Meukvrije chocolade van BEANBERRY….hoe meukvrij is dat ?

Wat geeft een man meest aan een vrouw naast bloemen? 🌺 Juist!!! CHOCOLADE! 😍🍫🍫🍫 Chocolade heeft iets magisch voor velen. Alleen het woord doet velen water in de mond lopen. Ik ben geen echte choc-o-holic maar ik vind het wel één van de aller-lekkerste dingen die ook zijn uitgevonden op gebied van voeding. Ik geniet er op zijn tijd van. Ik ben een echte bittere / pure chocoladefan, ik hou van 100% puur. Melkchocolade vind ik ook verrukkelijk, maar ik krijg daar wel meteen last van ( maagpijn, misselijkheid ) en dus eet ik het eigenlijk nooit, Ik vind het geen gemis, omdat ik nét zo hard kan genieten van een stukje bittere chocolade.

We weten, dat chocolade niet onder het kopje “ GEZOND” staat. En dat is natuurlijk dikke-prima, want het gaat om een zogenoemd GENOTSMIDDEL, en mogen we er af en toe best van genieten.
Als we maat houden in ons chocolade-snoep-gedrag, is chocolade op zijn tijd niet meteen een aanslag op je lijf. Je lichaam is, in goede staat van gezondheid, prima in staat om vervelende stoffen op te ruimen. Onder vervelende stoffen noem ik suikers, verzadigde transvet-zuren en vele synthetische hulpstoffen, zoals aroma’s, kleur / geur en smaakstoffen. Veel chocolade wordt ook gemaakt uit zeer goedkope grondstoffen, zoals melkpoeders. Het kan daarom zeker zinvol zijn, om goed te letten op ingrediënten, producties en voedingswaarden.

IETSJE GEZONDER????

Ik krijg regelmatig veel vragen over diverse “ gezonde” chocolade die op de markt worden gezet en vele webwinkels daar hoog van de toren mee blazen. Bijvoorbeeld paas-eitjes die dit / dat/ zus en zo vrij zijn. We zien anno 2022 naast de tsunami aan allerlei smaken paas-eitjes in supermarkten en webwinkels, een nieuwe trend: paaseitjes die vrij zijn van o.a dierlijke componenten, lactose, gluten en  toegevoegde tafelsuiker.  Ook ” biologisch” wordt sterk gebruikt om paas-chocolade een gezonder imago te geven. Vele web-winkels beginnen daar al vroeg in het jaar mee te adverteren. We zien werkelijk van alles voorbij komen om ons het gezondere gevoel te geven, alles wordt uit de kast getrokken. Maar hoe zit de werkelijkheid nu in elkaar?
VEGANISTISCHE (PAAS )CHOCOLADE:
Veganistisch is hip. Het wordt net als biologisch gekoppeld aan goed, groen, en gezond. Dat dit maar 9/10 keer het geval is, lees je IN DIT ARTIKEL. Veganisme wordt op dit moment vreselijk uitgemolken, ook( paas) chocolade ontkomt hier niet aan. Er zit inderdaad geen dierlijke componenten in de chocolade, maar daar stopt het. Anders gezegd zitten de veganistische alternatieven bommetje vol met suiker, en plantaardige transvetten als palm olie, of industriële cacaoboter ( cacaomassa ) Qua gezondheid is het gelijk aan een conventioneel stukje chocolade. Verkijk je daar dus nooit op, en lees de ingrediënten.
GLUTENVRIJE (PAAS) CHOCOLADE:
De claim ” glutenvrij” heeft net als biologisch een zeer gezond imago, en wordt daarom te pas en te onpas op verpakkingen gezet. 9/10 producten zijn van nature al vrij van gluten, maar om het er extra op te zetten en te benadrukken worden producten beter verkocht. Chocolade is van nature in vrijwel alle gevallen al glutenvrij, afhankelijk van een productieproces, en of de chocolade is gevuld of niet.  Het is daarom  meestal pure marketing om groot ” glutenvrij’ op een verpakking te zetten. Ook is glutenvrij-verklaarde chocolades niet gezonder. Als je echt niet tegen gluten kan, is het enkel gunstiger, maar voor de gezondheid hoef je deze niet te verkiezen boven conventionele paas-chocolades.
LACTOSEVRIJE( PAAS) CHOCOLADE:
Melk chocolades bevatten lactose en caseïne. Voor de pure chocolade geldt dit in de meeste gevallen niet, zeker niet als je voor 100% pure chocolade kiest.  De claim lactosevrij is dus wat betreft melk-chocolade wel belangrijk, als je zeer slecht lactose / en/ of caseïne kunt verteren. Maar ook hier betekent dit niet, dat de chocolade meteen gezonder is. Onthoud, dat voor wat er wordt uit gehaald, altijd iets terugkomt. Bijvoorbeeld om toch een melk-achtige smaak te verkrijgen worden er talloze E nummers in gestopt wat uiteindelijk zo’n stukje lactosevrije chocolade nog ongezonder kan maken dan een conventioneel stukje melk-chocolade.
BIOLOGISCHE( PAAS) CHOCOLADE:
Biologisch zegt, dat de ingrediënten van biologische afkomst zijn. Dit zegt verder INHOUDELIJK niets over de voedingswaarden. Zo is biologische rietsuiker of biologische kokosbloesemsuiker nét zo rijk aan glucose en fructose als gewone tafelsuiker, en doet het precies hetzelfde in ons lichaam. Suiker = suiker. En is biologische chocolade niets beter of gezonder dan conventionele chocolade.

HET ALTERNATIEF ?

Als je al het bovenstaande hebt gelezen vraag je je vast af waarom ik dan eerder nog schreef dat het wel degelijk zinvol is om goed naar de ingrediënten / productie / voedingswaarden te kijken…..Dat ga ik nu uitleggen. Er zijn namelijk wel degelijk uitzonderingen die een groot verschil kunnen maken. Om te beginnen is daar de 100% pure chocolade. Deze chocolade bestaat als het goed wordt gedaan enkel uit cacaomassa en cacaoboter . Daarna wordt dus niets aan suikers en andere meuk toegevoegd. Dit geeft de chocolade niet alleen een zeer uitgesproken smaak, maar ook een betere variant op chocolade. Ook hier is het wel belangrijk, dat je de juiste merken kiest, niet alleen voor de kwaliteit maar ook omdat deze merken biologisch en fair trade werken. Zeker in de wereld van de cacao is dat laatste erg belangrijk, omdat er vrij veel kinderarbeid rondgaat in deze wereld. Biologische certificatie garandeert bovendien een meest hoogst haalbare kwaliteit van de cacaobonen omdat deze aan zeer strenge eisen moet voldoen. Goed om op te letten dus, niet alleen bij pure chocolade, maar ook bij andere soorten. Vanaf 100% gaat het gehalte alleen maar naar beneden, bijvoorbeeld 99% of 98-97% cacaogehalte. Dit houdt in dat de chocolade minder bitter wordt van smaak en zoeter omdat er suikers aan worden toegevoegd. Biologische merken kiezen meest voor kokosbloesemsuiker, of rietsuiker. Hoe minder het cacaogehalte wordt, hoe méér suikers er aan de chocolade worden toegevoegd. Op deze manier kun je zelf het suikergehalte in de hand houden. Ook is het belangrijk hoeveel cacaoboter ( vet) er is gebruikt. Dit maakt chocolade bijvoorbeeld harder en meer romig. De gehaltes aan verzadigde vetzuren kan flink oplopen. Zeker in de goedkopere segmenten kan het vet en suiker-gehalte gierend hoog zijn. Tot slot heeft productie ook een flinke vinger in de pap. Massaproducties moeten winstgevend zijn en minimaal kosten, er wordt dan ook vooral in snelle en massale producties veel aan meuk gebruikt. Het is daarom verstandig om te kiezen voor kleinere ondernemingen die gewoon zijn te traceren en zelfs nog handmatig te werk gaan. In Nederland zijn er een aantal. Ik maakte onlangs kennis met de zeer bijzondere chocolade van www.beanberrychoclates.nl Ik werd benaderd via Instagram door de eigenaresse , de Peruaanse Nathaly, die mij erg nieuwsgierig maakte naar haar chocolade.

BEANBERRY

Aanvankelijk wilde ik haar aanbod om mij geheel vrijblijvend iets toe te sturen afslaan. Ik bekeek haar website en alhoewel het er echt fantastisch uitzag, vond ik het feit dat zij kokosbloesemsuiker gebruikte een NO GO voor mij en Puur & Fit. Toch bleef Nathaly standvastig en haalde mij over om toch wat te gaan testen. Ze overtuigde mij om het feit dat ze vertelde dat zij zeer weinig kokosbloesemsuiker gebruikte en dat zij alles in hoofdzaak zoette en biologische erythritol en xylitol. Verder kon ik ook totaal NIETS tegen alle andere ingrediënten inbrengen, want die zagen er ronduit indrukwekkend uit, Nathaly is pas enkele maanden bezig met haar chocolade winkel, en ze heeft alles zeer grondig uitgedacht, hoe ZIJ het ect graag wilde. Dit maakt dat BEANBERRY niet het zoveelste chocolademerk is, maar dat het om iets echt unieks gaat waar zoveel mogelijk is gekeken naar mens, dier en milieu, maar absoluut ook naar smaak en uiterlijk. Nathaly’s VERHAAL staat op haar website te lezen en net als ieder ander persoonlijke story achter een merk is het een vrij bijzonder verhaal, wat haar tot het zelf produceren van meukvrije chocolade bracht. Want ja……meukvrij durf ik deze chocolade ondanks het piepkleine aandeel in kokosbloesemsuiker wel te noemen.  Nathaly wilde tot het uiterste gaan om een zo meukvrije chocolade te produceren die niets moest inleveren in smaak. Ze kwam na heel wat uitproberen terecht bij de allerbeste pure, biologische ingrediënten waar zij aan kon komen en ze koos voor biologische erythritol en biologische xylitol om de chocolade gezonder te zoeten. Het aandeel van ( biologische ) kokosbloesemsuiker achtte zij noodzakelijk om de zeer sublieme smaak en textuur van chocolade te verkrijgen. Ze gebruikt zo weinig mogelijk om tot deze goede smaak en textuur te bekomen, wat sowieso betekent dat haar chocolade nooit hoog in suikers zitten. Haar chocolade maakt ze allemaal zelf en met de hand. In de toekomt zal er wel een aantal machines komen om de grotere vraag naar productie beter aan te kunnen maar vooralsnog maakt Nathaly alles met de hand. En dat ambachtelijke handwerk is van de prachtige bonbons af te zien. Geen enkele bonbon is hetzelfde en dat maakt het vrij uniek.
Op de website van BEANBERRY staat ontzettend veel informatie. Waaronder een “ menukaart” waarin je alle ingrediënten van al haar gemaakte bonbons en repen kunt aflezen. Ook vertelt ze heel veel over de ingrediënten die zij gebruikt en waarom zij explosief voor deze kiest. Dat vind ik persoonlijk fijne en nuttige informatie voor de consument. Uiteraard zie ik her en der wel wat claims, waar ik zo mijn bedenkingen over heb, zoals de claim, dat kokosbloesemsuiker meer voedingswaarde zou hebben dan gewone suiker. Om deze te benutten, zouden we heel erg veel kokosbloesemsuiker moeten eten, en aangezien Nathaly juist maar zeer weinig gebruikt gaat deze claim niet helemaal op. Maar verder ? Ik vind dat zij haar huiswerk behoorlijk goed heeft gedaan.
Nog een fijn detail zijn de verpakkingen. Deze zijn 100% bio-afbreekbaar, FSC gecertificeerd en de wikkels van de repen zijn gemaakt uit 100% VEGEWARE, wat uitsluiten uit plantaardige bronnen wordt vervaardigd. Nathaly maakt alles niet alleen zelf, ze pakt ook alles zelf handmatig in. Daarnaast biedt zij nog andere service aan zoals gepersonaliseerde kaartjes en speciale bonbons voor mensen met bepaalde allergieën .

DE BONBONS / REPEN

Nathaly stuurde mij  een doos bonbons ( €15,99 voor 15 bonbons ) toe, een “ FRUITY DARK “ reep ( € 3,99) en…een bijzondere reep, daarover ga ik verderop meer vertellen. Laten we eerst in de prachtige doos bonbons gaan duiken. Alleen het openen van de doos voelt al als pure luxe en blijdschap. De bonbons zijn PRACHTIG. De kleuren vind ik INSANE mooi.Het vraagt veel kunst om met enkel plantaardige groente en fruitpoeder deze prachtige kleuren te verkrijgen, ik ben dan ook serieus zwaar onder de indruk. De vullingen….OH MY! Uiteraard wil je weten wat er allemaal in de bonbons zitten, daarom zit er bij de bonbons een kaart die dit zeer gedetailleerd per bonbon omschrijft.
De bonbons zijn bijna té mooi om op te eten, ik had er gewoon een beetje moeite mee om zoiets moois in één keer te “ vernietigen”😬 Ze zijn NIET-NORMAAL-MEER zo lekker, stuk voor stuk. Ze zijn goed gevuld waardoor ze best machtig zijn. Ik heb de proef test dan ook uitgevoerd met meerdere liefhebbers, waaronder vriendlief die deze bonbons ronduit geweldig vond. Aan iedereen die ik deze bonbons liet proeven hoorde ik alleen maar lof. En hoe prachtig ze waren. Mijn grote favoriet is de zoete vanille / witte chocolade genache met stukjes abrikoos. HEMELS! Chocolade-heaven! 🍬🍬 Geen enkele bonbon viel tegen. Voor de echte choc-o-holic een feest!
De repen zien er al nét zo indrukwekkend uit als de bonbons. Het zijn om te beginnen ongelijke stukjes aan elkaar wat een bijzonder mooie reep geeft. De onderkant van de reep die ik ontving is verrijkt met gekaramelliseerde nootjes uit Xylitol. De smaak……GOOD LORD! 😀 Als je HIER als echte pure chocolade-liefhebber niet gelukkig van wordt, dan weet ik het niet. Eén van mijn grote favoriete smaken, sinaasappel, zit er ook in verwerkt, hoe lekker!  Ik ontving naast deze reep nog één zelfde reep. Ik had Nathaly namelijk gevraagd of het mogelijk was om chocolade te maken zonder kokosbloesemsuiker, en dus enkel gezoet met biologische erythritol en Xylitol. Zij heeft voor mij zo’n reep gemaakt. Qua uiterlijk zijn de repen met en zonder kokosbloesemsuiker identiek. Ook vond ik persoonlijk mijn gevraagde reep lekkerder in de zin dat ik de sinaasappelsmaak en de cacao meer proefde. Ook is het wat betreft de zoetkracht subliem te noemen.Ik was daarom super enthousiast en heb gevraagd of Nathaly in staat was om deze repen onder mijn eigen lijn MO’S FAVORITES exclusief bij Puur &Fit te produceren. Daar gaan we komende weken mee aan de slag! HOE COOL!! 😁 Mijn eigen meukvrije chocolade! Ik kan niet wachten! Ik houd jullie op de hoogte!
Wat ik vind van deze BEANBERRY chocolade ? Ik geloof dat dit wel duidelijk is na mijn enthousiasme hierboven ! Ik vind het niet alleen knap werk, maar ook zeer knap hoe Nathaly met pure, biologische en natuurlijke ingrediënten deze prachtige bonbons maakt. Dat vraagt kennis en kunde maar vooral veel liefde in wat je doet. Iedere bonbon is een plaatje van binnen en van buiten. Uiteraard blijft chocolade chocolade en moeten we het met mate consumeren, maar deze BEANBERRY chocolade is zeer de beste keuze om te maken in een iets betere / verantwoorde chocolade, niet alleen voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Als je echt puur wilt genieten, dan zijn dit JOUW bonbons en repen.

WAAR TE KOOP ?

Je kunt alle BEANBERRY chocolade bestellen via de website. Daar vind je niet alleen mijn geteste bonbons en reep, ook vind je luxere cadeauverpakkingen en speciale thema’s zoals liefde. Ook voor speciale gelegenheden, zoals pasen, Sinterklaas en kerst, maakt Nathaly chocolade die zij in deze seizoenen aanbiedt.
Wil je mijn doos bonbons bestellen ? KLIK DAN HIER
Wil je de FRUITY DARK chocoladereep bestellen ? KLIK HIER
De prijzen staan overal bij vermeld. Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Nathaly, zij beantwoordt je vragen razendsnel.

 

Een reactie op “Meukvrije chocolade van BEANBERRY….hoe meukvrij is dat ?

  1. Meukvrij is bij chocolade niet zo belangrijk als je eenmaal in de overgang zit, dan is chocola/cacao gewoon ongezond en te verhittend en dat blijft zo, het is net als koffie en alcohol extreem verhittend en de gezondheidsclaims die altijd worden genoemd vallen daarbij totaal in het niet.Zeker als je al hitte klachten hebt (opvliegers, snel een kort lontje,irritatie,huidproblemen,slaapproblemen,allemaal kenmerken van een overbelaste of verzwakte lever en teveel hitte in het lijf. Ik vind het altijd jammer als de mythe van gezonde chocola weer ergens wordt vertelt.Als aparte stofjes worden benoemd als heilzaam terwijl de nadelen groter zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *