Pompoenpitten: eetbaar en knetter-gezond!

Ik ben stapeldol op pompoenen. Ik eet ze “ met huid en haar” op, bij mij blijft er hooguit een steeltje over als deze er nog aan zit. En ik eet ze dagelijks, in grotere hoeveelheden. Ik vind het echt ontzettend lekker, dat ze ook nog eens waanzinnig gezond zijn, dat zie ik als een bonus. Pompoenen zijn echt mega-gezond, maar ook de PITTEN van een pompoen zijn waardevolle gezondheidsbommetjes. KLIK HIER om alles te lezen over deze pompoenpitten.

Het zal je vast zijn opgevallen, dat de pompoenpitten die we uit een pompoen scheppen, totaal anders zijn dat de groene pompoenpitten die we kant en klaar in de winkel kunnen kopen. Hoe zit dat?
Wel, de witte pompoenpitten die we in pompoenen aantreffen zijn de  HELE zaden in de pompoen zelf, de groene pompoenpitten worden speciaal geoogst uit een speciale pompoenplant die zaden produceert zonder witte schilletjes.  Het gaat hier om de KERNEN van de pompoenpitten. Deze pitten worden niet gepeld, maar zo direct geoogst. Na het drogen kunnen de flinter-dunne vliesjes die om de pitten heen zitten zeer gemakkelijk worden verwijderd. De witte pitten in de pompoenen bevatten hun jasje nog, de groene niet meer. En dat jasje is juist zo extreem rijk aan vezels! Je kunt deze dan ook het beste lekker laten zitten. IN DIT ARTIKEL lees je, hoe je de pitten uit je pompoen het beste kunt verwerken.

POMPOENPITTEN, EEN EXPLOSIE AAN VOEDINGSSTOFFEN

Nog even meteen een misverstand uit de weg helpen: de pitten uit de pompoen zijn NIET GIFTIG en EETBAAR. Ze bevatten juist extreem veel voedingswaarde. Zo bevat een portie groene ( gepelde dus ) per portie van ongeveer 30 gram maar liefst 2 gram vezels, en 7 gram eiwitten. De ongepelde witte rakkers bevatten zelfs nog meer vezels en eiwitten.  Daarnaast bevatten pompoenpitten ( ook ongepelde, witte ) enorm veel mineralen als mangaan, fosfor, zink, ijzer, magnesium, koper en vitaminen als vitamine K en C. Het zijn echte anti-oxidant bommetjes, pompoenpitten bevatten erg veel vitamine E en carotenoïden. Pompoenpitten kunnen zelfs worden beschouwd als één van de beste natuurlijke magnesium-bronnen.
Studies , die zijn gedaan op dieren, hebben aangetoond, dat zowel pompoen als pompoenpitten de bloedsuiker kunnen verlagen en dat is erg goed nieuws voor  mensen met bloedsuikerspiegel-stoornissen. Kortom: geen gek idee om dagelijks een portie pompoenpitten te eten!
Ik eet dagelijks pompoenpitten. Meestal eet ik er velen mee met mijn dagelijkse pompoen, dit zijn pitten die achter zijn gebleven in de pompoen en worden mee gekookt. De pitten worden wat taai als ze zijn gekookt, maar hebben een heerlijke, licht zoete smaak.

HOE EET JE ZE?

De groene pompoenpitten zijn kant en klaar en kunnen direct worden verwerkt. De verse witte pitten uit de pompoen zijn rauw, maar kun je ook al direct eten. Ze hebben dan alleen bijna geen smaak. Het is daarom een beter idee om ze te koken of te roosteren. KLIK HIER om te lezen hoe je dit aanpakt.
Pompoenpitten kunnen veelzijdig worden gebruikt:
– door smoothies voor extra vezels en eiwitten
– gegarneerd over talloze gerechten
– door baksels
– uit-het-vuistje gegeten als tussendoortje / knabbeltje
– om te vermalen ( gedroogd ) tot meel

Pompoenpit-pasta maken

Van pompoenpitten kun je een heerlijke ( boterham) pasta maken. Dit is geweldig lekker op brood, maar ok op crackers, wafels, en als vulling voor taart. Je maakt het super eenvoudig, door 250 gram pompoenpitten in de blender te vermalen samen met drie eetlepels erythritol en 35 ml water.

Bewaar de pasta in een goed afsluitbare schone glazen pot. Bewaar op een koele plek. Je kunt deze pompoenpit-pasta ook kant en klaar in de biowinkel kopen en on line bestellen . KLIK HIER om te bestellen.

2 Reacties op “Pompoenpitten: eetbaar en knetter-gezond!

  1. Maar hoeveel voedingswaarde blijft er over na het roosteren bijvoorbeeld, of na het “koken”?
    En in welke pompoen vind je alleen de groene variant, zonder velletje?

    BVD, mvg, Patricia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *