Mo’s tempeh ballen
Ik ben al bijna 30 jaar vegetariër. Ik eet wel eieren en zuivel, maar geen vlees en dierlijke vetten.Ik zorg voor een goede aanvulling van vitamine B12. En maak al mijn vleesvervangers zelf. Ik gebruik dus nooit vlees-variaties. Meer lezen over het verschil tussen vleesvervangers en vlees variaties? Klik hier Je kunt de ballen zowel in de oven bakken als in de koekenpan. Ik doe altijd beiden! Dit geeft de lekkerste ballen EVER!
Deze onweerstaanbare ” gehakt” ballen verzon ik ongeveer twee jaar geleden. Ze zijn enorm simpel om te maken, en hebben weinig ingrediënten nodig. De basis is gefermenteerde tempeh. Deze kun je kopen in de biowinkel. Het recept is goed voor twee grote ballen. Heerlijk als vleesvervanger bij hoofdmaaltijden, in kleine balletjes zalig als borrel-snack!
Dit heb je nodig:
- 200 gram tempeh, in stukjes
- een theelepel nootmuskaat
- een flinke snuf keltisch zeezout
- een snuf zwarte peper
- een theelepel gemberporeder
- een groot ei
- een theelepel mosterdpoeder
- een eetlepel arrowroot + wat water
EXTRA NODIG:
- biologische glutenvrije paneermeel of homemade paneermeel
Zo maak je het:
Maak een papje van de arrowroot met wat water. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een fijne, maar stevige massa.Draai er twee grote ballen van. Laat de ballen in de koelkast opstijven, ongeveer 30 minuten. Rol de ballen vervolgens door een laag paneermeel. Laat een klontje kokosolie smelten on de koekenpan. Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bak de ballen op middelhoog vuur om en om goudbruin. Leg ze op de bakplsaat en laat ze verder garen in de oven, ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren.
Je kunt ze ook geheel bruin bakken in de koekenpan!