Quinoa crumble

Crumble is een loskorrelige massa wat meestal bestaat uit koek/ cake-kruim. Er wordt dan van alles aan toegevoegd zoals suiker, kaneel, krenten en rozijnen. Dit wordt meestal gebruikt als garnering over toetjes/desserts en taart en gebak, maar ook op brood/ crackers / wafels / toast/ roggebrood is crumble verrukkelijk. Het geeft iets een lekkere zoete smaak en een heerlijke bite.

Crumble bestaat in basis dus in de meeste gevallen uit koek en / of cakekruim. Dit zit barstensvol met suikers, wat een crumble extra zoet maakt. Crumbles zijn dan ook niet onder het hokje ” gezond” te plaatsen. Het wordt meest gemaakt tijdens feestelijke dagen zoals pasen, kerst en oud/ nieuw. Crumble kun je gelukkig ook op een vrij gezonde manier maken, en ook nog eens super-eenvoudig. Ik heb een meukvrije vanillerumble bedacht met verse stukjes fruit en....volkoren quinoameel.Quinoa is een zogenoemde “pseudograan”. Het is een zaad afkomstig van een plant die groeit in Zuid-Amerika. Dit zaad heeft zijn eigen natuurlijke beschermingsstof tegen insecten en ander ongedierte, saponin. Dit heeft als groot voordeel dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt behoeven te worden, wat Quinoa vrijwel altijd maakt tot een volledig biologisch natuurproduct.

Quinoa heeft afgelopen tijd een extreme populariteit gewonnen. Het is zelfs bestempeld als superfood. Het is zeer rijk aan aminozuren, met name cystine en lysine, twee aminozuren die maar zelden voorkomen in graansoorten. Verder bevat het erg veel magnesium, fosfor, ijzer en kalium. Het bevat tevens erg veel vitaminen en eiwitten. Het is bovendien glutenvrij. Quinoa heeft een licht nootachtige smaak en is verkrijgbaar in verschillende kleuren als rood, goudbruin/geel, bruin en zwart. De gele variant wordt echter het meest gebruikt omdat deze de meest makkelijkste bereiding heeft. Mede door de natuurlijke beschermingsstof saponin is het belangrijk om de Quinoa voor het koken goed af te spoelen. De laag geeft anders een zeer bittere smaak. Bij voorgekookte Quinoa of gepofte Quinoa is dit niet nodig. Volg altijd de kook/bereidingswijze op de verpakking, per Quinoasoort kunnen kook en bereidingswijzen sterk verschillen. Er is ook quinoameel. Dit is een meel die je  beter niet rauw kunt eten, maar moet verwerken tot baksels. Het is rijk aan de hierboven genoemde voedingsstoffen. Kies liefst voor een biologische en volkoren variant. KLIK HIER om een goede soort te bestellen.

Dit heb je nodig:

  • 225 gram volkoren Quinoameel
  • twee volle eetlepels stevia sweet + een eetlepel biologische erythritol
  • een theelepel vanille bourbon
  • een nashi peer, klokhuis verwijderen, in de schil, in zeer kleine stukjes gesneden ( een gewone peer kan natuurlijk ook )
  • een kleine banaan, in kleine stukjes gesneden
  • 100 ml water
  • ceylon kaneelpoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 *C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hussel het gesneden fruit, de suiker en vanille door het meel en voeg steeds kleine beetjes water toe tot er een droge, loskorrelige massa ontstaat. Verdeel de massa over de bakplaat. Besprenkrel de massa met wat water en bestrooi tot slot met de ceylon kaneel. Bak de crumble in het midden van de oven goudbruin gaar in ongeveer 40-50 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Maak de crumble voorzichtig met een lepel los van het bakpapier en verkruimel de grovere stukken. Bewaar de crumble op een droge koele plek in een goed afsluitbare doos.

 

 

Een reactie op “Quinoa crumble

  1. Ziet er allemaal lekker uit ga gelijk aan de slag. Bedankt voor de inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *