Schoonmaken? All you need is groene zeep!

Natuurlijk is het superhandig, al die “ kant en klare” schoonmaakmiddelen in flessen en sprayflacons. Je spuit er wat van in een emmer en klaar is je sopje. En sinds de biologische/natuurlijke schoonmaakmiddelen hun opmars hebben gemaakt, maken we met een gerust hart schoon. Rete-Handig. Maar het kan nog goedkoper, milieuvriendelijker en ….schoner!  Waar ik het over heb? GROENE ZEEP!

IMG_2519

WAT IS GROENE ZEEP?

Eigenlijk is “ groene” zeep een eigenaardige naam voor een mengsel dat geen groene kleur heeft. Maar de naam is gegeven, omdat de zeep vroeger van hennepolie werd gemaakt ( en nu soms nog steeds) De zeep wordt ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd. Al deze namen kun je op een pot groene zeep tegenkomen. Veel mensen denken, dat het dan niet om originele groene zeep gaat, maar al deze benamingen duiden op groene zeep. GROENE zeep kan ook gerust zo worden genoemd, vanwege de milieuvriendelijkheid en de gunstige voordelen voor mens, dier en milieu.
Vroeger werd het dus voornamelijk gemaakt van hennepolie. Dit was een zeer goedkoop bijproduct van touwslagerijen. Touwslagerijen zijn er niet meer. Vandaar dat groene zeep tegenwoordig van goedkopere plantaardige (soja)olie wordt gemaakt. De zeep wordt verzeept op dezelfde manier zoals harde zeep wordt verzeept. Alleen het product waarmee dit verzepingsproces wordt gedaan is een andere dan bij harde zeep. Hierdoor blijft de zeep week. Tegenwoordig wordt groene zeep nauwelijks nog gemaakt met hennepolie, maar voornamelijk met plantaardige ( soja) olie.
Het is verkrijgbaar in twee vormen:
– vloeibaar in fles
– als een soort gel in een pot.
De gel bestaat ( meestal ) uit 30% zeep en parfum ( meestal limonene, een monoterpeen met een bittere smaak, een sterke geurstof van citrus)  De vloeibare zeep bevat:
WATER
KALIUM SOYATE kaliumzout van sojabonen
KALIUM COCATE kaliumzout van kokosvetzuur.
NATRIUM CARBONAAT ook wel bekend als soda, is een anorganische verbinding met als brutoformule Na2CO3. De zuivere stof komt voor als een wit hygroscopisch poeder, dat goed oplosbaar is in water. Als toevoeging aan levensmiddelen heeft het E500 als E-nummer.
KALIUM CARBONAAT is een anorganische verbinding van kalium, met als brutoformule K2CO3. De zuivere stof komt voor als een wit poeder, dat oplosbaar is in water en daarbij een basische oplossing vormt.
PARFUM : om welke het gaat is onduidelijk
GLYCERTINE gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie
LIMONENE monoterpeen, geurstof citrus
CI19140 ( TARTRAZINE) = een synthetische gele azokleurstof
Alhoewel bovenstaand rijtje geen schokkende ingrediënten bevat, is het niet 100% natuurlijk. Als we het beste willen voor mens, dier en milieu, zouden we voor de goudzeep ( gel) moeten kiezen.
Groene zeep staat bekend als  milieuvriendelijk. Sterker nog, het wordt gezien als de meest zachte en mildste manier van schoonmaken. Er zitten geen fosfaten in, en het vormt geen enkel gevaar voor de huid. Het bevat geen chemische grondstoffen. Het geeft geen irritaties aan de luchtwegen en het is biologisch afbreekbaar. De geur is heerlijk fris, tenminste, zo denk ik erover. Veel mensen vinden het juist stinken 😉
IMG_2514

WAAROM WORDT HET NOG MAAR ZO WEINIG GEBRUIKT?

Vroeger ( jaren zestig) werd groene zeep werkelijk overal voor gebruikt. Het is een universeel schoonmaakmiddel. De huisvrouwen hadden vroeger meer dan genoeg aan een pot goudzeep. Je kunt er o.a:
– de vloer mee boenen ( LET OP: vanwege de ontvettende werking is het minder geschikt voor marmeren en linoleum vloeren)
– als vlekkenverwijderaar. Even de vieze vlekken insmeren met goudzeep en in de wasmachine.
– als inweekmiddel om hardnekkige vlekken uit kleding en tapijt enz te krijgen
– als handwas-middel
– verdund met water als allesreiniger
– als “ opblinken” voor kranen en doucheknoppen
– ramen lappen
– als afwasmiddel
– vette ovens en fornuizen schoonmaken-
– vette handen reinigen
– groene aanslag verwijderen op tegels
Kortom: een pot goudzeep in je schoonmaakkast en je hebt een multi-reiniger. Je kunt je afvragen, waarom er in zeer weinig schoonmaak-kasten in Nederland een pot goudzeep is te vinden. Wel……dat is de kracht van de marketing. Het schiet voor de schoonmaak-industrie natuurlijk geen meter op, als wij massaal goudzeep zouden gebruiken. De hele schoonmaakmiddelen-markt zou volledig in elkaar klappen. En dus kopen wij braaf al die flessen en sprays. Maar we betalen daar dus wel 5 x zoveel meer voor. Wist jij, dat een pot goudzeep ( Tricel )  van 500 gram ( dus daar doe je wel even mee) maar 1,19 kost bij het Kruidvat? Tel uit je winst!!!!!!!!! Net als in de voedselindustrie het geval is, worden er ontzettend veel ( onzin) producten bedacht om zoveel mogelijk geld op te kunnen verdienen. Met een sopje van goudzeep krijg jij je toilet nét zo blinkend schoon als een scheut chloor. Met een sopje van goudzeep krijg jij je keuken en badkamer nét zo schoon als al die hippe badkamer en keuken-sprays. Goudzeep is een geweldige ontvetter! Het verwijdert zelfs kalkaanslag!
IMG_2488

ZELF SCHOONMAAKMIDDELEN MAKEN MET GROENE ZEEP

Wil je echt specifieke schoonmaakmiddelen in huis hebben, bijvoorbeeld WC-eend, keukenreiniger, schuurmiddel, ontvetter enz? Met groene zeep kun je van alles maken! Wat ik doe, is de lege flessen van biologische/natuurlijke schoonmaakmiddelen bewaren, en deze weer vullen met mijn eigen gemaakte specifieke reinigingsmiddelen.
ALLESREINIGER
Deze allesreiniger kun je werkelijk overal voor gebruiken. Alles wat jij graag wilt schoonmaken. Vul een spuitflacon met ongeveer 100 gram groene zeep en leng aan met water. Goed schudden. KLAAR IS JE ALLESREINIGER! Voor hardnekkige vlekken ( bv vet) kun je het beste een likje pure groene zeep gebruiken, op een doekje.
DE VLOEREN
Groene zeep is vanwege de sterk ontvettende werking niet geschikt om marmeren en linoleum vloeren schoon te maken, maar voor de rest….kan alles! Van hout tot parket, van steen tot plavuis. Doe ongeveer 200 gram groene zeep in een fles, en vul aan met water. Goed schudden.
IMG_2525
WC REINIGER
Voor een blinkende toiletpot gebruik je pure groene zeep. Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken.,  Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen. Dan heb je een kant en klare “ WC EEND”.
VOOWEEK-WASMIDDEL
Je zoon komt thuis met een sporttas vol met voetbalkleding waar de graspollen nog aan hangen….HELP! Geen nood, de redder is ook hier groene zeep. Smeer de vlekken goed in met groene zeep en zet in lauwwarm water een uurtje te weken. Daarna doet de wasmachine de rest.
IMG_2517

LEKKER GOEDKOOP!

Groene zeep is supergoedkoop. Alhoewel de prijzen enorm verschillen, ligt de prijs gemiddeld per pot van 500 gram op zo’n 1,19 ( kruidvat)  Je kunt ook groene zeep in de supermarkt kopen, van het merk DRIEHOEK. Daar betaal je voor een pot van 900 gram 1,75. Het loont absoluut de moeite om even op zoek te gaan naar de laagste prijs. De bekende goudzeep van het merk TRICEL koop je bijvoorbeeld in de biowinkel voor 2,39 en bij het kruidvat voor 1,19. Ik persoonlijk vind TRICEL goudzeep het fijnste, en ook het meest puur.

Zeep klopper

Vroeger werd er een zeepklopper gebruikt om de groene zeep op te schuimen topt een sopje in heet water. Daarvoor werd meestal de even zo bekende blokken Sunlight zeep gebruikt. Zachte groene zeep kun je ook in deze kloppers doen en in heet water op laten lossen, terwijl je klopt. Je kunt ook een garde gebruiken, of een thee-ei in heet water hangen, en het water kloppen met een garde. De kloppers zijn nog goed verkrijgbaar, o.a via deze bestel link Maar neem ook absoluut eens een kijkje in de kringloopwinkel, daar vind je vaak nog de echte ouderwetse kloppers! Voor een habbekrats!

Groene zachte zeep lost maar moeilijk op in water. Een goede tip: Smeer een droge doek in met groene zeep en schuur onder de warme kraan tegen elkaar, er ontstaat vanzelf een schuim. Het doekje kun je steeds even onder de kraan omspoelen, het zal dan steeds opnieuw flink opschuimen.

 

26 Reacties op “Schoonmaken? All you need is groene zeep!

 1. In de jaren 50-60 werden onze haartjes gewassen met “bruine zeep” . Ik herinner me wel dat het enorm schuimde maar dat was juist superleuk voor ons, als kleine meisjes.

  Ik kijk altijd uit naar je artikels, ze prikkelen me om eenvoudig en natuurlijk te leven.
  superbedankt

 2. Goeiemorgen Monique, dit is zo leuk, laat ik nou onlangs gedacht hebben aan de ouderwetse groene zeep waar oma altijd een pot van had staan, ik dacht ???? bestaat dit nog? Toen ik een T-shirt met bloedvlekken in mijn handen had. Gebruik vaak sunlight zeep werkt ook prima. Maar ga nu snel zo’n “ouwerwetse” pot kopen. Bedankt voor de tip en…..je onderzoeken naar alle die verontreinigde t*****zooi,
  — ik ben een geboren Rotterdamse– ???? en plastic flessen e.a. zooi. Groetjes Petra

 3. Ik gebruik ook al jaren groene zeep(wist alleen niet dat het eerst van Unilever was en nu gelukkig van Marcel Greensoap,wil niks van unilever)ik maak veel een sopje van groene zeep met soda en dat ruikt heerlijk fris en de geur blijft lang hangen.heerlijk product.

  • Hai Hinke, uit het Volkskrant artikel wat hieronder genoemd werd, staat wat info over Marcel Belt, de oprichter van de Green Soap Company. Hij is voormalig manager van Unilever en was ook directeur van Reckitt Benckiser, het bedrijf achter schoonmaakmiddel Vanish…

   Ik vraag me af of Marcel zo’n groen hart heeft of gewoon een goede marketing meneer is die een gat in de markt zag? En wat hij precies met de groene zeep gaat doen…

 4. Grappig dat ik zo iets weer tegen kom. Ik heb 15 jaar geleden een klopper gekocht en een bak goudzeep. eetlepel zeep in de klopper warm water in de emmer en kloppen maar. Het schuimt heel erg door het kloppen maar alles wordt lekker schoon en fris. De tip om er vloeibare zeep in een spuitfles van te maken ga ik zeker proberen.

 5. Groene zeep gebruik ik heel veel. Ik vind het ‘lekker ouderwets’ ruiken. Bij mijn oma in huis rook het altijd naar groene zeep. Daar is helemaal niks mis mee wat mij betreft
  Nog een korte vraag mbt groene zeep: je geeft aan dat het gemaakt wordt van (soja)olie. Kan ik op een pot terug vinden wat voor soort olie gebruikt is? Op mijn pot driehoek groene zeep zie ik het nl. niet staan wat voor soort olie erin zit. Er wordt überhaupt niet gesproken over oliën. Ik gebruik liever geen niet-biologische sojaproducten ivm kap (tropisch) woud hiervoor en de vaak twijfelachtige herkomst.
  Ik hoop dat je hierover iets kunt zeggen. Bedankt alvast.

 6. Ik ben verslaafd aan groene zeep!????
  Heerlijk! Gebruik het al zolang ik samenwoon.
  Die geur????????

 7. En de technicus, die mijn kunstgebit vervaardigde, raadde me zelfs aan mijn gebit hiermee te poetsen. En dus NIET met al die dure middelen, die alleen maar zorgen voor slijtage en beschadigingen……

  • Inderdaad is groene zeep uitstekend voor een kunstgebit, ook volgens een kennis die mondhygiëniste is. Tandpasta heeft een schurende werking en tast het kunstgebit aan.
   Maar gezien de smaak moet je wel heel goed naspoelen!

 8. Hallo Monique, dank je wel weer voor dit artikel. Je zegt dat groene zeep milieuvriendelijk is omdat het biologisch afbreekbaar is en geen fosfaten bevat. Maar is dat niet wat eenzijdig? ik vraag me namelijk af hoe milieuvriendelijk de ingredienten zijn omdat er soja-olie in kan zitten. Als dat soja olie is van palmen die geplant zijn op grond waar eerst oerbos stond dan koop ik het liever niet. Weet je daar iets van?

  • Soja olie is van een plant gemaakt namelijk sojabonen en heeft dus niets te maken met palmen en Palm olie.

 9. Wat een fijn artikel. Hier zocht ik al een tijdje antwoord op!
  Alleen heb ik thuis een pot zachte zeep met daarop een waarschuwingsdriehoek. Een oranje dat het een chemische of bijtende stof is. Toen durfde ik het niet meer zo goed te gebruiken.

  Ik heb Driehoek zachte zeep, ik geloof eigenlijk niet deze anders is dan omschreven in het artikel.
  Iemand enig idee waarom deze waarschuwing erop staat?

 10. Als ik een spray fles wil maken met groene zeep kan dat ook met de vloeibare of is he beter om met de gel te doen. Ik gebruik de vloeibare al jaren voor min badkamer. Echt super spul. Maar deze toepassingen waren mij nog onbekend.
  De spray variant lijkt mij erg praktisch vandaar mijn vraag????. Groetjes Anneke

 11. Eindelijk, gevonden wat ik zocht. Ik was al die scchoonmaakmiddelen(praatjes) zo beu en ‘vroeger’ kregen ze alles toch ook gewoon goed schoon!
  Ik vraag me af of voor Soda ook een dergelijk artikel is 🙂
  Alvast bedankt.

 12. Ik vroeg mij ook af, of ik de goudzeep ook kon gebruiken om mijn tuinset schoon te maken.
  Groetjes, Ingrid

 13. Ik heb vloeibare groene zeep op de tegelvloer gegoten, er dan op geschuurd en nu heb ik vlekken. Enig idee hoe ik die er weer uit krijg?
  Dank je wel!!

  • Ik heb mijn eettafel van graniet met pure groene zeer schoongemaakt en ook lelijke vlekken gekregen. Graag will ik weten hoe ik ze eruit krijg.

   Alvast bedankt!

 14. Hoi Monique.
  Je geeft aan ongeveer 100 gram zeep te gebruiken voor in een spuitfles. Is dat niet een wat hoge dosering? Ik denk nl. dat je voor een emmer ook iets van 100 gram zou gebruiken, ervan uitgaande dat een spuitfles 500ml inhoud heeft en een emmertje 5000ml, zou je denken dan 10 gram zou moeten volstaan. Of maak ik nu een hele grote fout?
  Groetjes,
  Anita

 15. Superbedankt voor dit artikel. Ik maak veel dingen zelf, maar qua schoonmaak bedenk ik me nu dat ik blijkbaar gevoelig ben voor green marketing (terwijl ik voor algemene marketing aardig stoïcijns ben.)
  Terwijl ik jarenlang mn eigen schoonmaakspray maakte. Van soda en groene zeep? Ga ik nu ook weer doen (met of zonder soda), kan mijn online winkelmandje weer wat geleegd :P.

  Vroeg me af waartoe de zeepklopper dient? Wat heeft het voor nut bovenop de zeep met de hand door het water mengen?

  • Zelf lijkt mij het opkloppen tot schuim van groene zeep niet perse nuttig.
   Mensen hebben het gekke idee, dat schuim schoner maakt. Schuim maakt het schoonmaken wel zichtbaar en het ziet er wollig uit en voelt zacht. Het opkloppen zorgt ervoor dat de geur vrijkomt en dat vinden mensen fijn. De combinatie van schoon en schuim zorgt voor het idee, dat hoe meer schuim, hoe schoner, dus gebruiken mensen meer van het product en wordt er meer verkocht, maar schuim is vooral lucht. In moderne schoonmaakmiddelen zitten vaak schuimmiddelen (tandpasta en shampoo) die ongezond zijn. Schuimmiddelen zijn lijkt mij vooral overbodig, want alles wat niet schuimt maakt ook schoon.
   De groene zeep lost wel sneller op in water door het kloppen met een garde, maar roeren werkt ook. Zelf maak ik het schoonmaakmiddel vooraf klaar, door 150 gram groene zeep toe te voegen aan een liter lauwwarm water en giet dit vervolgens in een lege Ecover fles.
   Je verdunt het naarmate van behoefte in je schoonmaakemmer, of je gebruikt het zo uit de fles of neemt het puur uit de originele pot als iets niet goed schoon wordt. Daarna doek uitspoelen en afnemen met schoon water, evt. droogmaken met een oude theedoek.

   Het bijzondere aan (schoonmaak)werk is dat je het gewoon moet doen (‘niet lullen maar poetsen’). Het moet gewoon gedaan worden en anders wordt je ziek. Als je het bijhoudt, wordt het ook niet erg vuil, gebruik je weinig en gaat alles gemakkelijk schoon. Als je te lang wacht wil je voor het gemak (te) agressieve middelen gebruiken die slecht voor je gezondheid en het milieu zijn.

   Soda toevoegen kan voor een sterker effect, maar hoeft niet.
   Natriumbicarbonaat werkt prima met heet water en schoonmaakazijn en/of citroensap onder in de toiletpot (als het te erg geworden is) of in de oven (niet op aluminium!). Hoe minder water, hoe sterker de werking. Vooraf geraspte citrusschillen in de schoonmaakazijn zetten maakt de geur frisser. Citrus maakt ook schoon.

   NB: Mijn partner gebruikt van alle middelen (shampoo, tandpasta, (scheer)zeep) veel te veel omdat hij het schuimen fijn vindt en denkt dat hij daarmee schoner wordt en heeft daardoor altijd allergische reacties in zijn gezicht. De natuurlijke balans is ver zoek …
   Zelf was ik mijn haar en lichaam met kalkvrij water en gebruik alleen incidenteel/plaatselijk Aleppo olijfzeep (met laurierolie) en heb geen problemen en heb weinig verpakkingsafval. Voor alle gekleurde was Marseille-zeep opgelost in water (evt. met toevoeging van een eetlepel soda voor de witte was op 60 graden en een eetlepel zuurstofbleekmiddel) en azijn in het bakje voor de wasverzachter. Vlekken vooraf inzepen, kragen met een nagelborsteltje en zeep. (Let op! Geen soda, zuurstofbleekmiddel en azijn bij wol en zijde!)

   Doe je voordeel met de informatie en doe gewoon je ding. Goed voorbeeld doet misschien goed volgen. Hopen dat je partner meedoet mag, maar zaligmakend is dat wat jezelf belangrijk vindt.

   Succes allemaal met ‘meukvrij’ ‘van Monique; Belangrijk voor je gezondheid en je bijdrage aan een schoon milieu.
   Groetjes, Truus

 16. zeep mengen met azijn als wc reiniger? Slecht idee. Zeep is basisch, azijn is zuur. Ze heffen elkaars werking op en er ontstaat een vieze prut.
  Zeep reinigt, prima idee. Azijn ontkalkt, ook prima idee. Maar dan moet je ze los van elkaar, dus niet tegelijktijdig gebruiken.

 17. Al jaren gebruik ik groene zeep en werkelijk alles kan ik er mee schoonmaken.
  Nu vroeg ik me af of dit schoonmaakmiddel ook in w.c. blokjes te krijgen is.
  Ik wil mijn toilet graag fris houden, maar niet ten koste van het milieu. Welk bedrijf durft dat aan?

 18. Kan ik ook wasmiddel maken van zachte groene zeep? En weet iemand dan de verhoudingen ajb? Bvd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *