Review Breville tosti-ijzer ( Teflonvrij)

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik verzot op tosti’s. In mijn kinderjaren maakte mijn moeder deze vaak voor ons. Ze had van haar moeder een oud tosti ijzer gekregen, zo’n ding met lange steel die je op het fornuis moest zetten. Daar toverde mijn moeder de lekkerste tosti’s uit. Ik heb er warme herinneringen aan.  Zo’n oud tosti ijzer is nu behoorlijk uit de tijd, er zijn inmiddels meest efficiënte apparaten op de markt die in nog geen 5 minuten een heerlijke tosti persen. Hartstikke hip, super en leuk, maar het probleem zit hem een beetje in de platen van zulke ijzers. Deze zijn niet bepaald vrij van teflon. 

Nu we met zijn allen graag naast gezond eten ook gezond willen koken worden huis-tuin-keuken apparaten als zo’n tosti-ijzer een dingetje. Er zijn duizenden tosti-ijzers op de markt. Die kun je tegenwoordig al kopen voor nog geen tientje bij discounters als Action en het kruidvat. Hartstikke leuk. Maar erg gezond bak je je tosti’s niet in deze ijzers. Ze bevatten behoorlijke lagen teflon ( anti aanbak) en ook het overige materiaal bestaat vaak uit hard plastic of andere materialen waar mogelijk schadelijke stofjes in kunnen zitten. Zeker erg goedkope ijzers kunnen behoorlijk veel schadelijke stoffen bevatten. Dan gebruik je meukvrije ingrediënten, doe je dit een beetje teniet door ze te bakken in een “ teflon-ijzer”…

IMG_0902

Ik ben enorm lang op zoek geweest naar een “ meukvrij tosti-ijzer”. Ik had zelf ook al jaren een vrij goedkoop tosti-ijzer.. Ooit eens gekocht bij Blokker. Alhoewel dit ijzer van een wat betere kwaliteit was, zat het mij toch nooit zo lekker, want de platen waren keihard van teflon. 

Op een dag was ik vervelende onderbuikgevoel, steeds als ik tosti’s maakte, zat en bracht het ijzer naar de kringloopwinkel. Dan maar géén tosti’s. Ik bracht ook meteen mijn wafelijzers weg. . Ik ging wel even op zoek naar een meukvrij ijzer…..

Dat bleek toch een stuk lastiger dan gedacht. En vond ik eindelijk iets dan waren de ijzer komende jaren ( leek het wel) uitverkocht, of niet voorradig. Ik wilde nét opgeven, toen ik een wel heel erg mooi tosti ijzer tegenkwam, van het merk Breville. Dit merk was mij niet geheel onbekend. In de betere kookwinkels kom je dit merk ook best veel tegen. Ik ben gaan rondbellen, regelen, mailen, uren kletsen als brugman, om uiteindelijk voor elkaar te boksen dat ik een ijzer mag reviewen ….

IMG_0903

HET BREVILLE TOSTI IJZER

Breville is een Brits merk, wat valt onder de top-merken. Breville heeft jarenlang een sterke invloed gehad op het ontwikkelen van tosti en wafelijzers. Ze zijn hierdoor beroemd en bewonderd. Inmiddels heeft Breville een breed assortiment aan hoogwaardige en top kwaliteit keukenapparatuur, zoals blenders, koffiemachines, keukenmachines en kleinere huishoudelijke apparaten. Ze zijn gevestigd over de gehele wereld. In Nederland wordt Breville o.a verkocht bij IT&M. Het wafelijzer en tosti-ijzer zijn best uniek te noemen. De coating is gemaakt van DuraCeramic materiaal. Dit is naast 100% PTFE en PFOA vrij vier keer zoveel harder en gladder dan andere wafelijzer-platen. Dit zorgt ervoor dat je beslag minder plakt, beter van de platen glijdt en dat het veel minder snel risico voor verbranding oplevert. 

Wat is DuraCeramic precies? Technisch gezien betekent het “ klei dat zeer sterk is verhard”. Het kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. De meeste DC coatings worden gemaakt uit geanodiseerd aluminium wat is gecoated met een laag keramiek. Deze keramische lagen bestaan meestal uit in-organische mineralen, 100% siliconen, en zuurstof. In-organisch betekent dat het geen carbon bevat. Dit maakt het een milieuvriendelijk product. Ter voorbeeld: PTFE ( teflon) lagen zijn gebaseerd op een anti-aanbak coating van drie lagen. Keramische coatings bevatten maar één laag, wat veel minder tijd kost in productie, wat de oventijd verkort en maar liefst 50% energie bespaart. Duurzaam dus.  Keramische coatings zijn bijzonder veilig. Het kan zelfs erg hoge temperaturen aan zonder giftige dampen af te geven, zoals wel gebeurt bij teflon. Het is daarom veilig voor mens, dier en milieu.  Er wordt nogal eens gesproken over mogelijk aanwezige cadmium in zo’n keramische coating. Dit klopt gedeeltelijk, want keramisch kookgerei wat afkomstig is uit Latijn-Amerika en Aziatische landen kunnen cadmium bevatten. Hier wordt namelijk niet zo streng ( wettelijk) gekeken. In Amerika en Europa zijn deze wet en regelgeving vele malen strenger en zijn er in Amerika zelfs speciale wetten opgesteld voor 100% cadmium-vrije producten. Hoog aangeschreven merken houden zich aan deze wetten. Breville is zo’n merk. Resumerend: kies goede, betrouwbare merken die tevens traceerbaar zijn in onderbouwing. Vooral goedkopere keramische producten ( die we bijvoorbeeld veel bij Action tegenkomen) komen uit Aziatische landen waar niet nauw op wetten en regelgevingen wordt gekeken en mogelijk cadmium en andere schadelijke stoffen kunnen bevatten. 

Het tosti-ijzer is gemaakt van RVS en bevat een keramische DC binnenlaag. Deze is extra hard en glad gemaakt, wel vier keer harder dan een normaal tosti/wafelijzer. Dit zorgt voor minder plakken en knoeien, en het ijzer is ook zeer gemakkelijk schoon te maken dankzij deze extra uitharding. Dankzij deze uitharding zijn je tosti’s ook veel sneller klaar. Het apparaat is krasvrij en duurzaam.  Het tosti-ijzer is zeer fraai vormgegeven, zodat je hem gerust op het aanrecht kan laten staan. Je kunt twee tosti’s tegelijk maken, en het heeft een gesloten grill-functie. Het bakt onwijs snel en gelijkmatig en is in een stand van 180 graden open te klappen. 

Het apparaat bevat een ontzettend handige greep. Er zit een klik-systeem aan die je NA GEBRUIK in kunt klikken. Het is niet de bedoeling dat je deze dicht klikt tijdens het bakken, omdat je tosti’s dan geen lucht meer krijgen. Er zit een kaartje bij het ijzer waarin staat beschreven, dat je vullingen op de boterham zo’n twee centimeter van de rand moet houden om de lekkerste tosti’s kunt bakken. Er vormt zich dan een rand, wat de boel als ware “ dicht sealt”.  Netjes. Want dat gaat zeker een hoop mislukkingen besparen….Ook prettig is het opbergsysteem onder het apparaat voor het draad. Op het apparaat zitten de controle lampjes en het apparaat staat stevig op anti-slip voetjes. De platen zijn uitneembaar, zeer eenvoudig overigens. Door een druk op de knopjes aan de zijkant van het apparaat later de platen direct los, en kun je ze er eenvoudig weer in klikken. 

Nog enkele “ huis-tuinkeuken” kenmerken:

Het vermogen is 850 Watt. Het apparaat is razendsnel opgewarmd. 

– Zeer compact en daardoor ideaal om weg te bergen, de afmetingen zijn 31 x 31 x 14 cm

– Het apparaat bevat controle lampjes/ 

– Het draad is helaas wat kort, dit had van mij wel wat langer gemogen. Het draad kun je overigens perfect weg draaien onder het apparaat. 

IMG_0906

DE TEST

OK…wat heb je absoluut nodig om tosti’s te maken? Juist. Brood. Ik maak zelf mijn meukvrije/glutenvrije broden. Dit verschilt vaak van samenstelling. Van haver tot gierst, van Quinoa tot “ van-alles-wat”. Voor deze test heb ik een simpel brood gemaakt:

DIT HEB JE NODIG:

 • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender fijn vermalen)
 • 200 gram fijn vermalren gierst
 • 50 gram lijnzaad
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • een grote banaan, gepureerd
 • warm water of homemade plantaardige melk

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een middelmaat vierkant bakblik met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar, voeg steeds beetjes water of melk toe tot de massa goed smeuïg is geworden. Let op dat je het niet te papperig maakt. Stort de massa in de vorm, en tik een paar keer aan op het aanrecht zodat alles goed is verdeeld. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. 

IMG_0890

Ik heb het brood 24 uur laten “ rijpen”. Dit maakt het brood steviger en daardoor wat geschikter voor tosti’s. Dit hoeft uiteraard niet, je kunt ook vers brood gebruiken. Snij het brood in zo gelijk mogelijke dunne plakken. 

Ik heb de boterhammen zo dun mogelijk gesneden, maar eerlijk gezegd vind ik iets dikkere boterhammen lekkerder…..dus heb ik ze wel dikker dan het gemiddelde gehouden. Ik wilde dat namelijk ook meteen gaan testen. Ik heb twee boterhammen besmeerd met geitenkaas-spread ( biologisch/dynamisch) en bestrooid met wat basilicum. Daarop een boterham gedrukt. Het apparaat stinkt bij het eerste gebruik een beetje, dat is normaal. Hij wordt echt supersnel heet. Mijn eigen brood heeft natuurlijk geheel andere formaten. Maar daar had ie geen moeite mee. Ik heb wel wat meer moeite met het directe sluiten, en moest daarom wel de kleuren wat samengedrukt houden, maar als de tosti’s gaan bakken smelt dit vanzelf “ in de plooi”. Resultaat na 4/5 minuutjes: deze verrrruuukkkkelijke tosti’s! Dankzij de speciale platen hoef je zelfs niet door midden te snijden omdat er direct een inkeping wordt in gebakken. Het is dan nog enkel een kwestie van breken. Wat een gemak! Ik heb heerlijk zitten smullen van mijn tosti’s. 

IMG_0907

SCHOONMAKEN

Net als bij de Breville wafelijzer is het schoonmaken een fluitje van een cent. Dankzij de dubbele lagen is hij enkel af te vegen met een vel keukenpapier. Ik had toch aardig “ geknoeid” met de gesmolten kaas, maar dat liet meteen los zodat er niets vast blijft zitten en je uren moet schrobben om de platen weer schoon te krijgen, Ik vind dit zo ideaal! 😉 

NOG NADELEN?

Het enige nadeel wat ik kan bespeuren is de vrij korte draad aan het apparaat. Dit maakt de bewegingsvrijheid een stukje korter. Zeker als je niet zoveel stopcontacten hebt in je keuken kan dit nogal improviseren zijn. 

EINDOORDEEL:

Ik ben nét zo enthousiast als het wafelijzer. Heerlijk ding, ik “ vrees” dat er komende tijd onwijs veel tosti’s gegeten gaan worden 😉 YAMMIE! Deze Breville tosti-ijzer krijgt van mij 10 dikke thumbs up! 

WAT KOST IE? WAAR KAN IK HEM KOPEN? 

De Breville toaster kost€ 74.95 ( adviesprijs) Je kunt hem o.a bestellen via A HEALTHY LIFE 

15 Reacties op “Review Breville tosti-ijzer ( Teflonvrij)

 1. Goedemorgen Monique,
  Ik vroeg mij af of je nog de wafelijzer die je een tijdje geleden te koop had staan nog in je assortiment heb? Was het ook van het merk Duraceramic? Weet je eventueel waar ik het zou kunnen kopen?
  Ik zou zo graag voor ons kerstontbijt glutenvrije verse wafels willen voorbereiden…
  Vriendelijke groet!

  • Deze is verkrijgbaar bij verschillende webwinkels. ( ik heb zelf geen webwinkel) Google even op breville wafelijzer. Succes!

 2. Hallo Monique,

  Zou dit ook gelden voor de contactgrill van Breville? Die overweeg ik aan te schaffen, maar weet niet of ik daar goed aan doe.

  alvast bedankt voor je reactie.

  Met vr.gr. Iva Hofsté

  • helaas niet….daarom heb ik deze ook beiden getest.

 3. Heb hem ook gekocht.

  Aangezien u al het positieve heeft benoemd heb ik twee negatieve puntjes.
  – Vind dat die wel een chemische lucht heeft, weet niet of dit schadelijk is.
  – Daarnaast is het jammer dat de platen van aluminium zijn, maar gelukkig komt dit niet in aanraking met het eten (als het goed is).

 4. Hallo Monique,
  Bedankt voor het attent maken van dit merk tostiijzer. Ik heb de contactgril aangeschaft en maak hier de tosti’s mee. Erg blij dat de ijzer meukvrij is (zoals jij het noemt 😉)Wat mij opvalt is dat ik de ondeplaat goed kan schoonhouden , maar op de bovenplaat zijn toch wat zwarte plekken ontstaan die ik niet kan verwijderen. Na elk gebruik maak ik de ijzer schoon met een natte doek. Heb jij een tip of misschien 1 van de andere gebruikers.

 5. Hallo Monique,
  Bedankt voor het attent maken van dit merk tostiijzer. Ik heb de contactgril aangeschaft en maak hier de tosti’s mee, gebakken ei, wentelteefjes enz. Erg blij dat de ijzer meukvrij is (zoals jij het noemt 😉)Wat mij opvalt is dat ik de onderplaat goed kan schoonhouden , maar op de bovenplaat zijn toch wat zwarte plekken ontstaan die ik niet kan verwijderen. Na elk gebruik maak ik het ijzer schoon met een natte doek. Heb jij een tip of misschien 1 van de andere gebruikers om te vastzittende plekken te verwijderen of voorkomen.

 6. Ik heb tostiapparaat aangeschaft, maar ik lees wel dat het apparaat niet BPA vrij is, dat is minder. Ik had gehoopt dat dit apparaat safe zou zijn.

 7. Mooi degelijk apparaat. Maakt inderdaad heerlijke tosti’s en is door de uitneembare platen gemakkelijk schoon te maken. Wat mij betreft tóch een minpuntje die ik nog niet gelezen heb: Er is geen aan/uit knop. Of nog mooier zou zijn als het apparaat vanzelf uitschakelt als je hem open doet. Nu moet je er echt om denken de stekker eruit te halen als de tosti’s klaar zijn (ben ik een keer vergeten…)

 8. Hoi monique,
  Ik ben op zoek naar het groll aparaat van dit merk. Nu begrijp ik dat deze helaas niet meer opde markt is. Is er een ander meukvrij grillapparaat te koop dat je weet? Hoor hetgraag! Alvast bedankt.

 9. Ook ik ben op zoek naar een goed grillapparaat die geen giftige stoffen bevat. Ben benieuwd of jij of iemand die heeft gevonden!

 10. Hallo Monigue, ben je bekend met de anti aanbaklaag Ilag die je nu tegenwoordig veel tegenkomt? Dit zou echt het beste zijn….ben je hier bekend mee en wat iz het verschil met dit tosti ijzer? Hoor het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *