Zuivelvrije rijstepap ( vegan)

Rijstepap is een ouderwets dessert, waarin rijst wordt verwerkt. Veel Aziatische keukens hebben een variant op dit dessert, in China wordt het bijvoorbeeld veel gegeten als ontbijt. Ik at het vroeger als kind vaak bij mijn oma, die het veel maakte als toetje na de warme maaltijd. Haar recept heb ik omgetoverd in een 100% meukvrije variant.

SAM_2375

Ik maak gebruik van GENMAI KOJI. Dit is een gefermenteerde bruine rijst. Klik hier, om alles over deze bijzondere rijst te weten te komen.  Door deze rijst te gebruiken, wordt je rijstepap super-voedzaam en gezond. Je kunt uiteraard ook biologische zilvervliesrijst gebruiken, of speciale dessert rijst. Ook wordt er vaak risotto rijst of jasmijn rijst gebruikt voor rijstepap. Genmai rijst is helaas wel prijzig en voor mensen met een beknopt budget mogelijk geen echte optie. Kies dan liefst voor biologische zilvervliesrijst.

IMG_0451-768x1025

Ter vervanging voor volle melk, waar rijstepap traditioneel mee wordt gemaakt, heb ik mijn eigen homemade amandelmelk gebruikt.  Dit is heerlijk dik en romig. Je kunt uiteraard andere plantaardige melkvervangers gebruiken, maar het nadeel is dat deze te waterig zijn. Deze bestaan vooral uit water. Sojamelk is een uitzondering, deze geeft nog wel een vrij romige afdronk.  Ik adviseer je dan ook, om zelf amandelmelk te maken. Het recept ? klik hier.  Het is een klusje van niets. En geeft de beste rijstepap!

Dit heb je nodig:

Eventueel nog toevoegen:

SAM_2376

Zo maak je het:

Doe de rijst met de vanille , kaneel, stevia en melk in een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook, terwijl je zeer regelmatig blijft roeren. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet aan de bodem vast gaat plakken. Kook de massa 15 minuten en draai het vuur laag. Laat de massa op laag vuur ongeveer 15 minuten pruttelen. Laat goed afkoelen.

SAM_2377

Rijstepap is op zijn lekkerst, als hij 24 uur in de koelkast heeft ” gerijpt”. Ik adviseer je dit dan ook te doen. Maak de pap bijvoorbeeld een dag tevoren ( als je er tenminste vanaf kunt blijven 😉  )  Je kunt er nog tal van smaakmakers aan toevoegen, zoals kruiden en specerijen, noten, zaden en pitten.

SAM_2378

 

 

 

 

 

Een reactie op “Zuivelvrije rijstepap ( vegan)

  1. Ik heb nog een pak rijstepap staan en die moet op , maar melk, amandel melk en sojamelk is bij mij geen optie want ik mag dat niet, wordt de rijstepap dan erg waterig met bv havermelk of is er nog een andere optie.

    Gr janet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *