Ras-el-hanout
Ras-el-hanout, wat letterlijk “het beste van de winkel” betekent, is een kruiden/specerijenmengsel die erg veel in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt en erg veel soorten kent. Een basis-mengsel bestaat uit korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, kurkuma, kardemom en nootmuskaat. Vooral in de Marokkaanse keukens wordt er vrij veel cayennepeper aan toegevoegd. Er zijn ook erg veel zoetere soorten ras-el-hanout, deze zijn extra verrijkt met wat frissere kruiden en specerijen om een zoetere smaak te krijgen. Ras-el-hanout wordt erg veel gebruikt in tajines en bij kip. Je kunt het ook vrij goed kopen in de supermarkt en ook Jonnie Boer heeft een ras-el-hanout variant in zijn wereldkruiden-lijn. Deze koop je gewoon bij de Albert Heijn en Jumbo.
Er zijn twee verschillende varianten in het kruidenmengsel: een zoete variant en een hartige variant. De zoete variant bevat een aantal zoete kruiden en specerijen en wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld gerechten als sfouf. De hartige variant wordt veel gebruikt in tajines, vlees en kip, Hoe verser de kruiden en specerijen, hoe beter de algehele smaak is van ras el hanout.