Piri piri

Piri piri is een rode peper die oorspronkelijk uit Amerika afkomstig is. Portugese zeevaarders brachten de peper naar Afrika, waar het vandaag de dag nog dagelijks wordt gegeten. Het wordt vaak gebruikt in een kruidenmix of in een olie.

Er zijn verschillende kruidenmixen vindbaar onder de naam piri piri. De meest eenvoudigste variant is gemaakt van zout, cayennepeper en chilipeper. Daarnaast zijn er nog talloze andere varianten vindbaar, zo heeft iedere keuken zo onderhand wel zijn eigen piri piri variant. Een zeer veel gebruikte variant die in erg veel keukens worden gebruikt bestaat uit (handgemalen) Spaanse paprika, zeezout, piri piri pepers (dus cayennepeper en chilipeper) gember, fijn gesnipperde ui, knoflook, kardemom en oregano.

Piri piri geeft tal van gerechten een zeer pittig tintje. Het is in de supermarkt ook kant-en-klaar verkrijgbaar, maar let op: deze varianten bevatten erg veel (keuken) zout. Maak het liever lekker zelf met liefst verse gemalen kruiden of koop de kruiden in de bio winkel en gebruik Keltisch zeezout. Een erg lekker piri piri kruidenmix maak je met:

  • cayennepeper
  • chilipeper
  • een theelepel kerrie masala
  • oregano
  • kardemom
  • een vleugje kaneelpoeder
  • Keltisch zeezout (ongeveer een halve theelepel)
  • en de rest flink opvullen met kurkuma en gember

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *