PAFRUMS….hoe schadelijk zijn ze voor de gezondheid ? En waar let je op ?

Parfum…..Wat is het iets persoonlijks en daardoor zo ont-zettend moeilijk om er iets zinnigs over te vertellen. Het komt altijd toch neer op wat ik persoonlijk waarneem aan geuren, en die kunnen geheel anders zijn zoals jij deze waarneemt. Geuren….ze zijn zo complex, terwijl daar eigenlijk helemaal niet zoveel over bekend is. Ik hou van geuren. Ik ben daar erg gevoelig voor, een geur kan mijn humeur voor een groot deel bepalen. Ik zorg daarom altijd voor lekkere subtiele geuren om mij heen, zowel in mijn omgeving als op mijn lichaam. Geuren zijn er in zoveel vormen. Geuren die opwekkend werken, geuren die ontspannen,…..voor iedere emotie is er wel een geurenpalet beschikbaar. Geuren zijn ook erg belangrijk. Een rotte geur waarschuwt ons bijvoorbeeld voor mogelijke gevaren.
De meeste geuren die we kennen zijn natuurlijk, maar uiteraard zijn er ook een heleboel industriele geuren en synthetische geuren. Het zijn vrijwel altijd deze geuren, waar wij allergisch op kunnen reageren. Het toont, hoe belangrijk ECHTE geuren zijn voor de mens.

Geuren zijn een beleving, Ze kunnen herinneringen opwekken zodra je een bepaalde geur ruikt. Ik heb erg veel fijne herinneringen aan de geur van vers gemaaid gras. Dit brengt mij vaak terug naar de leukste vakanties van mijn leven waar het altijd naar vers gemaaid gras rook. Kortom: geuren zijn echt heel erg essentieel in een mensenleven. Geuren zijn tevens zeer persoonlijk. De éen houdt van “ zware” geuren terwijl een ander alleen van lichte zoete of milde geuren houdt. Hoe dan ook zorgt een geur voor een persoonlijkheid. Veel mensen in mijn nabije omgeving herkenen “ mijn” parfum bij iemand anders zodat deze meteen aan mij denkt, zoveel invloed kan een geur hebben op het menselijk brein.
Niets is daarom zo moeilijk om iemand een parfum cadeau te geven……tenzij je echt het merk weet van de favoriete parfum van de desbetreffende persoon.

SYNTHETISCH EN NATUURLIJK…….

Ik hou van lichte, zoete en milde geuren en ik vind geuren als pepermunt en eucalyptus ook erg lekker. Mijn grote favoriet is wel de geur van sinaasappelschil in parfums en verzorgingsproducten. Dat komt dan ook veelvuldig voor in veel van mijn dagelijkse verzorging als shampoo en conditioner en douche gel. Ik hou ook erg van vanille geuren. ECHTE, wel te verstaan, die geur die je ruikt als je aan een verse vanillepeul ruikt.
Over de jaren heb ik vele parfums gehad. Van synthetische meuk tot waar ik nu ben gekomen, meest meukvrije parfums. Zeker omdat ik een extreem overgevoelige huid heb, moet ik erg oppassen met wat ik op mijn huid spuit en smeer. Het is een soort graadmeter geworden voor de hoeveelheden synthetische stoffen, die er in  ( natuurlijke ) parfums worden gestopt. Is dat vrij veel, krab ik mijn huid al erg snel open van ellende en zit ik onder de uitslag, is dat minimaal, dan kan ik de parfum goed dragen.
Parfums zijn vrij moeilijk echt 100% natuurlijk te maken. Het is mogelijk en we kunnen dan ook best aardig wat van deze 100% natuurlijke, alcoholvrije parfums kopen, maar het probleem blijft, dat deze vrij snel zijn vervlogen. Ook kosten deze alternatieven in regel veel meer dan conventionele parfums.  Net als nagellak is het vaak de keuze van 90-10. Ook nagellak kun je 100% natuurljk maken maar ook hier blijft de lak niet lang zitten en lakt het nooit zo mooi uit als een conventionele nagellak. Daarom ben ik persoonlijk wel blij met de “ gulden middenwegen”. Daarin wordt tenminste gekozen voor zo’n 90% meukvrij en natuurlijke componenten, en 10% synthetische in de meest “ natuurlijkste” vormen. Het is dus een ietsje-pietsje “ slecht” maar voor het grootste deel meukvrij. Dit levert een soort win-win-situatie op, zo kunnen we toch optimaal genieten van een geurtje terwijl de synthese minimaal en zeer beperkt blijft. In hoeverre de synthese wordt toegepast is een dingetje waar we als consument goed op moeten letten. Daarom ben ik zo blij met mijn eigen graadmeter. Mijn huid vertelt mij meteen of er teveel is gebruikt of niet.
Ik heb afgelopen jaren wat echt 100% natuurlijke parfums verzameld waar ik best tevreden over ben, maar eerlijk = eerlijk: het vervliegt razendsnel. Dit komt, omdat er geen of nauwelijks oplosmiddelen zijn gebruikt. Parfum  is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur die ervoor zorgt dat een product aangenaam ruikt. Parfum zit in veel schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere persoonlijke verzorgingsproducten zoals zeep en zonnebrand.Een parfum is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen kunnen uit bijvoorbeeld kruiden en specerijen gehaald worden. Of etherische oliën die gewonnen worden uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische geurstof  heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof zuiverder is dan de natuurlijke vorm.
Op het etiket van een product kun je lezen of er parfum in zit. Soms staat er ‘parfum’ en soms ‘aroma ’. De term ‘aroma’ wordt meer gebruikt om smaken aan te duiden, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, dranken en hoestdrankjes. Aroma’s worden door producenten gebruikt om producten die je eet lekkerder te laten ruiken of smaken
Persoonlijke verzorgingsmiddelen  die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig  zijn bij normaal gebruik . De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er parfum in zit waarvan bekend is dat deze allergische reacties kan veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn benzyl alcohol  en geraniol. Verzorgings- en cosmeticaproducten speciaal gemaakt voor kinderen bevatten steeds vaker parfum. Speciale producten voor kinderen zijn bijvoorbeeld babyshampoo, baby-lotion, kinderzonnebrand en schmink. Gebruik je liever geen parfum, dan zijn er parfum-vrije alternatieven op de markt.
Het ene flesje parfum is echter het andere niet. Er bestaan namelijk verschillende typen. Ieder type heeft zo zijn geurbestanddeel. Een overzichtje:
* PARFUM / EXTRACT : heeft 20-40 % geurbestanddelen
* EAU DE PARFUM: heeft 10-15% geurbestanddelen
* EAU DE TOILETTE :  heeft 5-10% geurbestanddelen
* EAU DE COLOGNE: heeft 2-5% geurbestanddelen
* EAU DE SOLIDE : heeft circa 1% geurbestanddelen
 
Een mengsel bestaande uit 80 tot 95% alcohol en water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geurbestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, de neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door nog verdampende oplosmiddelen.
Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere bestanddelen lang op de huid blijven, ruikt een parfum niet telkens hetzelfde; net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.
Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten “noten” Deze zijn:
  • Topnoten (bovennoten, hoofdnoten, tête) zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. De bovennoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrusgeuren.
  • Hartnoten (middennoten, cœur) zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum.
  • Basisnoten (grondnoten, fond) zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.
Het grootste verschil tussen een natuurlijk parfum en een conventionele zit hem dus in de ( geur) bestanddelen en basisgrondstoffen. In mijn zoektocht kwam ik erg veel verschillende varianten tegen in “ natuurlijk parfum”. Het is eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als met voeding. Ook daarin zien we dat 100%  natuurlijk erg ruim wordt genomen. Geuren van cosmetische producten zijn vaak te herkennen met de neus. Maar zodra je wilt kijken wat voor een parfum het is wat toegevoegd is, kan dit echter niet. In de wet staat namelijk dat je alleen de term parfum of fragrance op de verpakking hoeft te zetten. Daarom is het moeilijk na te gaan wat voor een stof het is of waar het vandaan komt.Er zijn wel een aantal fabrikanten die dit wel netjes vermelden, en dit zijn dan meestal de fabrikanten die bijvoorbeeld 100 % puur en biologisch werken.
Conventionele parfums worden samengesteld uit synthetische geurstoffen. Anders gezegd gaat dit om een verzameling chemicaliën die zodanig gecombineerd worden dat onze hersenen ervoor gaan zorgen dat we deze geuren als aangenaam ervaren. Vroeger werden parfums nog op natuurlijke manieren geproduceerd ( via distilleer) maar tegenwoordig komt alles uit de fabriek. De synthetische stoffen bootsen de natuurlijke geuren na.
Langere tijd leek er geen plek meer voor natuurlijke parfums, maar dankzij de gezonde trends zien we de natuurlijke parfums weer opduiken. Conventionele parfums zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. Niet voor ons lichaam, ook niet voor de huid. De synthetische parfums bevatten in  werkelijkheid een cocktail van gevaarlijke neurotoxische chemicaliën op. Tegenwoordig bestaat zelfs 95% van de parfums uit petrochemicaliën. Dit zijn gevaarlijke chemicaliën die uit petroleum gehaald zijn.
Deze gevaarlijke chemicaliën kunnen ook kankerverwekkend zijn. Maar je kunt er vooral erg vage klachten door krijgen zoals:
– onverklaarbare hoofdpijnen / hoofdpijn-aanvallen
– duizeligheid
– tal van allergische reacties / rare uitslag
– hoesten
– verkleuringen van de huid
– huid irritaties
– braken
 
 
Vaak worden dit soort klachten niet in verband gebracht met het parfum wat wordt gedragen. Door de neurotoxicologische stoffen kan parfum ook het centrale zenuwstelsel aantasten. Symptomen daarvan zijn depressie, overactiviteit, geprikkeldheid of andere stoornissen in het gedrag. Ook kun je last hebben van geheugenverlies, gevoelloosheid in het gezicht, een wazig gezichtsveld, pijn in de nek en pijn in de ruggengraat
In 2002 iheeft er een grootschalig onderzoek plaatsgevonden waarin 72 populaire en bekende parfums ( ook geparfumeerde producten) zijn getest. Er werd in het bijzonder gekeken naar de aanwezigheid van de zeer gevaarlijke stof PHALATES. Men vermoedt dat deze stof hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkigen en aantastingen van de mannelijke reproductieorganen kan veroorzaken. In 52 van de 72 producten werd deze stof aangetroffen. Opvallend was dat alle geteste parfums deze stof bevatten.
Het is heel moeilijk om controle op het gebruik van verboden stoffen uit te voeren. De parfumbranche hanteert een handelsgeheim; fabrikanten willen niet de exacte samenstelling van hun parfums op het etiket vermelden en zo proberen ze de unieke geur te beschermen.In 2016 kwam opnieuw uit studies aan het licht dat er nog altijd erg veel Phalates in parfums voorkwam. Deze studie maakt het zelfs zorgwekkend en alarmerend.
De grote parfummerken staan toch iets meer onder druk dan de fabrikanten die goedkope parfums produceren. Overigens is de kans groot dat de eisen aan parfums die in het buitenland gesteld worden, nogal kunnen verschillen. Het is mogelijk dat bepaalde stoffen die in Europa verboden zijn, in Turkije wel gebruikt mogen worden. Kijk dus uit met het kopen van parfum (met name namaakparfum) in het buitenland. Dat geldt ook voor de goedkope, onbekende namaak- of merkloze parfums in Nederland. Men vermoedt dat deze parfums vaker gevaarlijke stoffen bevat dan de duurdere parfums van de grote merken, maar ook deze zijn absoluut niet heilig. Wil je voor het meest veilige gaan, dan zijn de natuurlijke parfums de oplossing. Maar….ook hierin zijn er dus best veel verschillen en kunnen “ 100% natuurlijke” parfums ook veel synthetische vulstoffen bevatten. Wat wel vaak het geval is, is dat een natuurlijk parfum aan meer eisen moet voldoen waardoor de meuk in deze parfums altijd minder zal zijn dan conventionele.
Wat we vaak tegenkomen in natuurlijke parfums zijn bijvoorbeeld biologische, pure en inderdaad natuurlijke alternatieven o[ chemische hulpstoffen. Zo is daar bijvoorbeeld BENZYL ALCOHOL. Chemisch gemaakt is dit een  een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Het is een derivaat uit onder meer petroleum en coal tar. Het zit in parfum, cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, vaseline lotion, deodorant, wasverzachter. Het is irriterend voor het bovenste gedeelte van de luchtwegen en kan veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, daling van de bloeddruk. Tevens onderdrukt het het CZS* en het kan in ernstige gevallen dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Maar…is ook een natuurlijke vorm van benzyl benzoate op de markt, onttrokken uit etherische olie. Deze benzyl alcohol wordt veel in natuurlijke parfums gebruikt. Het kan vreselijk verwarrend zijn. omdat de benaming hetzelfde blijft en de fabrikant niet altijd aangeeft dat het gaat om een natuurlijke vorm. In natuurlijke parfums heb je uiteraard wel de beste papieren. Ook kan de prijs een graadmeter zijn. ECHT natuurlijke parfums zijn over het algemeen duurder. Maar ook hier blijft het lastig, omdat de grotere merken ook hun prijzen durven te vragen ( voor hun naambekendheid bijvoorbeeld)

WAAR KOOP JE MEEST NATUURLIJKE PARFUMS ?

Goed, lang verhaal, maar als je er iets van hebt op weten te steken, weet je ook dat je daar best wat aandacht aan mag besteden, als je goede gezondheid je lief is. Sinds ik in de wereld van parfums ben gedoken, verbaas ik mij over heel veel dingen. Ik gruwel zelfs bij het aanzien van al die spot-goedkope parfums bij de Action, de Etos en het Kruidvat, maar ook in toko’s en op markten. Ook online is parfum big business. De consument is zich totaal niet bewust van de mogelijke gezondheidsrisico’s, net zoals bij de hippe geur-kaarsen het geval is ( KLIK HIER ) Wat al deze stoffen uiteindelijk op de langere termijn voor effecten geeft op onze gezondheid……daar wordt geen woord over gerept.
Ik had goddank intuïtief al vroeg in mijn leven in de gaten dat al die soms penetrerende geuren nooit gezond konden zijn en ik heb ze daarom altijd links laten liggen. Toch heb ik ook wel zo mijn periode gehad, waarin ik duurdere merken kocht als COOL WATER, nog en THIERY MUGLER. Uiteindelijk ben ik daar ergens blijven hangen aan VANILLERY van LUSH. Ook geen “ brave” parfum, maar zeker ook niet zo agressief als conventionele parfums. Ik vind het al jaren een heerlijke geur, het hoort bij mij, en mijn huid vindt het prima. Ik maakte in 2021 een heerlijk uitstapje met NUGI, die helaas te kleinschalig bleek om goed te kunnen blijven leveren. Ik ben sindsdien een beetje aan het dobberen in de zee van natuurlijke parfums. En kwam achter één zeer belangrijk detail ; dat je de echt natuurlijke parfums NIET bij een Douglas zult vinden, maar in een echte biowinkel. Dit soort winkels maken namelijk veel werk van wat zij in hun winkels aanbieden, omdat daar ook behoorlijk strenge wettelijke regels op drukken. Ben je dus op zoek naar echt natuurlijke parfums met de beste papieren, maak dan je drafje naar een biowinkel die parfums aanbiedt.
Voor mij betekent dit GIMSEL in Rotterdam. Zij verkopen een klein aantal natuurlijke parfums waar ik al direct een beetje onder de indruk van raakte. Ik heb inmiddels wat geprobeerd en ik ga in dit artikel één parfum ( merk ) bespreken. En wat mijn bevindingen zijn.
Het merk wat ik ga bespreken zijn de parfums van het Franse merk 100BON. Zij zijn gevestigd in Lyon. Zij produceren hun parfums in Grasse, waar zij de hoogste standaarden gebruiken om de meest verfijnde geuren te creëren, gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Zij willen hiermee een alternatief bieden om de traditionele conventionele geuren met formules, die oplopen tot 99,91% natuurlijke komaf. Zij denken ook aan het milieu, zo zijn de verpakkingen 100% recyclebaar en kun je de flesjes her-vullen. Ik kreeg van vriendlief een 100% natuurlijke eu de cologne met de hoofdgeuren THEE EN GEMBER. Het gaat volgens hun omschrijving om een bloemige geur met citrus-accenten, en kruidige accenten. De eu de cologne bevat 50 ml en kost € 36.00. Later kwam ik er echter achter, dat Douglas het ook verkoopt voor € 28.00 dus dat je het even weet, dit gebeurt dus ook best vaak. De moeite lonend om ALTIJD even te googelen. Ik kreeg dit parfum cadeau van vriendlief, maar ik ga ze zeker next time bij Douglas kopen.
De ingrediënten lijst is kort: biologische natuurlijke alcohol denat, water, natuurlijke parfumstoffen, en benzyl alcohol. Mijn huid werkt als graadmeter en gelukkig lijkt het goed te gaan met deze parfums. De fabrikant vertelt dat je het ook in je haar kunt spuiten, maar ik persoonlijk zou dat niet doen omdat je haar dan kan uitdrogen. Wat ik vaak doe is een spuitje omhoog spuiten in in de mist lopen, zodat mijn haar er een lichte zweem van meekrijgt.
Mijn huid lijkt er totaal geen problemen mee te hebben, sterker nog, mijn huid houdt de geur lang vast. Het is geen eu de cologne wat megasnel vervliegt. De volgende dag ruik ik het vaak nog op mijn huid. Ik vind de geur op zichzelf FANTASTISCH. Het zijn absoluut geen overheersende geuren of penetrante geuren die anderen en jezelf koppijn bezorgen. Ik heb inmiddels steeds even verschillende geuren getest tijdens mijn wekelijkse bezoekjes aan Gimsel, en ik werd van iedere geur echt vrolijk. Er zijn vrij veel verschillende geuren en dus ook parfums. Je kunt ook kleine “ tas-flacons “ kopen, die je mee kunt nemen.
Ik ben blij met deze ontdekte parfum-lijn. Want het is en blijft toch een extra zoektocht als je kampt met een extreem kwetsbare, overgevoelige huid die erg snel boos wordt als je iets opsmeert of spuit waar het niet blij van wordt. Parfum vinden die A : bij je past en b : geen gezondheidsklachten oplevert lijkt voorlopig nog wel een missie, maar gelukkig komen er steeds meer fabrikanten die het licht zien.

WAAR MOET JE NU GOED OP LETTEN ?

Om te beginnen, moet jij voor jezelf bepalen waar jouw persoonlijke grenzen liggen. En in welk segment jij parfums wilt gaan gebruiken. De goedkope meuk-markt, die zou ik an-sich sowieso compleet links laten liggen. Niet alleen de Action meuk, maar vooral de illegale markt. Je kent ze wel, die posten op je tijdlijnen op sociale media waarin er goedkope imitatie meuk op de duurdere merken wordt aangeboden voor een grijpstuiver. Dat zou je op de voorhand al meteen jeuk moeten geven. Daarna kun je voor jezelf bepalen in welk segment jij parfums wilt kopen, in de zin of je daar veel geld voor neer wil knallen ( dure merken ) of de “ KRUIDVAT” merken, die daar onder vallen. Daarna zou jij je kunnen verdiepen in ingrediënten. Ik hoop je met dit overzichtelijke artikel een opzetje te hebben kunnen geven om wat basiskennis op te pakken. Daarop kun je verder borduren, op zoek naar jouw ultieme parfum.
Mijzelf als voorbeeld : ik kijk alleen naar de echte natuurlijkheid, enerzijds is dat “ noodgedwongen” omdat mijn huid uit elkaar barst als ik een spuitje goedkope meuk opspuit, anderzijds omdat ik 100% kies voor natuurlijk. Ik kijk daarom alleen naar deze opties. En hou mijn ogen open, omdat deze opties niet zo groot zijn.
Probeer veel uit. Ik begon bijvoorbeeld wat betreft de 100BON parfums iedere week tijdens mijn boodschappen rondje steeds met een parfum uittesten, op deze manier kon de geur op mijn huid acclimatiseren en kon ik bekijken of ik irritaties kreeg. Op deze basis koos ik uiteindelijk de gember / thee, en ik heb inmiddels nog drie andere favorieten op mijn verlanglijstje. Neem vooral de TIJD, om jouw parfum te vinden.

ONLINE KOPEN?

Er worden gigantisch veel parfums online aangeboden. Dat is alleen gunstig, als jij je parfum / parfummerk hebt gevonden en precies weet wat je kunt verwachten. Online bestellen is makkelijk, maar met sommige producten totaal niet handig. Parfums kopen is daar een koploper in, omdat geuren zo ontzettend persoonlijk zijn. Ik snap ook nooit zo goed waarom iemand voor iemand anders parfum koopt, terwijl het de persoon totaal niet kent. Als er een merk / specifieke geur bekend is, is dat uiteraard anders, maar soms nemen mannen op hun eerste date parfum mee voor de dame of heer of andersom. Het kan zelfs een beetje beledigend zijn.
Bij puur & fit hebben we het ooit geprobeerd met NUGI. Ik was er verliefd op, en we namen daarom de sprong in dat diepe gat om het online aan te bieden. Dat was gelukkig een succes, maar helaas stierf het een stille dood omdat de leverancier niet massaal kon leveren waardoor wij geen doorstromend aanbod konden bieden. We hebben het dan ook daarbij gelaten, en houden alleen de 100% natuurlijke parfums in de winkel, die helaas snel vervliegen en bekende geuren hebben als een lavendel. We gaan dan ook geen parfums meer verkopen, mochten jullie vragen om de 100BON in te kopen. We vinden het risico te groot. En gezien Douglas het zeer voordelig verkoopt, is het al helemaal geen optie voor onze shop.
Ik persoonlijk raad het af, om geuren / merken die je NIET kent online “ op de goede gok “ te kopen. Het kan een dure grap zijn, en ook niet ten goede komen voor mens / dier en milieu. Als je serieus op zoek bent naar een parfum, neem daar dan de tijd voor en ga naar fysieke stenen winkels, om je daar te oriënteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *