Review EARTH LINE 100% planted based deodorant- cremes

Alhoewel het op dit moment ( Augustus 2021 )  verre van “ zweet-weer” is, gebruiken we iedere dag graag wat deodorant onder onze okseltjes. Ik heb afgelopen jaren ontzettend veel geschreven over deodorant, en hou eens in de zoveel tijd een natuurlijke deodorant-test. Het is afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat in erg veel cosmetica en verzorging vervelende chemische / synthetische stoffen zitten die niet zo goed zijn voor onze huid maar ook niet voor onze algehele gezondheid. Aluminium zouten in deodorants zijn daar een zeer sterk voorbeeld van.

Deodorant wordt vooral “ kwaadaardig” genoemd als het aluminium bevat. Deze geluiden kwamen uit diverse laboratoriumonderzoeken met bacteriën en cellen in kweekschaaltjes.  Er zijn vooralsnog onvoldoende bewijzen om harde conclusies te kunnen trekken.
Aluminium wordt zeer ruim toegepast in de industrie. Niet alleen in non-food producten, maar ook aan levensmiddelen, medicijnen en vaccinaties, en verzorgingsproducten. In het algemeen wordt aluminium “ veilig” beschouwd, maar door ontbrekend en te weinig studies is er nog weinig bekend over de precieze effecten die het kan hebben op menselijke cellen. Eerder schreef ik een verhelderd artikel over aluminium.KLIK HIER om naar het artikel te gaan.
We worden via verschillende bronnen blootgesteld aan verschillende vormen van aluminium. Een grote bron is het gebruik van deodorant met aluminiumchloride als werkzame stof om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren en daardoor het zweten te verminderen.Er wordt dankzij deze onrust veel onderzoek gedaan . De meest recente onderzoeken wezen verschillende richtingen uit. Een team van Zwitserse wetenschappers hebben begin 2017 een onderzoek op muizen gedaan om meer duidelijkheid te verschaffen over de hypothese dat aluminium bijdraagt aan toename van bostkankergevallen in de westerse maatschappij. Er werd gekeken naar mogelijke schadelijke effecten van aluminium in de vorm waarin het in deodorants voorkomt ( aluminiumchloride en aluminium chloorhydraat) , in juiste concentraties en hoe het via de okselhuid wordt opgenomen. Deze onderzoeken leggen een link tussen deodorant met aluminium en borstkanker.
Een ander Zwitsers onderzoek werd gehouden door een groep wetenschappers van verschillende Zwitserse instituten die zich bezighouden met oncologie. Zij waren benieuwd naar een beter en dichter bij de mens komend model dan de bacterie en kweekschaalmodellen die tot nu toe zijn gebruikt. Betrouwbaar onderzoek naar het effect van aluminiumchloride in deodorant op mensen zelf is lastig omdat er vele soorten deodorant met aluminium zijn en erg veel mensen deze deodoranten gebruiken of gebruikt hebben. Hierdoor is het slechts gissen naar het kankerverwekkende effect op menselijke cellen. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen is dit onderzoek uitgevoerd waarbij een muizenmodel gebruikt is en er voor het eerst gekeken is naar het effect op een zoogdier.
Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de menselijke blootstelling gebruikten de wetenschappers in het onderzoek een hoeveelheid aluminium die gelijk is aan de hoeveelheid die in de menselijke borst gevonden wordt bij dagelijks gebruik van aluminium bevattende deodorant onder de oksel. Omdat mensen deodorant meestal dagelijks en gedurende hun hele volwassen leven gebruiken werd er in dit onderzoek gekeken naar het langetermijneffect. Uit het onderzoek bleek, dat aluminium in de vorm waarin het in deodorant aanwezig is en op de manier zoals het wordt gebruikt, het DNA mogelijk kan beschadigen.  Dit veroorzaakt veranderingen in gezonde borstepitheelcellen (vergelijkbaar aan die van de mens) van muizen waardoor gezonde borstcellen tumoren vormen en kunnen uitzaaien. Er werden uitzaaiingen gevonden naar longen, hersenen en lever. De onderzoekers keken in vitro, dus in een kweekschaaltje, maar ook werden er onderzoeken gedaan op muizen om de mens zo dicht mogelijk te benaderen. Een van de wetenschappers uit dit onderzoek vergelijkt aluminiumchloride met asbest. Ook deze stof was goedkoop waardoor de industrie het graag en vooral veel in gebruik nam. Ook hier bleek, dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn, maar mensen bleven het, net als nu met aluminiumchloride in deodorants, in twijfel trekken. De bewijzen begonnen zich echter op te stapelen en uiteindelijk kwam er pas na 50 jaar een verbod.
Wat zeggen deze uitkomsten? Wel, we moeten vooral in gedachten houden dat een muizenmodel niet één op één kan worden vergeleken met een mensenmodel. Wel zijn dit duidelijke en goed onderbouwde resultaten, waar we op zijn minst toch best een vraagteken bij kunnen zetten bij de veiligheid van reguliere deodorants. Dat de effecten mogelijk ook bij mensen aanwezig kunnen zijn ligt in de lijn van verwachting, maar er is nog veel meer aanvullend toekomstig onderzoek nodig om daadwerkelijk uit te kunnen wijzen in welke mate de schadelijke effecten bij de mens optreden.

KIES LIEVER VOOR NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Linksom of rechtsom, voor mij is de boodschap al jaren duidelijk dat we het beste voor 100% natuurlijke alternatieven moeten kiezen. Afgelopen jaren is deze markt explosief gegroeid en kunnen we overal zo’n beetje “ een natuurlijke deo” kopen. Ik zag onlangs ook iets liggen bij het Kruidvat, of all places.  Er zijn steeds meer merken die aluminiumvrije deodorants produceren en er zijn merken die geheel natuurlijk zijn en dus geen enkele deodorant maken met aluminium.Het zijn met name deze merken die met grote letters claimen dat zij aluminiumvrij zijn. Hiermee verwijzen ze naar aluminiumchloorhydraat, aluminiumchloride, aluminiumhydroxybromide of aluminium zirkonium.De Crystal deodorants zijn nu razend populair onder bewuste consumenten die zoeken naar een goede aluminiumvrije deodorant. Echter, soms hebben deze deodorants een ander ingrediënt, aluin of alum genaamd. De meest voorkomende aluin is kaliumaluin (potassium alum), ofwel kaliumaluminiumsulfaat (potassium aluminium sulfate).Kaliumaluin is een natuurlijk mineralenzout waarvan de moleculen zo groot zijn dat ze niet kunnen worden geabsorbeerd door je huid. Ze vormen een beschermende laag op je huid die de groei van bacteriën remt. Uiteraard is dit een veel beter alternatief dan de antitranspiranten die in de huid binnendringen. Aluminiumvrije deodorant hoeft uit niets anders te bestaan dan natuurlijke ingrediënten, eventueel aangevuld met essentiële oliën voor een verfrissende geur. Chemicaliën zoals triclosan en propyleenglycol, welke beide je hormonen ontregelen, zijn helemaal niet nodig in een deodorant. Ook stoffen als kaliumsorbaat (potassium sorbate) horen niet op je huid thuis. Populaire en veelgebruikte deodorants zoals Axe, Dove (ja, óók Dove Sensitive of Dove Women Pure), Rexona (ja, óók Rexona Mineral Pure), Niveau (ja, óók Nivea Sensitive & Pure) en Sanex deodorant bijvoorbeeld.  En nee, Sanex deodorant zero% bevat inderdaad géén aluminiumchloorhydraat maar in plaats daarvan potassium alum (kaliumaluin dus). Maar wél dimethicone (ofwel siliconen…). Vichy koop je niet voor niets in een  apotheker, ook daarin zit aluminium. Nee inderdaad, niet in de Vichy deo zónder aluminium, maar deze bevat dan ook weer dimethicone en alcohol.
Voor mij persoonlijk is de enige weg om deo’s te kopen : de betere ( web ) gezondheidswinkels en biologische winkels.  Ook zijn er inmiddels talloze deo’s op de markt gebracht door kleinere ondernemers die 100% natuurlijk werken. In mijn beleving kunnen merken als Nivea, Dove, Rexona, Vichy enz niet met een ECHT PURE variant komen tenzij zij dit zwart op wit kunnen claimen. Dat zie ik, met massaproducties, niet snel gebeuren omdat daar nauwelijks enige winst op valt te behalen.

OP BASIS VAN TALK?

Een basis deodorant bevat naar mijn mening zuiveringszouten en/ of natriumbicarbonaat of talk. Als we zweten wordt de PH waarde onder onze oksels zuurder. Dit resulteert, dat de PH waarde lager wordt. Zuiveringszouten verhogen deze PH waarde weer, de zuren worden geneutraliseerd. Zo blijven we op een pure en natuurlijke manier transpireren, maar ruiken we geen luchtjes. Er zijn natuurlijke deodorants verkrijgbaar met en zonder natuurlijke parfums, zoals essentiële oliën.
Er zijn natuurlijke deodorants in poedervorm, als créme/stick, als roller en als spray zonder drijfgas. Het is maar net wat jij prettig vind. Er zit een nadeel aan zuiveringszouten en/ of natriumbicarbonaat…..het kan irriterend zijn onder onze oksels. Nu dat de natuurlijke deo-trend is los gebarsten gebruiken ontzettend veel fabrikanten zuiveringszouten en/ of natriumbicarbonaat ter vervanging voor aluminium zouten. Door de toename van gebruik aan de zogenoemde “ baking soda” deodorants kwamen ook de vele klachten mee. Veel mensen ervaren irritaties als schraalheid, roodheid en pijnlijke plekken onder de oksels. Er werd daarom gezocht naar een ander alternatief en dat is talkpoeder geworden. 
 
 Talk is een mineraal wat in de natuur voorkomt. Dit wordt vermalen tot een poeder. De meeste fabrikanten voegen er van alles aan toe, zoals zinkoxide, oliën, geurstoffen en vaseline. Talkpoeder is in staat vocht op te nemen, wrijving op en tussen de huid te verminderen, en het werkt verkoelend op de huid. Ook gaat het jeuk en huidirritaties tegen. Het werkt niet alleen verzachtend op de tere baby-billetjes, ook na het scheren poederen mannen graag hun gezicht na met wat talkpoeder. Ook kan talkpoeder voetblaren voorkomen door wat poeder in de schoenen te strooien.
Talkpoeder mag niet zomaar op de markt worden gebracht, ze moeten voldoen aan de Europese richtlijnen Algemene Productveiligheid ( 2001/95/EG ) Dit is opgenomen in de warenwet. De chemische stoffen in talkpoeder moeten voldoen aan de REAH Verordening ( 1907/2006/EG ) En ook moet talkpoeder voldoen aan de Europese Cosmetica verordening ( 1223/ 2009/EG ) De fabrikant moet er streng op toezien dat wat hij op de markt brengt, 100% veilig is.  Verzorgingsproducten met talk die zijn bedoeld voor baby’s en kinderen onder de drie jaar worden extra op veiligheid van de ingrediënten beoordeeld. Dit is vastgelegd door de Europese Cosmeticaverordening ( 1223/2009/EG ) De wet eist tevens dat op de etikettering van talkpoeders af staat te lezen het poeder ver verwijderd te houden van de mond en de neus van zowel volwassenen als kinderen. Dit is zelfs verplicht, als er niets op een etiket staat af te lezen is de fabrikant strafbaar en mag het product niet worden verkocht. Deze strenge wetgeving is echt hard nodig…..

VERONTREINIGING

Talkpoeder ligt afgelopen jaren nogal onder een vergrootglas. Er zijn veel meldingen geweest van asbestverontreiniging in cosmetica-producten waar talk in zit ( talkpoeder, oogschaduw, bronzers en andere gezichtpoeders )  en ook kwam er vanuit Amerika een rechtszaak in het nieuws die was aangespannen door een dame die beweerde kanker te hebben gekregen door het gebruik van talkpoeder rondom haar schaamstreek.
Asbest is een mineraal wat van nature vrij vaak voorkomt in de buurt van talklagen in de aarde. In de vele mijnen waar talk wordt gewonnen kan daarom mogelijk asbest voorkomen in de vorm van een mineraal. De zuiverheid van talk kan van mijn tot mijn sterk uiteenlopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mijnbouwmethoden die asbestverontreiniging in talk voorkomen en komt het eigenlijk niet meer voor. Ook ziet de wet er zeer streng op toe dat er geen spoor aan asbest voorkomt in cosmeticaproducten, we hoeven dus niet bang te zijn of ons zorgen te maken. Volgens de Europese CosmeticaVerordening ( 1223/2009/EG ) is asbest in cosmeticaproducten niet toegestaan. Dit houdt o.a in, dat fabrikanten verantwoordelijk en verplicht zijn om talkpoeder te zuiveren. Toch kan het mogelijk nog voorkomen, dat er nog wat asbest-vezels achterblijven , of die niet geheel kunnen worden gezuiverd. Fabrikanten moeten ook hier zorgen dat deze hoeveelheden zo laag mogelijk tot vrijwel nihil zijn. Er is overigens geen grenswaarden bekend die aangeeft hoe weinig asbestvervuiling achter mag blijven.
In de Verenigde Staten was er in 2018 ontzettend veel ophef over een rechtszaak die een vrouw had aangespannen tegen het wereldberoemde merk JOHNSON & JOHNSON, een merk die vooral bekend staat om talkpoeders. De zaak werd gewonnen door 22 vrouwen die beweerden eierstok-kanker te hebben ontwikkeld door het gebruik van de talkpoeders van JeJ. De vrouwen die de zaak hadden aangespannen zeiden dat zij kanker hebben gekregen door tientallen jaren talkpoeder en andere JeJ producten met talk erin verwerkt te gebruiken.  Volgens deze dames wist JeJ af van de aanwezigheid van asbest maar zij hebben de consument hier nooit voor gewaarschuwd of een waarschuwing op de verpakkingen gezet.
In Mei 2020 heeft JeJ dan eindelijk hun talkpoeder uit de handel getrokken. Zij zijn nog altijd van mening, dat er geen schadelijke stoffen in hun talkpoeder zitten, maar gebruiken de corona crisis als grote alibi om hun terugtrekking eindelijk te kunnen verantwoorden. Zeer slap verhaal uiteraard, maar ze willen onder geen beding zwichten voor de druk van buiten en hun grote ( en kostbare! ) fout toegeven.
Moeten we ons zorgen maken? Nee, in Europa is het gelukkig allemaal wettelijk gezien een stuk beter geregeld. De NVWA en de inspectie Leefomgeving en Transport (ILT ) deden in 2018 een zeer uitgebreid onderzoek naar het voorkomen van asbestvezels in bijna 300 verschillende cosmeticaproducten op de Nederlandse markt. In een blusher en een oogschaduw werden sporen van asbestvezels gevonden, de rest was 100% zuiver. Deze twee producten zijn door het NVWA uit de handel getrokken. Het risico op het ontwikkelen van kanker bij gebruik van deze producten werd overigens op zeer laag en nihil geschat, aangaande dat de totale blootstelling aan asbest bij inademing bij gebruik van deze producten zeer kort is.
BOTTOM LINE: talkpoeders en / of producten met talkpoeders die in Nederland worden verkocht zijn 100% veilig. Er gelden zeer strenge wet en regelgevingen. Bovendien hangen er duizelingwekkend hoge boetes boven de hoofden van fabrikanten, en zullen zij twee keer nadenken voordat zij de wet overtreden. Daarnaast kunnen rechtszaken als die in Amerika voorkomen ook hier zeer kostbaar worden.  Wel is het de verantwoordelijkheid van de consument zelf, om VERSTANDIG met talkpoeder om te springen en het niet verkeerd te gebruiken.😊

EARTH LINE GECERTIFICEERDE NATUURLIJKE DEODORANTS, EEN BAANBREKEND NIEUW PRODUCT OP DE NEDERLANDSE MARKT

De reden waarom ik zo diep inga op het gebruik van talk in deodorants, is om het feit dat ik super ( nee..ZZZZUUUUPPPEEERRRRR! 😁) enthousiast ben over de allernieuwste release van Roy ( Royal Green) Alles wat hij uitbrengt heeft tenminste anderhalf tot twee jaar tijd gekost, voor minder doet ie het namelijk nooit en dat maakt een nieuw product uit zijn stal voor mij altijd meteen extra spannend. Of het nu gaat om een nieuw supplement of een nieuw verzorgingsproduct onder zijn knallers EARTH LINE  en SEA LINE, hij stelt mij nooit teleur. Deze keer ontving ik een pakje met zijn allernieuwste deodorant CREME STICKS, die niet alleen 100% plantaardig en biologisch zijn gecertificeerd, maar ook zodanig zijn ontwikkeld om zo goed mogelijk in harmonie te blijven met onze huidflora. Er zijn vijf verassende geuren:
– LAVENDEL
– ROOS
– KATOEN BLOEM ( Siberische zilverspar olie) 
– CITROEN / MUNT
– AQUA ( ZEE) 
Het zijn geurtjes die we niet standaard in zowat iedere deodorant tegenkomen. Dat is niet het enige unieke. Om te beginnen dragen ook deze deodorants van Earth Line, net als alle andere Earth Line producten, het BDIH keurmerk , ook wel ECO CONTROL & ICADA. Dit keurmerk hanteert zeer strenge eisen aan natuurlijkheid en je mag dan ook niet zomaar dit keurmerk dragen. Nog wat erg leuke feitjes :
* Alle elektriciteit die voor het produceren van deze deo’s worden gebruikt wordt geproduceerd door Nederlandse windmolens 
* Alle deo’s zijn geregistreerd door de VEGAN SOCIETY. 
* Alle deo’s zijn ISO GECERTIFICEERD
* Alle deo’s dragen het “ ZERO PLASTIC INSIDE” keurmerk, ook wel het enige echte keurmerk wat een 100% MIRCO PLASTIC vrije verpakking garandeert
* EARTH LINE gebruikt alleen FSC gecertificeerd papier. 
Wat is er nog meer zo bijzonder aan deze deodorants? Wel , ze zijn allemaal op basis van TALK. Ze bevatten dus GEEN sodium bicarbonaten of / en aluminium zouten. Dit is zeer fijn nieuws voor al die mensen die daar juist zo’n last van hebben. Mag het duidelijk zijn, dat Earth Line 100% zuivere en schone talk gebruikt, anders mochten zij alzo het BDIH keurmerk niet dragen. Roy gaat zelfs nog stapjes verder door de talk dubbel te laten controleren .
Naast talk is er erg goed nagedacht over de samenstelling en de uiteindelijke formule. Zo is er sheabutter gebruikt. Dit zorgt voor een dunne filmlaag op de huid en beschermt het zo tegen uitdrogen. Daarnaast zorgt het meteen voor een verbeterde huid elasticiteit, het werkt verzachtend en voedend. Naast sheabutter is er zuivere kokosolie en macadamia olie toegevoegd om deze werkingen te versterken.
We vinden tevens een nogal onbekende terug in de ingrediënten lijst: ZINK RICINOLEATE , ook wel ZINKHOUT genoemd. Dit wordt gewonnen uit de zaden van de CASTOR OLIE-PLANT. We weten allemaal inmiddels wel, hoe heilzaam Castor olie is. Zinkhout REMT de natuurlijke transpiratie van het lichaam NIET AF, maar houdt de natuurlijke huidflora in balans. Het fixeert de geurtjes die ontstaan door bacteriële ontbindingen in ons zweet. Ze komen niet vrij in de atmosfeer waardoor de bekende en oh-zo-vervelende zweetluchtjes wegblijven.
De deo’s zijn verder geparfumeerd met 100% pure essentiële oliën als lavendel, en zijn er enkel milde natuurlijke, gecertificeerde alcoholen gebruikt, een graan alcohol die gedenatureerd wordt met de etherische oliën.

HET GEBRUIK

Klinkt allemaal super, maar……hoe werken ze? Uiteraard heb ik dat ook grondig getest. Ik sport iedere dag vrij fanatiek dus mooie gelegenheid om mij eens extra flink in het zweet te werken om te testen hoe droog en fris deze deo mijn houdt. Ik koos voor de meest aanlokkelijkste geur, de KATOEN BLOEM. Het aanbrengen was wel weer even wennen, ik ben al maanden bezig met rollers en spray. Zo’n crème is dan wel weer even wenen, maar de geur pakte mij meteen. Het is niet nadrukkelijk aanwezig, het blijft zeer subtiel om je heen hangen, geweldig. Ik heb aan niets meer hekel dan aan penetrante deo-luchtjes, je kent dat vast wel, ik noem het de goedkopere spuitbus geuren, die vreselijk kunnen stinken.
Na een uurtje flink knallen zweette ik behoorlijk, de deo hield mij niet alleen superdroog, ook geeft het een geweldig lekkere aangename geur. Ik had geen last van klotsende oksels of straaltjes naar beneden. En…..mijn huid bleef zeer rustig. WAUW!
Ook na mijn sport / douchebeurt rook ik de deo nog steeds onder mijn oksels, terwijl ik ze toch echt goed had gewassen 😁 De werking is dus echt langdurig.
Ik vind het echt een fantastische deo. Roy heeft me weer niet teleurgesteld. Alles wat hij produceert is wat mij betreft goud waard. Deze deo’s zijn toppers. Ik ben vooral erg te spreken over de werkzaamheid en de zeer subtiele geuren. Ik ben nogal geur-gevoelig en hou echt van en fijne lichte geur onder mijn oksels. Deze deo’s voldoen aan al mijn persoonlijke eisen. Het is ook nog eens handig in gebruik. De dop werkt hygiënisch. Mijn grote favoriete geur is toch wel de Cotton-flower. Zeer aparte maar bijzonder aangename geur. Ik heb de deo’s ook 24 uur lang getest, met mijn sport uurtje erbij ingerekend. Ik smeerde mijn beide oksels in de morgen in en de deo hield mij echt de hele dag droog en fris. Als het wat warmer is buiten denk ik wel dat ik tussendoor wat ga bij smeren, maar wellicht is ook dat helemaal niet nodig.

EINDOORDEEL:

Wat een FIJNE deo! 😀 Hier wordt ik echt oprecht BLIJ van. Hopelijk volgen meerdere fabrikanten, want het IS mogelijk om dit soort waanzinnig mooie deo’s te produceren, Roy toont het voor de zoveelste keer. Ik vond het een eer om ze als eerste te mogen testen en ook bij PUUR & Fit binnen te brengen.

2 Reacties op “Review EARTH LINE 100% planted based deodorant- cremes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *