Special guests tijdens het kerstdiner……

“ it’s the most Wonderfull time of the year” ….

We houden ervan in Nederland, kerstmis! Paar daagjes vrij, familie weer bezoeken, maar vooral…..lekker en veel eten! De vreetschuren gaan weer open, en niets lijkt nog te dol. Het is eigenlijk een uitzondering op de regel geworden als we niet gaan over-eten. Onze ogen zien zoveel, dat onze darmen/magen het niet kunnen bijbenen. 

Dankzij de gezonde trends van afgelopen jaren zien we wat kantelingen in het traditionele kerstmenu. Het wordt ook steeds lastiger voor gastheren en vrouwen om hun gasten met bepaalde wensen op gebied van eten en drinken te bekoren. Je nicht is opeens vegetariër geworden, je oom heeft diabetes ontwikkeld afgelopen jaar en volgt een strikt dieet, je zus is veganistisch geworden en je dochter weigert gluten, lactose en suiker. Dat kan een simpel kerst-diner knap ingewikkeld maken. Hieronder geef ik een aantal tips om “ special guest” tijdens je kerstdiner ook gezellig mee te kunnen laten eten. VeggiesFruitColorful_2048x2048

DE VEGETARIËR EN VEGANIST

Ik ben zelf al bijna 30 jaar vegetariër, Nu ben ik niet zo’n “ lastige” veggie, want ik eet wel vis, eieren en zuivel. Dit maakt de keuzes bij een kerstdiner een stuk flexibeler. Een traditioneel kerstdiner met groente, vlees en aardappelen kun je met een vegetariër dan ook prima opvangen. Afhankelijk van de “ graad” van het vegetarisme wat wordt gevolgd, kun je een diner prima afstemmen. Je kunt bijvoorbeeld het vlees vervangen met vleesvervangers of zelf met bijvoorbeeld tempeh, tofu of lupine iets in elkaar knutselen ter vervanging voor vlees. Serveer er extra veel groente bij. Lekkere vleesvervangers  maken kost niet veel extra tijd.

IMG_0235-1200x800

Deze kikker-ballen in saus zijn bijvoorbeeld heerlijk bij gestoomde/gekookte groente en ( zoete) aardappelen. Deze snelle groenteballen kun je zowel in de oven als in de airfryer maken. Heerlijk met een salade! 

Bovenstaande recepten kun je ook maken voor bij een gourmet of een steengrill. Maak de ballen dan wat kleiner. Deze ballen kun je ook in de oven en fryer maken. In de fryer scheelt het je wat tijd. Deze tempeh ballen kun je ook kleiner maken voor bij een gourmet of steengrill. 

SAM_2856-1200x800

Sausjes zijn ook erg eenvoudig om vegetarisch en veganistisch te maken. Hieronder directe linkjes om naar heerlijke recepten te gaan:

– Pindasaus of vet-arme/nootvrije pindasaus

piccalilly

– zoete aardappel confituur

– pindasaus

– tomatenketchup

mayonaise

– vegan mayonaise

-vegan mierikswortelsau

-vegan kaassaus

-zoet-zure saus

-blauwe bessensaus

-paprika saus

-mo’s smulsaus

-sweet chiullisaus

SAM_8724-1200x800

Om een bord feestelijk te maken, heb je echt geen homp vlees nodig. Heb je een vegetariër aan de kerstdis, verwen deze met veel extra groente, aardappelen/krieltjes, en lekkere sausjes. Ook feestelijk zijn de volgende recepten:

linzen saté

– frikandellen of kleine frikadelletjes

– zoete aardappel met geitenkaas en zoete aardappel haselback

– zoete aardappel/linzenburgers

Wil je origineel voor de dag komen? Maak dan eens een origineel buitenlands gerecht! In mijn WERELDGERERECHTEN receptenboek vind je talloze traditionele beroemde recepten uit de buitenlandse keukens zoals Surinaamse Roti, chilli Con carne, Tjap Tjoy en zelfs Surinaamse pom! Allen geschikt voor jouw vegetarische gasten! Kijk ook eens op de website bij “ gerechten”. Ik werk vrijwel veganistisch, altijd vegetarisch 

SAM_1496-1200x800

Eet je vegetarische gast wel eieren, vis en zuivel, dan is je keuze een stuk ruimer. Vlees kun je dan bijvoorbeeld vervangen met een mooi stukje biologische gerookte zalm, of tonijn. Een biologisch ( vrije uitloop) ei bij veel groente maakt een salade ook lekker. Vergeet vooral niet met veel kruiden en specerijen “ tekeer” te gaan. Dit zijn voor vegetariërs en veganisten extra belangrijke gasten in hun voedsel . KLIK HIER voor meer inspiratie. 

DE VEGANIST

Eigenlijk zijn alle bovengenoemde tips voor de vegetariër ook veelal van toepassing voor de veganist. Het kan echter soms een tikkeltje lastiger worden omdat veganisten helemaal niets eten wat te maken heeft met dieren. Zeer onschuldig lijkende producten voor “ de leek” zoals bijvoorbeeld honing kan dan dramatisch uitpakken. Krijg je een veganist aan je kerstdis, dan is het erg handig om dit artikel er even op na te lezen. Dit verduidelijkt op snelle wijze wat veganisme inhoudt. Dit voorkomt vervelende situaties aan tafel. 

De vele recepten die ik hierboven heb genoemd kun je ook gebruiken voor veganisten. In sommige recepten komen echter wel eieren voor. Dit kun je zeer eenvoudig vervangen met een halve fijngeprakte banaan. Of kijk in dit artikel welke ei-vervagers er nog meer zijn. 

IMG_0880

De volgende desserts/toetjes kun je ook maken voor zowel de vegetariër als de veganist:

– zoete aardappel toeter

– kerstfeest vla

bananen bootjes

– bananen/bosvruchten ijs

– ballerina’s

– bananen clafoutis

– chocolade dessert

– chocolade coated appels

– carob pudding

– droom puddinkjes

– fruit wolk

-homemade vanille haveryoghurt ( vegan)

– kijk voor nog veel meer lekkere dessert-recepten bij de recepten! 

SAM_2853-1200x800

Deze lekker veganistische variant op zure room kun je overal inzetten! Ga naar het recept: -veganistische zure room

DE DIABEET

Krijg je gasten met diabetes ( suikerziekte) dan kun je dit om te beginnen eerst gaan afstemmen wat deze wel en niet mag. Dit verschilt namelijk nogal van patiënt naar patiënt. Insuline-afhankelijke diabeten ( type 1) moeten iets meer opletten dan type 2 diabeten. Waar vooral op moet worden gelet zijn de snelle koolhydraten. Daar is geraffineerde suiker er eentje van, maar het is een fabel dat diabeten enkel suiker moeten mijden. Ook vers fruit kan behoorlijk lastig worden. Zeker de fruitsoorten met een hoog suikergehalte zoals banaan, druiven, en exotisch fruit. Je kunt gelukkig meer dan voldoende vers fruit kopen met lage fruitsuikers. In deze tijd van het jaar kunnen we weer volop verse cranberries kopen, deze zijn geschikt voor diabeten. Maar ook aardbeien en zure bessen zijn geschikt. Hoe zuurder het fruit, hoe beter. 

IMG_0079-1200x800

Zoals iedereen weet, gebruik ik alleen zuivere steviolglycosiden, groene stevia en erythritol ter vervanging voor suiker. Deze suikervervangers zijn ook geschikt voor diabeten. Ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Je kunt er alles mee zoeten wat je wenst. Desserts en toetjes zijn daarom ook niet echt een groot probleem voor een diabeet. Let echter wel op met bindmiddelen, deze bevatten vrij veel zetmeel. Meer lezen over stevia en erythritol? Klik hier 

Eigenlijk kan de diabeet gerust gezellig mee-eten met de traditionele kerstdis. Het is erg belangrijk, dat je dit met de persoon of personen zelf van tevoren even doorspreekt. Op deze manier blijf je in de veilige ring en worden onplezierige situaties aan tafel voorkomen. Waar je verder nog op kunt letten:

– kies altijd voor volkoren producten. Laat het witmeel-werk staan

– Zet rijkelijk veel peulvruchten op tafel neer bij de diabeet. De vezels in peulvruchten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt

– Mijd “ snelle” koolhydraten. Deze vind je in koek, snoep, witmeel/witmeelproducten, witte rijst, witbrood, aardappelpuree, bindmiddelen enz

IMG_0746-1200x800

– Mijd kant-en-klaar producten. Maak alles zelf. Maak bijvoorbeeld in plaats van aardappelpuree deze vervangende puree eens! 

GLUTENVRIJ en LACTOSEVRIJ

Het is nog altijd een trend: gluten mijden. Om welke reden dan ook, gluten zijn nog altijd uit den boze. De kans dat je gasten aan tafel krijgt die gluten mijden is dan ook groot. Pas dan zul je gaan ontdekken dat gluten in zowat alles zit. Gebruikt je gast ook nog eens geen lactose ( koemelk) dan kan het nog lastiger worden. Gelukkig is het niet on-overkomelijk. Ik werk 100% gluten én lactosevrij, waardoor je met mijn ( bovenstaande) recepten vooruit kunt. Ik gebruik zeer sporadisch biologische/dynamische zuivel. Maar dit staat altijd aangegeven bij al mijn recepten en ik geef een alternatief. Nog enkele lekkere feestelijke recepten zonder gluten en lactose:

– luxe kerstbrood

SAM_0808-1200x800

– aard-“ blijtjes”

– meukvrije wentelteefjes

– hazelnoot schuimgebakjes

Kijk bij mijn recepten voor nog veel meer heerlijke glutenvrije/lactosevrije inspiratie! 

SAM_2545-1200x800

DRANKEN

Tijdens de feestdagen willen we uiteraard ook feestelijke ( warme) dranken. Zeker als het buiten koud is, dan smaakt niets zo lekker1 In dit uitgebreide artikel vind je veel lekkere recepten om een feesttafel op te vrolijken!

ALGEMENE TIPS:

– Schep royaal verse gestoomde/gekookte/rauwe groente op de borden. Dit is niet alleen feestelijk, maar ook gezond en vullend.

–  Bespreek vooraf met je special guests of er punten zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Dit gaat vooral om mensen met allergieën, diabeten type 1, en vervelende intoleranties/overgevoeligheden. 

– Vind je het écht te moeilijk, té ingewikkeld, té omslachtig? Vraag de gast dan om voor haar of hem zelf te koken en dit mee te brengen, uiteraard tegen vergoeding 😉

–  Werk met veel verse kruiden en specerijen. Dit kan iets smaakloos echt een ultieme smaak geven.

– Zorg ervoor, dat de special guests zich niet “ uitgesloten” of “ de vreemde eend in de bijt” voelen aan de kerst tafel. Zorg voor een nét zo leuke presentatie als andere gasten, en maak het allemaal ook weer niet té ingewikkeld. Teveel toeters en bellen maakt het juist tot een “ uitzonderlijke” dis. 

MERRY X-MAS!!!!!!!

Een reactie op “Special guests tijdens het kerstdiner……

  1. Het is niet waar dat volkoren producten en peulvruchten wel door (alle) diabeten worden verdragen. Mijn bloedsuiker stijgt er huizenhoog van. Daarom eet ik koolhydraatarm (voedingswaarde tot 5kh per 100 gram) en dat werkt wèl voor alle diabeten. Het zou fijn zijn als je ook eens specifiek meukvrije kha recepten zou willen plaatsen. Nu bouw ik ze zelf vaak om naar kha, maar een kant-en-klaar recept zou handig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *