Review Greenpan RVS hapjespan 28 cm

Als je veel zelf maakt, dan kom je er vanzelf achter hoe ontzettend belangrijk “ kitchen-tools” zijn. Zonder een goed mes, een paar degelijke pannen, en keukenapparaten kom je niet erg ver. En dan heb ik het nog niet eens over de irritaties en ergernis. Ooit al eens met een bot mes gewerkt? AAARRRGGHHH!

Maar het kan erger:  flut-pannen. Niets is zo erg als pannenkoeken bakken terwijl alles aan de bodem blijft kleven. Of hapjes bakken terwijl alles aan de bodem blijft kleven. Ik ben daarom dol op echt gietijzer. Daar kun je levenslang mee vooruit. Daarnaast hou ik van staal en RVS. Dit bakt/ kookt/stoomt nét even beter en vooral gezonder. Want we weten inmiddels allemaal wel dat veel pannen giftige teflon-lagen bevatten. IMG_0905

Mijn pannen-collectie bestaat voor 99% uit gietijzer. De rest is RVS, staal en keramiek. Gelukkig worden steeds meer consumenten bewuster van de giftige lagen in pannen en daarmee worden fabrikanten automatisch ook meer wakker en zien we steeds meer en meer “ gezonde” pannen op de markt verschijnen. Het merk GROENPAN is zo’n fabrikant. Ik mocht van www.ahealthylife.nl een mooie hapjespan van dit merk reviewen. 

IMG_0895

GREENPAN HAPJESPAN

Greenspan is onderdeel van Cookware Company. Dit is de uitvinder van de keramische pan. CC ( afkorting van Cookware Company) produceert meer dan 60% van de keramische panen die er wereldwijd in omloop zijn. CC heeft in zekere zin een einde weten te maken aan de giftige pannen, de zogenoemde “ non-stick/ middels teflon”. CC is voorloper op de markt dankzij de zelf-ontwikkelde stof THERMOLON als gebruik voor non-stick. Thermolon heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als teflon, maar is minder tot zelfs in veel gevallen niet belastend voor onze gezondheid en het milieu. 

IMG_0900

De keramische anti-aanbaklaag heeft nog veel meer voordelen. Zo bak je zonder toxische chemicaliën en milieubelastende stoffen. Alles wat je bereidt glijdt zeer goed door en uit de pan. Het zorgt ook voor een uitstekende hittebegeleiding waardoor alles zeer goed dichtschroeit.dankzij de stevige aluminium-bodem. De coating is dus erg gezond, 100% veilig en bevat geen enkele giftige chemicaliën of persistente vervuilers. Het is bestand tegen zeer hoge verhitting, waardoor zelfs bij over-verhitting geen gevaar is op giftige stoffen ( denk aan de vogels in huis!!!) De laag in de pan zal niet vervormen na een over-verhitting, niet verbranden bij een toevallige oververhitting. . En last but not least: je maakt de pan zeer gemakkelijk schoon. 

IMG_0896

Het bekende logo van het groene appeltje is het kenmerk voor de kwalitatieve eigenschappen van het merk GREENPAN. Deze hapjespan met een afmeting van 28 cm, is geproduceerd zonder PTFE, PFOA, en bevat geen cadmium en/of lood. Gezonde pan! 

Een hapjes-pan is niet alleen ideaal om kleinere dingen in te bereiden, maar is ook geschikt om in te koken. Alles wat je eigenlijk wenst kun je in deze pan bereiden. Deze pan is dus 28 cm x 70 cm doorsnede waarmee je aardig wat tegelijk kunt bereiden. De totale inhoud is 4,2 liter. 

IMG_0899

Het bevat een prachtig RVS deksel. Die kan dus wel wat stootjes verdragen. De steel is ergonomisch, en oven-bestendig. Je kunt de pan dus ook in de oven zetten. De pan zelf is zwart keramisch van buiten, de buitenzijde is eenvoudig te reinigen. De binnenzijde is keramisch grijs. De pan kan op bijna alle hittebronnen, ook inductie! 

IMG_0909

DE TEST

Ik maak veel homemade vegetarisch. Van “ gehakt” ballen tot schnitzels, alles maak ik zelf. Ik ben niet te spreken over de vegetarische vervangers in de supermarkt. Deze zijn in de meeste gevallen erg ongezond. Ik maak daarom mijn vleesvervangers met echte vleesvervangers als tempeh en lupine. Maar ik gebruik ook veel havermout. Dat is ook behoorlijk hoog in nuttige voedingsstoffen., Ik besloot voor deze test mijn zeer eenvoudige, maar knetter-lekkere havermout ballen te gaan maken. Hiervoor heb je nodig:

– 400 gram havermoutmeel ( havermout fijn malen in de blender)

– een flinke scheut Aminos of tamarisaus

– drie verse eieren

– een ui, fijn gesnipperd

– 20 ml water

Kneed alles samen tot een stevige massa. Draai er ballen uit. 

IMG_0911

Ik heb de pan op mijn wok-pit gezet. Dit is een ultieme test, want niet veel pannen zijn bestand tegen deze wok-pitten. Al heel wat pannen zijn dankzij deze wok-pit gesneuveld. Deze hapjespan heeft gelukkig totaal geen moeite om de vlammen onder hem in bedwang te houden. 

IMG_0913

De pan ligt lekker in de hand. Hij is ook niet erg zwaar, wat voor mijn zwakke polsen een cadeautje is. De steel ligt erg goed in je hand waardoor je een goede grip hebt. 

IMG_0908

Ik heb een erwtje zuivere kokosolie laten smelten en mijn ballen in de pan gedaan, ik heb ze voortdurend bewogen. Alles bakt mooi en gelijkmatig aan. Het afblussen met water ging ook super. Na 10 minuten waren mijn ballen perfect gegaard en heerlijk!!!!!

IMG_0912

Het bakvet blijft duidelijk op de bodem liggen. Het geeft aan dat het anti aanbak-systeem meer dan perfect werkt in deze pan. Het schoonmaken wordt daardoor ook een eitje. Je laat het bakvet uit de pan rollen en eigenlijk is het dan nog een kwestie van met een stukje keukenpapier de pan schoon vegen. Of je houdt het onder de hete kraan. Alhoewel in de gebruiks-handleiding staat dat de pan in de vaatwasser mag, zou ik dit absoluut niet doen, echt zonde. Dit verkort absoluut de duurzaamheid van de pan. Net als gietijzer houdt keramiek niet van de vaatwasser. 

IMG_0897

ZIJN ER NOG NADELEN?

Ik kan geen enkel nadeel bespeuren. De pan is zeer fijn in gebruik. Hij is ook niet loeizwaar, en heeft een heerlijke grip. Wat ik als enig minpuntje kan bedenken is dat de steel aan de pan is bevestigd en niet in de pan zelf is gesmeed. Mijn ervaringen hiermee zijn dat de steel sneller los kan laten. En je alles regelmatig even moet aanschroeven. Maar of dit nu een nadeel is…..

EINDOORDEEL:

Perfecte “ alleskunner” . Je kunt erin koken, bakken, stomen, stoven…..Het is multifunctioneel. Fijn gevoel is ook dat de pan 100% gifvrij is en je bijvoorbeeld in een open keuken kunt bakken en braden terwijl je vogels in huis hebt, of andere kleine huisdieren. Hij is niet erg goedkoop i.v.m andere hapjespannen, maar dat is ziek zijn of worden ook niet of nog erger: dierenarts-kosten omdat je huisdier in de problemen komt. Ik investeer liever in een goede pan, dan 10 x in goedkope flut-pannen die ook nog eens slecht zijn voor mens, dier en milieu., Deze pan krijgt van mij ook 10 dikke thumbs up. 

IMG_0893

WAAR KAN IK HEM KOPEN, EN WAT KOST IE?

De GREENPAN RVS hapjespan kost 119,95 ( adviesprijs) . Ik kreeg hem opgestuurd via www.ahealthylife.nl. Daar kun je hem via deze bestellink direct bestellen. 

Notificatie: ik kreeg deze pan gratis toegestuurd door www.ahealthylife.nl voor dit review. Er zijn geen verdere inkomsten en commerciële doeleinden mee gemoeid. Het review is onafhankelijk geschreven. 

3 Reacties op “Review Greenpan RVS hapjespan 28 cm

  1. De green pan wordt is hier nu 2 maanden in gebruik. In het begin fantastische pannen, maar nu na 2 maanden gebruik bakt alles aan! Waardeloos! Ik heb ze nog nooit in de vaatwasser gegooid, altijd hand gewassen maar nu blijkt dat je weer geen bak olijfolie mag gebruiken. Je zou bijna terug grijpen naar Teflon! (doe ik niet hoor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *