Review Cup-a-soup met ” echte” tomaat

Laatst viel mijn oog op deze opmerkelijke reclame in een tijdschrift:

IMG_9404

Met name de zin “ gemaakt met echte tomaten” viel op. Je kunt het humoristisch bekijken, en denken, dat andere zakjes cup-a-soup worden gemaakt met plastic tomaten, maar de nadruk wordt vooral gelegd op het gezonde en natuurlijke aspect van de tomaat. Cup-a-soup wil ons graag doen laten geloven, dat er verse, rood-blozende tomaten in hun zakjes instant meuk zitten. Is dit zo? Een review.

WAT IS INSTANT NU PRECIES?

We kennen instant als poedervorm.  Hier zijn vele manieren voor om te maken. Dit wordt Agglomeratie genoemd.  In dit artikel vind je een zeer duidelijke omschrijving van de verschillende technieken. 

Welke techniek cup-a-soup hanteert, is niet bekend. Ook bij navraag bij klantenservice werd dit “ top secret” bestempeld en dus niet vrij gegeven. Wat op zich best opmerkelijk te noemen is. 

Een vloeibaar of nat product ( wat de tomaat is) drogen of in een poeder veranderen is een redelijk gecompliceerd proces. Er zijn verschillende droogthechnologiën op de markt, en iedere technologie is weer geschikter en ongeschikter voor diverse producten. 

Duiken we wat verder terug in de tijd, zien we, dat de instant droge soepen oorspronkelijk is uitgevonden door Julius Maggi, in 1889. Hij bedacht een manier om peulvruchten te vermalen en daaruit een gezonde soep te bereiden. De instant van vandaag lijkt echter in geen velden en wegen nog op de soep van welleer. Het zijn nu vooral kunstmatig in elkaar geknutselde poedertjes.  

IMG_9405

WAT ZIT ERIN?

Als we de reclames mogen geloven, dan bulkt het product uit van de verse “ echte” tomaten. In de tv-commercial zien we een meneer flink zijn best doen, om de tomaten zo rood en vers en intact mogelijk te houden, en insecten en ander gespuis van de tomatenplantages weg te houden. Grappig bedoeld, maar de onderliggende boodschap die hieruit onbewust wordt gegeven is: “ gezond”  “ puur” . Als we naar de ingrediënten gaan kijken, ontdek je, dat alles verre van gezond n puur is…

TOMAAT 38%: Dit zijn dus die zogenaamde “ echte” tomaten…Na alle bewerkingsprocessen blijft er uiteraard zeer weinig “ echte” tomaat over. Bovendien is 38% ( het minimale wettelijk toegestane ) in verhouding tot de rest van de meuk zeer weinig te noemen.

AARDAPPELZETMEEL: bestaat dit product voor het grootste deel uit. Aardappelzetmeel wordt gebruikt voor een sterke binding, en heeft geen invloed op de smaak. Deze zetmeel wordt industrieel zeer veel gebruikt. Het wordt gemaakt van het zetmeel uit aardappelen, van de zetmeelkorrels in de aardappelen. De aardappelen worden vermalen, waardoor de zetmeelkorrels door de kapotgemaakte cellen vrijkomen. Dit wordt vervolgens gescheiden en gedroogd tot poeder.

SUIKER: een goede derde plek in de ingrediëntenlijst….het bevat dus aardig wat suiker. Beetje vreemd, suiker in je soepje….. Suiker wordt hierin vooral als smaakmaker gebruikt.

CROUTONS 11% ( gemaakt van witbrood: tarwebloem, zout, gist, raapzaadolie) : croutons zijn stukjes brood, die worden geroosterd, of ( industrieel) in boter of olie worden gebakken. Zoals je ziet worden de croutons niet van al te gezonde ingrediënten gemaakt. 

PALMOLIE: nogal omstreden soort olie. Voor deze olie worden erg veel regenwouden verwoest. Dit is een zeer grote bedreiging voor veel dieren die daar leven. 

ROZEMARIJNEXTRACT: wordt gebruikt als antioxidant.

DEEGWAAR 8% ( harde tarwegries, zout) Ook hier weer geen al te beste keuze gemaakt om deegwaar te verwerken. Tarwe is en blijft industrieel de meest goedkoopste grondstof. 

ZOUT: daar staan de instant soepjes om bekend: ze bevatten ( teveel) zout. 

GISTEXTRACT: een smaakversterker die nogal omstreden is. Fabrikanten praten deze smaakversterker altijd goed, maar het gaat vaak gewoon om de smaakversterker E 621. Het bevat glutamaat, wat bij te grote hoeveelheden schadelijke effecten kan hebben op de algemene gezondheid. Het zit vooral in soepen, chips en…instant meuk. 

PALMVET: hard en dus slecht vet.

UI: gedroogde vorm ( en dus ook niet “ echt” ) 

SPECERIJEN( knoflook, peper, lavas) gedroogde kruiden.

PETERSELIE: gedroogd.

GECONCENTREERD GROENTENSAP ( selderij, wortel, ui en prei) bewerkt en gedroogd. 

Nee, inderdaad….

Je wordt hier niet bepaald vrolijk van. Dit lijstje is naast lang ook vooral kunstmatig in elkaar geknutselde meuk.  Het is een poeder wat bestaat uit 38% gedroogde tomaat, aardappelzetmeel en suiker en een cocktail aan gigantische meuk. Dit zie je ook terug in de voedingswaarden:

IMG_9408

Per zakje bereide soep ( 175 ml) tik je 6,3 gram suiker weg ( dat is anderhalve schep suiker) en 1,5 gram zout. Dat is erg veel, als je je bedenkt dat de ADH ligt tussen de 2,4 tot een maximum van 6 gram per dag. 

WAAROM ZOU JE DEZE MEUK WILLEN ETEN?

Zeker in de herfst en winterperiode zijn deze instant soepen niet aan te slepen. Waarom eten we toch zo graag deze meuk? Om te beginnen: het is lekker. Dit komt door de vele smaakversterkers en de suikers. Hierdoor gaan we meer eten dan we eigenlijk nodig hebben. En willen we steeds meer. 

Daarnaast is het onwijs gemakkelijk. Even wat heet water toevoegen en klaar ben je. Het wordt ook gezien als “ versterkend” als je even in een dipje zit. Het werkt eigenlijk hetzelfde als suiker: je krijgt even een opkikker dankzij de vele smaakversterkers, maar lang duurt dit nooit. 

Zelf je ( instant) soep maken lijkt voor velen een brug te ver, terwijl er niets meer eenvoudiger is dan dat.. Klik hier en vind een basisrecept om zelf je eigen instant poeder te maken!!!! En je zult zien, dat het kinderlijk eenvoudig is. 

Je kunt ook zeer eenvoudig ECHT VERSE soep maken. Kook verse groente kort, en pureer dit samen met lekkere verse ( en/of gedroogde) kruiden….klaar ben je. Dit kun je ook meenemen in een thermoskan naar werk/school. Kijk hier voor inspiratie. 

RESUMEREND:

Laat dit spul lekker staan in de schappen. Het voegt totaal niets toe aan je gezondheid, al wil de fabrikant met zijn “ echte” tomaten anders suggereren. Er is niets “ echt” aan of in deze instant-ellende. 

Ik heb voor een tweede keer teruggebeld naar de klantenservice. Opnieuw kreeg ik een ( overigens vriendelijke) dame aan de telefoon die al direct om mijn gegevens vroeg na mijn eerste vraag over het gistextract. Ik heb deze aanvankelijk niet direct gegeven, maar omdat de arme vrouw totaal niets wist te beantwoorden op al mijn vragen ( Hoe wordt het gistextract gemaakt?    Hoe zijn de croutons gemaakt, gebakken in boter?   Hoe worden de “ echte” tomaten zo verziekt tot een zielig hoopje instant ellende? ) heeft ze mijn mailadres gekregen, om deze antwoorden toe te zenden. We kunnen er al een beetje op wachten, wat daar weer voor uitgekauwde onzin in valt af te lezen, maar afijn, ik ben benieuwd…wordt vervolgd. 

Aanvulling:

Inmiddels heb ik een mail ontvangen van de consumentenservice van Cup-a-Soup. Zij hebben mijn artikel gelezen. Ze hebben mijn vragen beantwoord. De tomaten worden volgens hen bewerkt tot tomatenpuree, en vervolgens gesproeidroogd. Volgens Cup a soup zit er per zakje zo’n 140 gram tomaat in een kop.

Ik vroeg mij ook af, hoe de croutons zijn vervaardigd. Ze zijn gebakken in raapzaadolie ( extra vetrijk dus)

Over het gistextract kreeg ik uiteraard weer geen antwoord. Dit blijft een vaag en lastig iets voor deze fabrikanten 😉 Verder kreeg ik opmerkingen over mijn artikel. Zo vonden ze het ” vervelend” dat ik de anderhalve lepel suiker als zodanig aangaf. Er werd geschreven dat 4,3 gram van de 6,3 gram uit de tomaten afkomstig waren en ja, OK, de 2 gram uit toegevoegde suikers. Alsof dit een wezenlijk verschil zou maken. Suiker = suiker. Bovendien staat dit nergens vermeld op de verpakking.

Daarnaast kreeg ik commentaar op mijn opmerking over de ” niet-zo-gezonde” deegwaren ( tarwegries) Ik heb teruggeschreven dat ik mij op mijn beurt afvroeg waarom dit in hemelsnaam in deze soep voor moest komen en dat er betere keuzes gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld volkoren deegwaar.

Afijn, het zijn de standaard antwoorden, zoals ik deze ook verwachtte….

3 Reacties op “Review Cup-a-soup met ” echte” tomaat

  1. Heb net op hun site gekeken en kwam bij het stukje over duurzaamheid :

    “VERMINDERING ENERGIE VERBRUIK
    Om milieu vervuiling tegen te gaan, wordt het gebruik van duurzame energiebronnen gestimuleerd, zodat er zo min mogelijk fossiele brandstoffen verbruikt worden.
    Daarnaast recyclen we onze verpakkingen om zo de impact op de natuur te verlagen.”

    Maar wel palmolie in sup-a-soup!

  2. ach ja,het is toch wat he, die schurken van de
    voedsel fabrikanten, het enige wat ze willen
    is ons vergiftigen en zo snel mogelijk rijk worden.
    dat het super gemakkelijk redelijk van smaak
    calorie arm, en goedkoop is dat telt niet mee.
    nee want het is ongezond.weet u wat ongezond is,
    leven in nederland, waar over werkelijk alles wordt
    gezeken !!

  3. Cup of soup, het zakje voor 175ml plezier.
    Het zelfde zakje weegt 9,5 gram en er wordt dan beweerd dat er dan 7,5gram suiker in zit.

    Hoe is dat mogelijk?
    Ander soort zakje?
    Lees namelijk per portie a 2gram suikers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *