PARABENEN, wat zijn dat en zijn ze echt zo schadelijk ?

We lezen afgelopen tijd steeds meer en meer over parabenen, met name in onze haarverzorging. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er wordt steeds meer duidelijk, wat die parabenen op onze huid doen, en wat ze aanrichten op onze huid, maar ook haren. Steeds meer mensen ervaren vervelende klachten met de hoofdhuid en het haar. Het haar is droog, dof, gespleten, pluizig en breekt om de haverklap af, terwijl de hoofdhuid bijzonder geïrriteerd kan zijn, en zelfs pijn kan doen. Het heeft, als we naar het grote plaatje kijken, te maken met twee dingen :

– we zijn steeds extremer geworden in onze kapsels, onder invloed van sociale media
– we gebruiken steeds meer haarverzorging en stylingsproducten en apparaten
Daarnaast is er TikTok. Waar de ene trend na de andere voorbij komt. Als iemand bedenkt een filmpje te maken waarin zij haar haren in de CASTOR OLIE drenkt alsof zij een frituurpan aan het vullen is en een halve dag met een vetpan op haar hoofd rondloopt, dan wil de rest van de wereld dat ook uitproberen, om het zogenaamde resultaat te krijgen wat de filmster laat zien, alsof het rechtstreeks uit een Andrelon reclame komt. Dat dit in de praktijk niet zo werkt, dat mag hoop ik inmiddels duidelijk zijn.
IN DIT ARTIKEL lees je, dat in shampoo’s conditioners maar ook in styling geen al te vriendelijke stoffen zitten. Het is daarom ook niet al te verwonderlijk, dat we er uiteindelijk last van gaan krijgen. Ik ontvang veel vragen over hoodhuidproblemen en haarproblemen. Het eerste wat ik vraag is welke producten zij gebruiken, vaak hoef je dan niet meer verder te zoeken.
Alhoewel er in haarverzorgingsproducten meer dan alleen parabenen zitten die voor veel problemen zorgen, lijkt het wel zo, dat parabenen de scepter zwaaien. Veel mensen lezen er wel iets over, maar snappen totaal niet wat het nu eigenlijk is. Daarom dit artikel, om het voor eens en altijd uit te leggen. Want wat zijn parabenen nu eigenlijk, en vooral, waarom zijn ze zo vreselijk “ nasty “ voor onze huid en haren ??

WAT ZIJN PARABENEN ?

Parabenen zijn ook wel conserveermiddelen, anders gezegd middelen om producten langer houdbaar te houden. Als je een DIY ( doe het zelf) bent en zelf bijvoorbeeld verzorgingsproducten maakt, zul je dit wel herkennen. De parabenen zorgen er bijvoorbeeld voor, dat shampoo’s en conditioners langdurig verkocht kunnen worden. Haarverzorging is uiteraard geen dagvers product, waardoor het soms langer in schappen staat, of moet staan. Dankzij de parabenen in shampoo’s en conditioners en andere verzorging kunnen deze producten wettelijk veilig lang in een schap staan. Ook kunnen parabenen zorgen voor een verlaagd risico op allergische reacties op de hoofdhuid en huid.
Parabenen gaan groei van schimmels, gisten en bacteriën tegen, en als je dit weet, kun je misschien al meteen een beetje beter begrijpen, waarom wij er zo’n last van kunnen hebben. Parabenen komen ook in voedingsmiddelen voor, onder de E nummers E214 ( ethyl-p-hydroxybenzoaat) E215 ( natriumderivaat ) E218 ( methylparabeen) en E219 ( sodium methylparabeen ) Parabenen is een verzamelnaam voor een grote groep CHEMISCHE stoffen.
Op verpakkingen komen we maar zelden de verzamelnaam “ parabenen” tegen, dit komt vooral omdat parabenen nu zo onder vuur zijn komen te liggen. Op verpakkingen kun je parabenen onder verschillende benamingen aflezen:
* ISOPARABEEN
* BUTYLPARABEEN
* PROPYLPARABEEN
* ETHYLPARABEEN
*METHYLPARABEEN
* METHYL-4-GYDROXYBENZOAAT
* PARA-HYDROZYBENZOEZUUR
* METHYLYS PARAHYDROXYBENZOA’S
Er kan ook gebruik worden gemaakt van parabenen mixen. Meestal bestaan deze uit een mix van METHYL / ETHYL / PROPYL / en BENZYLPARAHYDROXY BENZOATEN. Deze komen vaak voor in conventionele shampoo’s als die van merken als DOVE , ANDRELON, NIVEA en huismerken. Meestal gaat het om de vrij goedkopere producties, die we bijvoorbeeld ook bij een discounter kunnen kopen voor een habbekrats. Ook is het zo, dat er vaak teveel parabenen worden gebruikt terwijl dat vaak helemaal niet nodig is. Een pot heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk meer parabenen nodig dan een fles vanwege de blootstelling aan lucht en het feit dat wij er met onze vingers in duiken,  maar vaak komen dezelfde hoeveelheden parabenen in flessen voor, terwijl flessen helemaal niet zo onderhevig zijn. Parabenen zijn industrieel de meest gebruikte bewaar / conserveerstoffen , ongeveer 90% .
In Nederland geldt de EUROPESE COSMETICA VERORDENING ( 1223/2009/EG ) en zijn VIER parabenen toegestaan :
methylparabenen
– ethylparabenen
– propylparabenen
– en….zeer opmerkelijk: butylparabenen
Er zijn maximale hoeveelheden opgesteld. Zo mag de concentratie van ethyl en methylparabenen in een product niet hoger zijn dan 0,4% , en de concentratie prpyl en butylparabenen niet hoger dan 0,14%. Dat bij elkaar opgeteld mag de concentratie parabenen in een product niet hoger zijn dan 0,8%.

HOE SCHADELIJK ZIJN PARABENEN ?

Goed, hoe zit het met de schadelijkheid, en waar alle verhalen op internet over gaan ? Laat ik beginnen met de claim, dat parabenen een verminderd risico op allergische reacties geeft. Klopt dat ? Een beetje. Want het is WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD dat een LAGERE CONCENTRATIE parabenen in vergelijking tot andere bewaarstoffen een lager risico geeft op allergische reacties op de huid. Tot zover zou je dus kunnen denken “ waarom de ophef ? “ Wel, die ophef is terecht. Wetenschappers hebben inmiddels één parabeen al onderstreept als hormoonverstorend : BUTYLPARABEEN. ( chemische formule C11H14O3 )  Dit zorgde o.a voor een totaal verbod in Denemarken ( PROPYL EN BUTYL de isovormen en zoutvormen ) in cosmetische producten voor kinderen tot drie jaar.  Ook in Nederland en de EU geldt een verbod, in producten voor kinderen tot drie jaar oud. Er heerst al heel wat jaar veel ruis rondom parabenen, ook in de wetenschap. DIVERSE STUDIES hebben aangetoond dat parabenen mogelijk een invloed hebben op de kwaliteit van sperma, en diverse studies deden heel wat stof opwaaien toen werd aangetoond dat er parabenen  in de cellen van borstkanker patiënten werden aangetroffen. Er moeten meer studies worden verricht om deze bevindingen te kunnen onderstrepen, maar voor butylparabenen is dat al wel onderstreept.
Het FDA stelt, dat het gebruik van maximaal 0,1 % methyl en propylparabenen veilig zijn voor voedsel. Cosmetica bevat doorgaans tussen de 0,1% en 0,3% parabenen, wat volgens de CIR in doses / verbindingen tot 25% veilig zijn.
Voorlopig lijken parabenen nog onder het kopje “ verdacht hormoonverstorende stoffen “ te vallen.  Laboratoriumonderzoek toont, dat parabenen een vergelijkbare werking kunnen hebben als het vrouwelijke geslachtshormoon, maar dan vele malen zwakker.
Er wordt uitgegaan van het feit, dat we niet in  ” risicovolle ” aanraking komen met parabenen omdat het niet in grote hoeveelheden aanwezig is in producten. Er is daarin waarschijnlijk geen rekening gehouden met de hoeveelheden producten die we iedere dag gebruiken. Ik kon daarover niet erg veel terugvinden, apart van het feit dat een dun onderzoek vaststelde, dat deze blootstelling aan afzonderlijke parabenen lager is dan de hoeveelheid waarbij een gezondheidseffect kan worden verwacht…. Waarschijnlijk hebben zij geen echt realistisch beeld van ons huidige gebruik van verzorgingsproducten.
De wetenschap stoeit er nog mee. En zolang zij nog stoeien, zal er niet erg veel meer verboden worden dan de butylparabenen.
Wat wel steeds duidelijker lijkt te worden zijn de vervelende klachten bij het gebruik van ( teveel) parabenen. De industrie likt momenteel zijn wonden en grijpt steeds meer naar “ parabenen vrij “ Maar…in hoeverre is DAT dan beter voor onze huid en haren ? Want: .. parabenen moeten weer ERGENS mee worden vervangen.
En dat gebeurt meestal onder de mooiste smoesjes. Zoals “ natuurlijke actieve kokosolie “. Maar er worden ook andere zeer ingewikkelde benamingen gebruikt om de consument weg te drijven, zoals :
– METHYLISOTHIAZOLINON  ( MIT )
– METHYLCHLOORISOTHIAZOLONON  ( MCI) 
Methylisothiazolinone-methylchloroisothiazolinone  zijn mengsels die bestaan uit 2-methyl-4-isothiazolin-3-one (methylisothiazolinone) en 5-chloro-2-methyl-4- isothiazolin-3-one (methylchloroisothiazolinone) in 1/3 verhouding. Merknamen zijn Kathon CG, wat je vaak in de cosmetica tegenkomt. Euxyl K100, Grotan TK2, Kathon 886 MW en Mergal K7 kom je meest tegen in de metaalbewerkingsindustrie.
Methylisothiazolinone is 2-methyl-4-isothiazolin-3-one (MI), dat als bewaarmiddel (biocide) meer en meer het mengsel samen met 5-chloro-2-methyl-4-isothiazolin-3-one (MCI) vervangt. Deze stoffen zijn ook chemische conserverende stoffen die schimmels, gisten en bacteriën tegen gaan. In 2013 werden deze stoffen al OMSTREDEN vanwege hun uitlokking op allergische reacties. In shampoo’s en conditioners wordt het vaak toegepast als RINSE OFF. Onnodig om te zeggen, dat je deze stoffen maar beter kunt mijden.

MAAR WAT DAN WEL?

Je weet nu, wat parabenen zijn, en dat je ze beter niet al teveel aan je huid en haar moet blootstellen. Als je je haren twee x per week wast met een parabenen-shampoo, zal er niet veel aan de hand zijn, tenzij je overgevoelig bent. Het gaat eigenlijk meer om het feit , in welke HOEVEELHEDEN jij je huid en haar dagelijks blootstelt aan parabenen. Dat loopt hoger op dan je misschien denkt. Parabenen zit in nogal wat verzorgingsproducten, dus niet alleen in shampoo / conditioners en andere haarverzorging en styling. Je komt het bijvoorbeeld ook tegen in schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, inkt, lijm, schoensmeer, deodorants, tandpasta, make up, scheerschuim , bodylotions, handcremes en zepen, gezichtscrèmes enzovoort. Zoals je ziet is de lijst oneindig en gaat het voornamelijk over producten die we iedere dag gebruiken. Alle beetjes samen kunnen zorgen voor een opstapeling, waar op dit moment van schrijven ( 2024 ) nog helemaal niets over bekend is, wat dat doet met onze gezondheid. Ik zie het zelf een beetje als suiker : ook dat gebruiken we onbewust overmatig….met alle gevolgen van dien. Nederland telt meer dan een miljoen diabetespatienten en meer dan 15% van de volwassenen in Nederland lijdt aan overgewicht. Deze gevolgen zijn o.a gevolgen dankzij de huidige voedselindustrie. Hoe wij er dus over een aantal jaren aan toe zijn, wat betreft de parabenen….dat is nu nog de vraag. Opvallend is wel, dat de hoofdhuidklachten en haarproblematiek groter en groter lijken te worden, en natuurlijk kunnen we niet alleen maar ons vingertje wijzen naar parabenen, want er zit nog veel meer meuk in ( conventionele ) verzorgingsproducten die we iedere dag gebruiken. Maar dat parabenen een vrij grote rol spelen, dat lijkt duidelijker en duidelijker te worden.Wat mij persoonlijk betreft meer dan genoeg redenen, om parabenen te mijden waar ik kan. Eigenlijk is dat best makkelijk : door zoveel als mogelijk te kiezen voor 100% pure / natuurlijk gecertificeerde en liefst biologische ingrediënten.
WAAROM ?
Simpel : om de eenvoudige reden, dat gecertificeerde ingrediënten in natuurlijke en biologische verzorgingsproducten geen chemische componenten mag bevatten. Daarom zijn keurmerken als ECO CONTROL en NATURAL COSMETIC STANDARD ( NC ) zo belangrijk. Deze geven de consument de allerbeste garantie. Net als in de voedselindustrie, wordt er in de wereld van cosmetica ook ontzettend veel gesjoemeld. Een gezichtscrème bij de Lidl, die 100% natuurlijk wordt verklaard, maar verder geen enkel geldig keurmerk draagt…..het zou jou genoeg moeten zeggen. Als je niet goed raad weet met alle ingewikkelde INCI woorden ( wat overigens ook perfect misleiding-materiaal betreft voor fabrikanten ) zijn keurmerken een goede leidraad.
Daarnaast hoef je echt geen kei te zijn om zelf wat op onderzoek uit te gaan. Wat zeggen betrouwbare mensen over het merk wat jij op het oog hebt ? Lees je zeker goed in, en met GOED bedoel ik BETROUWBAAR. Er wordt dankzij betaalde samenwerkingen op sociale media ontzettend veel onzin uitgekraamd, influencers, die totaal NIET weten waar ze over lullen en alles hooguit aflezen van een standaard verhaaltje op een website van een merk waarvan zij zijn ingehuurd. In 2022 postte ik een zeer opmerkelijk bericht, waarin ik vertel over zo’n samenwerking. Marcha van Beautygloss vertelt samen met een “ spokesman “ van andrelon voor haar camera over het product, ik kopieer hier mijn stukje :
“ ….Ik volg zelf het e.e.a op social media. Zo volg ik bekende en minder bekende influencers, you-tubers en instagrammers. Zo nu en dan zie ik wat voorbij komen waar mijn haren letterlijk recht overeind van gaan staan, zoals onlangs, toen ik op de stories van Insta van een zeer bekende influencer de klets / verkooppraatjes voorbij zag komen van een “ mede-product-ontwikkelaar “ van het merk Andrelon, waar de influencer in kwestie een betaalde campagne voor deed. Zij scheen erg veel kritische vragen te ontvangen over haar campagne en ze besloot deze voor te leggen op camera aan deze mede-product-ontwikkelaar, die opvallend genoeg zijn naam niet vermelde.
De vraag over de chemische ingrediënten in Andrelon shampoo’s werden meest aangehaald. De man antwoordde dat “ chemisch’ eng klinkt, maar feitelijk betekent dat het door de mens is gemaakt. De man vertelde vooral dat de FUNCTIES van al deze stoffen belangrijk zijn voor de VERZORGING van ons haar, en dat alle ingrediënten voldoen aan strenge wet en regelgevingen die ervoor zorgen dat het veilig is. 
Toen werd gevraagd hoe het zat met de sulfaten, werd geantwoord wat het zijn ( was dat de vraag ? ) en dat , afhankelijk van het haartype en het product wat daarbij past, er meer of minder sulfaten in de producten van Andrelon zitten. En oooh dan, in de KRUL CARE zat helemaal geen sulfaten!!! 
En de siliconen? Nou, hetzelfde verhaal als de sulfaten. Ons haar “ gaat er lekker op” en wordt lekker goed doorkambaar. En ook hier zit in de “ mld & zacht” variant geen siliconen…..
Wat is de consument uiteindelijk wijzer geworden ? HELEMAAL NIETS. Want wat deze meneer alleen benadrukt, is A: allemaal in het voordeel van het merk, en B : gezever over de functies, alsof dit alles verantwoord. Okay…..laten we dat even kijken naar de meest eenvoudigste variant, de “ classic elke dag” shampoo van Andrelon. Wat zit daarin ? Even kort gehouden : SLS ( daar bestaat deze shampoo voor het grootste deel uit ) , Cocamidopropylbetaïne, Helianthus annuus-zaadolie, Citroenzuur, Dinatrium-EDTA, Guarhydroxypropyltrimoniumchloride, Parfum, PPG/12, Natriumchloride, Natriumhydroxide, DMDM-hydantoïne, Natriumbenzoaat, Amylkaneel, Benzylalcohol, Benzylbenzoaat , Coumarine, Hexyl cinnamal, Limoneen, Linalool, CI 19140, CI 42090 Naast water bestaat deze shampoo dus uit SLS. SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren te wassen. De sulfaten in SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt je haar  niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de ( hoofd) huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties. Veel succes met de jeuk dus.
Naast deze SLS zit de shampoo vol met andere irriterende stoffen waarvan bekend is dat zij vrij veel klachten geven op onze ( hoofd ) huid. 
Ik vond het voornamelijk TENENKROMMEND, hoe Andrelon zich profileert en informatie verstrekt, zeker als het op de wat kritische vragen aankomt. Er is totaal niet INHOUDELIJK in gegaan op de vragen. Bijvoorbeeld de SLS. Dat heb ik hierboven wel even gedaan. 
Wat de man bijvoorbeeld ook even was vergeten te melden, is dat Andrelon A: dagelijks wordt gebruikt , B: meerdere producten per dag worden gebruikt ( conditioner, haarlak, schuim , droog shampoo’s enzovoort ) en Andrelon dit ook promoot, en C : zich blijkbaar totaal NIET verdiept in het inhoudelijke, en de vraag van de consument. Als ik vraag waarom Andrelon chemische stoffen gebruikt, vraag ik niet waar het goed voor zou zijn. Als ik vraag hoe het met de parabenen zit, vraag ik niet in welke het wel of niet zit. En als ik vraag naar de siliconen , vraag ik al helemaal niet of je haar er zo lekker doorkambaar van wordt. 
De kunst van het weglaten noem ik dit ook wel. 
KIJK GOED naar wat je koopt…..”
 
 
 
 
 
 
Er kwamen ontzettend veel reacties, voornamelijk mensen die zich verbaasden over de uitspraken van deze Andrelon meneer op een betaald kanaal. Terecht. Dat verbaasde mij namelijk ook vooral. Ik kreeg  na deze post op mijn sociale media berichten met vragen over de MILD & ZACHT variant van Andrelon. Volgens de verpakking zou deze namelijk wel vrij zijn van siliconen en sulfaten. Er is ook een matchende conditioner bij te kopen. Ik besloot dit even te gaan onderzoeken.
De shampoo lijkt inderdaad vrij te zijn van de bekende siliconen en sulfaten. De sulfaten lijken te zijn vervangen door het goedje COCOMIDOPROPYL BETAINE. Dit is een amfoteer surfacant ( oppervlaktespanning verlagend middel ) Het wordt gebruikt als schuimmiddel. Deze stof staat ook wel bekend als het “ kapper-monster” omdat het contactallergie kan veroorzaken bij kappers en andere mensen die met hun handen werken in bijvoorbeeld schoonheidssalons. Naast schuimmiddel wordt het ook toegepast als verdikkingsmiddel om de viscositeit te verhogen. Het wordt tegenwoordig ( omdat we graag sulfaten willen mijden ) enorm veel toegepast, en dat blijft niet zonder gevolgen. Doordat het steeds vaker voorkomt in verzorging en cosmeticaproducten, krijgen veel mensen last van allergie-klachten, en wordt de stof daarom ook in kwestie gesteld. Daarnaast is het een behoorlijk milieuvervuilende stof, er komt petrochemie aan te pas. In 2013 hebben alle biologische labels ( behalve Ecocert ) de stof verbannen. Verder vind je nog een chemische stof in deze shampoo waar ik wat van vind: NATRIUM HYDROXIDE. Dit gaat om een chemische stof die je bijvoorbeeld ook ziet als een batterij lekt, de witte aanslag is vaak natriumhydroxide. En dat smeer jij dus ook in je haar…De stof wordt beschouwd als bijtend en zeer irriterend, er zijn dan ook regels die gaan over de hoeveelheden natriumhydroxide die in producten gebruikt mogen worden. Voor ontkrullingsmiddelen is dit 2% bij gebruik door consumenten en 4,5% voor professionele gebruikers. Het gebruik moet vanaf een gehalte van 0,05% verplicht op de verpakking van het product staan. Bij een teveel aan deze stof, kan de huid zeer worden geïrriteerd, en kan het tot schade leiden bij contact met de ogen.
Ook het parfum in dit verhaal lijkt mij geen al te fijn ingrediënt voor je haar en hoofdhuid. Er wordt niet vermeld, dat het parfum natuurlijk is gewonnen of synthetisch is gemaakt. Ik gok persoonlijk op het laatste.
Wat mij betreft is dit geen al-te-gezonde vervanging op alle andere Andrelon-shampoo’s. Is het baggerzooi? Als we het tegenover andere conventionele shampoo’s zetten niet. Maar erg veel onschuldiger ? Ik heb er mijn bedenkingen bij, het gaat nog steeds om vrij synthetische en chemische stoffen. Denk daarbij vooral ook aan het milieu. Al zit de shampoo in een plastic fles wat is gemaakt uit 100% gerecyclede materialen en opnieuw is te recyclen. De inhoud vloeit net zo hard door het douche putje…..
Er werd door Andrelon beloofd, dat er snel iets op de markt zou komen waar we allemaal blij van zouden worden, dat werd een PRO NATURE serie. De vraag is hoeveel gezonder en meukvrij deze serie is. Ik ben eens in een fles conditioner gedoken. Het label belooft ons veel : geen siliconen , geen sulfaten, geen kleurstoffen, geen dierlijke ingrediënten, en een 100% biologisch afbreekbare formulering. Ook is daar de bekende “ 98% van natuurlijke oorsprong “ claim.  Laten we starten met de ingrediënten :
WATER / CETEARYL ALCOHOL / BEHENTRIMONIUM CHLORIDE / KOKOSOLIE / PARFUM / SHEA BUTTER / DIPROPYLENE GLYCOL / SODIUM BENZOATE / LACTIC ACID / COUMARIN
* “ ..DE OVERIGE 2% GARANDEERT DE KWALITEIT EN VEILIGHEID VAN ONZE PRODUCTEN…”
Fijn, een kort lijstje. Maar dat zeg in dit geval niet zoveel, want de ingrediënten die zijn gebruikt zijn geen lieverdjes. Te beginnen met het synthetische of plantaardige BEHENTRIMONIUM CHLORIDE Dit is een gele, wasachtige organische verbinding met de chemische formule CH₃(CH₂)₂₁N(CH₃)₃, gebruikt als antistatisch middel en soms als ontsmettingsmiddel, ook wel een Quatanair ammoniumzout. Het wordt graag door de industrie gebruikt vanwege de veelzijdigheid, het levert dus erg veel op. Het houdt bijvoorbeeld de haren pluizerij en maakt het haar zacht en soepel. Het zorgt ook voor een goede emulsie tussen water en olie. In Europa mag de hoeveelheid Behentrimoniumchloride in uit- en inklaarbare producten een bepaald percentage niet overschrijden (uit- en inklaarbare haarverzorgingsproducten tot 5,0% & inklaarbare haarproducten tot 3,0%.). Het wordt vaak bekritiseerd vanwege de huidirritaties, al is dit wetenschappelijk nergens onderbouwd, en spreken we van de irritaties bij een hogere dosering. Aangezien deze stof als derde hoog in deze korte lijst voorkomt, is de concentratie vrij hoog te noemen.
Dan het parfum. Hoewel parfum je shampoo en conditioners lekker doet ruiken en niet altijd schadelijk is, kan het allergieën uitlokken en irriteren. Dat is vooral het geval bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Daarnaast heb je vrij irriterende parfumstoffen en minder irriterende parfumstoffen, de vraag blijft, welke parfumstoffen hier zijn gebruikt. Tot slot de coumarin, een synthetische kleurstof, waar zo’n beetje hetzelfde voor geldt als parfumstoffen. Mensen met overgevoeligheden / allergieën kunnen er last van hebben.
En dan het nogal vage “ * “ ..DE OVERIGE 2% GARANDEERT DE KWALITEIT EN VEILIGHEID VAN ONZE PRODUCTEN…” . Wat zegt dit ? Wel, dat zij deze 2% aandeel liever niet in hun lijstje willen aanvullen. De 2% zijn in elk geval NIET plantaardig. En wat deze geheime ingrediënten zijn, dat houden ze onder het kleed. Ze garanderen enkel voor de wet dat het kwaliteit en veiligheid garandeert, maar verder ? WAT is het ?  Daarnaast moeten we onthouden, dat het hier gaat om een MASSALE productie, het merk opereert groot, en onder UNILEVER. Mijn persoonlijke oordeel: ik blijf ver weg van deze meuk, waar je ook nog best veel voor betaalt ( € 9.00 per fles ) Ik hou het bij circulaire merken, kleinere biologische en echt natuurlijke ondernemingen als UNIQUE HAIRCARE en AFRICAN ORGANICS. Ik wissel vaak af, op dit moment gebruik ik de shampoo + conditioner van Weleda. Er valt gelukkig veel te kiezen uit ECHT goede shampoo + conditioners, we hebben goddank deze meuk niet nodig.
AFIJN.
Het laatste woord over zowel parabenen als sulfaten is nog lang niet gezegd. Voor zover laat ik persoonlijk alles bij wat het is : ik mijd deze chemische meuk zoveel ik kan. Wat jij ermee doet, is aan jou. 

3 Reacties op “PARABENEN, wat zijn dat en zijn ze echt zo schadelijk ?

  1. Met de app BTMB kun je een foto maken van de ingredientenlijst van een product om te scannen op microplastics. Microplastics dragen oa bij aan de plastic soup.

  2. Ja. De app scant op microplastics. En nee, nergens beweer ik dat de app scant op parabenen. De consument die verantwoord wil kiezen wil naast een gezond product ook een milieuvriendelijk product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *