Veganistisch stoofpotje

Ik kan mij blijven verbazen over de vele ” veganistische / vegetarische alternatieven” op populaire gerechten en producten. Niet over het feit dat ze er zijn, maar om het feit dat de consument denkt iets gezonds te kopen. 9/10 x is dit namelijk niet het geval. Je kunt hierover meer lezen in DIT ARTIKEL.  Onlangs gingen mijn haren weer eens recht overeind, toen ik een vegetarisch alternatief  op stoofpotjes vol gepropt met meuk in het schap zag liggen. ( KLIK HIER ) Ik besloot om zelf een zeer simpel, eenvoudig en snel te maken Vegan-stoofpotje te bedenken, die WEL ECHT gezond is en ECHT VOLWAARDIG. 

Zeker stoofpotjes horen wat mij betreft niet uit zakjes te komen. Kant en klaar is vast handig en lekker dankzij de vele smaakversterkers, maar gezond? Dat kun je in de meeste gevallen niet zeggen. UNOX heeft het heus leuk bedacht, daar valt niets over te zeggen. Maar gezond? nee. En vegetarisch rund? Kom op zeg! Daarnaast kun je deze kant en klaar meuk niet erg volwaardig noemen. Als je een dagje ( of twee ) geen vlees consumeert, zijn dit soort producten best te doen, als ze dan niet vol zitten met meuk. Maar eet je helemaal geen vlees en ook geen zuivel, eieren enzovoort, dan heb je meer nodig dan dit. Je kunt het allemaal zelf maken, en wat daar het grote voordeel van is, is dat je zelf bepaalt wat je toevoegt en wat juist niet.

Ik eet al jaren door mij zelf bedachte Vegan-brokjes. Dit maak je erg simpel, snel en eenvoudig, je kunt grotere hoeveelheden tegelijk maken omdat je ze kunt invriezen. Ik maak deze brokjes op basis van zaden en pitten, waar o.a veel omega 3 vetzuren in aanwezig zijn en aardig wat eiwitten. Daarnaast gebruik ik havermout, een grote bron aan zeer belangrijke voedingsstoffen.

Om het echt volwaardig te maken ter vervanging voor vlees, verrijk ik het met een natuurlijke vorm van vitamine B12  en veganistische vitamine D3. Ik breek een capsule B12 open en vermeng het in de massa, het tabletje vitamine D prak ik fijn. Dit maakt deze brokjes tot een volwaardige vervanger voor vlees.

 

Je maakt het super simpel. Verwarm de oven voor op 170•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer in een kom samen:

  • 150 gram havermout
  • 40 gram chiazaad
  • 30 gram lijnzaad
  • 30 gram hennepzaad
  • 45 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten

Roer de vitaminen erdoor. Voeg kleine beetjes warm water toe tot de massa goed kneedbaar is geworden. Draai balletjes en leg deze op de bakplaat. Je kunt voor meer smaak, de brokjes nog wat bestrooien met lekkere kruiden, bijvoorbeeld Ras El Hanout. Bak de brokjes in het midden van de oven gaar en hard in ongeveer 45 minuten.

Terwijl dit bakt, ga je van start met het stoofpotje. Daarvoor heb je nodig:

  • 200 gram broccoli in stukjes gesneden
  • 18 spruiten
  • een halve pompoen, in de schil, in blokjes gesneden
  • een eetlepel arrowroot + eetlepel water om een papje te maken
  • twee / drie eetlepels MOOS FAVORITES VEGGIE MIX 
  • een snufje zwarte peper
  • een snufje Keltisch zeezout

Zet de groente in ruim water op, en breng aa de kook met de deksel op de pan. Zodra alles kookt, de pan van het vuur halen en het water afgieten. Zet de staafmixer erin en pureer licht glad, laat wat stukjes heel. Vul opnieuw met 350 ml water en zet terug op een laag vuur. Roer alles even goed door. Maak een papje van de arrowroot en voeg dit toe aan je stoofpotje. Roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je regelmatig even doorroert.

Je kunt de brokjes , nadat ze zijn afgekoeld, ernaast serveren of meteen door het stoofpotje heen roeren. Het stoofpotje is goed voor twee / drie personen, en lekker met gekookte volkoren granen als Quinoa, gierst, en haver.

En…? Ga jij. nu nog peperdure, ongezonde alternatieven kopen?

 

 

4 Reacties op “Veganistisch stoofpotje

  1. ‘Zodra alles kookt, de pan van het vuur halen en het water afgieten. Zet de staafmixer erin en pureer licht glad, laat wat stukjes heel. Vul opnieuw met 350 ml water en zet terug op een laag vuur.’
    Monique, kun je daar dan niet het afgegoten water voor bewaren en gebruiken? Dan gaan er geen vitamientjes verloren toch? Of zie ik dat verkeerd?

    • Vegan-brokjes. Dit maak je erg simpel, snel en eenvoudig, je kunt grotere hoeveelheden tegelijk maken omdat je ze kunt invriezen.
      Moniquevandervloed, als je ze wil invriezen, moet je ze dan wel eerst bakken in de oven, of na het ontdooien?

    • Ja dat was ook het eerste wat ik dacht. Maar ik kan me niet voorstellen dat monique goed groentennat vol mineralen en vitamientjes zo in de gootsteen zou gieten zoals ik ze vaak op tv zie doen bij kookprogramma’s. Ik stel me dan ook voor dat Monique het water afgiet in een kom om het daarna als dat nodig is weer bij de rest in de pan te kunnen voegen. Zo doe ik het zelf tenminste altijd. Of ik maak er drinkbouillon van.

  2. Ik vraag mij af of de vitamine die je toevoegt voordat je het in de oven stopt op 170 graden daarna niet verloren gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *