…..Over de insecten tattoo’s …en Hollandicons ( 2021 ) van de Albert Heyn…..

Vorige week ( Maart 2019) postte ik op Facebook een aantal posten waarin ik mijn zorgen uitsprak over de nieuwste spaaractie van supermarktketen AH. Je kunt daar nu insectenplaatjes sparen waar een tattoo plakkertje bij zit. Over deze tattoo plakkers uitte ik mijn zorgen omdat deze zijn samengesteld uit behoorlijk wat toxische en synthetische stoffen. Ik vond dat opmerkelijk, gezien deze plakkers zijn bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar. Mijn posten maakten gigantisch veel los, en ik heb daarom besloten een artikel te schrijven over deze tattoo plakkers en waarom ik mij zorgen maak. 

WAT IS HET?

Supermarktketen Albert Heyn heeft sinds enkele weken een nieuwe spaaractie. We krijgen bij iedere  € 10 euro aan boodschappen een setje van twee kaartjes waarin ook een tattoo plakkertje bij zit. Dit plakkertje bekleedt verschillende soorten insecten. De bedoeling is, om deze insecten plakkers op armen en andere ledematen van onze kleinsten te plakken. De tattoo moet worden nat gemaakt waardoor het stukje plastic cellofaan eraf getrokken kan worden en de afbeelding op het stukje huid is geplakt.
De bedoeling erachter is super. AH wil met deze spaaractie aandacht geven aan de insecten en hoe belangrijk deze zijn voor mens, dier en milieu. De kinderen worden op een speelse manier bijgeleerd over het nut van de insectenwereld en krijgen zo meer kennis en respect voor de natuur. Niets anders dan goeds, en ik zou deze spaaractie dan ook met de volle 100% hebben geprezen, als de tattoo plakkers achterwege waren gelaten…….Waarom?

SYNTHETISCHE TOXISCHE STOFFEN

Ik kreeg ook zo’n pakje plaatjes in handen gedrukt toen ik mijn boodschappen afrekende bij de kassa van de AH. Meestal pak ik deze meuk nooit aan, of geef het weer weg aan één van de vele kinderen die buiten bedelend en vragend jou staan aan te gapen. Dit keer was ik ergens geprikkeld en nieuwsgierig geworden naar die plakkers. Wat zat er eigenlijk in? Thuis schrok ik mij het apenzuur. De lettertjes op de achterzijde van de stickers ware zeer klein, maar met mijn loep kon ik de ingrediënten goed lezen, en die kwamen nogal bij mij binnen….
Later ontdekte ik, dat de samenstellingen per afbeelding verschillen. Sommige afbeeldingen bevatten minder stoffen dan een andere. Maar allen bestonden ze uit behoorlijk wat synthetische en toxische stoffen.
Op de gebruiksaanwijzing kunnen we o.a lezen dat het goedje “ dermatologisch” is getest. Verder vinden we ook netjes de wettelijk verplicht gestelde waarschuwingen, zoals het gebruik vanaf het derde jaar, verstikkingsgevaar vanwege het zeer kleine formaat en te gebruiken onder toezicht van een volwassene. Tot zover keurig netjes.
Maar kijken we verder, zien we naast de toxische ingrediënten nog iets opmerkelijks. AH adviseert om de tattoo’s te verwijderen met 70% alcohol en / of make up remover  …..Dit vond ik ontzettend vreemd, om op een teer kinderhuidje met zulke agressieve middelen een plakkertje te verwijderen. Maar dan de stoffen….Ik licht ze in het kort uit.
AV/ ACRYLATE COPOLYMEER: 
Een benaming voor copolymeren van twee of meer monomeren die bestaan uit acrylzuur, methacrylzuur of één van hun esters.. Het wordt gebruikt als kleefstof, binder, maar bijvoorbeeld ook om kunstnagels van te maken. Er zijn ontzettend veel varianten. Ondanks de zeer grote variatie in de mix van monomeren die worden gebruikt bij de synthese van deze copolymeren ren polymeren zijn ze erg vergelijkbaar. Ze worden bestempeld als niet significant toxisch. Echter is onderbouwd, dat deze stoffen huidirritaties kunnen geven. Ondanks dit gegeven, en ook ondanks de nadelige effecten onder bijzondere omstandigheden,  worden de monomeren ( AV/ACRYLATEN)  in cosmeticaproducten beschouwd als een veilig additief.
POLYURETHAAN ( PU of PUR)
Polyutheraan is een kunststof die beter bekend staat onder de afkorting PU of PUR. In de jaren 80 en 90 lag dit PUR behoorlijk onder vuur omdat het tot PUR-schuim verwerkte isolatiemateriaal zeer schadelijk voor de gezondheid bleek te zijn. De kunststof behoort tot de polymeren en is er in ontzettend veel verschillende vormen en variaties. Algemeen gezien bestaan er harde segmenten PU en zachte segmenten PU. Vrijwel alle PU wat wordt gebruikt bestaat uit zowel harde als zachte segmenten. De harde segmenten worden meestal gemaakt uit een di-iscoyanaat ( methyleendifenylol-isocyanaat, ook wel MDI) Het zachte segment van polyutheraan eindigt meestal op twee of meer OH-groepen, zoals PEO of PPO.
Op internet is voornamelijk erg veel te vinden over de schadelijke PUR schuim isolatie. Deze verhalen liegen er niet om. In de tattoo plakkers zit uiteraard geen schuim, maar wel deze toxische stof.
BUTHETH-2 ACETAAT( PPG-2, METHYLETHERACETAAT)
Wordt gebruikt als een geuringrediënt in cosmetica en verzorgingsproducten, maar ook als oplosmiddel. Als oplosmiddel ( waarvoor dit waarschijnlijk is gebruikt in de plakkers) worden concentraties van 0,4 tot 2% gebruikt. Het gaat om een serie van methylethers. Er zijn er weer een heleboel, en deze worden met een nummer aangemerkt, in dit geval nummer twee. We lezen het niet vaak op verpakkingen omdat de afkorting PPG ( volgend door het cijfer) wordt vermeld.
Propyleenglycolethers worden vrij snel geabsorbeerd en gedistribueerd door het lichaam via inhalatie of orale blootstelling. Echter lijkt de toxiteit van PPG-2 zeer laag. Omdat ze in water oplosbaar zijn, wordt ook geacht dat het zeer traag door de huid wordt opgenomen. PPG-2 wordt dan ook als veilige stof aangemerkt .
VLOEIBARE EPOXYHARS ( MW < 700)
Epoxy hars vormen een groep polymeren en wordt industrieel voornamelijk gebruikt als coating. Het is opgebouwd uit twee koolstofatomen en één zuurstofatoom in een ringvormige structuur. De hars die in de plakkers is gebruikt valt onder MW < 700 wat BISFENOL -A EPICHLOORHYDRINE -HARS vertegenwoordigt. Vele artikelen op internet geven aan dat deze stof irriterend is voor de huid, en kan zorgen voor ernstige oog irritaties. In mijn ogen geen al te gezond goedje.
GEMODIFICEERD PHENOLIC HARS 
Nog een hars soort waar ik mijn wenkbrauwen bij optrekt. Dit zou the ook niet tegen moeten komen in minder plakkers die langdurig worden blootgesteld aan de huid. Dit gaat om een phenolhars , een thermohardende kunststof. Wordt gebruikt in coating en inkten. . Het wordt erg veel gebruikt in verven. Behoorlijk chemisch goedje wat je niet op een kinderhuid zou moeten plakken.
ALKYD HARS
Wordt gemaakt van polycondensatiereacties van polymeren-alcoholen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van meerbasische zuren als plaatzuur en maleïnezuur. Het woord “ Alkyd” is een acroniem van alcohol en anhydride. Het wordt gebruikt als bindmiddel in bijvoorbeeld verf.
TUNG OLIE
Tung olie is een drogende olie. Het wordt in China gebruikt voor o.a het afwerken van hout en steen. Ook in de scheepvaart wordt deze olie veel gebruikt. Er zijn een aantal gevallen van allergische reacties bekend, maar de olie wordt algemeen als veilig beschouwd.
LINUM USITALISSMUM ZAAD OLIE
Een moeilijk woord voor vlas. Ook wel lijnzaadolie.
SILICA ( SILICUM DIOXIDE)
Een wit kristallijn poeder wat oplosbaar is in water. Het wordt ook wel kiezelzuur genoemd en wordt onder E nummer E551 gebruikt in tal van voedingsmiddelen als anti klontmiddel. In 2010 was deze silica in opspraak, omdat het mogelijk nanodeeltjes in zaten wat schade aan de gezondheid op kan leveren. Het NBWA stelde toen een onderzoek in. In dit artikel vind je meer informatie.
DIMETHICONE
Dit is een olie gebaseerd op siliconen. Het betreft een zeer chemische stof die bekend staat om allergische reacties uit te lokken. In dit artikel lees je er meer over,
2-BROMO-2 NITROPANE-1,3DIOL ( BRONOPOL)
Bronopol is een bacterie-dodende stof wat meestal als conserveermiddel wordt gebruikt in verzorging en cosmetica producten. Bronopol wordt, gebruikt in producten, deels omgezet naar formaldehyde, ook een bacterie-dodende stof. Zowel bronopoe als formaldehyde lokken tal van allergische reacties uit waardoor het nauwelijks nog wordt gebruikt in verzorgingsproducten.Het is nog steeds een discussiepunt omdat veel mensen allergisch lijken te reageren op deze stof.
SYNTHETISCHE KLEURSTOFFEN
De plakkers bevatten aardig wat synthetische kleurstoffen: die allen onder een nummer worden vermeld. In de tattoo’s zijn dit:
+/ C1 19140 ( tartrazine, gele kleurstof)
+/C1  15850 ( red zes)
+/ C1 74160 ( blauw pigment)
+/ C1 77266 ( carbon zwart)
+/ C1 77891 ( titanium dioxide)
+/ C1 77490 ( iron dioxide)
Met name de tartrazine doet veel stof opwaaien. Deze gele kleurstof is al meerdere keren onder vuur komen te liggen omdat het de aanmaak van histamine kan stimuleren, wat an uitmonden in astma aanvallen. Ook zijn er veel gevallen bekend van migraine, jeuk, hooikoorts, wazig zicht en vlekken / uitslag op de huid.
Laat ik vooral melden, dat ik géén chemicus ben en daar ook niet voor heb geleerd. Echter zijn verschillende stoffen in bovenstaand rijtje geen onbekenden voor mij. Ik maak mij dan ook echte zorgen over de samenstellingen van deze tattoo plakkers. Je zou kunnen redemeneren, dat de tattoo’s zeer weinig bevatten omdat ze vrij klein zijn. Maar alle toxische stoffen bij elkaar genomen, plus het feit dat dit langdurig op een tere kinderhuid wordt geplakt, baart mij in elk geval voldoende zorgen en verbazing, waarom een groot concern als Albert Heyn, niet beter heeft nagedacht hierover.
Albert Heyn vertelt, dat de tattoo’s dermatologisch zijn getest. Als een product dermatologisch is getest wil dit zeggen dat de fabrikant het product heeft getest op irritaties bij proefpersonen. Helaas zegt dit eigenlijk niet veel omdat de omstandigheden waarin fabrikanten deze testen uitvoeren sterk verschillen. Zo kan fabrikant A gebruik hebben gemaakt van proefpersonen met een normale huid, en fabrikant B proefpersonen met een gevoelige huid. Er is veel meer achtergrond informatienodige om een dermatologische test goed te kunnen vaststellen naar de consument toe. Enkel “ dermatologisch getest” kan heel veel kanten op.

CONTACT

Ik heb uiteraard contact gezocht met de klantenservice van AH en daar mijn zorgen neergelegd. De medewerkster moest wat informatie erbij pakken omdat ze eerlijk vertelde er niets van af te weten. Zij somde dezelfde teksten op als op de achterzijde van de stickers. Echter was er een opmerkelijk detail. Toen ik de medewerkster ook mijn zorgen uitte over de manier waarop wordt geadviseerd de tattoo’s te verwijderen ( met 70% alcohol of make up remover) zei deze dat zij in haar informatie “ baby olie” las. Dat is best vreemd.
Er werd eigenlijk niet zoveel meer mee gedaan dan dat ik te horen kreeg dat mijn zorgen begrijpelijk waren en dat dit zou worden doorgezonden naar een interne afdeling. Nu ken ik deze wegen maar al te goed en ik verwacht dan ook verder geen reactie, maar ik vond het wel nodig om mijn zorgen tenminste kenbaar te maken. Ik heb ook wat alternatieven aangeleverd om in plaats van de tattoo’s bij de kaartjes ( die juist erg leuk en nuttig en educatief zijn) biologische bloemzaadjes te doen. Dit is net zo educatief, leuk om met kinderen te gaan doen en zeer gunstig voor mens, dier en milieu.

MIJN ZORGEN

Op mijn posten werd massaal gereageerd, ook ontzettend veel negatieve reacties. Velen vonden mij een zeikerd, een aanstelster en veel reacties waren zelfs persoonlijk agressief. Nu ben ik wel wat gewend, maar sommige reacties waren ronduit schofferend en vals. Gelukkig bestaat er op social media blokkeer-en verwijder mogelijkheden, opgeruimd staat netjes 😉 Maar het gaf aan, hoeveel onduidelijkheid en vooral onzekerheid er heerst. Ik snap sommige valse reacties als “ jij bent een kinderhater, gun die kinderen wat! “ of “ wat een mieren-neukerij op een stom plaatje! “ Ik kom natuurlijk op een gebied waarin kinderen zijn betrokken. Dit kan bij veel ouders in verkeerde keelgaten schieten. En daar heb ik ook alle respect voor. Maar toeval of niet, nog geen dag nadat ik mijn posten had gepost kwamen er meerdere meldingen van ouders die via social media iedereen waarschuwde om deze plakkers niet op de huid te plakken. Bijgaande foto’s ware inderdaad schrikbarend. Ik heb één ouder via Facebook benaderd en haar gevraagd of zij mee wilde werken aan dit artikel. Zodra ik daar meer info over mag verschaffen zal ik dit in dit artikel aanvullen. Diverse foto’s tonen gehavende, rode kinderhuidjes. Ik schrok hevig. En het bevestigde mijn zorgen.
Waar maak ik mij druk over?
Wel, om het feit, dat er toxische synthetische stoffen zijn gebruikt waarvan diversen bekend staan om heftige reacties op de huid. De stoffen zijn allen goedgekeurd en komen veel voor in cosmetica en verzorgingsproducten. Het is mede DAAROM, dat ook deze de laatste jaren zwaar onder vuur zijn komen te liggen en er massaal wordt overgestapt naar biologische en natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Waar ik mij  voornamelijk over verbaas is dat AH hiervoor heeft gekozen, terwijl de tattoo’s zijn bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar. Zeker kinderhuidjes zijn teer . Omdat de plakker langdurig op de huid blijft plakken ( minimaal enkele uren) wordt de huid voortdurend blootgesteld aan deze stoffen.
Natuurlijk gaat het niet om 100 gram per plakker. Maar omdat er VERSCHILLENDE toxische stoffen zijn gebruikt kan deze cocktail toch irritaties opleveren. Ook moet de plakker worden verwijderd met een agressief goedje omdat enkel water volgens vele ervaringen niet werkt. Ook hier kunnen irritaties ontstaan.
Ik persoonlijk ben van mening, dat AH enerzijds een zeer goed onderwerp aan de kaak stelt, maar deze teniet doet met een chemisch tattoo-plakkertje. Ze slaan daarmee wat mij betreft de plank behoorlijk mis. Ik had bijvoorbeeld gekozen voor plakkers om op gebruiksvoorwerpen te plakken, of zoals ik ook eerder aangaf, biologische bloedzaadjes. Ik ben niet in de veronderstelling, dat AH dankzij mijn klacht en suggestie de plaatjes uit de handel gaat halen. Maar toch wilde ik hen deze tip meegeven. En als blijkt dat er teveel klachten komen van ouders, dan is de kans best groot, dat de actie wordt teruggetrokken.

WEGGOOIEN ?

Ik kan mij zo voorstellen, dat je na het lezen van bovenstaande de plakkers meteen de vuilnisbak in kiepert. Maar zo ver hoeft het ook niet te komen. Wat je kunt de tattoo’s ook op gebruiksvoorwerpen plakken ter decoratie. Wegooien is namelijk weer slecht voor het milieu. Als we ze toch hebben, kunnen we ze best gebruiken om op voorwerpen te plakken. Maar op de huid? Ik persoonlijk zou het absoluut afraden.

Moeten we ons zorgen maken?

Dit artikel is absoluut NIET bedoeld om angst en paniek te zaaien. Als je een plakker op de huid van je kind hebt geplakt da is dat geen compleet drama. En ouders, die kinderen hebben met overgevoeligheden en allergieën moeten ook bewust zijn. AH waarschuwt daar immers ook netjes voor. Echter zijn de letters zeer klein, waardoor deze zeer gemakkelijk over het hoofd worden gezien en simpelweg niet worden gelezen. Dit kwam ik ook erg veel tegen in de vele reacties op mijn posten op social media. Mensen schrokken zich klem om het etiket sterk uitvergroot WEL goed te kunnen lezen. Ik wil vooral zeggen, dat dit artikel TER INFORMATIE is geschreven. Wat jij ermee doet, is aan jou.

Ik persoonlijk raad het plakken van deze stickers OP DE HUID ten zeerste af. Zeker nu het nog niet bekend is wat voor gevolgen de plakkers hebben. AH heeft via Facebook verduidelijkt onderzoek te gaan verrichten naar de inmiddels vele reacties van ouders met kinderen met gehavende huidjes. Tot er niets fundamenteel helder is gemaakt door de fabrikant zou ik echt voorzichtig zijn en de tattoo’s alleen op gebruiksvoorwerpen plakken. Zodra er meer nieuws is, zal ik dit in dit artikel aanvullen.

 

AANVULLING 30 MAART 2019

Naar aanleiding van dit artikel, maar ook de posten op Facebook, kwamen veel reacties. Waaronder veel ouders die hun verhaal aan mij vertelden. Mensen stuurden ook foto’s van rode en geïrriteerde armpjes, na of tijdens het plakken van een insecten tattoo. Eén verhaal sprong er uit, en ik heb meteen gevraagd, of ik dit verhaal met foto mocht delen.

A. Benaderde mij via een mail. A. Is een moeder van een dochter van 10 jaar oud, D. Ze had mijn artikel gelezen en schrok enorm. En kon direct plaatsen, waarom het armpje van haar dochter een rare plek vertoonde.
D. Had het plakkertje van de vlinder zelf op haar ene  armpje geplakt, op haar andere armpje had zij het plakkertje van het lieve heers-beestje geplakt.  De volgende dag was er een stukje van de  vlinder plakker af gevallen, en daaronder kwam meteen een rood geïrriteerd stukje huid tevoorschijn. Het meisje zelf heeft beide plakkers meteen zelf verwijderd met make up remover, zoals dit ook in de gebruiksaanwijzing staat vermeld. Ze heeft niet staan schrobben of boenen, omdat de plakker er al voor een deel af was gevallen.  Ze had er verder niets over verteld tegen haar ouders. Pas die avond, bij het avondeten, toonde zij haar beide armen….

…..afdruk nadat de vlinder sticker is verwijderd. De sticker heeft 24 uur op de arm gezeten. 

….de afdruk in de huid na het verwijderen van het lieve-heers-beestje plaatje. De sticker heeft 24 uur op de arm gezeten.

Zoals je op deze foto’s duidelijk kunt zien, staan de plakkers in haar armen gedrukt met roodheid en een duidelijke reactie van haar huid. A. schrok hier enorm van. Haar dochter heeft nooit eerder last gehad van irritaties, overgevoeligheden of allergieën dus deze reactie was zeer opmerkelijk.
A. Heeft direct contact gezocht met de klantenservice van AH. Daar werd zij, net als ik, zeer vriendelijk te woord gestaan en werd haar klacht zeer serieus genomen. Daar voelde het voor A. dat haar standaard vragen werden gesteld, het leek er duidelijk op, dat er meer klachten als het hare waren ontvangen. Er werd haar o.a gevraagd om welke plaatjes / afbeeldingen het ging, of haar dochtertje last had van allergieën, overgevoeligheid en irritaties, en er werd gevraagd om foto’s te sturen. De kwestie zou ook hier net als bij mij, intern worden besproken.
A. melde mij ook, dat het “ geval” onder kinderen zelf ook bekend was. Tijdens het boodschappen doen hoorde zij één van de vele kinderen die bij de ingang achter een hek klanten opwachtten om naar hun plaatjes te vragen, letterlijk roepen, dat hij de plaatjes op mocht plakken omdat hij niet-allergisch was…..
A. wacht nu op een reactie van AH. Zodra er meer bekend is, zal ik dit hier aanvullen.
Wat ik fijn vind, is dat AH serieus en netjes met de klachten-regen omspringt. Het wordt niet afgedaan als “ dat kan niet” of nog erger “ onmogelijk dat het van onze plakkers afkomstig is “. Enkele dagen nadat A. haar klacht had neergelegd bij AH is zij door AH teruggebeld en werd gevraagd hoe het met haar dochter ging. Zeer attent.  Ik hoop, dat het uiteindelijk tot een oplossing gaat komen. Wat ik bijvoorbeeld een goede zet zou vinden, is om een landelijke oproep te verspreiden waarin wordt gewaarschuwd dat deze insecten tattoo’s mogelijk reacties op de huid kunnen geven en wordt geadviseerd deze niet meer op de huid te plakken, maar er tal van andere voorwerpen behalve het lichaam mee te verfraaien. Op deze manier lijkt het wat mij betreft een win-win situatie. AH heeft geen strop om deze plakkers terug te halen, er gaat niets verloren, en de risico’s op dit soort huidirritaties neemt af. De tijd zal het leren…..Ik blijf deze plakkers op de voet volgen. Als er ontwikkelingen zijn, zal ik deze in dit artikel aanvullen.
Bij deze wil ik A. En haar dochter hartelijk danken voor het delen van haar verhaal en dat ik de foto’s mocht publiceren.
April 2019
De insecten tattoo-plaatjes zijn een hype. AH krijgt de plaatjes niet meer aangeleverd. En er zijn overal op internet schattige foto’s te zien van kinderen die hun armen en zelfs gezichtjes vol hebben geplakt. Ik zag zelfs een foto voorbij komen waarin een baby een plakker op het voorhoofd had zitten….
AH heeft onlangs gereageerd in een artikel van www.AD.nl. 
Ze geven als verklaring, dat de tattoo’s uitgebreid dermatologisch zijn getest. En dat deze uitkomsten positief waren. Een paar reacties op 40 miljoen plaatjes vinden zij ” te verwaarlozen”. Wat mij betreft vind ik dit wat nonchalant. Een paar reacties zijn in mijn ogen een paar teveel. Daarnaast worden niet alle klachten gemeld bij AH. Op mijn artikel en posten op social media stroomden de klachten binnen. Ik vind het daarom wat te makkelijk, om dit af te schuiven als incidentele gevallen. Er wordt o.a gezegd dat er sprake kan zijn van een allergische reactie, maar dat er veelal te hard / verkeerd wordt geboend om de plakkers te verwijderen. Dit is opmerkelijk, omdat ik hele andere verklaringen / verhalen te lezen krijg van gevallen.
Zo heb je hierboven kunnen lezen, dat de dochter van A. nooit eerder last heeft gehad van allergieën en niet heeft geboend om het plakkertje eraf te halen. Toch gaf de tattoo een behoorlijke afdruk. Ook kan ik vraagtekens zetten bij de dermatologische test. Hoe is dit verricht? Op mensen of op dieren? Op mensen met een gevoelige huid of een normale huid? Op volwassenen of op een kinderhuid?
Ik vind de reactie van AH begrijpelijk, maar te makkelijk. Begrijpelijk omdat het een echte hype is geworden en dit zeker in hun voordeel werkt, en ik begrijp ook, dat een terughaal actie of andere negatieve berichtgevingen / aankondigingen AH niet zal sieren. Maar ik vind het wat té makkelijk om te schuilen achter een uitgebreide dermatologische test waar verder niets echt duidelijk over is, en de ” enkele” klachten af te doen als incidenteel en te verwaarlozen. Ik persoonlijk vind, dat AH hierin faalt en het hen juist NIET siert. Ik had het geprezen, als zij hun verantwoordelijkheden op zich zouden nemen, want ook al zou er slechts sprake zijn van incidentele gevallen, voor mij is één geval al voldoende om aan de bel te trekken. We spreken hier over kinderen.

AANVULLING JUNI 2019

De actie met de tattoo’s, is allang voorbij, maar daarmee is de roulatie nog lang niet uitgeroeid. Dit bewees dit volgende incident. Ik werd benaderd door een zeer bezorgde oma dit keer, die toestemming heeft gegeven haar naam, en de naam van haar kleinkind te mogen gebruiken in deze aanvulling. Ook heeft ze toestemming gegeven om de foto’s te publiceren. Carla, de oma vertelt:

” …Milow, mijn kleinkind van 5 jaar oud, heeft de lieveheersbeestjes-tattoo zo’n anderhalve dag op zijn arm geplakt. Het viel mij op, dat zijn armpje nogal blonk, en het wat rood onder de tattoo leek te worden. In de avond heb ik hem in bad gedaan, ook om de tattoo meteen te verwijderen. De tattoo ging er niet goed af. Ik heb vervolgens een billen-doekje gebruikt die ik ook voor zijn billetjes gebruik. Daar werden de resten mee verwijderd. Ik schrok gigantisch van de verdikte , rode en vurige plek die ik aantrof. Ik heb de plek direct ingesmeerd met Bepanten zalf, ook een zalf die dagelijks op Milow wordt gebruikt. Milow heeft tot zijn eerste jaar wat huidproblemen gehad. Die verdwenen gelukkig na zijn eerste jaar. Hij heeft  nu algemeen gezien nergens last van, behalve als hij door muggen wordt gestoken, dit kan bij hem gigantische rode bulten opleveren. We zijn dus wel alert op wat we op zijn huid smeren en gebruiken. We zijn nu twee dagen verder en Milow heeft erg veel last van de plek. Er komen nu wat korsten op. We blijven smeren met Bepanten, wat de boel gelukkig lijkt te verzachten en minder pijnlijk te maken. 

De afbeelding van het lieveheersbeestje staat nog in zijn arm. Ik vind dit echt niet kunnen. Ik heb ook al contact gezocht met AH. Zij zouden erop terugkomen. Ik vond jouw artikel, omdat ik benieuwd was of er méer van dit soort gevallen bekend waren. Ik schrok opnieuw. Als ik dit had geweten had ik Milow nooit de tattoo’s op zijn huid laten plakken. Waarschijnlijk zitten er stoffen in waar hij niet tegen kan. “

Ik schrok ook opnieuw. Dit is het zogenoemde ” swiebertje-effect” en ik vrees dat de meldingen hier niet bij zullen blijven. Er zijn gigantisch veel plaatjes in de roulatie geweest, waardoor iedereen denk ik wel nog ergens een pakje in huis heeft rond-zweven. Opnieuw kan je zeggen ” dit is identiëel”  ” maar linksom of rechtsom zou dit gewoonweg nooit mogen gebeuren. Daar moet AH het toch wel met mij eens zijn. Zo’n grote actie zou tot in de puntjes goed in elkaar  moeten steken. Zeker als het gaat om een actie gericht op kinderen. De voorzorgsmaatregelen waren zeer matig en slecht zichtbaar. Het had bijvoorbeeld een beter idee geweest om een afzonderlijke gebruiksaanwijzing bij te voegen in plaats van achterop een tattoo-sticker waar de letters voor de gewone mens bijna onleesbaar is zonder bril of loep.

Ik ben tevens opnieuw van mening, dat de stoffen, waar ook Milow dit keer waarschijnlijk deze vreselijke reacties van heeft gekregen, gewoonweg uit de formules gelaten zouden moeten worden. Om zo geen ENKEL risico te lopen. Een huid reageert niet voor niets zo hevig. Ik heb zelf ook een extreem gevoelige huid. Als ik deze tattoo sticker op mijn huid zou plakken, zou ik binnen 5 minuten met een gezwollen arm lopen. Ik gebruik meer dan genoeg verzorging en ook cosmetivaproducten, maar deze zijn allen op natuurlijke basis. Het KAN DUS WEL. Hopelijk denkt AH de volgende actie wat meer na.

 

Het is inmiddels Juni 2021. Ik sloot mijn artikel in 2019 af met ” Hopelijk denkt AH de volgende actie wat meer na” . Ik vrees, dat dit niet echt is door gedrongen. We worden op moment van schrijven ( juni 2021) opnieuw overspoeld met tattoo stickers, deze keer in verband met de oranje-gekte die inmiddels in alle hevigheid is losgebarsten, met name in supermarkten, Ik ontving er afgelopen weken aardig wat verontwaardigd en bezorgde mailtjes over, en ik vind dat zeer terecht, als je mijn artikel hebt gelezen.

Er is namelijk totaal, maar dan ook echt TOTAAL NIETS veranderd aan de samenstelling van de tattoo stickers. Sterker nog. AH heeft dit keer een nog goedkopere rit weten te bedenken door exact dezelfde teksten te gebruiken. De nieuwste AH tattoo stickers bevatten dus EXACT DEZELFDE ingrediënten als de insecten tattoo’s

Ik persoonlijk betreur deze keuze van AH. En vind het zeker een gemiste kans. Het is waarschijnlijk een kwestie van wachten tot de eerste allergische reacties zich weer melden. Ik adviseer iedereen, om een foto te nemen van de aangedane plekken en deze naar AH te sturen. Ik hoop, dat er dan de volgende keer WEL wordt gekeken naar deze problematische klachten. Voor zolang mijn persoonlijke tips:

 • gebruik de tattoo stickers niet op een baby huid, op een gevoelige, overgevoelige, kwetsbare huid
 • laat de stickers nooit langer dan een halve dag op de huid zitten
 • nog beter is om de tattoo stickers helemaal niet op de huid aan te brengen maar deze op een voorwerp te plakken
 • Om rouleren tegen te gaan, pak ze niet aan bij de kassa
 • verwijder de stickers met een zachte alcohol, bijvoorbeeld een mail remover op natuurlijke basis ( KLIK HIER ) en gebruik liefst een zachte bio-katoenen doekje Vermijd “schrobben” 

 

Vele ouders maar ook opa’s en oma”s vinden het ” zo zielig” dat hun ( klein) kind ( eren) niet mee kunnen doen met deze rages en staan daarom deze tattoo stickers gewoon toe. Realiseer je, dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat jij op het lijfje van je kind toestaat en dat rages ook wel weer overwaaien, maar gevolgen voor de gezondheid niet. De tattoo stickers zijn een enorm groot succes, ik zag weer wat dranghekken voor de ingang bij de AH waarbij werd gesommeerd dat de kinderen achter dat hek mochten ” bedelen” om de plaatjes.. De actie doet zijn werk, want kinderen vragen om meer, en hoe meer boodschappen, hoe meer stickers. Onthoud, dat we vooral meedoen aan een grote commercie waar AH de winnaar is. Ga verstandig om met deze tattoo stickers.

 

Omdat ik zelf erg nieuwsgierig was naar het effect op mijn eigen zeer kwetsbare, overgevoelige huid, heb ik de tattoo sticker op mijn eigen arm geplakt. Dit deed ik in 2019 ook, en daar kreeg ik ook binnen no-time rare uitslag van…..ook dit keer gebeurde hetzelfde, maar dan een tikkeltje erger. Het leek zich wel uit te spreiden. Ik heb de plakker direct nadat ik deze reactie ging vertonen, verwijderd en ingesmeerd met mijn eigen DIY rascue balsem ( KLIK HIER ) Daarmee. verminderde de uitslag, roodheid en ” brand” meteen. De volgende dag was het al een heel stuk minder. Maar dit toonde weer, dat dezelfde ingrediënten zijn gebruikt, Pas dus echt op als je kind ( eren) net als ik zeer gevoelig reageren of dit soort vervelende stofjes.

64 Reacties op “…..Over de insecten tattoo’s …en Hollandicons ( 2021 ) van de Albert Heyn…..

 1. Ik vind zowiezo dat je kinderen geen tattoo plaatjes of zgn henna tattoo moet laten zetten. Ik heb zelf ooit een keer een henna tattoo laten zetten en dat is ECHT HET ENIGE WAT IK SPIJT VAN HEB!
  ik heb nml nu en hele lelijke plek op m’n been en draag dagelijk steunkousen om te voorkomen dat het een open wond wordt omdat m’n huid heel teer en dun is.

  Uit ervaring zeg ik dan ook:

  Henna tattoo is even leuk maar als je pech hebt heb je er later je hele leven ellende van!
  NOOIT DOEN!!

  • inderdaad moest ik ook aldoor denken aan een ervaring van mijn dochter met Henna. De tatoo stond helemaal in haar huid, rood en geirriteerd. Gelukkig is het bij haar wel helemala weggegaan.

   • @Maria Evers, ik heb dit zelf ook meegemaakt en sindsdien ben ik zwaar allergisch voor haarverf. Een bekend bijverschijnsel helaas.

   • Hoogstwaarschijnlijk gaat het hierbij niet om “echte” henna, de groenbruine henna die roodbruin verkleurd. De allergische reactie is bekend bij de zwarte “henna”, wat eigenlijk geen henna is en waar gebruik gemaakt wordt van giftige zwarte kleurstoffen. (Die soms ook in haarveren zitten). Veel te vinden in vakantielanden! Pas daar dus mee op!

   • Kleindochter heeft twee handjes die rood en opgezet zijn na het plakken van de vlinder tattoo.
    Lijkt op verbranding en heeft veel pijn.
    De tattoo’s zijn wel verwijderd, maar de irritatie is nog niet weg.
    Beetje babyolie lijkt iets te helpen tegen de pijn.

 2. Wat denk je wat voor spul er allemaal in je antirimpelcreme of je vaginale zalf zit schat? Die kinderen worden uiteindelijk allemaal aan rook blootgesteld en zullen misschien zelf ook gaan roken en drinken op jonge leeftijd. Dus wat boeit het? Laat ze lekker kind zijn. Dood gaan we allemaal

  • erg kortzichtig antwoord, vind je ook niet? Het is door deze naïviteit dat dit soort zaken belachelijk worden gemaakt om ieders gemoedsrust te sussen. Het is tevens, dat ik MEDE DOORDAT ER VEEL MEUK in verzorgingsproducten zit , ik deze mijd, en ook veel aandacht aan besteed op deze website. Als jij je daarin niet kunt vinden, respecteer ik dit maar ben ik tevens van mening, dat een reactie als deze hier niet op zijn plek is. Warme groet.

  • Foei, wat een reactie. Ik wil graag dat onze klein kinderen in een schonere wereld op groeien. Begin bij mij zelf en geef het door aan die gene die er een oor voor hebben. En over de antirimpel en vaginalecreme. Er zijn andere natuurlijke producten voor zonder meug zo gezegd.
   Een fijne dag gewenst ????????

  • En wat te denken van wat er allemaal in het lekker gemakkelijke kant en klaar eten zit, dat fabrieksmatig geproduceerde op voedsel lijkende meuk waarbij geen enkele moeder even de ingrediënten leest, ingrediënten die ook in deze tattoos zit, laten we al helemaal neit spreken van de toxische troep die in vaccins zitten die we lekker vrolijk bij veel te jonge baby’s laten inspuiten

  • zo is dat
   steeds dat gezeik
   eerst over de hamsterballen van de ah aktie
   nu weer dit
   kinderen word niets meer gegunt
   zeikerds blijven bestaan

 3. Ik vind dat je je kinderen niet op alles hoeft te beschermen. Niet alles is gevaarlijk anders lag het er ook niet

  • Je moet eens weten wat allemaal gevaarlijk is voor onze gezondheid!! Maar zolang het om geld verdienen gaat houden ze allemaal hun mond natuurlijk.

   Alles voor een goede economie toch. Zo krom hoe het allemaal in elkaar zit.

   We moeten ergens beginnen om de overheid wakker te schudden. De artikelen die Monique schrijft zijn hier een heel goed voorbeeld van.
   Ga vooral door Monique……bedankt voor alle gezonde info die we van je krijgen ????????

 4. alcohol en make-up remover zijn geen agressieve middelen.
  De ooghuid is zeer teer en make-up remover is gemaakt om mascara of oogschaduw mee te verwijderen.
  U gebruikt dit waarschijnlijk niet waardoor u dit niet weet.

  • Alcohol is wel degelijk agressief. Het kan de huid irriteren en uitdrogen. In de meeste make up removers zit benzyl alcohol, wat zeer irriterend kan zijn op de huid, zeker op de iets meer tere kinderhuid.

 5. Bedankt voor de moeite die je hebt genomen om dit uit te zoeken ik vroeg het me ook al af!
  jammer dat mensen zo stom reageren. Als je dit weet kan je er ook voor kiezen om je kind er 1 op te laten plakken en niet 20 zoals veel kinderen! Meten is weten…. Dank Moniek
  Groetjes
  Margot

 6. Bedankt voor de heldere informatie, dikke duim! Wij hebben ze nu op de (doorzichtige) broodtrommels geplakt. Net of er beestjes op de broodjes lopen. Hartstikke leuk! 🙂

 7. Monique ,je heb er goed aan gedaan om dit te melden.
  Dat er mensen zijn die dat niet begrijpen is hun probleem en het wordt het hopelijk niet van hun kinderen.
  Tenslotte zijn er zoveel dingen te koop in deze wereld die (achteraf)blijken zeer schadelijk te zijn.
  Bijvoorbeeld :de gele verf vroeger in kinderspeelgoed,asbest ,enz.enz.
  Toen vond ook iedereen het overdreven dat iemand dit gevaarlijk vond.
  Vriendelijke groeten
  Ruud Veerman

 8. Dank voor deze informatie.

  Zelf sparen we de plaatjes niet, maar vorige week kreeg mijn dochter een insecten-tattoo bij een vriendinnetje thuis opgeplakt, met zware uitslag op de wangen tot gevolg. Dankzij de cortisonzalf begint het nu wat af te nemen, maar de huid blijft heel ruw. We hadden geen flauw idee dat het hier van kon komen, tot ze een 2e tattoo kreeg en de uitslag weer erger werd en ik online ben gaan zoeken naar ervaringen.

  Trek je niets aan van de negatieve reacties, ik waardeer deze informatie heel erg. AH is wat mij betreft uitermate onverantwoordelijk bezig en loopt zich alleen maar te verschuilen achter ‘EU-wet- en regelgeving’.

  • ‘Corticosteroïden zijn steroidhormonen die bij mensen in de bijnier worden gemaakt. Voor een zalf worden echter vrijwel nooit lichaamseigen bijnierschorshormonen gebruikt. De steroidhormonen in deze zalf zijn een synthetische variant. ‘

   Ook chemische troep dus. misschien nog wel erger want hier gaat het om hormonen. Misschien nog wel erger dat een medisch specialsist hiermee aan de slag gaat want wat als je van deze zalf wat binnenkrijgt en hoe dringt dit in de huid door als de huid beschadigd is?

 9. Hi

  Mijn dochter heeft ook ook een flinke uitslag nadat ze 1 dag de tattoo op haar onderarm had gehad. Nu staat na 1 dag de tattoo nog steeds in haar huid maar dan als rode irritatie en het prikt. Mijn dochter heeft nooit allergieën en dit is echt de eerste keer.

 10. Zure doos die weer wat gevonden heeft om over te zeuren. Het enige toxische hier is je geneuzel.
  Fred

 11. Ook mijn dochter had vanochtend ineens dikke rode strepen op haar arm boven de tattoo. Tattoo zat er overigens al 5 dagen. Snel eraf gehaald. Strepen hebben zich nu uitgebreid naar haar been. Allemaal aan de kant waar de tattoo zit. Ik vermoed dat het idd de tattoo is. Voor haar geen tattoo’s meer

 12. Dank je Monique, ik had er nog niet bij nagedacht. Door jou blog heb ik de tatoeages niet op laten plakken. Ze staan mooi op de agenda van mijn dochter.

 13. Dankjewel weer Monique, voor je informatie. Ik ben blij dat jij dit soort dingen onder de loep neemt! Het heeft mij in veel dingen al hele goede raad gegeven. Ik werk zelf met baby’s (ben tevens oma van 2 kleine ukken) en verf plantaardig wol en weet hoe ontzettend heftig kinderen kunnen reageren op stoffen…fijn weekend! Groetjes, jesse

  • Fijn dat er mensen bestaan die ons waarschuwen, daar hadden we zelf niet bij stilgestaan, bedankt

 14. Mijn kinderen hadden zich ook beplakt met tattoo’s en een paar dagen laten zitten. Uiteindelijk geprobeerd er het er af te krijgen met 70% alcohol. Wat in eerste instantie niet lukte, na een ander product te hebben gebruikt is het er uiteindelijk er af gegaan. Dochter kreeg meteen een allergische reactie toen ze het er af probeerde te halen. Nu verboden om tattoo’s op te plakken op hun huid!

 15. Ik snap je zorgen en vind het fijn dat je dit uitzoekt. Goed om te weten en voorzichtig te zijn. Zelf ben ik benieuwd of deze tattoo’s anders zijn dan de zwarte kindertattoo’s die ook al tijden in trek zijn bij kinderen. Ik denk niet dat de tattoos te vergelijken zijn met henna.
  Ik heb veel kinderen met tattoo’s gezien zonder reactie. Waaronder ook mijn eigen kinderen en ik zelf. Mijn dochter kon de eerste 4 jaar niet tegen gewone pleisters, reactie rood/ exzeem in pleistervorm. Daar blijkt ze nu overheen gegroeid, na de eerste tattoo heeft ze nu meerdere tattoos ook zonder reactie hierop. Ze gaan er wel moeilijk af, ik doe dit niet met alcohol maar met zeep en washand en even boenen.
  Ik vind het idee de tattoo’s op broodtrommel leuk en een gied alternatief. Ben benieuwd naar verdere informatie ???? alijd goed je bewust te zijn.

 16. Top Monique, er moet idd nog veel meer op deze dingen gelet worden, ik ben zelf gevoelig, heb gevoelige kinderen én kleinkinderen. Er wordt ons in deze maatschappij vanalles aangepraat en verkocht en het gros is troep. Zeker vind ik dat er met kinderen voorzichtig omgesprongen moet worden en wij de volwassenen zijn hier verantwoordelijk voor. Ik ben heel blij met al jou recensies en bevindingen. En laten we het spv netjes houden al deze berichten van de ervaringen van ouders spreken voor zich. Er zijn altijd tegenstanders maar reacties zoals die van Fred zijn NOT DONE

 17. Monique, waren er maar meer mensen zoals jij.
  Je bent kritisch, onafhankelijk en het is nooit je bedoeling om iemand te kwetsen. Een dikke pluim voor jou!
  Iedereen moet er maar mee doen wat hij of zij belangrijk vindt maar ik ben
  blij met alle informatie en je goede raad, dank je wel!

 18. Goed onderbouwd geschreven, petje af!
  Fantastisch idee om bloemzaadjes te geven in plaats van stickers, dat zet zoden aan de dijk.
  Ga zo door.
  Gr. Een trouwe lezeres.

 19. Dag Monique,
  Hartelijk dank om deze topic onder de mensen te brengen, want inderdaad als niemand er iets van zegt, dan blijven we met z’n allen eronder ‘lijden’. Sommige mensen en ook kinderen kunnen heel gemakkelijk allergische reacties krijgen op stoffen, dus dergelijke stickers aanbrengen op de huid, is eigenlijk vragen om problemen. Indien het geen huidstickers waren, maar zelfs gewoon eenvoudige stickers met een stickerboekje erbij dan had het veel beter geweest. Hopelijk houden ze hier in de toekomst rekening mee. Je alternatief van zaadjes meegeven vond ik ook fantastisch 🙂

 20. Hoi Monique,
  Je hebt het over de stof POLYURETHAAN ( PU of PUR).
  Dat zie ik niet op de sticker staan, toch ?
  Wim

  • klopt, er zijn verschillende samenstellingen. Ik heb zoveel mogelijk ingrediënten uitgelicht om een zo helder mogelijk beeld te geven van de toxische stoffen die er zijn gebruikt.

 21. Je bent en blijft mijn heldin, ga vooral door met je onderzoekingen en mensen inlichten over alle meuk waar we mee volgestouwd worden. Helaas blijven er altijd kortzichtige mensen bestaan, maar gelukkig staan we daar boven. Chapeau en vooral doorgaan ????????

 22. Vrij MDI zal niet aanwezig zijn.
  Epoxy is zeer waarschijnlijk de grote boosdoener, rood worden huid.
  Epoxy werkt sensibiliserend en zal bij gevoelige personen resulteren in uitslag.
  Ik heb het in de epoxyverwerkende industrie incidenteel meegemaakt dat op de eerste werkdag een persoon een allergische reactie had. Over het algemeen wordt een epoxyallergie opgebouwd.

 23. Super, dat je dit onder de aandacht brengt. Ik had al een slecht gevoel bij de tatoos, dus wij plakten ze op een vel papier ipv de huid. Wou geen risico nemen en nu ik gelezen heb wat er allemaal in zit ben ik blij dat ik mijn gevoel gevolgd heb.

  • Idd Margriet, ik dacht hetzelfde. En AH doet er niets aan heeft hij laten weten in het AD, er zijn “enekele” klachten zo staat er. Maar elke klacht is er toch een teveel.
   Of ben ik nu een te bezorgde oma en krijg ik ook bagger over me heen ? ? ? Maar Monique voor mij een dikke duim, ik lees je nieuwsbrieven graag en er al veel van geleerd.

   • Dank je wel. Ik heb het bericht in het AD gemist., Kan iemand mij helpen aan dit bericht?
    Alvast dank!

 24. Inderdaad lijkt Alebert Heijn zijn verantwoordelijkheid niet te nemen. In ieder geval de klachten niet serieus te nemen.

  In de AD van vandaag lees ik het volgende:

  Ook de vader van Cleo Vermeulen (9) ziet dat zijn dochter zich verdiept in de insectenwereld. ,,Dat kan nooit kwaad, ze steekt er zeker iets van op. Maar het sparen zelf blijft net zo belangrijk. Ik vraag me trouwens wel af of die tattoos niet schadelijk zijn voor de huid. Sommige kinderen zitten echt helemaal onder.

  Albert Heijn laat weten dat er enkele klachten zijn binnengekomen over de plakplaatjes. Ook op sociale media circuleren meerdere berichten van rode lichaamsdelen. ,,We hebben de inkt uitgebreid dermatologisch laten testen, de uitkomst was positief. Als er een reactie op de huid ontstaat, kan er sprake zijn van een allergische reactie of er is te hard geboend om de tattoos eraf te krijgen. Wij gaan in ieder geval niet ingrijpen, een paar reacties op 40 miljoen plaatjes is te verwaarlozen’’, aldus Van der Aart.

 25. Bedankt voor je informatieve artikel. Hier nog geen allergische reacties, maar ga de kinderen wel voorstellen de overige tattoos op iets anders dan de huid te plakken. Al wel verhalen gehoord en foto’s gezien van enorme bulten onder tattoo. Oeps…

 26. Hier ook heftige reactie: op beide handen van mijn dochter is waar eerst de afbeelding van de tattoo zat, gewoon de kleur van haar huid. Maar haar handen (inclusief vingers) zitten verder helemaal onder een vreemd soort eczeem met bruine korsten. Dat start precies vanaf de afbeelding van de tattoo. Het doet pijn en jeukt ontzettend.

 27. Als ik Albert Heijn was, zou ik je direct een levenslang contract aanbieden, en vragen of je alle AH producten onder de loep wil leggen, zodat ook AH met zijn tijd mee kan gaan en wat aan zijn duurzaamheid en aan die van zijn klanten kan gaan werken. Maar ja, vooralsnog is de tendens bij AH dus dat ‘een paar’ slachtoffers te verwaarlozen is…

 28. Mijn zoon dacht het leuk te vinden een insect op zijn wangetje plakken. Dit is gewoon ingebrand. Eerst vurig rood en nu drie dagen later een korst. Nooit meer AH plaatjes voor ons. Is geen goede reclame de kids in de klas zijn afgeschrikt en willen ook geen plaatsjes meer.

 29. Naast het feit dat de tattoos schadelijk zijn voor de drager bevatten ze ook onafbreekbare polymeren (plastics). Er zal dus weer flink wat plastic in het milieu terecht komen want een deel van de miljoenen tattoos zullen losgepulkt worden en achteloos weggegooid worden op de grond.

 30. beste monique
  super bedankt weer voor je intressante artikel en alle andere super intressante en leerzamen artikels die je publiceerd. ik haal er super veel informatie uit en vind ze heel intressant en er vooral niet mee stoppen!! haal de informatie eruit die voor jezelf bruikbaar is en pas het toe of niet, dat is toch geheel aan jezelf? ik zou zeggen super bedankt voor de belangrijke informatie!! groetjes jeannette

 31. Hier schrik ik echt van! De kinderen vonden zo jammer dat de actie was afgelopen dus was ik online even aan het kijken of ze ergens verkrijgbaar waren. Toen vond ik dit, wat erg. Toch vraag ik me af of jullie dan andere tattoos hebben dan wij hief want niemand in onze omgeving heeft er last van gehad? Ook kan je de tattoos er practisch gezien gewoon afvegen. Wel jammer dat er zo veel troep in zit.

  Ps. Ik denk dat het nu ook wel een stuk erger lijkt omdat alleen mensen die er last van hebben hier terecht komen en dan lijkt het meteen zo veel.

 32. Mijn zoontjes hebben ook wat tattoo’s gehad van de ah op hun armen. Zijn er al weken af, vandaag heerlijk zonnetje en kids met korte mouwen buiten gespeeld. En wat denk je dat ik zie??? De plekken waar de tattoo’s zaten zijn niet bruin geworden, nee ik zie de insecten gewoon zitten op hun armen doordat de rest wel verkleurd is in het zonnetje! Ik ben me rot geschrokken!! Ik heb nog geen idee hoe dit verder gaat lopen of hoe ik dit op kan lossen.

 33. Dank je wel voor je recherche en het artikel . Nu Anno 2021 komen wer tattoos vanwege de EK. Ik heb de ‘ingrediënten” nagekeken en ze zijn deels weer dezelfden als die voor toen de insecten tattoo’s gebruikt werden.
  Dus ik laat de tattoo deze keer ook niet aan de huid van mijn kinderen geplakt worden, maar wel op kopjes b.v. als decoratie. Goede Tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *