Meukvrije chocolade borstplaat ( vegan + suikervrij)

Rondom sinterklaas vinden we het volop in de winkels: borstplaat! Borstplaat (ook: suikergoed) is een snoepgoed gemaakt uit water of melk, suiker en een smaakstof, zoals vanille of cacao.. Borstplaat  wordt voornamelijk gegeten in de periode rond Sinterklaas, maar tegenwoordig kunnen we het ook het gehele jaar door kopen. Het originele recept bestaat uit basterdsuiker, roomboter en slagroom, waaraan meestal nog allerlei smaakjes wordt toegevoegd als vanille en cacaopoeder. Toen suiker nog een luxeproduct was en verscheept werd naar ons land, werd borstplaat ook alleen gemaakt voor bijzondere gelegenheden zoals bruiloften. Nu kunnen we het allemaal maken, maar het is wel een kunst. Een echte goede borstplaat heeft een crunchy bite, maar is zacht van binnen.

DSC_0399

Nu begrijpen we, dat dit suikergoed nu niet bepaald wat je zegt gezond is. Het bestaat uit suiker en vet. Daarnaast bevat het melk ( lactose, zuivel) en veel andere hulpstoffen ( E nummers) Om een meukvrije variant te maken kostte mij dan ook heel wat mislukkingen. Suiker en vet zijn in borstplaat namelijk de leiders, de fundering, de basis. Deze vervangen betekent vervangen met iets wat dezelfde fundering biedt om een borstplaat te verkrijgen die net zo crumchy is van buiten, maar zacht van binnen. Het is mij eindelijk gelukt om een echt goede gezonde vervanger te bedenken!

DSC_0400

Deze chocolade borstplaat is bijna identiek aan gewone borstplaat! De smaak, het mondgevoel, en de textuur, alles is vrijwel identiek. Maar toch maar drie ingrediënten, supersnel te maken en gezond! Geschikt voor veganisten, diabeten, en mensen met lactose / caseïne intolerantie!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram biologische erythritol
  • vier flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • 40 ml amandelmelk ,  of sojamelk, of andere plantaardige melkvervanger

Zo maak je het:

Je kunt ieder gewenst vormpje gebruiken. Het leukst zijn de flikjes. Deze kun je maken met ronde vormpjes van 100% siliconen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor andere leuke vormpjes. Doe de suiker + cacao in een steelpan met dikke bodem, en voeg hieraan een eetlepel van de melk toe, zet op hoog vuur en blijf roeren tot de massa in elkaar versmelt, voeg vervolgens steeds beetjes van de melk toe en blijf roeren tot de massa volledig in elkaar is versmolten e en beetje stroperig is geworden.

DSC_0404

Haal de pan van het vuur en vul direct de vormpjes. Laat dit twee / drie uurtjes  ( liefst langer) drogen tot ze volledig zijn uitgehard.

DSC_0401

Je kunt je borstplaat extra lekker maken door er bijvoorbeeld een theelapel vanille bourbon aan toe te voegen. Je kunt er ook allerlei lekkere dingen aan toevoegen als ze in het malletje drogen, zoals gojibessen, cacaonibs, noten, zaden en pitten.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *