Supersnelle aardappel pan-koeken ( snack of bijgerecht)

Ik ben een echte Hollandse, die dol is op de pieper ( aardappel) Ik eet iedere dag zoete aardappel ( is eigenlijk geen aardappel, maar toch…) en eet ook graag gewone gestoomde aardappelen. Ik vind ze echt verrukkelijk. Ik experimenteer graag met aardappelen, want ze zijn enorm veelzijdig. Laat wel altijd de schil om aardappelen, deze bevatten enorm veel nuttige voedingswaarden. Let wel op uitlopers.

Een van mijn allergrootste favorieten zijn de aardappel koeken die je in een koekenpan bakt. Deze koeken zijn wereldwijd erg populair en in ieder land weer anders gemaakt. Het wordt meest gegeten als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd of als tussendoortje. Het zijn zeer goed vullende snacks. Je kunt ze op allerlei mogelijke manieren maken, maar de basis is gekookte aardappelpuree, lekkere kruiden en specerijen, eieren, bloem en olie. Mijn variant is nét even anders. Ik maak geen gebruik van olie en bloem. Maar gebruik aangefruite ui en knoflook om de boel lekker krokant en compact te krijgen. Ik gebruik zelf graag vers geraapte eitjes, dit maakt de koeken dus NIET VEGANISTISCH. Wil je wel graag vegan koeken? Laat de eieren dan achterwege en voeg 100 gram havermoutmeel en 75 ml water toe. Let op: dit kan minder binding geven en de koeken kunnen ook iets droger zijn van textuur.

Qua kruiden ben ik echt stapeldol op de Hindostaanse kerrie masala. Dit kun je o/a bij de toko en de AH kopen. Kun je het niet vinden? Maak het dan zelf, door van ieder vijf eetlepels te mengen van :

  • mosterdpoeder
  • koriander
  • kurkuma
  • komijnzaad
  • fenegriek
  • nigella
  • zwarte peper

Deze masala is echt verrukkelijk in combinatie met aardappel. Maar uiteraard kun je ook zelf je eigen favoriete kruiden en specerijen toevoegen. Omdat ik niet zo’n zout-klant ben, gebruik ik ook geen zout, maar uiteraard kun jij wat Himalaya zout of Keltisch zeezout toevoegen.

Wat heb je nodig?

( voor ongeveer 5/6 koeken:

  • 500 gram gekookte aardappelen in de schil, uitgelekt
  • drie eetlepels Hindostaanse kerrie masala of andere kruiden
  • eventueel een snufje Himalaya zout
  • twee verse eieren
  • een gele zoete ui, fijn gesnipperd
  • twee tenen knoflook , fijn gesnipperd
  • zuivere kokosolie om in te bakken

Zo maak je het:

Maal in een blender / keukenmachine de eieren, kruiden en aardappelen tot een gladde massa. Laat wat kokosolie smelten in een koekenpan en fruit de ui + knoflook glazig. Maak platte koeken van de puree en bak deze om en om in de koekenpan goudbruin gaar.

Je kunt de koeken invriezen. Bewaar ze gewikkeld in folie op de bovenste plank in de koelkast. Je kunt ze in de oven of airfryer kort op-piepen. Lekker als:

  • bijgerecht bij de hoofdmaaltijden of op de feestelijke tafel
  • tussendoor, vult stevig
  • op de boterham / cracker / wafel
  • bij patat / friet

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *