Quinoa

Quinoa is een zogenoemde “pseudograan”. Het is een zaad afkomstig van een plant die groeit in Zuid-Amerika. Dit zaad heeft zijn eigen natuurlijke beschermingsstof tegen insecten en ander ongedierte, saponin. Dit heeft als groot voordeel dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt behoeven te worden, wat Quinoa vrijwel altijd maakt tot een volledig biologisch natuurproduct.

Quinoa heeft afgelopen tijd een extreme populariteit gewonnen. Het is zelfs bestempeld als superfood. Het is zeer rijk aan aminozuren, met name cystine en lysine, twee aminozuren die maar zelden voorkomen in graansoorten. Verder bevat het erg veel magnesium, fosfor, ijzer en kalium. Het bevat tevens erg veel vitaminen en eiwitten. Het is bovendien glutenvrij.

Quinoa heeft een licht nootachtige smaak en is verkrijgbaar in verschillende kleuren als rood, goudbruin/geel, bruin en zwart. De gele variant wordt echter het meest gebruikt omdat deze de meest makkelijkste bereiding heeft. Mede door de natuurlijke beschermingsstof saponin is het belangrijk om de Quinoa voor het koken goed af te spoelen. De laag geeft anders een zeer bittere smaak. Bij voorgekookte Quinoa of gepofte Quinoa is dit niet nodig. Volg altijd de kook/bereidingswijze op de verpakking, per Quinoasoort kunnen kook en bereidingswijzen sterk verschillen.

Quinoa is tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt wel verkrijgbaar. In de bio winkel vind je de onbewerkte varianten (deze moet je dus wel goed omspoelen) Quinoa is een heerlijk product om in erg veel gerechten te verwerken. Ook is er een Quinoameel. Dit meel kun je kopen in de bio winkel.

2 Reacties op “Quinoa

  1. Hallo Monique,
    Ik heb net geprobeerd Quinoa te poffen. Het knisperde goed. Het ruikt licht aangebrand. Maar de korreltjes zijn niet echt zichtbaar veranderd, qua vorm. aAleen de kleur is wat lichter bruin geworden. Terwijl ik een zak gepofte Quinoa in de winkel zag staan, en die korreltjes waren fors groter (geworden?) Heb ik iets verkeerd gedaan? Heb je tips om dit goed te doen.
    Alvast bedankt!!

    • Hai, ik heb zelf nog nooit quinoa gepoft dus ik kan je hierin niet helpen. Ik koop de gepofte quinoa altijd in de biowinkel. Misschien moet je het eens opnieuw proberen? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *