Biologische/natuurlijke schoonmaakmiddelen: zijn ze beter en gezonder voor mens, dier, en milieu?
Geplaatst op maart 22 2018 door Monique van der Vloed
18 Comments
Biologisch is hip. Biologisch is booming business. Zet op een verpakking “ biologisch” en de verkoop stijgt met grote halen. Het is daarom dan ook niet vreemd te noemen, dat we inmiddels een halve supermarkt vol biologische producten terugvinden, en zelfs biologische WC-papier kunnen kopen. We zouden kunnen concluderen, dat dit een geweldig goede en fijne ontwikkeling is. Immers: biologisch is altijd beter voor mens, dier en milieu. Maar geldt dit altijd? Daar zijn heel wat meningen over verdeeld.
Neem nu zoiets als schoonmaakmiddelen. De laatste jaren zijn de biologische schoonmaakmiddelen explosief gestegen, en kunnen we zelfs biologische ( eco) schoonmaakmiddelen kopen bij discounters als Action en Lidl. Ook de bekende supermarkt-ketens hebben het toverwoord “ biologisch/eco” begrepen en staan behoorlijk vol met eco-schoonmaakmiddelen. Als ik naar mezelf kijk, gebruik ik pas sinds anderhalf jaar eco-schoonmaakmiddelen. Deze “ overstap” maakte ik om diverse redenen, maar de grootste was, omdat ik last had van hoofdpijn en een pijnlijke keel na gebruik van schoonmaakmiddelen. Het duurde even, voordat het kwartje viel. Ik lag de connectie niet tussen het gebruik van schoonmaakmiddelen en mijn hoofdpijnen en pijnlijke keel na gebruik. Toen het kwartje viel, ben ik het gaan testen. En al snel bleek de oorzaak de dampen van schoonmaakmiddelen, die bij mij ( soms migraine) erge hoofdpijnen uitlokte. Ik ben rigoureus geweest, meteen alle chemische schoonmaakmiddelen de deur uit gegooid en alleen eco-schoonmaakmiddelen aangeschaft. Voordat ik commentaar krijg: de chemische rommel heb ik gedoneerd aan een dagopvang hier bij mij in de buurt die draait op vrijwilligers en donaties. Zij waren er erg blij mee.
Ik heb sinds het gebruik van eco-schoonmaakmiddelen geen last meer van hoofdpijnen na gebruik, of een zere keel.
Ik kwam onlangs een artikel tegen, waarin wordt verteld dat het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen net zo schadelijk is als roken/ sigarettenrook inademen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bergen ( Noorwegen) is het nét zo schadelijk voor onze longen als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dat is behoorlijk schrikken.
HET ONDERZOEK
De onderzoekers maakte een analyse van de gegevens van 6000 mensen die over een periode van 20 jaar gevolgd waren. De longfuncties werden gemeten en de deelnemers moesten vragenlijsten invullen om de intensiteit van de schoonmaak-activiteiten goed vast te kunnen stellen. De longfunctie van vrouwen die dagelijks schoonmaakmiddelen gebruiken bleek vergelijkbaar met die van mensen die 10 tot 20 jaar 20 sigaretten per dag roken. Een van de onderzoeksleiders, de heer Svanes, vond het geen opmerkelijke uitslag.
“ …Niet verrassend, als je bedenkt dat je minieme deeltjes schoonmaakmiddel inademt die bedoeld zijn om een vloer te reinigen, en niet je longen” zegt hij hierover. Wat wel zeer opvallend was in dit onderzoek, was dat er bij de mannen geen vergelijkbaar effect was te traceren. Het aantal mannen, dat evenveel blootstonden aan de schoonmaakmiddelen was wel zeer beperkt. Wij vrouwen maken nu eenmaal veel meer schoon…..;)
Hoe dan ook, de onderzoekers adviseren chemische schoonmaaksprays te vermijden en gewoon water te gebruiken om schoon te maken. Ik persoonlijk trek zo mijn twijfels bij dit advies, maar het is in ieder geval wel duidelijk, dat al die chemische meuk onze gezondheid geen goed doet, daar kan ik zelf over meepraten.
ECO/BIOLOGISCHE, 100% NATUURLIJKE SCHOONMAAKMIDDELEN
Wie nu denkt, “ ik stap nu echt meteen over!” , staat veel keuzestress te wachten. Inmiddels is de markt van eco-schoonmaakmiddelen oververzadigd geraakt en dit recente onderzoek gooit enkel nog maar meer ammoniak op het vuur. Afgelopen maanden heb ik zelf in mijn nabije omgeving ( biowinkels, supermarkten, discounters) een explosieve groei gezien in eco-schoonmaakmiddelen. Welke moet je nu kiezen? Zeker gezien de veel duurdere verkoopprijzen van al deze eco-middelen moet je een goede overweging maken. Want hou rekening met zeker 2 x zoveel duurder uit zijn dan reguliere schoonmaakmiddelen….
ZIJN ALLE ECO SCHOONMAAKMIDDELEN HETZELFDE????
Het verschilt nogal wat in prijzen onderling. Ik vroeg mij af, waar het mogelijke verschil in zou kunnen zitten. In de biowinkel en supermarkten zijn we het duurste uit. We kunnen goedkoper terecht in discounters als Action en Lidl . Zijn er verschillen in samenstelling? Niet veel, bleek later uit mijn zelf-onderzoek.
In basis bevatten vrijwel ALLE eco/natuurlijke schoonmaakmiddelen circa 5% ANIOGENE OPPERVLAKTE-ACTIEVE STOFFEN. Anionogene oppervlakte-actieve stoffen vallen onder de categorie van wasactieve stoffen. De anionogene oppervlakteactieve stoffen (anionische tensiden) hebben een negatief geladen kop. Ze worden in veel was- en reinigingsmiddelen gebruikt. Over het algemeen schuimen ze sterk en zijn ze weinig gevoelig voor hard water. Ze hebben vooral bij hogere temperaturen een goede waswerking voor bepaalde soorten vuil. Voorbeelden van veel gebruikte anionogene oppervlakte-actieve stoffen zijn
lineair alkylbenzeensulfonaat (LAS),
alkylsulfaat (AS) en
alkylethersulfaat (AES). In principe behoren
zepen ook tot de anionogene oppervlakte-actieve stoffen. De anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn zonder uitzondering aëroob makkelijk afbreekbaar. Er worden geen schadelijke afbraakproducten gevormd. Onder anaërobe condities breken LAS en anders sulfonaten slecht af. LAS kan onzuiverheden bevatten die niet helemaal worden afgebroken. Bij LAS (en andere sulfonaten) kan echter het gedeelte dat hecht aan het zuiveringsslib of sediment onder de zuurstofloze omstandigheden die hierin kunnen voorkomen niet verder worden afgebroken. De meeste anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch tot zeer toxisch voor waterorganismen. Omdat ze in een waterzuiveringsinstallatie meestal goed worden verwijderd komt er echter slechts weinig in het oppervlaktewater terecht.Hoe zit dit met onze gezondheid? Anionische oppervlakteactieve stoffen kunnen in het algemeen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden.
Daarnaast bevatten vrijwel alle eco-schoonmaakmiddelen iets van een “ parfum”. Dit is natuurlijk ontzettend vaag. Want om WELKE parfums en stoffen gaat dit? Dit kon ik maar bij enkele varianten teruglezen in de ingrediëntenlijst. De essentiële oliën in de producten zijn ook niet erg duidelijk.. Het is dus vrij onduidelijk, in welke vorm deze geuren zijn toegevoegd: in een parfum, of in een essentiële olie? Wettelijk gezien moeten deze ingrediënten altijd worden vermeld, ongeacht de hoeveelheden. In het kort hoe het wettelijk is bepaald:
Buiten de bovenstaande naam moet ook de hoeveelheid worden aangegeven in voorgeschreven bandbreedten:
- minder dan 5%
- 5% en meer, maar minder dan 15%
- 15% en meer, maar minder dan 30%
- 30% en meer
Verder wordt een aantal ingrediëntgroepen altijd vermeld, ongeacht de hoeveelheid: ‘enzymen’, ‘parfums’ en ‘optische witmiddelen’.Door een Europese wetenschappelijke commissie is bepaald dat 26 parfumstoffen op het etiket moeten worden vermeld met hun individuele INCI-namen als er meer dan 0,01 % in schoonmaakmiddelen aanwezig is. Verder worden conserveringsmiddelen op het etiket van schoonmaakmiddelen vermeld met hun individuele INCI-namen, dus niet meer als algemene groep conserveringsmiddelen. Deze informatie is bedoeld om mensen te beschermen die weten dat zij allergisch reageren op deze stoffen.
Veel eco-schoonmaakmiddelen die ik onder de loep heb genomen bevatten in basis de circa 5% ANIOGENE OPPERVLAKTE-ACTIEVE STOFFEN. Opvallend was, dat de varianten die ik in de biowinkel koop ( Attitude, Wipe & Clean, Marcel’s GreenSoap ) geen aniogene oppervlakte actieve stoffen in basis bevatten. Ze zijn daar in-tegen wel een stuk duurder. Vooral de WIPE & CLEAN is behoorlijk aan de prijs : 5,99. De ATTITUDE kost 3,95 en Marcel’s GreenSoap is meest voordelig in de biowinkel, 3,49.
Ik vond met name de WIPE & CLEAN erg interessant in samenstelling. Dit is een 100% natuurlijk reinigingsmiddel op basis van effectieve Micro-organismen, Dit zit erin:
* water, azijnzuur, melkzuur, Lactobaccillius plantarum, Lactobacillius casei, Sacharomyces cerevisaea, enzymen, koolhydraten. geëxtraheerde tarwezemelen, essentiële oliën, munt, alcohol”
In gebruik vind ik hem niet zo heel fijn. Het ontvet namelijk niet goed. Het ruikt nergens naar en het schuimt niet, het gebruikt zo’n beetje als water. Het reinigt wel, maar ontvet niet en maakt in mijn beleving dan ook niet optimaal schoon. Maar het is wel 100% vrij van chemicaliën, en 100% natuurlijk. Maar door de lage PH is het niet bepaald een vetoplosser. Ik gebruik deze spray voor het lichtere werk. En je kunt dit uiteraard ook mengen met natuurlijke zepen 😉
ATTITUDE gebruikt in basis glucosiden. Zij laten hun ingrediëntenlijst ook zeer beknopt, met maar vier ingrediënten:
“ water, kokosglucoside, laurylglucosiden, alcohol en etherische oliën. “
Kokosglycoside en Lauryl glucoside vind je vooral in shampoo en reiniger. Deze stofjes worden gemaakt van kokosolie en suikers en zijn het minst agressief in de categorie reinigers. Daarnaast zijn de stofjes biologisch afbreekbaar. Ik vind de schoonmaakmiddelen van ATTITUDE erg fijn in gebruik. Het maakt goed schoon. En ruikt licht. En ik vind de flessen ook mooi, en mooi geïllustreerd .
Meer lezen over de schoonmaakmiddelen van Marcel’s GreenSoap?
KLIK HIER.
ECO IN DE SUPERMARKT
In de supermarkt vinden we voornamelijk eco-schoonmaakmiddelen van het merk
ECOVER. Deze vinden we overigens ook terug in vele biowinkels.
De ingrediënten van ECOVER komt sterk overeen met zowel de biowinkel-varianten als de supermarkt varianten.
De prijzen liggen gemiddeld ietsje lager dan in de biowinkel, maar erg veel scheelt het niet. De prijzen verschillen wel nogal in discounters als
ACTION en Lidl. Waar zit hem het verschil in? Laten we gaan kijken naar de biologische glasreiniger van de Lidl. Zij verkopen een aardig assortiment onder het huismerk W5. Deze fles glasreiniger kostte mij maar 1,49. Wat uiteraard een aanfluiting is als we het vergelijken met de prijzen in de biowinkel. Wt zit erin?
MINDER DAN 5% ANIOGENE OPPERVLAKTEACTIEVE STOFFEN: zie toelichting hierboven
Verdere informatie was niet zichtbaar op de fles. Wel staat er een
ECO LABEL af te lezen, Maar dit is een vrij breed getrokken label. Het etiket op de fles vertelt verder, dat het bestaat uit reinigende bestanddelen van plantaardige oorsprong, n dat de receptuur ( dus de aniogene oppervlakteactieve stoffen) op basis is van natuurlijke grondstoffen. Dit kan bestaan uit azijnzuur, alcohol e melkzuren. Juist. Precies dezelfde stoffen die we ook in de biologische varianten uit de biowinkel tegenkomen…..Verder wordt er op de fles verteld, dat het geen parfum en geen conserveermiddelen bevat. Er staat geen informatie op de fles over de afbreekbaarheid van de fles. Aannemelijk is, dat deze ook afbreekbaar is.
Eerder heb ik al eens de biologische schoonmaakmiddelen van de ACTION onder de loep genomen.
KLIK HIER om naar het uitgebreide review te gaan.dit komt zo’n beetje op hetzelfde neer als de eco-schoonmaakmiddelen bij de Lidl. Ze zijn niet ” loepzuiver” maar zijn ook absoluut geen miskoop.
CONCLUSIE:
- eco/natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn over het algemeen beter voor mens, dier en milieu
- varianten in de biowinkels zijn duurder, maar niet altijd beter dan varianten in supermarkten
- varianten van Lidl en Action zijn ” ietsje vager” maar absoluut niet slecht. Een erg goed alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen, als je een kleine beurs hebt.
- prijzen liggen nogal uiteen. Zo is ECOVER in de biowinkel duurder ( allesreiniger 3,25) dan in de supermarkt ( 2,49)
- sommige eco-schoonmaakmiddelen zijn bijzonder, en daarom ook bijzonder in prijs. Het zegt echter NIETS over de kwaliteit. Ik persoonlijk vind de WIPE & CLEAN (5,99) duur en niet fijn in gebruik, omdat de PH laag is ontvet het niet, wat toch weer meer schoonmaakmiddelen vraagt om iets goed schoon te krijgen. Als onderhoud is dit wel een fijne spray.
- onthou dat duur niet altijd de beste kwaliteit is. De varianten van de Lidl en Action zijn ook meer dan prima.
- Mijn twee beste merken zijn ATTITUDE en MARCEL’S GREEN SOAP. Ze reinigen goed, ruiken lekker, en zijn 100% zuiver, natuurlijk en milieuvriendelijk. Maar vooral: fijn geprijsd.
MIJN BESTE TIP? BAKINGSODA!!!!!
Natuurlijk zijn al die hippe eco-reinigingsmiddelen handig, fijn en leuk om mee te werken. Maar ik maak nog het meeste ( brand!) schoon met……..bakingsoda. Wat mij betreft een wondermiddel die niet milieuvriendelijker kan. En goedkoop! Ik maak er van alles mee schoon, van de oven tot mijn keuken en toilet/ badkamer. En het mooie is: het is SPOTJE-GOEDKOOP. Je koopt een pakje ( 454 gram) voor nog geen 1,75 in de meeste supermarkten. Ik wissel het greaag af met eco-schoonmaakmiddelen, maar ga geen hoge bedragen neer-lappen. Want dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Action en Lidl zijn ook goed genoeg. Maar dat is persoonlijk 😉
Hallo Monique,
Dank weer voor je duidelijke artikel.
Wat ik wel een beetje mis is de diervriendelijkheid in de producten. Behalve dan aan het eind ook mijn favoriete product: Baking Soda!
Zou je daar ook in de toekomst een onderzoek naar kunnen doen?
hartelijke groet!
Dg Nicole,
bilogische/ natuurlijke producten zijn in regel nooit op dieren getest. Dit is wettelijk bepaald, al zijn er hier en daar toch uitzonderingen. Warme groet!
Dank voor weer een duidelijk artikel (ik lees ze altijd graag). Even op bovenstaande reageren; gewone poets producten zijn ook gevaarlijk voor onze huisdieren (voornamelijk honden, maar vooral binnenhuis katten) zij lopen met hun pootjes op de “schone” vloer en katten likken het dan op. Sommige worden echt ernstig ziek hierdoor. Bovendien is backing soda het enige poetsproduct dat je kunt gebruiken in bereidingen van voedsel: bakken, koken (vooral groene groenten zoals spruitje en boerenkool / sperziebonen) behouden hun mooie groene kleur, de smaak is iets anders maar niet slecht. Of s’ morgens direct na het opstaan als detox drank met citroen en appelazijn (basen)
Groetjes Marjolein
Hi ik gebruik ook al n tijd backing soda en ik vind t top spul. Wist nog niet van t detoxen, maar dat ga ik nu ook doen. Dankjewel!
Tot mijn verbazing zijn er steeds meer mensen die na het gebruik van een sopje niet afnemen met schoon (sopvrij) water. Ten eerste maak je dan niet goed schoon want de viezigheid slaat neer in het sop, het is bovendien slecht voor mens en dier. Er zijn ook nog steeds mensen die hun afwas door een sopje halen en dan laten opdrogen.
Wat fijn dat je het allemaal weer voor ons hebt uitgezocht!
Ik kijk elke zondag weer uit naar je nieuwsbrief 😉
Groet,
Hoe maak je schoon met baking soda???????
sopje maken met water en klein scheutje citroensap. Warme groet
Citroensap van een verse citroen of uit een flesje? Wordt het niet plakkerig?
Hoi monique! Zou je een lijst(je) kunnen maken met schoonmaak-ingrediënten die we beter kunnen vermijden? Zou helemaal super zijn!
Groetjes!
Beste Monique,
Bedankt voor het artikel. Heb je al eens gekeken naar de producten van sonett? Die zijn vrij algemeen re krijgen en naar mijn idee minder geparfumeerd en minder met raar spul dan de ecover. Maar maakt zeker beter schoon dan de wipe en clean. Wipe en clean vind ik zelf heel fijn als lucht reiniger. Hij pakt vieze geuren goed aan.
Ik ben benieuwd naar je mening.
Met vriendelijke groet
Helaas wordt Attitude ingevlogen uit Canada, vertelde een medewerker van mijn bio-winkel.
tja, hoe denk je anders dat het hier in Europa komt? Dit geldt niet alleen voor ATTITUDE maar voor heel veel andere grotere merken.
Dankjewel voor deze blog. Heb je weleens Blue Wonder Eco geprobeerd?
Ben sinds een paar weken begonnen met de producten van Yokuu.be.
Geen reinigers meer in plastic flessen kopen maar een parel met bacteriën oplossen in water en dan sprayen met de eenmalig aan te schaffen fles.
Ook fan van hun vloerreiniger.
Hallo,
Nog even een vraagje na het lezen van dit artikel.
Groene zeep poest ik mee is dit zoals beloven goed afbreekbaar?
groet Jolanda Lagarde
Hallo,
Marcel’s Greensoap schijnt helemaal niet zo goed te zijn dat hijzelf beweert.
In sommige producten zit ook SLS in. Dat lijkt mij ook geen goed idee.
Groet Gerrie
https://moniquevandervloed.nl/marcels-green-soap-en-waarom-ik-geen-fan-meer-ben/