Veganistische, calorie/ koolhydraat/ suiker / gluten/ lactose vrije sauzen….WAT eet je eigenlijk?

Mijn mailbox loopt afgelopen periode nogal vol met vragen over zogenaamde calorie-vrije sauzen en zoete sauzen als chocolade saus. Ze worden momenteel met bosjes tegelijk via Facebook op tijdlijnen aangeboden, ook ik zie het iedere dag wel weer voorbij komen. De websites zijn nogal vaag en ik persoonlijk vind deze dan ook behoorlijk onbetrouwbaar. Dit alleen laat mijn alarmbellen al rinkelen waardoor ik nooit zou overgaan tot bestellen, maar ik kan mij heel erg goed voorstellen dat heel veel mensen dit wel doen. De hele SJEBENG is behoorlijk aanlokkelijk gemaakt. En als iets te mooi is om waar te zijn willen we ook graag dat het waar is. Wat erg opvalt is dat het meestal gaat om verschrikkelijk DURE producten. Bijna € 8 euro voor een sta-tube mayonaise bijvoorbeeld is niets vreemds, en dan betaal je daar bovenop ook nog verzendkosten.

Afgezien van de duurte, wat IS het eigenlijk inhoudelijk? Er zijn maar erg weinig webwinkels die de ingrediënten prijs geven.  Ik besloot eens zo’n sta tube te gaan bestellen bij een redelijk betrouwbare Nederlandse website. Ik betaalde € 4,95 voor 300 ml, en € 3,95 verzendkosten, dus totaal € 8,90. Het merk is CALOWFIT, en hun slogan is “ eat better”. Is dat zo?

WAT IS HET?

Het gaat om een chocoladesaus, die je zowel warm als koud kunt consumeren. We weten allemaal wel wat chocoladesaus is, nietwaar? 😋 Ik ben nog niemand tegen gekomen die dit niet lekker vindt over ijs, in toetjes en desserts en in de kwark en yoghurt. Ik denk bijna zeker te weten, dat iedereen ook best snapt, dat chocoladesaus nu niet bepaald onder het kopje “ gezond “ is te plaatsen. Hoe heerlijk is het dan niet, om een calorie-arme, suikervrije . Koolhydraat-arme,  vet-vrije chocoladesaus te vinden die wel zogenaamd gezond is? Dat lijkt de hemel voor de chocolade-o-holics onder ons.
Als we naar de ingrediënten kijken, zien we dat het gaat om een zeer goedkope samenstelling. Er worden vooral erg veel verdikkingsmiddelen gebruikt, waaraan de kunstmatige zoetstof Sucralose is toegevoegd voor de zoete smaak.Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen .Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
Sucralose wordt afgeraden om te verhitten . Dit geldt ook voor zoetjes, die in warme / hete dranken wordt gebruikt. Voor de chocolade is er een ontvette cacaopoeder ( = dus ook bewerkte ) gebruikt met een cacao-gehalte van 4,1 %. Zowel de hulpstoffen als de zoetstof zijn zeer goedkope basis grondstoffen. Anders gezegd kost dit bij elkaar genomen geschat zo’n € 50 eurocent. Ik denk dan ook, dat de meeste investering zit in de verpakking.
Op de verpakking kunnen we o.a lezen, dat het wordt gemaakt in Deurne, in Noord Brabant. Dat vind ik op zich een positief punt.
We zien tevens groot op de fles wat claims, waaronder lactose vrij, glutenvrij, vegan, en….aspartaam-vrij. De eerste drie zijn regelrechte commerciële vermeldingen. De vierde is opmerkelijker.
Aspartaam wordt, gek genoeg, anno 2021 nog altijd gezien als vergif, terwijl andere kunstmatige zoetstoffen, als een Sucralose, door de vlammen heen wandelen en gewoon worden geaccepteerd. Ik persoonlijk vind een zoetstof als Acesulfaam K bijvoorbeeld veel schadelijker dan aspartaam. Het is de kracht van de media.
Natuurlijk zeg ik hier niet dat aspartaam gezond is, maar zeker ook niet schadelijk bij normale consumpties. Ik ben zelf geen kunstmatige zoetstof gebruiker. Maar ik lees wel de studies en de evidence based stukken over deze kunstmatige zoetstoffen en bij een NORMAAL gebruik is het zeker niet direct en / of indirect schadelijk. Het is vooral je eigen gezonde verstand gebruiken. Je snapt best wel, dat teveel van iets nooit goed is, of dat nu gezonde besjes zijn of deze synthetische chocoladesaus.
Het is duidelijk dat CALOWFIT mee deinst op de negatieve geluiden rondom aspartaam, en daarom dit ook groot op de fles zet. Heel veel mensen mijden aspartaam, en daarom zijn erg veel fabrikanten overgestapt naar andere kunstmatige zoetstoffen. Terwijl al deze alternatieven in regel wellicht nog ongezonder zijn. Het bekende limonadesiropen merk SLIMPIE heeft bijvoorbeeld ook hun aspartaam verwisseld voor andere kunstmatige zoetstoffen omdat de verkoop enorm terugliep.
De voedingswaarden zijn inderdaad lekker laag, maar dat is meer als logisch met zulke “ lege” ingrediënten. Het is voornamelijk chemisch en synthetisch. En het bestaat vooral uit water met verdikkingsmiddelen. Is dat erg? Ik persoonlijk ben van mening dat synthetisch voedsel GEEN voedsel is maar vulling. En ik wil mijn lijf niet vol plempen met deze synthetische meuk terwijl er zoveel echt natuurlijks verkrijgbaar is. En uiteraard is het super, als je zonder schuldgevoel je vol kunt eten aan dit soort producten. Maar voor je lichaam is het niet erg gezond. Het heeft in de meeste gevallen geen enkele voedingswaarde. En stoffen, war je lichaam niets mee kan.

IS HET LEKKER?

Als het dan nog een beetje lekker is, zou je kunnen overwegen om zo nu en dan wat van deze producten te consumeren, maar mijn eigen persoonlijke ervaringen zijn tot nu toe dramatisch, En helaas is deze chocoladesaus niet veel beter. Ik vind de smaak echt heel erg chemisch, mierzoet en het mondgevoel vind ik ook al erg glibberig. Een chocolade-o-holic of echte chocolade kenner zou direct begrijpen wat ik bedoel als ik deze meuk bestempel als glycerine met een chocolade smaakje. Ik vind het niet te doen. En zou er ZEKER geen € 5 euro voor over hebben.

MAAK HET ZELF!

Ik kies voor gezond en lekker en ja, daar zitten vast iets meer gezonde vetten in, maar ook ECHTE voedingsstoffen waar mijn lijf ook blij van wordt. KLIK HIER om naar mijn zeer gemakkelijke recept te gaan. 

ALLEMAAL AAN DE SYNTHETISCHE SAUZEN?

Bottom line: zijn deze sauzen het ei van Columbus? Kunnen we dan eindelijk echt schuldgevoel vrij en onbevangen smullen van al die lekkere sauzen? Nee. Zoals ik hierboven uitlicht, zijn deze sauzen niet tot helemaal niet voedzaam en al helemaal niet fijn voor je lijf. En natuurlijk ga je niet meteen dood als je een flesje consumeert en nee, ook zal het geen vaart lopen als je dit spul soms consumeert, maar zeker omdat al deze producten zo worden gepresenteerd als goed, vrij van dit / dat / zus en zo kan het consumenten aanzetten tot ongelimiteerd te gaan consumeren ( want het levert maar 29 kcal per 100 ml !! ) Dit kan overconsumpties tot gevolg hebben en ook overconsumpties aan de kunstmatige zoetstoffen. Fabrikanten doen wat dat betreft niets verkeerd, zolang zij ook de ADH vermelden op hun verpakkingen. De consument ZELF is verantwoordelijk voor hun eigen consumpties.
Naast dat over smaak valt te twisten vind ik echte, natuurlijke sauzen veel smakelijker. En bovendien vele malen goedkoper want onthoud vooral ook dat je voor deze goedkoop gefabriceerde meuk veel moet betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *