Review Bergman Organic Socks , duurzame en milieuvriendelijke sokken

Ik heb altijd wel last van koude voeten. Een echte “ vrouwen-kwaal” zeggen ze….Ik lijk er in elk geval mijn hele leven last van te hebben, zeker in de winterperiode. Sokken horen dan ook mijn hele leven al standaard bij mij, in mijn kast heb ik een speciale sokkenlade. Van geitenwollen sokken tot sneaker-kousjes.

Eigenlijk heb ik een hekel aan sokken. Of hekel…..dat is niet het juiste woord, het is meer dat ik nog nooit echt een paar sokken heb kunnen vinden die ECHT lekker zitten. Er is altijd wel weer “ iets”. Een te hard randje, te strak, te los, binnenkant wat aan je teennagels blijft haken, te koud, te warm, te zweterig, na 2 x wassen vodjes, halen in de sokken, na 2 x dragen al gaten.……nee, op gebied van sokken tref ik het ook al niet-echt.

Ik werd dan ook erg nieuwsgierig, toen ik deze vrolijke sokken tegenkwam.  Deze sokken zijn om te beginnen gemaakt van zeer hoogwaardig biologisch katoen, wat mij direct aanspreekt. En ooh..wat zijn ze leuk! Vrolijk, grappig, daar word je gewoon blij van. Laten we eerlijk zijn: simpele, saaie sokken zijn nu niet bepaald blij-makers. Noem mij raar, ik hou echt van vrolijke kleurtjes aan mijn voeten. Deze sokken voldoen perfect aan deze eis. Maar goed…..het zijn SOKKEN. En dat is bij mij een dingetje. Volstaan ze aan “ mijn standaarden?” En waarom zijn ze zo bijzonder? Ik trok een paar aan en ben op onderzoek uit gegaan.

WAT ZIJN BERGMAN ORGANIC SOCKS?

Een sok is een sok, zou je denken. Maar deze sokken van het Zweedse merk BERGMAN zijn toch best bijzonder.Ze zijn om te beginnen GOTS gecertificeerd. Wat dat precies is, vertel ik verderop. Verder wordt 1% per verkocht paar sokken gedoneerd aan het onderwijs voor meisjes op het platteland van Pakistan. De sokken zijn unisex, dus je partner kan jouw sokken stelen, en andersom. De sokken worden ontworpen in Zweden, en geproduceerd in India.
Ze zijn zoals eerder gezegd GOTS gecertificeerd. GOTS betekent Global Organic Textile Standard, in het Nederlands vertaald naar Globaal Biologisch Textiel Standaard. Dit certificaat is onafhankelijk opgesteld voor textiel en kleding met een wereldwijde bekendheid. Een norm is, dat het katoen wat wordt gebruikt, tenminste voor 70% uit biologisch gegroeid en geproduceerd katoen bestaat. Ook mogen de kledingstukken / sokken geen giftige stoffen bevatten, zoals chemicaliën . De kleding / sokken mogen geen enkele irritaties opleveren, of het milieu belasten. Ik wist het tot voor kort niet, maar door research voor dit artikel kwam ik erachter, dat sokken behoorlijk milieubelastend zijn. En wie dacht, dat geitenwollen sokken milieuvriendelijk zijn…..nope. Shame on me, want ik heb al jaren een paar echte gebreide geitensokken uit Ierland ( die kocht ik daar jaren geleden) in mijn sokken lade liggen. Die ik nooit draag omdat ze vreselijk kriebelen.
Het blijkt, dat een door een onderzoek van het CE in Delft ( in opdracht van Milieu Centraal) in 2015  aan het licht kwam, dat wollen sokken veel  meer milieubelastend zijn dan synthetische. Alhoewel deze zijn gemaakt van o.a aardolie, blijken ze het milieu veel minder te belasten dan wollen sokken. Voor de productie van wol is bijvoorbeeld heel veel water nodig. Omdat het hele productieproces behoorlijk inefficiënt  lijkt te zijn wordt het klimaat daar behoorlijk door belast. ( slik….) Ik gooi mijn wollen sokken maar in de kledingbak….
Terug naar de GOTS certificering. Een andere eis is dat de werk en leefomstandigheden van de makers van de kleding / sokken 100% veilig zijn, en dat er geen kinderarbeid bij komt kijken. Daarnaast mag er negens gediscrimineerd worden. Voor mij geeft het feit dat deze sokken niet door kinderhanden zijn gemaakt erg veel rust.

WAT ZIJN DE BIJZONDERHEDEN?

Naast deze certificering bevatten de organic locks nog meer bijzondere eigenschappen. Ik zet deze op een rij:
1) ZE ZIJN UNISEX
Je partner kan jouw sokken ook aantrekken, en andersom. Wel zo handig. Geen aparte lades met dames en heren sokken, gewoon voor iedereen voor het grijpen!
2) ZEER COMFORTABELE PASVORM
De sokken zijn zo gemaakt, dat ze om iedere voet ( of je nu brede of smalle voeten hebt) passen. Ik heb bijvoorbeeld een brede rechtervoet en een iets smallere linker. Bij sommige paren sokken levert dat wrijving en dus irritaties op. Deze sokken sluiten zich mooi aan om iedere voet.
3) GEURBESTENDIG
Lat van zweetvoeten? Vriendlief wel helaas, wat kan hij stinken…..Ik heb hem meteen een paar gegeven. Wat zijn oordeel is lees je verderop in de sokken test. De sokken beloven in elk geval geurbestendig te zijn, een zeer prettige bijkomstigheid als je snel last hebt van zweetvoeten.
4) ANTIBACTERIËEL
Nog zo’n zeer fijne bijkomstigheid. Je voeten kunnen in sokken en schoenen toch best snel broeierig worden.
5)  BIOLOGISCH KATOEN
De  meeste sokken zijn gemaakt van maar liefst 77% biologisch katoen. Dat is behoorlijk veel. Daarnaast bestaan ze voor 21% uit polyamide en voor 2% uit elastan. Beiden uiteraard ook milieuvriendelijk vervaardigd. Polyamide is zeer duurzaam, nog duurzamer dan katoen. Sommige sokken zijn zelfs gemaakt van 80% katoen.
6) HAND GESTIKTE TEEN-ZOOM
De teen-stukken zijn hand genaaid. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van die vreselijk irritante randen. Een zeer vaak gehoorde ergernis bij sokken-dragers.
7) GEEN SYNTHETISCHE KLEUREN, ALLES 100% NATUURLIJK GEKLEURD
De leuke kleurtjes van deze sokken zijn gemaakt met 100% natuurlijke kleuren. Er komen geen toxische stoffen om de hoek kijken.

DE SOKKEN TEST

Zowel ik als vriendlief hebben ieder een paar sokken getest. We hebben ze beiden een dagje aan gehouden. Ik koos voor een paar vrolijke sokken, vriendlief hield het tam onder zijn werk outfit met de zwarte. Deze zwarte sokken zijn gemaakt van 80% katoen. Die van mij zijn gemaakt van 77% katoen.  Bij het aantrekken voel je meteen de stevige pasvorm. Ze sluiten direct om je voet. Van binnen zag ik wat draden, waardoor ik al bang was, dat mijn teennagels er weer ergens aan zouden blijven haken, maar dat was nu juist helemaal niet het geval. Mijn voet gleed zeer snel en soepel door de sok. De sokken hebben een hoge kous. Normaal gesproken hou ik daar niet van, maar deze sokken zitten niet vervelend of superstrak. Je kunt de kous ook wat laten veren zodat het een wat lagere kous wordt.
Ik heb een vervelende schoenmaat: 40 1/2. Dat halve maatje levert bij het schoenen kopen veel problemen op, ook werkt mijn bredere rechtervoet ook niet echt mee. De sokken zijn ONE SIZE FITS ALL, dus één maat. Ze gaan wel onder bepaalde maten, te weten een 37-42 maat en een 43-46 maatnorm. Volgens de fabrikant kan de 37-42 maat worden gedragen door mensen met maten 37 , 38, 39, 40, 41 en 42. En de 42-46 maat door mensen met maten 42, 43, 44, 45 en 46 en groter. Ik heb sokken in de maatnorm 37-42 gekregen en deze zitten perfect. Vriendlief heeft maa 43 dus de vraag was, of hij deze sokken ook zou passen. Maar dat was geen enkel probleem. Ze pasten hem perfect.
Na een uurtje de sokken aan te hebben, kan ik niets anders dan enthousiast zijn. De randen zijn niet voelbaar, wat voor mij heel erg belangrijk is. Zeker in je schoenen kunnen die randen vreselijk irriteren en zelfs pijnlijk worden. Wat ook echt opvalt, is hoe warm en comfortabel ze zijn. Ik loop normaal gesproken op mijn sloffen door mijn huis, maar deze sokken waren warm genoeg om mijn warme sloffen te vervangen. Ze zijn op het laminaat ook niet zo glad.
Vriendlief kwam na een dagje werken ook enthousiast terug. Hij vertelde  telefonisch dat hij de sokken niet voelde zitten en duidelijk minder last had van zweetvoeten, alhoewel het ook weer niet was verdwenen., Hij vond ze erg lekker zitten. Ook hij was zeer te spreken over de pasvorm. Kortom: we zijn beiden superblij met deze sokken!

WAAR TE KOOP EN HOE DUUR?

De organic locks zijn steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Ik vond de paren on line .  Ze kosten € 9,90 per paar….ja, dat is veel voor een paar sokken. Maar onthoud de volgende punten:
– de sokken zijn duurzaam. Dit houdt in dat je, bij correct gebruik, erg lang met deze sokken kunt doen
– ze zijn milieuvriendelijk, bevatten geen vervelende stoffen en zijn niet door kinderhanden gemaakt
– ze bevatten 77% biologisch katoen
– 1% van ieder verkocht paar sokken wordt gedoneerd aan een goed doel.
Voor mij zijn het toppers. Geen irritaties, geen vervelende randen die mijn voeten zowat open kunnen schuren. Maar vooral super-de-superleuk. Je wordt er echt blij van!

6 Reacties op “Review Bergman Organic Socks , duurzame en milieuvriendelijke sokken

  1. Monique hoe zit het met de werkomstandigheden van de mensen in India die deze producten maken? Miljoenen leven daar onder de armoedegrens en uitbuiting door goedkope krachten is schering en inslag.. heb he daar naar gekeken?

    • ik heb daar geen echt goede achtergrond info over maar de mensen worden zeker niet uitgebuit en benadeeld. Warme groet!

      • Ik ben altijd al blij dat ze daarginds überhaupt werk hebben en een inkomen mee naar huis kunnen nemen. Werkomstandigheden zijn altijd enorm lastig zo niet onmogelijk na te gaan, zelfs al zou je de moeite nemen zelf ter plekke poolshoogte te gaan nemen. Wat geeft jou immers de garantie dat de getoonde plaats ook de enige productieplek is die er ’toevallig’ keurig uitziet? En dat er, zeg 20 of 200 kilometer verderop, niet nog een fabriek staat waar het echt hommeles is? Je zult het dan (voorlopig) moeten doen met de info zoals die tot je komt en evt. scepsis achterwege moeten laten, totdat het tegendeel is aangetoond…

  2. hoi, zijn ze ook te krijgen met vijf tenen? en wat betreft je wollen geiten sokken, om die nu weg te doen, je hebt ze toch al, als ze lekker zitten gewoon blijven aandoen zou ik zeggen groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *