Pizza ” lekker” ( vegan + glutenvrij)

Ik hou van pizza. Maar dan wel homemade. Ik maak mijn pizzabodem glutenvrij. Dit geeft niet echt een pizzabodem, die je gewend bent uit de pizzeria/supermarkten, maar het is in elk geval stukken gezonder en 10 x lekkerder 😉 Onlangs ontdekte ik Fiberfin. Dit is een perfecte vervanging voor het gluten. Lees meer over Fiberfin, door hier te klikken. Deze pizza is supersimpel, maar juist dáárom zo lekker!

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 100 gram rijstemeel
  • 200 gram volkoren boekweitmeel
  • twee en halve eetlepel Fiberfin
  • een zakje biologische droge actieve gist ( 9 gram, biowinkel)
  • 210 ml water
  • een snufje keltisch zeezout
  • vier eetlepels kokosolie, gesmolten

Voor de topping:

  • vijf trostomaten, in stukken
  • een kleine prei, in ringen gesneden
  • een komkommer, gewassen en in de schil, in plakjes gesneden
  • een rode paprika, gehalveerd ( zaadlijst verwijderen)
  • een gele paprika, gehalveerd ( zaadlijst verwijderen)
  • twee verse takjes basilicum
  • twee verse takjes peterselie
  • een klein teentje verse rauwe knoflook
  • een flesje gefermenteerde biologische sojasaus ( biowinkel) of tamarisaus

Zo maak je het:

Los het zakje gist op in het water en laat kort even staan. Roer de fiberfin door de melen in een grote kom, en maak in het midden een kuil. Giet daar de olie en gistmengsel in, strooi het zout langs de buitenste rand van het meel. Roer alles door elkaar, en kneed verder door tot een bal. Dek de kom af met een schone droge doek, en zet een uur te rijzen op een warme plaats.

SAM_5404

Snij twee van de helften van de paprika’s in stukjes, doe deze in een kom, en voeg de helft van de prei ringetjes toe. Snij één tomaat in dunne plakjes. Voeg de komkommer toe. Voeg de rest voor de topping in de keukenmachine en voeg er ongeveer 3/4 plakjes komkommer aan toe. Voeg een klein scheutje sojasaus toe en pureer tot een gladde massa.

SAM_5407

Rol het deeg uit op een vel bakpapier, rol tot een zo dun mogelijke ronde plak. Leg de plak met het bakpapier op een ronde bakplaat ( gewone kan ook) en vorm handmatig een mooie opstaande  rand. Smeer de rand licht in met wat gesmolten kokosolie. Stort de groentepuree op de bodem. Beleg af met de gesneden groente. Dit kun je ” rommelig’ doen, maar ook in rondes.Schenk er nog wat sojasaus overheen voor wat extra smaak.  Bak de pizza in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Eet smakelijk!

SAM_5408

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *