Hoe goed ben ik eigenlijk ECHT bezig om het milieu te sparen?

Een meukvrije levensstijl brengt min of meer automatisch mee dat je milieuvriendelijker leeft. Tenminste, dat is afgelopen jaren zeker mijn ervaring. Je houdt meer rekening met mens, dier en milieu en afgelopen jaren is dit alleen maar gegroeid bij mij. En ik denk dan ook, nee, ik durf gerust te beweren, dat ik goed bezig ben. Ja, natuurlijk kan het altijd beter, maar ik vind echt dat ik mijn steentje bijdraag. Maar…..laatst vroeg ik mij toch af of dit echt zo was. Ik heb besloten, om mijn eigen gedrag eens aan de kaak te gaan stellen. Wat doe ik eigenlijk allemaal echt? Mijn eigen gedrag onder de loep…..

 

VOEDING

Laat ik beginnen bij mijn voeding. Ik eet sinds mijn 19 e  jaar ( ik weet het niet eens meer zo exact) geen vlees en dierlijke vetten.Wel ben ik altijd zuivel blijven genieten. Daar ben ik nu eenmaal echt heel erg gek op. Afgelopen jaren ben ik daarin wel kritiseer geworden. Ik beperk mij al jaren alleen tot kwark en yoghurt en kies deze biologisch / dynamisch. Dit geeft mij een fijner gevoel, te weten waar mijn zuivel vandaan komt en dat er geen dierenleed aan te pas komt. Daar heb ik meer geld voor over. Verder eet ik verse eieren die door rondscharrelende kippetjes op een kleine boerderij bij mij in de buurt worden gelegd. De boer houdt zijn kippetjes als hobby en daar mag ik soms van mee genieten. Als ik geen verse eitjes kan rapen bij hem, koop ik ze bio/dynamisch in de biowinkel. ( Demeter )
Vlees vervanging maak ik zelf. Dit maak ik meestal van peulvruchten, dan wel of niet gecombineerd met lupine, tempeh en tofu. Ik zorg ervoor dat veel groepen aan voedingswaarden zijn vertegenwoordigd, maar omdat ik bijna veganistisch eet, slik ik wel supplementen bij. Ik gebruik alleen zuivere kokosolie en af en toe biologische dynamische roomboter en grasboter. Daar bak ik alles in. Vleesvervangers uit de winkel loop ik voorbij. De meeste zijn vol gepropt met hulpstoffen wat een vervanger voor vlees er zeker niet gezonder op wordt. Wel is het uiteraard beter voor het milieu…Ik maak mijn vleesvervangers al jarenlang zelf. Omdat ik destijds de kant en klare vleesvervangers baggervet vond, en ze smaakten als sponsjes in je mond. BBBRRRBB.
Ik eet gigantische bergen verse groente. Twee kilo per dag komt vaak voor ( verspreid over de dag gegeten ) Daar maak ik mij wel een beetje milieu-zorgen over, omdat ik niet rijk ben, en niet veel kan besteden aan biologisch. Ik heb daarom een soort Fifty-fifty methode voor mezelf bedacht. Ik koop zoveel mogelijk biologisch in, en probeer vooral om veel Hollandse groente in te kopen. Ik heb daarnaast ook het grote geluk dat ik een aantal moestuin-eigenaren in mijn netwerk heb, die mij regelmatig iets toeschuiven uit hun tuintjes. Dit is echt top, en ik kan daar steeds heel erg blij mee zijn. Biologischer kan niet en dichterbij huis. Ik krijg ook regelmatig vers fruit uit de tuintjes. Verrukkelijk en goed voor het milieu,
Maar ik maak mij ook “ schuldig” aan goedkopere groente die uit het buitenland komt. Niet mijn keuze, maar de keuze van mijn portemonnee.
Ik eet vrijwel niets uit pakjes en zakjes. Wat ik eet, komt uit een biologische winkel. Ik eet graag intacte en verse producten. Ik heb een piepklein balkonnetje die ik vol heb gezet met bakken waarin ik zoveel mogelijk probeer zelf fruit en groente te telen. Dat lukt soms aardig. Vorig jaar had ik erg veel boterboontjes! Dit jaar doe ik een poging om pompoenen te groeien.
Ik ben zo’n persoon die de verse groente en fruit pakt die anderen laten liggen omdat ze niet voldoen aan het perfecte plaatje. Doe kromme pompoen, die kromme komkommer, die pukkelige pompoen…..ik pak juist deze buitenbeentjes eruit. Want er is niets mis met deze buitenbeentjes. Omdat de consument deze niet wil kopen worden deze vaak uiteindelijk weggegooid. Dat wil ik voorkomen door ze te kopen.
Want ik heb echt een uitgesproken bloedhekel aan het verspillen van goed voedsel. Dat had ik al vanaf mijn kleutertijd volgens mijn moeder. Ik werd echt heel boos als mijn moeder een rest brood wegkieperde, ik wilde dat dan meteen uit de vuilnisbak terug opvissen. Ik gebruik daarom alles op. Er blijft van een pompoen bij mij alleen het oneetbare deeltje over: het steeltje.
Ook met blad, pitjes, zaadjes en schillen ga ik heel erg zorgvuldig te werk. KLIK HIER om te lezen hoe ik dat doe. Van ui-schillen tot bloemkool-blad, je kunt daar echt nog magie mee verrichten in je keuken Ik schil ook nooit, ik laat zelfs spruitjes intact en sperzieboontjes. Als alles gewoon eetbaar is, laat ik het gewoon lekker zitten, sterker: dit geeft juist erg veel kleur en smaak en de meeste vitaminen en mineralen. Bovendien is het fijn voor de portemonnee, want hoe meer je gebruikt, hoe minder je hoeft te kopen.
Wat mijn dranken betreft: ik drink water, thee, en water met wat druppels stevia. Ik koop dus nooit ( fris ) dranken in flessen, blikjes, of pakjes. Dit is goedkoop en gezond en bespaart in mijn beleving het milieu. Alhoewel ik een prachtig koffie-apparaat in huis heb, gebruik ik deze alleen voor mijn bezoek die koffie wenst. Zelf kan ik slecht tegen koffie ( cafeïne ) waardoor ik het nooit drink. Vriendlief lust geen koffie dus ook voor hem hoeft de machine niet te draaien. We warmen het theewater op in een waterkoker. Maar als de oven ook aanstaat, zetten we pannen water in de oven om zo ook kokend water te verkrijgen. Twee vliegen in een klap 😉

BINNENSHUIS

Ik woon alleen, in een voor-oorlog oud jaren 50 huisje. Knus, maar wel oud. En dat merk je . De isolatie is belabberd. Daar heb ik zelf afgelopen jaren al veel aandacht aan besteed. Ik heb overal dubbel-glas laten plaatsen, en heb waar ik kon zonneschermen geplaatst. Dit houdt het wel enigszins in balans, maar echt top is het niet. Gelukkig kreeg ik onlangs een brief van mijn woningbouw-vereniging ( ik huur) dat zij deze zomer de isolatie aan gaan pakken. We krijgen allemaal dubbele beglazing, nieuwe deuren, en de buitenkant van de huisjes worden geïsoleerd. Dat is echt superfijn.
Nu stook ik sowieso erg weinig. Ik zet de verwarming , zodra het na de herfst echt akelig koud in huis wordt, twee graden hoger. Dit maakt het behaaglijk in huis, maar niet warm. Ik trek warme sloffen aan, een warme trui, of trek s’avonds lekker een dekentje over mij heen op de bank. Ik heb er zo geen enkele moeite mee. Ik hou sowieso niet van potdichte ruimtes, of warmte in huis. Ik heb dan ook 24 uur per dag verse lucht-toevoer in mijn huis via roosters. Dit is ook nodig in oudere woningen. Helaas doen niet erg veel mensen dit ( voldoende luchten) waardoor er in heel veel woningen bij mijn buren schimmelvorming aanwezig is. Daar heb ik geen last van. Ik heb een HR ketel.
Maar ik kook wel op gas. Dit schijnt meest milieu-onvriendelijk te zijn, en ik wil dan ook zo snel mogelijk over op elektrisch koken. Dit is duurzamer, is gebleken uit vele onderzoeken. Ik kook iedere dag. Dat vind ik dus wel een aandachtspuntje.
Qua huishoudelijke apparaten heb ik  een bonte verzameling in huis. Deze staan echter niet in het stroom. Ik gebruik alleen stroom als ik een apparaat in gebruik neem. Na gebruik gaat de stekker eruit en berg ik het apparaat weer op. Dit kwam ook min of meer een beetje voort uit het feit dat ik erg weinig ruimte heb in mijn keukentje die ik liefelijk mijn kippen-hokje noem. Maar ook in mijn vorige woning met meer ruimte haalde ik stekkers eruit. Dit doe ik niet alleen met huishoudelijke apparaten, maar ook met de rest van de apparaten in mijn huis die niet 24 uur in het stroom moeten zoals de koelkast en mijn internet verbinding. Ik zet alleen alles in het stroom als ik het nodig heb. Na gebruik trek ik alles er weer uit. Adapters, wasmachine, computer, en mijn elektrische tandenborstel laad ik enkele uren op zodra hij stilvalt. Als ik bij anderen binnen kom zie ik, dat ik dit uitzonderlijk lijk te doen. Overal zie ik 24 uur stekkers in stopcontacten en blijven adapters ook gewoon in het stroom hangen zodra het apparaat is afgekoppeld. Dit kost erg veel stroom wat je weggooit.
De oven heb ik dagelijks aan. Ik maakte mij aanvankelijk best een beetje zorgen over het stroomverbruik hiervan, maar ik ontvang voor de tweede keer dit jaar geld retour van mijn energieleverancier ( jaarnota ) Ik denk dat het qua verbruik best meevalt. Ik let overigens ook al-tijd op het energieverbruik van apparaten. Als deze teveel energie kosten zal ik deze zeker niet aanschaffen, en op zoek gaan naar een energie-zuiniger alternatief
Ik woon klein, maar het is voor mij alleen meer dan genoeg. Ja, natuurlijk baal ik zo nu en dan van dat kleine keukentje, maar verder ben ik best blij. Hoe groter je huis, hoe meer energie je moet verbruiken. Explosieve apparaten heb ik niet in huis, zoals een droger en een vaatwasmachine,. Water probeer ik ook zoveel mogelijk te minimaliseren in gebruik. Kleinere dingen als de kraan onnodig laten lopen tijdens het tandenpoetsen of de kraan laten lopen om dingen om te spoelen, daar let ik op. Douchen is bij mij, snel eronder en er weer onderuit. Wassen en klaar. Dit dit nog geen 5 minuten per beurt. Mijn waterverbruik is jaarlijks zeer netjes. Ook daar ben ik best trots op.
Mijn afval probeer ik zo beperkt mogelijk te houden. Als je alles goed op gebruikt levert dit sowieso veel minder afval op. Plastic ellende komt er bij mij niet in, tenzij het niet is te voorkomen. Denk daarbij aan plastic dingetjes op en aan verpakkingen. Ook daar probeer ik zoveel mogelijk rekening mee te houden door mijn pakken yoghurt bijvoorbeeld zonder schenkdop te kopen, en alles zoveel mogelijk in glazen flessen of potten. De biowinkel verkoopt vrij veel zuivelproducten in glazen potten. Overbodige plastic probeer ik echt te mijden.

WAT DOE IK NOG MEER?

Ik heb geen auto. Ik doe alles op de fiets. Verder scheid ik afval. Glas en papier en oud textiel gaan in de speciale bakken. Omdat ik nauwelijks plastic aanneem en gebruik heb ik amper plastic afval. Al jaren ( lang voordat de plastic tasjes werd verbannen ) neem ik katoenen boodschappentassen mee om boodschappen te doen, pak ik niets in plastic in bij de groenteafdeling en neem ik mijn eigen herbruikbare zakken mee,
Ik gebruik alleen natuurlijke, meest biologische verzorgingsproducten, cosmetica , schoonmaakmiddelen en wasmiddelen, Dit bespaart het milieu ook aanzienlijk in mijn beleving.  Ik bewaar alles zoveel mogelijk in glas, en gebruik BPA vrije zakken of papieren zakken. Wassen doe ik alleen op 30•C en 30 minuten, omdat ik nooit echt vuile was heb. 1 x per week was ik de echt bevuilde  stukken op 40•C. Ik gebruik naast ecologische wasmiddelen en verzachters ook een wasbol die de boel extra schoonmaakt zonder het milieu aan te tasten. Ik gebruik geen wegwerp-artikelen. Ik gebruik wel wegwerp-handschoentjes voor in de keuken, maar deze zijn latexvrij en gebruik ik ongeveer 5-6 x een setje, afhankelijk van hoe vies ze zijn geworden. Ik gebruik veel glazen verpakkingen en gebruiksvoorwerpen.
Op vakantie ga ik al jaren niet meer, simpelweg omdat daar geen geld voor is. Dit brengt automatisch met zich mee dat ik geen vlieguren maak. Ik gebruik in de zomermaanden mijn fiets, en mijn balkon. Ik ben gezegend in een groenrijke omgeving te wonen waar ik erg veel kilometers  in bossen kan fietsen, en wandelen. Natuurlijk mis ik vakanties, maar ik heb het geaccepteerd en het is een fijne bijkomstigheid dat ik extra lief voor het milieu ben 😉 Dat maakt ook best veel goed.
Als je weinig te besteden hebt, kun je simpelweg ook niet veel kopen, dit geldt ook voor kleding. Ik doe al jaren met de inhoud van mijn kledingkast. Door verstandig kleding in te kopen, zoals tijdloze kledingstukken die je goed kunt combineren met andere kledingstukken, loop ik er iedere dag prima gekleed bij. Ik geef gelukkig ook niet zoveel om mode en hippe trends. Maar ik loop er wel graag netjes en verzorgd bij.  Voor mij moet kleding en schoenen duurzaam, functioneel en comfortabel zijn. Ik heb veel kennissen met inloop-kasten, of kasten die uitpuilen. Van hen krijg ik zo nu en dan kleding waar de prijskaartjes nog aan bungelen. Bizar. Daar maak ik mij tenminste niet schuldig aan.
Als ik kleding koop, koop ik dit niet op de markt of bij de Zeeman, al is daar niets mis mee. Maar eerlijk = eerlijk, de kwaliteit en daarmee duurzaamheid laat vaak te wensen over bij goedkopere kleding. Door even te sparen voor een goed en degelijk kledingstuk groeit je kledingkast ook terwijl je er zelf jarenlang plezier aan kunt hebben en het milieu bespaart.

BEN IK GOED BEZIG?

Ik vind van wel. Natuurlijk zou het allemaal nog beter kunnen maar ik vind dat het allemaal ook leefbaar moet blijven. Mijn voetafdruk is in mijn beleving zeer klein, en dat geeft mij een prettig gevoel. Ik ben van mening dat ik het niet 1000% goed doe, maar zeker op de goede weg zit. Ik draag zeker wat bij voor een schoner en beter milieu. En ook al is het misschien een klein beetje, ook alle kleine beetjes helpen.
Omdat ik erg nieuwsgierig ben geworden over hoe echte milieudeskundigen mijn gedrag bekijken, heb ik een aantal deskundigen via mail benaderd en hen gevraagd of zij hun kritische blik konden werpen op mijn milieuvriendelijke leven. Zodra ik berichten terug heb ontvangen, zal ik deze uiteraard aanvullen!

HOE GOED BEN JIJ BEZIG?

Alhoewel ik weet dat ik het niet slecht doe, vond ik het hele relaas opschrijven best confronterend. Het zet je wel even aan het denken. Ik ben daarom ontzettend benieuwd hoe jullie bezig zijn! Durf jij jezelf daarmee te confronteren door alles op papier te zetten? Vind jij, dat je het goed doet of weet je, dat je het eigenlijk zeer slecht doet? Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie reacties!

6 Reacties op “Hoe goed ben ik eigenlijk ECHT bezig om het milieu te sparen?

 1. Helaas ben ik door leeftijd en “mankementen”niet meer zo goed bezig als vroeger. Dat vind ik wel eens jammer. Maar ik zoek zoveel mogelijk oplossingen. b.v.Water putten voor toilet gaat niet meer. Maar met regen staat er een klein teiltje onder de regenpijp om water op te vangen. Dat helpt toch weer

 2. Leuk artikel, ik heb echter 1 opmerking, de was……er zijn zat kledingstukken en/of handdoeken, beddengoed dat echt op 60 graden gewassen moet worden, dit omdat bacteriën anders niet gedood worden, maar zich kunnen vermeerderen! En dit kan weer allerlei nare aandoeningen/ziektes veroorzaken!

 3. Ik vind het altijd heerlijk te horen/lezen wat mensen voor interessante dingen ontdekken om de voetafdruk te verkleinen en minder rotzooi te maken.
  Ik eet ook al 40 jaar zo veel mogelijk biologisch, liever nog biodynamisch, en heb met vreugde gezien hoe die tak gegroeid is van 1 kistje slappe spinazie-blaadjes ( bio? wat is dat nou?) in een reformwinkel tot ketens als ekoplaza, die veel bd hebben. Ik eet geen produkten met suiker, weinig vlees, veelal seizoensgroentes, amper zuivel.
  Extra elektrische keukenapparatuur heb ik vrijwel niet. Maar er zijn allerlei valkuilen zoals de vele geïmporteerde ( ingevlogen) groentes en fruit. Ik heb een heel goedkoop huurhuis dat zodanig tocht dat ik niet hoef te luchten. Ik heb geen geld om er iets in te veranderen, als dat al zou mogen. Ik heb genoeg kleding tot aan mijn dood denk ik, veelal ook biokatoen of puur wol.
  Ik was mijn bio-bamboe-laken op 40 graden en strijk het dan. Weg bacterien. Washandjes overgiet ik in een emmer met een ketel kokend water voordat ze in de wasmachine gaan in het weekend.
  Wanneer ik 1 x per dag afwas duurt het even tot het hete water komt en het koude vang ik op in een gieter waar ik de wc mee door kan spoelen voor de kleine boodschappen.
  Het niet-rijk zijn geeft leuke ideen voor hergebruik! Dat vind ik van die heerlijke kleine overwinningen. Ik recycle veel, kook niet iedere dag een kleine portie maar doe dat zo economisch mogelijk voor een paar dagen, gebruik mijn oventje zo weinig mogelijk, hergebruik kookwater voort soep enzovoort.
  Ik ben nu bejaard en doe niet alles meer zo makkelijk. Maar ik heb wel meer tijd om er mee bezig te zijn!
  En ik heb 1 enorme slechte luxe, waar ik aan vasthoud; een heel oud en zuinig autootje. Het geeft mij de vrijheid om dingen te doen als vrijwilliger bij initiatieven, ik rijd vaak andere mensen ergens naar toe , ik kan mijn zware tassen van ekoplaza naar huis rijden.
  Er zijn veel dingen waar we nog niet bij stil staan. Zoals de vergiftiging van ( grond-)door alle medicijnen die we gebruiken. De anti-conceptiepil, die ons vrouwen zoveel vrijheid geeft, ook.
  Er komen steeds weer nieuwe dingen aan de orde maar hele slechte zaken ( zandvoort-autocircuit bv) gaan ook gewoon door.

  Iedereen zal eigen voorkeuren/keuzes hebben maar het er bewust mee bezig zijn is al een eerste stap.

 4. Wens jou, jouw moeder en familie heel veel sterkte voor de komende tijd, Monique!

  🕯

 5. Ik heb pas gelezen dat je de eco stand op je wasmachine moet gebruiken. Dat dat zuiniger zou zijn. Maar die doet er juist langer over. Hoe zit dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *