wordt vorming van nieuwe levercellen bevorderd.
Mariadistel komt erg vaak voor in (lever) reinigingskuren. Ook zijn er tabletten, capsules en druppels verkrijgbaar om preventief te slikken/gebruiken om de lever wat te ontzien. Mariadistel geeft geen bijwerkingen. Tachtig procent van de door het bloed opgenomen silymarine wordt via de gal uitgescheiden. Bij langdurig gebruik treedt er geen verhoging van Silymarine op in de galspiegel. In enkele zeldzame gevallen kan een teveel aan mariadistel-inname (in één keer) lichte diarree opleveren. Het is absoluut geen slecht plan om lief te zijn voor je lever en dagelijks mariadistel te slikken/te gebruiken. Mariadistel is ook gedroogd verkrijgbaar al is dit moeilijker verkrijgbaar. Je kunt dagelijks mariadistelthee drinken.
Ik mag dit niet gebruiken in combinatie met de chemokuur, 2 dagen voor en na de kuur mag je het niet innemen. Misschien belangrijk om dit te melden.