Oven bollen

We kunnen er rondom de jaarwisseling niet omheen: oliebollen! Het is algemeen bekend dat deze traditionele lekkernij rond de jaarwisseling nu niet bepaald hoog scoort op de gezondheidsmeter. Dit komt vooral omdat de oliebol bestaat uit tarwebloem, en nog meer vervelende ingrediënten die ons darmstelsel en de maag behoorlijk kunnen plagen.  Zeker voor mensen die overgevoelig zijn, intolerant of allergisch voor bepaalde ingrediënten moeten de lekkernij aan hun neus voorbij laten gaan. Ook zijn ze niet bepaald vetvrij, wat zeer zeker een zware belasting vormt voor de maag.

sam_9387

Ik maak mijn oliebollen al jaren in de oven. OK, ze zijn tikje anders dan anders dan de gangbare olie ” bom”, maar absoluut niet verkeerd. Daarnaast heeft het nog meer voordelen:

 • het is lichter verteerbaar
 • het is vrij van gluten, suiker, melk en andere additieven
 • het levert geen ” oliebollen-lucht” op in je huis die je weken na het bakken nog ruikt
 • je houdt de complete regie over wat je toevoegt aan smaakmakers, zoals krenten/rozijnen, kaneel, vanille, en andere kruiden en specerijen, en suikervervangers.

Ik heb er lang over gedaan, om de ultieme ovenbol te maken. Vele eerdere recepten zijn gesneuveld. Tot ik bij dit gemakkelijke recept kwam! Dit recept geeft ongeveer 6-8 oliebollen. Of nee…OVEN bollen natuurlijk 😉

Dit heb je nodig:

 • 250 gram boekweitmeel
 • 20 gram psyllium vezels 
 • twee flinke eetlepels stevia sweet Xtra + een flinke eetlepel erythritol suiker
 • 4 gram droge biologische gist
 • een heel klein snufje keltisch zeezout
 • 225 ml havermelk of water
 • een snufje vanille bourbon

sam_9388

Zo maak je het:

Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Het moet een smeuïg, maar stevig beslag worden. Blijft het wat te droog, voeg er dan een klein beetje extra melk/water aan toe maar pas op dat je het niet te nat maakt. Wikkel de kom in een schone doek en laat het beslag op een warme plek een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet een kom met heet water klaar om je handen in te kunnen dompelen. Dompel steeds je handen in het water en trek wat van het beslag uit de kom, maak er oliebolletjes van. Je kunt geweekte rozijnen aan het beslag toevoegen als je rozijnenbollen wenst. Bak de oliebollen 10 minuten in het midden van de oven. Haal ze uit de oven en keer ze om. Bak ze opnieuw 10 minuten. Haal ze opnieuw uit de oven en draai ze opnieuw, zodat de meeste kanten goed garen. Laat de bollen ongevbeer 15-20 minuten in de oven garen, terwijl je bloijft controleren. Blijf dit doen, omdat de bollen anders droog uit de oven komen. Laat afkoelen. Bestrooien met Greensweet-stevia Icing poedersuiker!

sam_9389

 

7 Reacties op “Oven bollen

  • haha, wat wil je mij aandoen? HAHAHA! Maar leuk idee is het zeker!

   • Ja dat is i.d.d. een GEWELDIG idee………..Maar we zullen jou dit niet aandoen hoor Monique. (je maakt al ZOveel dingen zelf)
    Fijne Jaarwisseling
    en hartelijk dank voor jouw mooie gezonde recepten..
    …….zzzzuper :–)

 1. Ha Monique,
  is het ook mogelijk om ander meel te gebruiken? Ik vind boekweit echt helemaal niet lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *