Plastic wegwerp-bekertje, kartonnen wegwerp-bekertje of de aardwerk mok…..wat is nu het beste voor mens., dier en milieu?

Onlangs werd ik gebeld door kennis W.

“ Mo, ik heb een vraag. Op kantoor hebben we namelijk een verhitte discussie bij het koffie-apparaat. De ene helft van mijn collega’s beweren dat plastic wegwerpbekers veel milieuvriendelijker zijn kan kartonnen en / of stenen mokken. Ik zeg dat de stenen mokken milieuvriendelijkst zijn. Kun jij ons helpen?…”
Whow. Dat is best een lastige discussie. Want het ligt nogal genuanceerd. TE genuanceerd in elk geval om éen van de drie ( plastic, karton of steen) tot meest milieuvriendelijkste te bestempelen. Ik werd er in ieder geval door geprikkeld, en besloot om er eens goed in te duiken.

PLASTIC WEGWERP BEKERS🥤

Laten we beginnen met de plastic wegwerp bekers. Deze zijn erg goedkoop en massaal verkrijgbaar. De bekers bestaan voor het grootste deel uit polystyreen. Dit is een thermoplastisch polymeer van het monomeer styreen. Het gaat om een kunststof van petrochemische komaf. Het is er in een foam-achtige vorm een in een harde vorm, waar de bekertjes van worden gemaakt. Polystyreen , ook wel PS , valt onder de plastic code 6. Deze code staat erg slecht bekend. Het algemene advies luidt dan ook deze plastic vorm zoveel mogelijk te mijden. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Een studie op ratten toonden o.a  eerder aan dat er , door lekken via verhitting van PS , sporen in het lichaam kunnen worden opgenomen.
Een verscheidenheid aan voedselcontainers, drinkbekers en bestek, vervaardigd uit polystyreen (PS) of aan polystyreen gerelateerd plastic, werd geanalyseerd op hun styreenmonomeergehalte. Monsters van yoghurt, verpakt in PS-bekers, werden op vergelijkbare wijze geanalyseerd en ook de uitloging van styreenmonomeer uit PS-containers door sommige voedselsimulanten werd bepaald. Bloedniveaustudies met ratten, gedoseerd met styreenmonomeer via verschillende routes, toonden opnameverschijnselen die afhankelijk waren van de dosis en toedieningsweg en die ook werden beïnvloed door het medium waarmee het styreenmonomeer werd getransporteerd. Het is dus vrij vaag, wat het drinken van hete dranken uit deze PS plastic drinkbekers doet.
Daarnaast s het zeer belastend voor het milieu. Zo’n 75% aan het plastic wat in de zee rond dobbert, is gemaakt van PS.
 

KARTONNEN BEKERTJES🥡

Okay….plastic wegwerp drinkbekers zijn dus geen goed idee. Maar hoe zit het dan met de kartonnen drinkbekers? We komen deze alternatieven op steeds meer plekken tegen. Even een korte voorgeschiedenis. Vroeger werd deze kartonnen bekers aan elkaar gelijmd met een stuk klei. Het werd zo waterdicht gemaakt. De klei werd aangebracht op de bodem van de beker en werd vervolgens door een bepaalde rotatie op het gehele oppervlak aangebracht. Dit leverde waterdichte kartonnen bekers op. Er was echter een probleempje: de dranken in de beker kregen een mega vieze karton-smaak. Er werd daarom een nieuwe productiemethode bedacht. De binnen en buitenkant werd voortaan met was bespoten. Deze was maakte later plaats voor polyethyleen. Dit zorgt voor een waterdichte kartonnen bekertje waar geen karton-smaak aan zit. Bovendien zijn deze kartonnen bekers beter te bedrukken.
Goed, polyethyleen dus. Het wordt meest geproduceerd onder HDPE, wat staat voor HIGH DENSITY POLYETHYLENE. Het wordt veel gebruikt voor wat dikkere verpakkingen als plastic melkkannen, boterkuipjes, shampoo flessen, kaas/vleeswaar verpakkingen, en flessen sap/ drink. Het is vaak ondoorzichtig. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en is eenvoudig recyclebaar. Dit soort plastic is ook veilig bevonden bij blootstelling aan hogere temperaturen, omdat HDPE voor het grootste deel uit waterstof en koolstof bestaat, wat dit soort plastic een stuk veiliger in gebruik maakt voor zowel mens als de natuur. Het is veilig en opnieuw te gebruiken. En veel minder belastend voor het milieu dan de plastic wegwerp drinkbekertjes. Wel zijn ze niet ( goed ) recyclebaar door de binnenste plastic  PLA coatings.

STENEN MOKKEN🍵

Mijn kast staat vol met stenen mokken. Ik heb deze zeker al zo’n 25 jaar. Over de jaren verzameld. Ik weet niet beter dan deze stenen mokken dagelijks te gebruiken. De meeste mokken worden gemaakt van keramiek, maar ook van aardewerk. Het vraagt aardig wat energie en grondstoffen, waardoor de productie niet bepaald milieuvriendelijk genoemd kan worden. Daar staat wel tegenover, dat de mokken ontzettend duurzaam zijn. Ik heb ze bijvoorbeeld al 25 jaar in mijn kast staan. Het zijn vrij goedkope drank-attributen wat het ook meer toegankelijk maakt om duurzaam aan te schaffen.

WAT IS NU HET BESTE VOOR MENS, DIER EN MILIEU?

En dan nu de grote HAMVRAAG: … wat is nu echt het beste voor mens, dier en milieu? Dat is een lastige. We zijn geneigd om de plastic wegwerp drinkbekers af te schieten en te boycotten, maar er is meer dan de logica. Aardewerken mokken vragen namelijk wel meer energie en grondstoffen om te produceren. Kartonnen bekertjes zijn enorm slecht recyclebaar. Er zijn minder grondstoffen nodig voor een plastic wegwerp-drinkbekertje , maar een mok gaan eeuwen mee. Volgens milieu Centraal is de milieu-impact van de productie verdeeld over alle dranken die we met een mok drinken, even zo hoog als het wegwerp drinkbekertje. Zucht…🙄
Het verschil is dus echt heel klein. Maar….waar het echt om draait, is HOE WE OMGAAN met onze drank attributen. Daar valt namelijk de meeste winst uit te behalen.
AFWASSEN
We zijn geneigd, om na ieder gebruik de mokken in de vaatwasser te zetten of de bekertjes weg te donderen. Ook als de mok helemaal niet vies is, of als er enkel wat water is gedronken uit de wegwerp-alternatieven. Als we zowel een mok als de wegwerp-alternatieven meerdere keren gebruiken, heeft dit invloed op de uiteindelijke milieu-impact. Maar wat als je bekertje echt vies is? Of je mok ? Spoel het dan kort even om onder de koude kraan. Tenzij je echt verf hebt gedronken, zijn mokken en bekertjes over het algemeen nooit ECHT VIES. Stel je aannames bij. Ik was mijn mokken nauwelijks af. Ik spoel ze om onder de kraan, werkt prima en bespaart me veel afwasmiddel. Tenzij er lipstick-sporen op een mok is achtergebleven is het zaak dit kort onder de hete kraan af te nemen.
Werk je op een kantoor of ander werkgebied waar er plastic en / of kartonnen bekertjes worden verstrekt? Gebruik deze dan zoveel mogelijk keren. Je zou gerust een week met éen zelfde plastic drinkbekertje of kartonnen drinkbeker kunnen doen. Spoel tussentijds gewoonweg kort onder de koude kraan om.
Je zou ook in gesprek kunnen gaan, om mokken te verstrekken. Dit gebeurt al op veel werk-plekken. Iedereen koopt dan zijn eigen mok. Een werkgever investeert in een paar mokken voor bezoekers.
Ook zou je met je werkgever kunnen overleggen om de afval bekertjes te laten ophalen voor recycling of vergisting in geval van composteerbare bekertjes. De bekers moeten dan wel vrij zijn van afval.
RECYCLE
Het is zo lekker en eenvoudig om je plastic wegwerpbekers na gebruik in de vuilnisemmer te dumpen. Geen omkijken meer naar. Als je deze bekers op de juiste manier afvoert, heeft dit ook invloed op de uiteindelijke milieu-impact. Zeker de plastic bekertjes.
De bekers die jee bijvoorbeeld krijgt als je op het station een kop koffie koopt, kunnen in de zak / bak voor plastic verpakkingen en drinkpakken ( PMD). De gangbare wegwerp-drinkbekertjes, dus die bekende bekertjes die we overal wel zien, kunnen bij het rest-afval.
Papieren / kartonnen bekers mogen niet bij het oud papier. Dit komt omdat ze een plastic binnencoating hebben. Dit plastic kan de papier-recycling behoorlijk verstoren. Ze kunnen ook bij het rest afval.
MILIEUVRIENDELIJKE ALTERNATIEVEN
Omdat we steeds meer rekening willen houden zijn er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt. Zo zijn er plastic bekers die zijn gemaakt van PLA. Dit is een materiaal wat op maïs is gebaseerd en gewoon in de groene container kunnen. Deze bekers zijn 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar.
Ook is RVS en glas een optie. Glas heeft net als aardewerk en steen best een hoge productie last op het milieu. Het kost veel energie. RVS lijkt de beste papieren te hebben maar ook hier is het maar net hoe ermee wordt omgesprongen. RVS vraagt in regel ook wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld glas en aardwerk.
BOTTOM LINE:
In mijn opinie zijn de stenen mokken nog steeds de beste optie. Als je deze niet te vaak afwast, ben je meest duurzaam en milieuvriendelijk bezig. Ik heb mijn mokkenverzameling 25 jaar in mijn kast verzameld. En ze gaan vast nog 50 jaar mee als ik ze goed behandel. Dit maakt ze meest duurzaam.
Als ik naar mijn gevoel luister, heb ik een afkeer tegen plastic en zelfs kartonnen wegwerp-bekers. Plastic geeft mij de kriebels. Voor mij dus liever geen wegwerp-meuk. Ik hou het zelf op mijn aardwerken mokken, mijn glazen glaswerk, en mijn RVS flessen. En anders de milieuvriendelijke alternatieven….
Meer lezen? KLIK HIER om naar het artikel van MILIEU CENTRAAL te gaan.

WAT KIES JIJ? Laat je bericht hieronder achter!

9 Reacties op “Plastic wegwerp-bekertje, kartonnen wegwerp-bekertje of de aardwerk mok…..wat is nu het beste voor mens., dier en milieu?

  1. Bij ons op het werk hebben we allemaal een mok gekregen met onze naam erop ( rond de 100 mensen). Er zijn 2 plankje s gemaakt in de medewerkerskamer waar iedereen z’n al dan niet schone mok op kan zetten: ieder is daarvoor zelf verantwoordelijk.

    • Hoi, weet je misschien waar ze deze hebben laten drukken en of de prijs hiervan?

  2. Ik heb nog een vraag over de mokken. Sommige hebben de meeste hevige kleuren. Ik vind het vies om uit een donker blauwe mok van vb Ikea te dringen. Kiezen we beter voor wit? Kan je daar iets over zeggen. Dankjewel.

  3. Ik ga voor de mok, op werk en thuis. En het klopt, ze gaan ip lang mee. Geen heftige kleuren. Lijkt niet zo goed te smaken.

  4. Mokken en thee glazen.
    Die gaan hier bij mij thuis óók al 37 jaar mee.
    Tip: breekt er van een aardewerk mok een oor af:
    Slijp de restanten van het oor dan netjes van de mok af met een slijptol.
    De mok krijgt dan een tweede leven als beker!
    Mokken en bekers met stukjes uit de rand, zijn ongeschikt om uit te drinken.
    Er kruipen bacteriën in de ongeglazuurde stukjes….
    Máár, dan krijgen ze hier in huis hun derde leven!!!
    Om:
    pennen
    Kwastjes
    Tandeborstels
    Gebaksvorkjes
    Koffielepeltjes
    RVS rietjes
    Enzz
    In te zetten.
    Of gewoon, een stekje op water….
    Of een klein plantje der in zetten.
    De glazen thee mokken zijn heláás niet méér bruikbaar als het oor er af breekt….
    Dus mijn conclusie:
    Ik ben een grote voorstander van aardewerk mokken.

  5. Zeker te weten voor de de stenen mok. Moet er ook niet aan denken om uit plastic of kartonnen bekertjes te moeten dringen. Zelfs niet toen we genen kamperen.

  6. Hey Monique
    Verkoop je die tweety mok toevallig? Mijn mama had exact dezelfde vroeger en had veel sentiment voor haar.
    Groetjes
    Chloë

  7. Er zijn nieuwe plastics waar bekers van worden gemaakt. Dubbelwandig door uniek productie proces. Gaan net zo goed jaren, breken niet, goedkoper en kleinere milieu impact. En uiteindelijk ook 100 procent te recyclen wat niet kan met een aardewerk mok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *