Carob vla/carob pudding

Dit is echt mijn grote favoriet onder de favorieten: carob vla. Het is onweestaanbaar lekker! En ik maak deze vla dan ook dagelijks. Ik deel graag het recept met jullie om jullie er ook net als in intens van te kunnen laten genieten! Ik maak als bindmiddel gebruik van kuzu. Dit geeft voor vla de beste resultaten. Helaas is kuzu ook meteen het duurste meukvrije bindmiddel verkrijgbaar, en enkel in de biowinkels en sommige toko’s. Je kunt daarom ook kiezen voor het goedkopere arrowroot  of biologische maïzena. Beiden zijn ook verkrijgbaar in de biowinkel. Carob vind je ook in de biowinkel. Je kunt dit recept gebruiken als basisrecept voor tal van andere variaties op vla en pudding. Zo kun je ook gewone magere cacaopoeder gebruiken in plaats van carob. Of gebruik het merg uit een vanillepeul, samen met een eetlepel vanille bourbon, voor een romige vanillevla/pudding. Je kunt ook vers fruit toevoegen. Kortom: vergeet de meuk-onzin uit de supermarkt en ontdek hoe kinderlijk eenvoudig zelf vla/pudding maken is!

Dit heb je nodig:

 • een liter havermelk
 • twee eetlepels stevia  sweet Xtra
 • twee eetlepels erythritol suiker
 • vijf flinke eetlepels carob poeder
 • vijf flinke eetlepels kuzu*

Vervang kuzu eventueel voor 5 eetlepels arrowroot of vier eetlepels biologische maïzena

Zo maak je het:

Gooi de kuzu brokjes, de suikers en de carob samen in een kom en schenk wat van de melk erop. Klop met een garde tot een papje. Giet de rest van de melk in een ( liefst gietijzeren) pan en breng aan de kook. Zodra de melk begint te koken, het papje toevoegen en met de garde blijven roeren tot de vla indikt. Afhankelijk van welk bindmiddel je gebruikt kan dit iets langer duren, maar blijf roeren tot het vanzelf dikker wordt. Als de gewenste dikte is bereikt, het vuur uitdraaien en nog 2 minuten naroeren. Gooi de vla over in een fles of kan, en laat enige tijd afkoelen. Zet daarna in de koelkast. Als de vla niet indikt: maak snel opnieuw een papje van wat bindmiddel en water en voeg dit direct toe aan de vla.

IMG_6386

 

Je kunt ook met dit zelfde recept een pudding maken. Gebruik dan twee flinke eetlepels extra kuzu ( of arrowroot, of maïzena) en laat de vla langer inkoken, tot de massa een puddingdikte heeft verkregen.

 

chocolade pudding basiskookboek

Vul bijvoorbeeld speciale puddingvormpjes met de pudding en laat afkoelen. Bewaar na afkoeling in de koelkast.

 

6 Reacties op “Carob vla/carob pudding

 1. Beste Monique,
  Wat is carob, waar smaakt het naar en kan ik het kopen in de natuurwinkel?

  • klik op de linkjes in het receptwww.moniquevandervloed.nl/carob/

 2. Hoi,

  Kun je de stevia en erythol suiker ook vervanger door palm/kokosbloesem suiker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *