Soep of…soepzooitje?
Ook in de wereld van kant-en-klaar meuk is de hype “ biologisch” goed door gedrongen. We kunnen tegenwoordig zelfs kant en klaar magnetron ( PIEP PIEP PIEP KLAAR!) maaltijden biologisch inkopen. Maar ook instant meuk, en tal van andere pakjes, zakjes, tubes, potten en blikken. Het wordt allemaal zeer gezond en “ groen” gepresenteerd, ook ontbreken gezonde claims en kreten op geen enkele verpakking. Het bekende merk in instant meuk en soepen, Unox, kon uiteraard ook niet achterblijven en bracht een poosje geleden een hele lijn verse soepen in stazakken uit, die geheel biologisch zijn. Zijn ze wel zo biologisch? En: zit er daadwerkelijk in wat erin hoort te zitten volgens de verpakking?
BIOLOGISCH
We herkennen biologische producten aan keurmerken. Meestal gaat dit om twee keurmerken, het Europese keurmerk, en het EKO keurmerk. Het groene Europese keurmerk is sinds 1 Juli 2012 verplicht gesteld op biologische producten in de EU. Daar zitten wat regels aan vast:
– het product moet minimaal 95% biologische ingrediënten bevatten
– Het welzijn van dieren moet hoog in het vaandel staan
– De komaf en de oorsprong van de ingrediënten moet overzichtelijk en duidelijk zijn
– Er mag geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt
Een fabrikant moet zich aan deze regels houden, wat betekent dat hij zeker 5% meuk mag en kan toevoegen. Dit gebeurt dan ook erg vaak, zonder dat de consument zich daarvan bewust is. Om te beginnen zijn de ingrediënten lijsten tegenwoordig steeds ingewikkelder om te ontcijferen. Dit gebeurt zeer bedachtzaam. Fabrikanten willen, dat consumenten zeer snel afhaken als zij zeer ingewikkelde woorden en nummertjes kunnen aflezen. Dit leidt tevens de aandacht af van het lezen van de “ sterretjes” bij diverse ingrediënten, om toelichting te geven. Consumenten zien zeer vaak over het hoofd, dat er in biologische producten net zo goed kunstmatige meuk en smaakversterkers zitten. Er wordt vaak aangenomen, dat ALLE ingrediënten van biologische afkomst zijn, terwijl gemiddeld 5 % uit kunstmatige meuk bestaat. Zeker kant-en-klaar ellende hanteren deze trucs.
KLETSPRAAT OP VERPAKKINGEN
Ook moeten we opboksen tegen al die mooie zwets en kletspraat op verpakkingen. We weten stiekem allemaal, dat het voor 99% uit kletspraat bestaat, maar de volle 1% geloven we ook graag. Het is tenslotte niets dan fijn, leuk, en prettig als je leest dat wat je in je mond stopt voedzaam, verantwoord, gezond, biologisch en duurzaam is. Helaas stellen die zwetspraatjes weinig tot niets voor en worden we vreselijk misleid. Een voorbeeld: de zak UNOX BIOLOGISCHE BROCCOLISOEP met room en nootmuskaat.
Op de achterzijde van de zak kunnen we een prachtig en rooskleurig verhaal lezen hoe alles wordt gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Het kan niet op: de broccoli is biologisch en zongerijpt, van het lekkerste soort. In het verhaaltje wordt ook aangehaald dat de zongerijpte biologische broccoli zorgt voor maar liefst 68 gram per kom soep. Ik vind dat nogal knap van Unox. Want als we naar de ingrediënten kijken zien we het volgende;
WATER: daar bestaat deze zak voor het grootste deel uit.
GROENTEN: 26,6% broccoli, 17,2% erwten,prei,ui, spinazie: Zoals je kunt lezen bevat de zak maar 26 % broccoli, de rest is met andere groenten aangevuld.
AARDAPPEL: behoeft geen verdere toelichting
ROOM: 5,2% maïsmeel, raapzaadolie, zout, rietsuiker, gistextract, nootmuskaat: het maïszetmeel, raapzaadolie, rietsuiker ( lekker hoor, suiker in je soepje) en nootmuskaat zijn van biologische afkomst, het zout is gewoon industrieel zout en het gist extract een smaakversterker ( meestal E621)
NATUURLIJK AROMA: dit is ook NIET biologisch. Het kan van alles zijn om een smaak, kleur en geur te verbeteren en te versterken. Meestal gaat het om een vorm van suiker, zoals glucose/fructosestroop.
Unox rekent per portie ( kom) 250 ml, en dit levert bijna 3 gram suiker op. En maar liefst 1,6 gram zout. Dit houdt in dat het natuurlijk aroma waarschijnlijk inderdaad een glucose/fructosestroop is wat de rietsuiker in dit product aan smaak versterkt.
WAT ZIJN DE MISLEIDINGEN?
Op het eerste gezicht lijkt het ingrediëntenlijstje volkomen onschuldig. Ook is het lekker kort, weinig ingrediënten t.o.v niet-biologische verse soepen in een stazak. Het lijstje begint met water, wat betekent, dat de zak soep voor het grootste gedeelte uit water bestaat. 26,6% bestaat uit groente, wat per zak van 500 ml neerkomt op een gemiddelde 133 gram groenten. Samengevat bestaat deze zak soep uit ongeveer 60% water en 40% toevoegingen. Verder worden we om de tuin geleid met het praatje dat deze soep uit zongedroogde biologische broccoli bestaat. Om te beginnen is dit aanzienlijk magertjes aanwezig in deze soep, en er wordt in het verhaaltje de suggestie gewekt dat het om ENKEL broccoli zou gaan, terwijl het maar om 26,2% broccoli gaat en de rest ( 17,2%) wordt aangelengd met andere groenten. Unox blijft echter netjes binnen de lijntjes, door het woord “ groenten” te gebruiken.
Deze zak soep bevat helemaal niet zoveel groente als wordt gesuggereerd. We slurpen vooral water naar binnen, met wat biologische groente en wat smaak/geur/ en kleur munitie. Het gistextract is NIET van biologische afkomst en kan dit gewoon worden ingezet als grote smaakversterker, zonder dat de consument bewust is van het feit dat het wel eens om de E621 ( Mononatriumglutamaat) zou kunnen gaan. Bovendien happen we onnodig veel suiker en zout naar binnen. In soep hoort geen suiker, toch komen we het vrijwel altijd tegen in de kant-en-klaar meuk, biologisch en niet-biologisch.
MAAK JE EIGEN SOEP!
Laat al deze onzin lekker staan in de schappen. Het is niet zoveel gemakkelijker dan zelf soep maken, al lijkt dit zo. Met het grootste gemak hak en snij je zelf verse groente en voeg je je eigen echt gezonde smaakmakers toe. Je eet niet alleen veel gezonder, je houdt ook de complete regie over je eigen voeding, niet de fabrikant. Bovendien: het scheelt vaak erg veel geld. Die onzin kost allemaal aardig wat, want hoe meer luxe, hoe meer wij ervoor moeten betalen.
Laat je eens inspireren door de recepten op mijn website! En laat die meuk lekker staan: het is niet gezond of gezonder.
Toevallig net Knorr een berichtje gestuurd, over gistextract, en kreeg onderstaande reactie, klopt dat antwoord?
Gistextract is geen toegevoegde smaakversterker. We lichten dit graag toe. Gistextract is een natuurlijk ingrediënt, het is wettelijk gezien geen smaakversterker. Het valt niet onder de groep van ‘additieven met E-nummers’ en wordt om die reden op de verpakking vermeld als gistextract. Gistextract is een concentraat van gist dat van nature een eigen kruidige smaak heeft en dient als alternatief voor glutamaat. Glutamaat is van nature aanwezig in vele voedingsmiddelen, in het bijzonder in kaas, melk, champignons, vlees, vis en vele groente.
Gistextract is niet hetzelfde als E621. Er moet een chemische reactie plaats vinden tussen glutamaat en natrium, om het synthetische mononatriumglutamaat (E621) te creëren. Een dergelijke chemische reactie vindt in ons product niet plaats.
Wat Margreet/Knorr beschrijft over gistextract klopt, het is geen E621. Of het gezond is of niet kan ik niet bepalen, maar ik weet wel dat ik van teveel E621 hoofdpijn krijg en van gistextract niet.
Ik maak altijd mijn eigen soepen. Vandaag met het lvm pakket van Plus een stapak Unox tomatensoep gekregen en geproefd.
Verschrikkelijk wat een meuk. Als je dit naar binnen kunt lepelen heb je echt geen smaak.
Ik kan nog nergens vinden waar de soepzak zelf van gemaakt is. Soep uit blik eet ik niet meer, soep in pot is haast niet vindbaar,
is de zak net als blik bekleed met giftig materiaal en komt dat in de soep terecht?
Er is een programma op TV, Keuringsdienst van waarde, waar ze allerlei voedsel onderzoeken, misschien een idee dat die dat eens nagaan, zowel de soep zelf als de verpakking?