Meukvrije oliebollen

Ieder jaar kijken we er toch stiekempjes naar uit; de oliebollen! Wie verlekkert zich nu niet aan de heerlijke oliebollen-geur als we langs een oliebollenkraam lopen? Een eerste oliebol van het jaar is dan zo gekocht en weg gehapt.  Helaas zijn oliebollen nu niet bepaald gezond. Natuurlijk, voor één keertje….maar het blijft eigenlijk nooit bij één keertje omdat ze altijd naar méér smaken 😉

sam_9323

Oliebollen zijn voor een grote groep mensen ook niet geschikt. Denk aan mensensen met Coeliakie, of andere allergieën en intoleranties. Daarnaast zijn zowel de oliebollen van de kraam als uit de winkels bagger vet. Er wordt gebakken in ongezonde olie. De echte homemade gebakken oliebollen zijn dan ook echt het lekkerste en meest gezond, als we dan toch mogen kiezen. Echter: de kant en klaar oliebollen mixen zijn ook niet erg meukvrij. Ik bedacht daarom een heerlijk recept wat 100% meukvrij is en tevens zeer eenvoudig om te maken. Dit recept is geschikt voor iedereen! ( m.u.v unieke en weinig voorkomende allergieën natuurlijk)  Je kunt ze bakken met of zonder rozijnen en krenten. Wat je wilt.

Een ontzettend belangrijk detail is waar je de bollen in bakt. Ik frituur sowieso nooit, maar maak 1 x per jaar de uitzondering om deze heerlijke oliebollen te bakken. Dit doe ik in ECHTE kokosolie. ROYAL GREEN  is gegarandeerd 100% zuiver en meukvrij en niet afkomstig van afval. Je oliebollen blijven zo echt een stuk lekkerder en langer vers, en zijn een stuk gezonder. Gebruik liefst een oud gietijzeren pannetje. Deze kun je dan bewaren voor ieder jaar weer wat in te bakken. Bak je een kleine hoeveelheid, dan kun je zelfs een goede steelpan gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld een oud gietijzeren steelpan die ik ooit vond voor 50 eurocent in de kringloopwinkel. Voor mij ideaal omdat ik geen bergen oliebollen hoeft te bakken. Zet een vergiet klaar en bekleed deze met keuken papier. Dit zorgt ervoor dat de oliebollen goed uitlekken en minder vet zijn.

Dit heb je nodig:

( voor ongeveer 20/25 oliebollen)

  • 450 gram boekweitmeel
  • een flinke eetlepel psyllium ( optioneel, voor meer elasticiteit)
  • 50 gram kokosmeel
  • 4 gram biologische droge gist
  • drie eetlepels stevia sweet Xtra
  • een heel klein snufje keltisch zeezout
  • 415 ml water

 

  • Voor rozijnenbollen: een kopje geweekte en uitgelekte rozijnen

Zo maak je het:

Doe de boekweit, psyllium, kokosmeel, gist, stevia en het water in een kom en roer stevig door. Als de massa wat te droog en te loskorrelig blijft, meer water toevoegen maar maak het niet te nat. Het moet een stevig beslag blijven. Voeg het zout toe en roer door., Dek de kom af met een droge doek en laat het beslag een uurtje rijzen. Als je rozijnenbollen wilt maken, voeg de rozijnen na de rijstijd toe.

Laat ongeveer 400 gram kokosolie smelten in de pan. Er moet een behoorlijk laagje ontstaan zodra de kokosolie is gesmolten zodat de bollen goed zijn ondergedompeld. Zodra de olie op temperatuur is ( als het wat begint te borrelen) met een grote lepel steeds wat beslag in de olie laten glijden en de oliebol laten bakken. Beweeg de oliebol met een spaanlepel zodat de oliebol aan alle zijden mooi goudbruin worden. Schep de oliebol uit de pan en laat uitlekken in het vergiet.

sam_9326

Heerlijk met Stevia Icing poedersuiker! 

14 Reacties op “Meukvrije oliebollen

  1. Hoi hoi wat kan ik gebruiken ipv amandelmeel of moet je die gebruiken alvast bedankt

  2. Volgens mij heb je niet goed gelezen Marga ,er staat boekweit en kokosmeel ! ????

    • vanille poeder in bourbon of bedoel je vanille suiker? suiker zou ik afraden.

  3. Beste Monique,
    Doorgaans ben ik enthousiast over je recepten, helaas werd ik niet blij van dit oliebollenrecept. Ik vond het echt een meelbal!

    • dan is er vast iets fout gegaan. Ik heb gelukkig verder alleen erg goede reacties ontvangen, jij bent echt de eerste. Het kan aan erg veel factoren liggen. Volgend jaar nieuwe kansen 😉 WWarme groet!

  4. Helaas moet ik ook zeggen dat het GEEN succes was! Nou weet ik niet of het aan het Boekweitmeel lag of niet? Ik woon namelijk in Canada en ik kreeg zwarte bollen van dat meel. Het oog wil ook wat, maar de smaak was ook niet wat ik ervan verwacht had!
    Ik dacht zelf, “volgende keer probeer ik het met rijstemeel”.
    Graag zou ik je reactie hierop willen Monique. Wat moet je anders doen wanneer je rijstemeel gebruikt?

    • dat kan mogelijk een oorzaak zijn. Ik weet niet wat de kwaliteit van Canadees meel is. Je kunt het idd proberen met andere glutenvrije meelsoorten en iets minder gist. Ook de gist is van cruciaal belang. Was het biologische droge gist? Succes en warme groet!

  5. Klop het nou dat da kokosolie op de foto helemaal vloeibaar is? Rond kamertemperatuur is het dat toch meestal niet?

  6. Welk type / merk psyllium heb je gebruikt, Monique?

    Bij Google vind ik diverse merken en het is mij onbekend.

    Kun je ook zonder gist werken?
    Dus er iets anders voor in de plaats zetten?

    Alvast bedankt voor de moeite om te antwoorden,
    Groeten Angela, YinYangela

    • het maakt niets uit welk merk psylium, je kunt alles gebruiken en nee, gist is wel nodig. Je kunt ook bakpoeder gebruiken maar dan wordt de textuur wel anders. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *