100% meukvrije wentelteefjes maak je zo!

Als kind kon mijn oma en mijn moeder mij niet blijer maken als zij mij beloofden om wentelteefjes te gaan bakken. Daardoor hebben wentelteefjes voor mij een mooie herinnering  die mij meteen weer even terugbrengen naar mijn kleutertijd. Wat was ik dol op deze heerlijke wentelteefjes, vooral die oma maakte, want zij gebruikte extra kaneel 😉

SAM_0571

Wat zijn wentelteefjes nu precies?  Het is een zoet gerecht en het wordt gemaakt van brood., meestal van oud brood. Dit wordt ondergedompeld in een mengsel van eieren, melk, suiker en kaneel. De wentelteefjes zijn in ons land erg populair, ze worden vaak gegeten. Maar ook in andere landen van Europa en in de VS ontdekken steeds meer mensen hoe heerlijk de wentelteefjes smaken. Je vraagt je misschien af hoe de wentelteefjes zijn ontstaan. Men wilde vroeger geen eten weggooien. Er was namelijk sprake van schaarste. Nu is dat anders, maar wanneer het brood bijv. te oud is dan eten we het liever niet op. Je kunt het dan wel gebruiken voor de wentelteefjes, je proeft dan namelijk niet of dat het vers brood is of dat het brood al een paar dagen oud is. Eten wordt vaak verspild ook nu. Daar kunnen we nu wat aan doen en daarom kun je dus wentelteefjes eten wanneer het brood niet meer vers is. Je kunt er ook vers brood voor gebruiken, maar oud brood lukt veel beter.

SAM_0569

We willen uiteraard wel graag 100% meukvrij. Daarom bedacht ik een broodrecept wat is gemaakt van 100% glutenvrije havermout en verder heb ik de suiker vervangen met stevia en erythritol. 

SAM_0570

Wentelteefjes zijn op hun lekkerst als er nog een laagje kaneelsuiker overheen wordt gestrooid. Dit maak je zeer eenvoudig, door 50 gram erythritol suiker met een theelepel ceylon kaneelpoeder te vermengen.

SAM_0447

We gaan eerst beginnen met de basis: het brood. Dit maak je zeer eenvoudig. Het brood hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Het bevat daarom enkel het hoognodige om een stevig brood te maken. De smaak wordt toegevoegd en is in het brood zelf overbodige luxe 😉  Voor een heel brood heb je nodig:

 • 500 gram 100% glutenvrij havermout ( droog)
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • een heel klein snufje keltisch zeezout
 • twee eieren
 • 325 ml water ( indien meer nodig, meer toevoegen)

Zo maak je het brood:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een vierkant broodblik met bakpapier. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar. Als de massa wat te droog en te los-korrelig blijft, iets meer water toevoegen. Stort het beslag in de vorm en tik op het aanrecht een paar keren aan zodat alles goed is verdeeld. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen.

TIP:

Je kunt het brood het beste twee/drie dagen van tevoren maken. Het brood is dan wat steviger en meer geschikt om te bakken. Snij het brood in dunne mooie boterhammen. Hoe dikker het brood, hoe ” zomiger” de wentelteefjes worden. Niks mis mee als je dat lekker vind natuurlijk! 😉 Doe het goed afgekoelde brood in een papieren zak en controleer steeds even of het al ” oud” genoeg is. Je kunt het brood uiteraard ook vers en goed koud afgekoeld gebruiken.

SAM_0567

Om de wentelteefjes te maken heb je nodig:

 • twee eieren
 • 225 ml amandel of andere plantaardige melkvervanging ( ik heb havermelk gebruikt)
 • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
 • een theelepel greensweet-stevia sweet Xtra
 • optioneel: het merg uit een verse vanillepeul ( deed mijn oma altijd 😉 )

ZO MAAK JE DE WENTELTEEFJES:

Kluts alle ingrediënten stevig door elkaar. Leg de sneetjes brood erin en laat even trekken. Laat in een koekenpan op middelhoog vuur een beetje avocado olie of zuivere kokosolie  heet worden en bak de wentelteefjes om en om goudbruin knapperig.  Lekker met een beetje kaneelsuiker!!!!!!!

SAM_0566

 

 

3 Reacties op “100% meukvrije wentelteefjes maak je zo!

 1. Ik ben het helemaal eens dat we anders naar ons voedsel moeten kijken. Ik ben ook al jaren bezig met het feit wat we normaal en gezond vinden, helemaal niet zo normaal en gezond is. Bv brood?vlees? zuivel? Dan blijft vooral over groenten, kruiden, fruit, noten en zaden. En daar zijn heel veel meer mogelijkheden mee dan je zou denken !!! Wie zoekt die vindt

 2. Goeie avond,
  Is dit brood ook in de airfryer te maken?
  Ik heb nl geen oven meer.
  Vr.gr. Ria

  • dat denk ik wel, zelf nooit geprobeerd maar het uitproberen waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *