Unox komt met vegetarische ragout en stoofpotjes……daar gaan we weer….

We zijn 2020 nog niet ingewandeld, of we struikelen opnieuw in de supermarkten over hippe veganistische en vegetarische producten. Er lijkt een ware explosie plaats te vinden. We lijken alles wat al in de schappen ligt, ook veganistisch / vegetarisch te kunnen aanschaffen. Niet alleen vleesvervangers, maar ook kaas, worst, snoep, koek, brood, soepen, sauzen,…het is een zeer grote goudmijn voor de voedsel en levensmiddelenindustrie.

En ik…? 😕 Ik kan mij erover blijven verbazen, dat we deze meuk en onzin massaal inkopen en daar erg veel euro’s voor over lijken te hebben. Ik heb er eerder diverse artikelen over geschreven, zoals DIT ARTIKEL waarin ik vertel over de nadelige effecten op de gezondheid van al deze hippe producten.
Niet veel consumenten lijken dit werkelijk te snappen. 🙄 Zeker de echte veganisten verdiepen zich  meestal totaal niet in voedingswaarden, voor hen telt alleen of het lekker is en vrij van dierlijke producten. Ook de beginnende veganisten stappen onbezonnen in een veganistisch dieet omdat ze zien, dat supermarkten tegenwoordig prop-vol liggen met veganistische alternatieven.
Veganisme is niet alleen maar een nobel streven, het is essentieel voor de gezondheid. En dat laatste, dat wordt nogal eens vergeten.

UNOX VEGETARISCHE ROOKWORST🌭

Dat we dit vergeten, maakt, dat er een grote speeltuin is geopend voor fabrikanten die graag een graantje mee willen pikken . Om het wat kort door de bocht te formuleren wordt er hier en daar wat geknutseld, worden er hele registers aan hulpstoffen open getrokken en worden er erg veel ongezonde basisgrondstoffen gebruikt om een basis te vormen. Een veel gebruikte basis is kokosolie. Kokosolie heeft een gezond imago, maar er zijn maar weinig echt zuivere oliën op de markt. Zeker industrieel wordt er geraffineerde, bewerkte en ontgeurde kokosolie gebruikt in producties. Trap ook niet in “ koud geperst” of “ biologisch” want dit zijn allemaal hippe woorden die helaas wettelijk gezien mogen worden gebruikt, maar dit vrijwel nooit klopt. Zeker industrieel gebruikte kokosolie is echt niet zuiver, omdat dit anders heel veel geld kost en er geen winst op valt te behalen.
In 2018 besteedde ik aandacht aan een vegetarische rookworst van het bekende rookworsten-merk UNOX. Ik was er op zijn zachts gezegd niet erg van onder de indruk. ( KLIK HIER ) Unox slaat wat mij betreft hier de plank volledig mis. En ik was niet de enige, de golf aan reacties spraken voor zich. “ smaakt naar meel”.  “ vreselijk goor”.  “ dit geef ik niet eens aan mijn hond “ 🙊
Ondanks de vele negatieve reacties lijkt UNOX zich daar niets van aan te trekken, want slechte reclame is immers ook reclame. En gaan ze anno 2020 vrolijk verder met hun in elkaar geknutselde vegetarische en veganistische producten. Of wij daar nu blij mee moeten zijn?

VEGETARISCHE RAGOUT EN STOOFPOTJES🙈

Ik ontving onlangs heel veel berichten over een vrij nieuw UNOX product in de supermarkt. Ik voelde de bui alweer hangen…..🙈 OMG. Wat hebben ze nu weer bedacht?
Wel, een vegetarische ragout, en diverse soorten vegetarische stoofpotjes, in een sta-zak, van 390 gram. En wat kost dit geintje? € 3,98…..😧 Wauw. Daar moet dan wel heel veel kostbare ingrediënten in zitten om zo’n verkoopprijs te durven vragen. Ik zocht het ( zuchtend….) uit.
Waar gaat het deze keer over? Over stoofpotjes en een ragout dus. Er zijn verschillende varianten stoofpotjes. Ook eentje met “ vegetarisch rund”. 🙄 Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Een rund die vegetarisch leeft?
Maar het gaat nog verder. Unox vond het deze keer ook erg grappig om te spelen met alcohol en zoetigheden. We vinden in een variant bijvoorbeeld dubbel-bier en dadels. Unox zal vast gedacht hebben dat alles maakbaar is, dus waarom ook niet? Hoe gekker hoe beter. Want de consument is toch bereid er vier euro voor neer te lappen.
Laten we de ingrediënten van  het vegaratische rond-stoofpotje met bier en dadels eens uitlichten:
48,2 % GROENTEN: De groenten die zij gebruikt zijn duurzaam geteeld. En bestaat uit wortel, tomaat, sjalot en champignons. Het bestaat bijna voor de helft uit groente, dat is nog eens goedkoop opvullen.
10% VEGETARISCHE STUKJES: zou dit het vegetarische rund zijn die aan zijn einde is gekomen? 🥴 Als dat het geval is, heeft hij zich van binnen aardig weten te transformeren naar 100% plantaardige organen. Water, soja, en tarwegluten wel te verstaan.
ZONNEBLOEM OLIE: wil je meer lezen over deze industriele zonnebloemolie? KLIK HIER
EI-EIWIT:…en dus daarom niet geschikt voor veganisten
TARWEZETMEEL: een bindmiddel wat zeer veel wordt gebruikt in de industrie. Erg goedkoop, en heeft vele functies.
SPECERIJEN: Wettelijk mag het woord “ specerijen” als verzamelnaam worden gebruikt, om zogenaamd “ the secret-recipy “ van fabrikanten te beschermen. Wel zijn fabrikanten verplicht om allergieën te vermelden. Maar verder blijft het dus een zeer vaag iets, die specerijen. Welke? En ook kunnen hier stiekempjes suikers in schuil gaan.
CARRAGEEN: verdikkingsmiddel
ZOUT: komt vrij hoog voor in deze ingrediënten lijst, dus ja….er is behoorlijk met de zoutpot gestrooid.
GISTEXTRACT: meer info over gistextract? KLIK HIER
NATUURLIJK AROMA: meer info over natuurlijk aroma KLIK HIER
CITROENZUUR: om de boel niet te laten schiften KLIK HIER voor meer info
3% DUBBEL BIER: …hop, gerstemout en water
3,3% AARDAPPEL: geen idee of het gaat om geschilde of ongeschilde, gekookte of ongekookte aardappelen, wat invloed heeft op de voedingswaarden
2,4% DADELS: ook wel gewoon suiker, maar dan in een hip en gezond jasje gestoken
TARWEBLOEM: binder, zonder enige voedingswaarden
RAAPZAADOLIE: industriele olie , geraffineerd en gehydrogeneerd
GEMODIFICEERD ZETMEEL: bewerkt zetmeel
AROMA ( BEVAT MELK) : een geknutseld laboratorium-projectje, waarschijnlijk gemaakt uit melk of melkpoeder. Fabrikanten zijn verplicht dit te vermelden, vanwege allergie.
ZOUT: …eh…was het nog niet genoeg? 🙄
MALTODEXTRINE: Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.
KNOFLOOKPOEDER: geen commentaar
TIJM : geen commentaar
LAURIERBLAD : geen commentaar
ZWARTE PEPERS: geen commentaar
KRUIDNAGEL: geen commentaar
Wat je hier ziet is het zoveelste knutselwerkje wat met zeer goedkope grondstoffen in elkaar is geknutseld, waar erg veel winst uit valt te halen. Inhoudelijk stelt het niet veel meer voor dan wat goedkope groenten mengen met talloze smaakversterkers, en bind en verdikkingsmiddelen om de boel tot een stoofpotje te maken, of nou ja, ons het GEVOEL te geven dat we een stoofpotje eten. Misschien heb ik het mis, dat kan, maar in mijn beleving maak je een stoofpotje door iets lekker op het vuur te laten stoven. En niet door een fabriek, die in een duizelingwekkende snelheid duizenden zakjes kunnen vullen in nog geen half uur tijd. Dit noem ik nog eens BIG BUSINESS. 💸
Voedingswaardig kunnen we het als TRIEST bestempelen. Het zakje is goed voor twee personen, berekend op 195 gram per portie. Daarmee hap je 6,4 gram suiker mee naar binnen. En, schrik niet, maar liefst 2,4 GRAM ZOUT. 😱 Ik schrik hier serieus van. Zeker als je je bedenkt, dat niet meer dan 6 gram zout per dag wordt aangeraden ( liefst minder) Deze halve pot zout in een portie is wat mij betreft dan ook onacceptabel veel.  Maar….staat UNOX daar niet een beetje om bekend? Het is geen geheim dat ze daar van zout houden. Maar eerlijk gezegd vind ik dit wat té zout gegeten.
Naast dat het niet erg gezond is te noemen, zet ik grote vraagtekens bij de claims die worden gebruikt. Vegetarisch rund? Dat bestaat in mijn beleving niet. Een rund is bij mij nog steeds een dier. Om een vegetarisch alternatief voor rund aan te duiden met rund vind ik dan ook erg opmerkelijk. Noem het vegetarisch alternatief voor rundvlees op plantaardige basis, maar geen vegetarisch rund. Ik vraag mij tevens af in hoeverre je kunt spreken van een alternatief op rund ( vlees ) want wat ik zie is alleen soja, als bron. Echt volwaardig als alternatief voor vlees kun je dit niet noemen.
Het is vooral BELACHELIJK DUUR BETAALD. Vier euro voor een zakje goedkoop in elkaar geknutseld voedsel vind ik persoonlijk onacceptabel veel geld. Zo belachelijk, dat ik iedereen voor gek verklaar om dit te kopen. Stoofpotjes komen niet uit zakjes. En zijn bovendien niet moeilijk om te maken.

MAAK ZELF ECHT GEZONDE VEGANISTISCHE STOOFPOT!

Om te tonen, hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf stoofpotjes te maken, heb ik een simpel e snel te maken recept bedacht die ook nog eens geschikt is voor veganisten . KLIK HIER om naar het recept te gaan.

LATEN STAAN?

Ja, als je het mij vraagt, zou ik deze meuk lekker in het schap laten staan, in de hoop dat het er net zo snel weer uit vliegt als dat het erin is gekomen. Het is duur, ongezond, en heeft claims die kant nog wal raken.

6 Reacties op “Unox komt met vegetarische ragout en stoofpotjes……daar gaan we weer….

 1. De link met Klik hier om naar het recept te gaan onder aan dit artikel werkt (bij mij) niet. Graag wil ik toch jouw recept maken voor een gezond stoofpotje Monique.

  • Heb ze geprobeerd omdat ze in het gratis pakket van de Postcode loterij zaten. Echt niet vreten, na twee happen beiden doorgespoeld. Chemische plastic smaak en geur, gewoon bizar goor. Fles cola nodig gehad om de smaak weg te krijgen.

 2. Stoofpotje viel zwaar tegen. Veel te zout. Recept voor hoge bloeddruk.
  Het is in de GFT bak beland.

 3. Het stoofpotje van Unox is buitengewoon smerig. (Trouwens ook de rookworst). Het is verschrikkelijk . Het is saus met in totaal 7 stukjes vlees voor 2 personen. Structuur vlees niet slecht. Het is geen vleesvervangers maar een soort jus. Geeft een overheersende smaakextract en de jus eromheen smaakt hetzelfde als dat je op een blad maggi ( lavas) bijt waardoor die sterke smaak uren in je mond blijft. Hoe Unox smaakteam stelt dus niets voor.

 4. Ik vind de ragout (als vulling van pasteitjes) zeer smakelijk.
  Mag blijven van mij.
  De prijs is wel te hoog, maar met de regelmatige stuntprijzen bij AH bijvoorbeeld (2 voor de prijs van een) is dat goed te doen.
  Het is ook niet zo dat ik dit iedere week zal eten.
  Voorheen maakte ik ze zelf, met quorn brokjes en champignons, maar dat is naar verhouding ook niet veel goedkoper, alles meegerekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *