De explosie aan veganistische alternatieven ….. hoe NEXT LEVEL zijn deze vleesvervangers?

Onlangs heeft supermarkt keten LIDL hun Vega en vegan assortiment aan vleesvervangers flink uitgebreid. Het lijkt erop dat Nederlanders steeds warmer lopen voor de alternatieven op vlees en dat is natuurlijk aan één kant fantastisch. We eten zo een stuk milieu en vooral dier-vriendelijker. Maar er is een andere kant. En dat zijn de INGREDIËNTEN in de meeste vlees-vervangers. Ik heb hier eerder een aantal verhelderende artikelen over geschreven, waaronder DIT ARTIKEL.

Het is ontzettend jammer. Want het zou pas echt super-fantastisch zijn geweest, als al die vleesvervangers geen regelrechte bedreiging zou zijn voor onze gezondheid. Nee, je gaat er niet meteen dood aan, maar sommige vlees-vervangers zijn zo vol gepropt met additieven, dat het erg ongezond wordt. Zeker als je, bijvoorbeeld als veganist of vegetariër, deze producten dagelijks consumeert. Ik heb het niet alleen over de gangbare vleesvervangers, ook over bijvoorbeeld kaas / worst en ei-vervangers. Stel dat je als enthousiaste veganist de morgen begint met een paar boterhammen met Vegan-kaas / worst, tijdens de lunch een Vegan-omelet bakt, en s’avonds een vleesvervanger eet, met als toetje een zuivelvrij dessert.  Dit kan een gigantische cocktail aan ongezonde additieven opleveren wat zeker op langere termijn kan zorgen voor talloze gezondheidsklachten. Ik ben erg bezorgd over hoe we er over pakweg drie jaar voorstaan, en we volop aan deze vervangers en alternatieven verslingerd zijn geraakt. Hoe staat het dan met de volksgezondheid?

WAT ZIT ERIN?🤔

Wat we zelf kunnen doen, om zo gezond mogelijk vlees/ diervrij te eten, is om goed te kijken WAT we nu eigenlijk eten. Het is voor heel veel veganisten meer dan genoeg als een product veganistisch is verklaard, en een beetje smaakt. Zelfs een zeer hoge aanschafprijs schrikt niet snel af, en dat hebben fabrikanten ook begrepen. Ze durven daarom flink wat te vragen, terwijl het product inhoudelijk nog geen fractie van de verkoopprijs waard is.
We vertrouwen graag op een fabrikant, die het voor ons allemaal heeft uitgedokterd en in elkaar heeft geflanst. HOE? Daar geven we niets om. Terwijl we JUIST DAAR wel om zouden moeten geven, net zoveel als er om dieren en het milieu wordt gegeven. Want het gaat hier om onze GEZONDHEID, wat, lijkt mij, nét zo belangrijk is. 
Kwestie van ingrediënten en voedingswaarden lezen dus. Wellicht zul je dan best schrikken. De meeste vleesvervangers bestaan uit water, soja, kokosvet, of talrijke industriele oliën. Dit wordt aangedikt met smaakversterkers, kleur, geur en smaakstoffen. Tot slot worden er talloze conserveermiddelen aan toegevoegd. Een gemiddelde ingrediënten lijstje op een vleesvervangend product bevat zo’n 15-25 verschillende ingrediënten. De eerste twee ingrediënten waar zo’n lijst mee begint zegt dat het product voor het grootste deel uit deze twee ingrediënten bestaat. Meestal vind je op deze plekken water en olie of kokosvet. Daarnaast zijn de meeste vleesvervangers voorgebakken / voorbewerkt, zodat wij ze thuis alleen nog maar in de koekenpan om-en-om moeten flippen. Veel vleesvervangers werken als sponsen. Ze zuigen enorm veel vetten op. Tijdens het voorbakken in de fabrieken wordt er daarom al meteen ontzettend veel vetten geabsorbeerd. Dit kun je best vaak ook zien, als je vegan-burgers in je bakje in het vet liggen te zwemmen. Dan ga jij zelf vervolgens de burgers in wat bakvet opnieuw opbakken. Dit geeft een enorme vet-bom op je bord.
En dan gaan we het hebben over de vele additieven. Van industriele gehydrogeneerde oliën tot leeg getrokken kokosvet. Want denk jij nu echt, dat er 100% pure, zuivere kokosolie wordt gebruikt? Om ECHT zuivere kokosolie te kunnen  produceren, is er veel investering nodig, denk an de benodigde certificeringen, ISO noemen, hygiene enzovoort. Industrieel levert dit dan niets op.  Kokosvet noem ik zelf ook wel het nieuwe goed-geveinsde vet / plak product in producten. Kokosolie in meest pure en zuivere vorm heeft gezonde voordelen. Maar deze komen zelden voor. Laat staan, dat het voor industriele doeleinden gebruikt zou worden. Kokosvet is goedkoop en 100% plantaardig, en dus de ideale goed-geveinsde vervanger voor andere ( dierlijke ) vetten.
Kokosvet bevat behoorlijk wat aan verzadigde vetten. Als het is leeg getrokken ( bv door ontgeuring of voor de farmaceutische industrie ) zijn de goede verzadigde vetten amper tot niet meer aanwezig. Denk aan laurine zuur en caprylzuur.   Het kokosvet dient voornamelijk als bulkmiddel, voor textuur en smeuïgheid, en voor compactheid. Heb jij je ooit afgevraagd, waarom een vleesvervanger die bestaat uit kokosvet, helemaal niet naar kokos smaakt? Wel, nu weet je het antwoord. Leeg getrokken kokosvet heeft geen smaak, en geur, en is “ dood”. En levert vooral erg veel verzadigde vetten op.
Je kunt je voorstellen, dat aan een grote klomp dood kokosvet geen smaak en geur zit. Ook moet het eindproduct uiteindelijk een beetje smaak hebben, en tenminste een bepaald mondgevoel. Daarom worden er massa’s E nummers aan toegevoegd, maar ook suikers en veel zout.
Het wordt niet in kleine beetjes toegevoegd. Om een bepaalde smaak-sensatie na te kunnen bootsen worden vaak erg veel kunstmatige / synthetische hulptroepen in gezet. Een simpel en onschuldig lijkende Vegan-burger kan uiteindelijk onderaan de streep een  echte synthetische vet-bom zijn.
Het is helemaal niet zo’n ramp, als je eens per week zo’n burger eet. Zelfs twee kan je lichaam nog prima opruimen. Het wordt een ander verhaal, als we dagelijks dit soort vervangers consumeren, daarnaast met alle andere veganistische / vegetarische alternatieven als kaas, worst ,zuivel enzovoort.
Dit zal op korte termijn niet erg veel vervelende klachten opleveren. Maar op langere termijn kunnen er tal van gezondheidsklachten ontstaan. Denk aan overgewicht, hart en vaatziekten, en diverse huid-aandoeningen.

HET ONTERECHTE GEZONDE IMAGO VAN VEGAN

Ik maak het dagelijks mee: mensen die denken dat een VEGAN product betekent dat het gezond of tenminste gezonder is dan een conventioneel product. Dit is maar 1/10 x het geval. Dat betekent dus dat 9/10 gewoon net zo ongezond, dan wel nog ongezonder zijn dan conventionele producten.
Je moet je dan ook niet blind staren op het woord VEGAN. Dit is anno 2020 verheven tot een toverwoord waar ontzettend veel gezonde claims aan worden gehangen. VEGAN zegt ALLEEN, dat er geen dierlijke componenten in zijn verwerkt. Het zegt verder niets over de rest van de ingrediënten. Suiker blijft suiker, zout blijft zout, kokosvet blijft kokosvet. Niet alles van plantaardige komaf is gezond. En ook synthetische / chemische additieven blijven ook zonder bijkomst van enig dierlijk component ongezonde toevoegingen.

VLEES OF GEEN VLEES.PUNT.

Veel veganisten zeggen dingen te missen. De smaak van vlees, kaas, zuivel, paté’s op brood, of een lekkere snack uit de frituur. Door met heel veel veganistische alternatieven als wezenlijke vleesvervangers, kaas, worst, ei en zuivel te komen kunnen we mogelijk toch nog een beetje van zo’n gemiste smaak genieten. Daarom zijn de vegan-producten momenteel niet aan te slepen. De voedsel en levensmiddelen industrie houdt ons erg goed in de gaten, om zo op trends en hypes in te springen. Dit brengt geld in het laatje. En veel. Want de goedgeefse vegan geeft grof geld uit. Bijna € 5 euro voor een pakje vegan kaas met vier zielige slappe plakjes “ kaas” is geen probleem. Zelfs € 10 euro voor een potje smeer-paté is geen probleem. De kassa rinkelt, en wij? Wij betalen. Geen probleem toch? Ok al beslaat de inhoud van zo’n product niet eens een kwart van de verkoopprijs…..
We zouden ons ook af kunnen vragen, of we nu wel aan de veganistische frikadellen , kroketten, hamburgers, braadworsten, kipnuggets, en gehakt moeten. Het levert onze gezondheid 9/10 x geen goeds op, het is peper en peperduur betaald en hoe goed is het echt voor het milieu?
Het is beter om het op de manier te doen zoals i het al bijna 25 jaar doe, nog ver voor de veganistische golf: ….zelf volwaardige vlees-vervangers maken. Goed, gezond ( want je beslist tenslotte zelf wat erin gaat) en goedkoop. En vooral ontzettend lekker. Het hoeft niet naar een frikadel te smaken, want wist je dat dit ook vooral kruiden en specerijen zijn? Maak gebruik van je eigen kruiden en specerijen, en gebruik tempeh of tofu als basis. Wat je ervan maakt is aan jou. Je kunt er ook nog eens bepaalde vitaminen en mineralen aan toevoegen. KLIK HIER voor een voorbeeld recept. 
Ik heb voor dit artikel bij de LIDL een veganistisch alternatief voor gehakt gekocht. Het was sterk afgeprijsd. More gelegenheid om eens zo’n pakje te gaan testen. Het ziet er ethisch gezien echt tip-top uit, daar kan ik werkelijk niets over zeggen. Helaas wel over de ingrediënten.
Dit zijn de ingrediënten. Het is afkomstig uit Duitsland. Niet vreemd, omdat Lidl ook van Duitse komaf is. Het wordt NEXT LEVEL MEAT genoemd. Zoals je ziet bestaat dit uit water en ingemaakte champignons. Maar op een goede vierde plek kokosvet, wat betekent dat er ongeveer drie kwart van aanwezig is. Superveel dus.  Verder zien we zout, gistextract, aroma’s, heel veel eiwitten, olie en conserveermiddelen. Per 100 gram geeft het 9 gram verzadigd vet. En een paar behoorlijke scheppen zout. Het is rijk aan eiwitten, maar het gaat hier om plantaardige eiwitten die in regel moeilijker worden opgenomen dan bijvoorbeeld melk-eiwitten.
Ik heb er gehakt broodjes van gebakken. De smaak is best goed, ik vind de geur vreselijk chemisch. Die rook ik na uren nog steeds aan mijn vingers.  Geruld vond ik het ontzettend veel vet afgeven, wat logisch is gezien de grote hoeveelheden kokosolie en koolzaadolie. Erg lekker vond ik het geruld niet. Er aanwezige, overheersende smaak die ik niet associeer met gewoon gehakt. In het broodje, gebakken in de oven was het smakelijker.
Je betaalt voor 275 gram € 3,29. Dat is pittig. Maar in vergelijking met andere Vegan-alternatieven wel redelijk.
RESUMEREND: wees je bewust van WAT JE NU EIGENLIJK EET. Hou het matig Gebruik deze producten niet dagelijks en niet in grotere hoeveelheden tegelijk. Hou ook rekening met de rest van je veganistische eetpatroon, ook kaas en worst alternatieven tellen zwaar mee. Lees de ingrediënten en kijk bij de voedingswaarde wat “ de schade” is. Zo kun je wel overwogen kiezen voor de beste veganistische alternatieven. 

12 Reacties op “De explosie aan veganistische alternatieven ….. hoe NEXT LEVEL zijn deze vleesvervangers?

 1. Ik ben wel benieuwd wat nu wel een “gezond” vleesvervanger is. Tijd om zelf te maken heb ik niet altijd.

  • Marion,
   Een maaltijd met peulvruchten + granen + groenten + kruiden is zo bereid.
   Daar heb je absoluut geen kant en klare vleesvervanger(s) voor nodig.

  • Byond Burger is redelijk goed. Wel braden zonder nog vet toe te voegen. Is al vet genoeg.

 2. Hoezo wil men vleesvervangers eten als je vega wil eten?
  Ik eet gemiddeld 1x per week vlees van de biologische slager.
  En voor de rest van de week wil ik geen vlees, dus ook geen vleesvervanger.

  • Ik word een beetje moe van die vraag. Maar ik wil toch een antwoord (mijn persoonlijk antwoord) geven: de meeste vegetariërs/veganisten stoppen NIET met het eten van vlees omdat ze het niet meer lekker vinden. Integendeel. Maar ze willen geen aandeel meet hebben in het veroorzaken van dierenleed. Dus ook niet door 1x per week “biologisch vlees” te eten. Dat best biologisch en dus gezonder KAN zijn maar waar nog steeds een dier een leven van uitbuiting wordt opgedrongen en een gewelddadige dood voor sterven. Ik vond vlees altijd heel lekker en ja, ik mis de smaak soms. Al moet ik zrggen dat dat steeds minder wordt en ik de vleesvervangers vooral in het begin “nodig” had om de transitie te maken, om af te kicken, als het ware. Dit hoor ik trouwens bij veel vega’s, je hebt gewoon tijd nodig anders leren koken en denken.

  • Waarom gebruikt een vrouw een dildo? Omdat ze wel het fijne gevoel wil maar niet het gezeik en de ellende die eraan vastzit. Is met vlees voor mij net zo.

  • Ik wil geen vlees , hoewel ik de smaken heerlijk vind.
   Ik eet geen vlees omdat ik de dieren wil sparen.
   Spaarzaam kaas en geen ei. Ik ben echt weleens blij met iets wat op vlees lijkt qua smaak.
   Bonen ben ik allergisch voor, helaas. Dus elk alternatief is welkom.

 3. Ik eet soms vlees, én maak mijn eigen bonenburgers, groentenburgers, bietenburgers, burgers met havermout, champignonragoutkroketten, preikroketten, bami en nasischijven, falafelballetjes.Veel recepten van te vinden.
  Ik maak ze per twintig en gooi ze in de vriezer.Denk dat ik er een uurtje per maand aan kwijt ben gemiddeld(eerst even een voorraadje maken he,met verschillende burgers)
  Nooit eet ik de winkelvariant vleesvervanger. Te duur, en teveel ingrediënten die ik niet wil.

  • Byond Burger is redelijk goed. Wel braden zonder nog vet toe te voegen. Is al vet genoeg.

 4. jeetje, hoe onnozel, ik eet dat vijf keer per week,… want geen dierenleed, geen vlees, wel een probleem natuurlijk: soja uit zuidamerika… dank voor de info!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *