BOC’N ROLL sandwich wraps….het milieuvriendelijke antwoord voor plastic verpakkingen?

We lijken ons steeds bewuster te worden, dat we IETS moeten doen om ons milieu te redden. Er worden meer maatregelen genomen ( stikstof!!! ) en ook de consument wordt steeds meer bewust gemaakt van het steeds groter wordende milieu-probleem. Als we nog jaren en jaren op moeder-aarde willen rondwandelen in goede gezondheid, moeten we NU stappen gaan zetten. Dit hoeft niet meteen mega groot te zijn, als iedereen klein begint komen we er uiteindelijk ook. Wil je meer lezen over dit onderwerp ? KLIK HIER.

PLASTICVRIJE WERELD

Wat zou het toch heerlijk zijn, als we al het milieubelastende plastic de wereld uit konden helpen, maar laten we realistisch blijven, dat zal niet gaan gebeuren. We leven in een geplastificeerde wereld, als je nu om je heen kijkt, kun je de voorwerpen gaan tellen die op zijn minst uit plastic bestaan. Plastic is overal om ons heen. Het zou een illusie zijn om te denken dat we dit volledig kunnen uitroeien. En dat moet ons streven dan ook niet zijn. We moeten ons vooral op onszelf richten, en wat we ZELF kunnen doen.
En dat kan beginnen bij jouw thuis. In het huis, maar zeker ook in gebruiksvoorwerpen. Loop voor de lol eens een rondje door je keuken, trek alle kasten en lades eens open…hoeveel plastic vis jij eruit? Je zult vast schrikken. Als we deze , dagelijkse, voor-lief-genomen gebruiksvoorwerpen alleen al zouden verwisselen voor milieuvriendelijke en plastic-vrije alternatieven zouden we een zeer grote sprong vooruit kunnen maken.
Ik ben altijd op zoek naar deze milieuvriendelijke en plasticvrije alternatieven. Mijn keuken en badkamer zijn daarom afgelopen jaren veranderd in milieuvriendelijke voorwerpen en producten. Van drinkbekers tot flessen, van boterham / diepvrieszakken tot bewaarboxen. Rietjes, bestek. Servies, keukenapparaten. Alles probeer ik te veranderen in milieuvriendelijk en plasticvrij. Het grappige is dat mij deze alternatieven in de meeste gevallen veel beter bevallen in gebruik. En ik vind het steeds weer een uitdaging om iets nieuws uit te proberen. Ik ontving onlangs via www.puurenfit.nl een wel HEEL ERG LEUK alternatief om alles wat je maar wenst in te verpakken. Van brood tot fruit. Van bekers soep tot wraps. Ze heten BOC’N ROLL. Alleen de naam al maakte mij vrolijk. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.

WAT ZIJN BOC ‘ N ROLL WRAPS?

De wraps zijn in het bijzonder ontwikkeld om bijvoorbeeld broodtrommels en plastic boterhamzakjes te vervangen. Het zijn eigenlijk grote lappen, die aan de binnenzijde zijn gevoerd met een gelamineerd 100% veilig TPU materiaal. TPU staat voor THERMPPKASTIC POLYURETHANE. Het is een hybride materiaal, wat het beste kan worden omschreven als mix tussen hard plastic en zachte siliconen. Het is een rubber-achtig materiaal wat geen stof aantrekt en vuil afstoot. TPU is volledig veilig voor het conserveren van voedsel. Het TPU wat BOC’ ROLL  gebruikt is volledig gemaakt uit gerecycled kunststof. Alles is 100% BPA vrij. De binnen-laag kan een warmte dragen tot 120•C. Dat betekent dat je er ook warme bekers drank / soepen in kunt verpakken waardoor deze langer warm blijven.
De buitenzijde is gemaakt van ( biologisch) katoen. Er zijn varianten die zijn gemaakt met 100% biologisch katoen  ( ECO ) en van 100% niet-biologisch katoen ( TILES) Deze laatste heeft een iets gladdere structuur. De biologisch katoenen varianten hebben effen kleuren, de “ tiles” varianten hebben ontzettend vrolijke designs.
De wraps kun je in de machine op 30•C ( fijnwas) wassen. Dat is dus ook nog eens handig. Je kunt de wraps echter ook zeer eenvoudig met een vochtige doek van binnen en buiten reinigen.
De afmeting van een wrap in open staat is 31,3 x 54,5 cm. Je kunt zelf bepalen hoe klein of groot je je pakje maakt, maar in gevouwen stand komen de afmetingen gemiddeld neer op 11,5 x 15 cm.

HOE WERKT HET?

Een BOC’N ROLL wrap bestaat dus min of meer uit een grote lap, waaraan een lange klittenband is bevestigd. Hiermee kun je op ieder formaat je pakje precies goed afsluiten. Het inpakken / wrappen is erg eenvoudig. Ik neem je zo mee in twee verschillende wrap-methoden in beeld gebracht. Het leuke is  dat je de wrap meteen als placemat kunt gebruiken of als bord. Je hebt dus, als je buitenshuis de wraps meeneeemt naar bv werk of school, geen bord of andere onderzetters nodig. Je kunt direct gaan lunchen! Ook thuis kun je de wraps gebruiken als placemat voor op tafel. Multi-functioneel!
Ik laat om te beginnen zien hoe je zware en nogal bochtige voorwerpen ( zoals fruit ) eenvoudig in kunt pakken. Ook aangesneden, gepeld en geschild fruit kun je erin vervoeren. Het vouwen gaat eigenlijk als vanzelf. Je legt het in te pakken product in het midden van de wrap.
Daarna vouw je de wrap op zoals de vouwen je eigenlijk de weg wijzen. Je moet ervoor zorgen dat de lange reep klittenband aan de buitenzijde bovenop ligt. Daaraan kun je het lusje vast kleven.
En klaar.. Je banaan is ingepakt!  Je kunt met een beetje oefenen de meest strakke pakjes maken. Je kunt op deze manier voedsel bijvoorbeeld langer vers houden, of bewaren. Kwetsbaar zacht fruit bijvoorbeeld, zoals bessen, bramen, aardbeien en frambozen kun je in deze wraps in de koelkast zeer goed bewaren. Ook ideaal om vers gesneden fruit mee naar school te geven! Kinderen vinden het echt geweldig leuk om hun fruit als een cadeautje uit te pakken!
Je zult je vast afvragen hoe dit dan werkt met belegd brood. Denk aan spreads, die er toch best bovenop liggen. Ik heb dit getest. Ik heb mijn bananenbrood belegd met blaadjes spinazie en daarop mijn eigen gemaakte geitenkaas-spread.
Ook hier is het een kwestie van de weg volgen van de vouwen in de wrap en het pakje afsluiten met de klittenband. Het brood blijft op zijn plek. Uiteraard moet je er niet mee gaan gooien, maar dat lijkt me duidelijk 😁 Ik nam dit pakje mee in mijn rugzakje op de fiets naar mijn moeder. Het kwam intact uit mijn rugzak.
Als je vochtige dingen op brood hebt gesmeerd, en dit niet afdekt met een andere boterham, zoals ik deed voor mijn test, wordt de binnenste laag logisch vies. Maar dit is geen enkel probleem. Na je lunch kun je de kruimels in één veeg wegvegen en met een licht vochtige doek de viezigheid wegnemen. Ik heb het nog wel na gedroogd met een velletje keukenpapier, maar dat hoeft in principe niet. En onthoud: je kunt ze op 30 •C wassen.

ZIJN ER NADELEN?

Ik bespeur geen echte nadelen. Wel is het heel even wennen in het begin, maar na twee x gebruik was ik al compleet om. Ik gebruik ze overal voor. Vooral ook om veel in te bewaren in de koelkast. Geeft nog een vrolijk gezicht ook! 😊 Beter in elk geval dan al dat plastic. Ook kan het her-gebruiken even een eerste obstakel vormen, zeker als je de plastic zakjes en plastic broodtrommels gewend bent. Maar ook dit zijn formaliteiten waar je na 2 x gebruiken al geen last meer van hebt. Het is bovendien gewoon SUPERLEUK en SUPER-CUTE! 😍 Ik vind mijn pakjes helemaal leuk, ik word er gewoon blij van! Zeker als ik bedenk, hoeveel geld en ballast ik bespaar voor mijn portemonnee en het milieu!

WAAR KAN IK ZE KOPEN / BESTELLEN?

De wraps zijn verkrijgbaar in diverse biowinkels, maar meest bestelbaar on line. Ik ontving mijn wraps via www.puurenfit.nl waar je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren en designs. KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan.
Hoe handig! Ook te gebruiken als placemat! 

6 Reacties op “BOC’N ROLL sandwich wraps….het milieuvriendelijke antwoord voor plastic verpakkingen?

  1. TPU wordt als veilig plastic beschouwd. Plastic blijft echter chemisch geproduceerd waarbij soms schadelijke stoffen vrijkomen, schadelijke grondstoffen worden gebruikt en het is vaak onduidelijk is wat er precies inzit. Termen als Eco, natuurlijk of BPA/ftalaat/PVC-vrij betekenen helaas niet altijd dat het product van 100% veilig plastic gemaakt is. Ik geef daarom altijd de voorkeur aan RVS of glas, zeker voor producten die met eten in contact komen. En ik gebruik beewraps, die zijn gemaakt van een combinatie van biologische katoen, bijenwas, jojobaolie en boomhars. De antibacteriële eigenschappen van bijenwas en jojobaolie helpen het voedsel vers te houden, het is gemakkelijk schoon te maken en eenvoudig te gebruiken. Dat is dus echt de beste keus.

    • Bedankt Indigo voor je beewraps suggestie. Vindt ik een goed idee en zal er wat proberen te maken.

  2. Ik gebruik de Boc’n roll al meer dan een jaar en ben er erg tevreden over. Alleen broodjes verpakken is lastig, want die zijn vaak met z’n tweeën te breed.
    Ik stop mijn Boc’n Roll nooit in de wasmachine, maar in een (vers) afwassopje. Maar meestal is een vochtig doekje eroverheen al genoeg.

  3. Leuk idee, ziet er vrolijk uit en goed om over vermindering van plasticgebruik na te denken. Toch vraag ik me af: mijn plastic lunchbox gebruik ik dagelijks al vanaf 1987….behoorlijk duurzaam dus.

  4. Een blikken trommel uit de kringloopwinkel lijkt me ook nog steeds een goed idee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *