Review Becel walnoot smeer( ige) boter

Goed vet, slecht vet…..het houdt ons de afgelopen tijd nogal bezig. Regelmatig zien we in de media verhalen verschijnen ten gunste of ten nadele van vetten in ons voedsel, met name de vetten waarin we bakken, en op ons brood smeren. De voedselindustrie is duidelijk zenuwachtig aan het worden, nu steeds meer consumenten bewuster worden van wat zij nu eigenlijk kopen en in hun lijf proppen. Fabrikanten komen daarom aan de lopende band met nieuwe onzin-producten begeleid met een mooi sprookjes-verhaal. Het merk BECEL kwam in het voorjaar van 2017 met drie nieuwe varianten boter voor op brood. Dit zou het antwoord moeten wezen op de “ margarine versus roomboter” oorlog die op dit moment nog steeds gaande is. Fabrikanten als Becel springen hier perfect op in. Tijd voor een review.

SAM_2368

WAT IS HET?

Becel komt met maar liefst DRIE nieuwe varianten ( smeer) boter op de markt. Een smeerboter gemaakt met walnoot olie, een smeerboter gemaakt met avocado olie en een smeerboter met kokosolie en amandelolie. Volgens Becel bevat deze boter 70% vet, is het van 100% plantaardige oorsprong, is het rijk aan omega 3 en 6, en is het vrij van dierlijke vetten en kunstmatige kleur en smaakstoffen.  Wat vinden we erin?

( walnoot variant)

PLANTAARDIGE OLIËEN: ( walnoot 15%, zonnebloem, palm, lijnzaad, koolzaad) : Zoals je ziet bestaat het oliemengsel maar uit 15% walnoot. Het gaat om een mengsel, wat is gemaakt van geraffineerde oliën. Kort gehouden, wordt de olie uit de zaden geperst, om echt ALLE olie uit de zaden te krijgen worden er oplosmiddelen ( heptaan, hexaan, benzine) gebruikt. Dit wordt er in een later proces uit gestoomd, maar er blijven mogelijk altijd nog resten achter in het eindproduct. Vervolgens wordt de olie ontgomd. Dit houdt in dat restanten van vitaminen en mineralen, eiwitten en fosfolipiden verdwijnen. Anders geformuleerd wordt de olie ontdaan van veel voedingsstoffen. Daarna wordt de olie gebleekt via filtering, wat ervoor zorgt dat betacaroteen en chlorofyl geheel worden verwijderd. Dit alles gebeurt bij een temperatuur van 110 graden Celcius. Het volgende proces is deodoriseren. Dit gebeurt op een temperatuur van circa 250 graden Celcius, ongeveer 30/35 minuten. Om de olie te converteren van onnatuurlijke verbindingen, worden stoffen als gejubileerd hydroxyanisol (BHA) en gejubileerd hydroxtolueen ( BHT) gebruikt, dit zorgt er onder andere voor dat de olie houdbaar blijft , en de olie bijvoorbeeld niet gaat roken tijdens het bakken. Kortom: zo “ plantaardig” is het allemaal niet. En gaat het vooral om een goedkoop mengsel. 

WATER: De goede tweede in deze boter, en dus bestaat de boter er voor een zeer groot deel uit. We kopen dus veelal een kuipje water.

ZOUT ( 0,4%) : Dat is een aardige schep uit de zoutpot Becel!

EMULGATOREN ( mono en diglyceriden van “ vetzuren” , zonnebloem lecithine) : Mono en diglyceriden zijn synthetische vetten, die zijn gewonnen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn, gezien Becel claimt dat zij 100% plantaardig zijn, ga ik uit van de laatste. Het gaat vrijwel altijd om een mengsel van allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet. Een erg veel voorkomende combinatie in de voedselindustrie is palm en zonnebloem olie. ( zonnebloem) lecithine is een mengsel van glycolipiden, triglyceriden en fosfolipiden. Het gaat om een molecuul met enerzijds een lipofiele component, en anderzijds een polair uiteinde zodat het een zeer effectief emulgator wordt. 

NATUURLIJKE AROMA’S: lees er alles over door hier te klikken

GEKARAMELISEERDE SUIKER: ..? Ja, Ook ik zet een vraagteken bij suiker in je boter. In dit geval een kleur en smaak versterker

KALIUMSORBAAT: conserveermiddel

CITROENZUUR: een voedingszuur

VITAMINE A EN D: synthetisch toegevoegd

Knap in elkaar geknutseld smeerseltje. Erg leuke verhaaltjes bedacht om het allemaal zo gezond, voedzaam, duurzaam en goed, groen en veilig te maken, maar het is wat het is: kunstige smeerboter. Met een bijdrage van 15% walnoten kun je dit ook niet bepaald “ walnoot boter” noemen, maar dat doen ze bij Becel dan ook wijselijk niet. Ze gebruiken de fantasie van de consument om de boter  als walnoot-boter te laten zegevieren, door knappe illustraties op de verpakkingen. 

SAM_2371

SMAAKT HET?

Nou vooruit, ik waag mij aan een smaak testje. Ik heb een krul boter op een stukje homemade brood gesmeerd. De geur vind ik nog het meeste naar sojasaus neigen. Erg kruidig en pittig. Ik ruik in de verste verte geen walnoot. De smaak…..komt heftig binnen, net zoals de geur. Niet lekker. Veel te aanwezig en helemaal niet wat je van een gewone smeerboter op brood zou moeten verwachten. Ik neig meer te zeggen dat het een kruidenboter betreft. Vriendlief vond hem wel “ te doen” en hij maakt het dus lekker op. 

Opvallende in de rij ingrediënten is natuurlijk de gekarameliseerde suiker. Dat kom ik vrijwel nooit tegen in boter en vetten. Het geeft per boterham belegging onnodige suikers, zo’n 0,7 gram. Beetje belachelijk is het wel, suiker in je boter. Toch? 

Tja, het was te voorspellen, maar toch weer een fikse teleurstelling, deze smeerbotertjes. En dan de prijs…….daar word je stil van. 1,99 ( twee euro, 1,99 klinkt leuker) per kuipje van 225 gram. Juist.Voor een pakje biologisch/dynamische roomboter van 500 gram betaal je 2,39.  Ik hou het op een krulletje biologisch/dynamische roomboter op mijn brood, als jullie het niet erg vinden….ik sla deze even over. 

18 Reacties op “Review Becel walnoot smeer( ige) boter

 1. Hoi Monique,
  Mooie duidelijke no nonsens repliek!
  Ik deel graag om een stukje bewust wording te verspreiden.
  Keep it up!
  Warme groet, Nita

 2. Monique, wat vind jij van Lurpak boter? Ik zou dolgraag jouw mening hierover willen horen.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!

   • Hey Monique, ik kreeg deze vraag ook vaan cliënt, wat ik van Lurpak boter vind. Ik natuurlijk metéén kijken of jij er een review over geschreven hebt en ik kom dit tegen, dat je hem op je lijst zet. Is het er al van gekomen ondertussen?

 3. Heb te hoog cholesterol en heb van praktijkondersteumimg de boodschap gekregen om Pro activ te eten. Is dit echt beter of is roomboter echt niet gied

  • Ik raad je aan het boek De Cholesterolleugen te lezen en ver bij pro-activ weg te blijven. Gewoon lekker roomboter smeren. Veel gezonder dan nepboter. Kijk in de supermarkt maar naar de ingrediënten van roomboter (liefst biologisch) en de ingrediënten can pro-activ. Dan begrijpt je logisch denkvermogen de rest wel.

 4. Ze hebben zelfs Becel met roomboter..
  Nog steeds dezelfde rotzooi, met een vleugje roomboter.

  • mee eens! Proef de avocado variant maar niet….dat betekent direct kokhalzen.

 5. Ik zag het toevallig staan in de winkel van de week, ik vind het allemaal wel hilarisch eerlijk gezegd! Je blijft lachen toch? Ik ben getrouwd met een boer in hart en nieren en eet dus al zo’ n 30 jaar alleen maar roomboter. Maar waar haal jij in hemelsnaam een pond roomboter voor €2,39? En dan nog biologisch/dynamisch ook? Of bedoel je misschien een half pondje, toevallig zei ik van de week nog tegen mijn betere helft dat de boter best duur wordt.

 6. Alle roomboter klanten hebben massel.
  Ik kies af en toe bewust voor een krul alpro op mijn broodje, boven droog brood.
  Het meeste beleg op mijn brood is smeerbaar..avocado,hummus, jam..maar op zaterdag of zondag onder mijn broodje halfom..
  Een krul alpro

 7. ow ik vind die walnootboter juist erg lekker. Op zo maar een stukjes vers brood, of een klontje in de pasta, helaas verkoopt mijn AH het niet meer dus moet ff bij de Jumbo gaan kijken. Ik schrik van de ontdekking dat we eigenlijk zo veel meuk eten, terwijl we dus voorgelogen worden. De Lurpak gezouten is idd. zout, goed als basis voor zelf gemaakte kruidenboter. De ongezouten vond ik vies Die Lurpaks smelten erg snel e dan is het net een bakje olie. Groetjes, Jeanette
  p.s. ik ben vegan dus altijd op zoek naar lekkere nieuwe plantaardige produkten

 8. Door de walnoten boter ging mijn cholesterol naar beneden. Vind het lekker op een cracker. Ik hoef er dan ook niks verder bij op. Dus ook nog goed voor de lijn, hahaha.

 9. Goed en duidelijk artikel, zeer correct onderzocht. Bedankt voor deze klaar en duidelijke uitleg! Ik ga voor 100% walnoot boter zonder al die troep erin. Wat je zelf maakt,….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *