De hype van 2020/2021: RAMEN noodles….wat is het precies?

Ik ben geen pasta-mens, en daarom ook geen noodles-fan ( Noedels) Ik lust het, maar daarmee is alles wel gezegd. Ik eet het daarom nooit. Ik ben meer van de oer-Hollandse pot ( aardappelen + groenten). Mij maak je pas blij met een heerlijke stamppot. Qua buitenlandse keukens ben ik fan van de Mexicaanse keuken en daar stopt het voor mij ook alweer een beetje. Japans, Turks, Thais, Indisch, Surinaams….ik vind het allemaal even bijzonder en best lekker maar echt warm loop ik er niet voor. In iedere buitenlandse keuken vind ik echter wel iets bijzonder of interessant. Zo vind ik de Surinaamse Roti ( meukvrij style) erg lekker. En ik lust best sushi, maar ik snap eerlijk gezegd niet erg goed, waarom veel mensen hier lyrisch over zijn. 😊…ach…ieder het zijne toch?

Terug naar de noodles, want daar ga ik het in dit artikel over hebben. In het bijzonder over de zogenoemde RAMEN noodles ( of noedels ) Deze soort is van Japanse komaf en is anders gezegd en kort door de bocht genomen een Japanse aanpassing op de wereldberoemde tarwe-noodles.

RAMEN???🙁

Je zult vast denken” ramen? Zijn dat niet die vensters waar we doorheen kunnen kijken?” Dat klopt, maar uiteraard gaat het hier om iets totaal anders. Ramen is oorspronkelijk een gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Het bestaat uit Chinese noedels wat wordt geserveerd in een vlees of visbouillon. Dot wordt meestal dan nog wat extra op smaak gebracht met sojasaus en / of miso, of er worden toppings van plakken varkensvlees gebruikt. Er zijn inmiddels erg veel varianten bedacht. Ook op de toppings. Die kunnen bestaan uit verschillende zeewieren, eieren en ( lente ) ui.
Wat is er nu zo anders aan ramen m.b.t gewone noodles? Om te beginnen zit dat hem in de bouillon waarin ramen moeten worden gekookt. Dit kunnen ontzettend veel varianten zijn, van vlees tot kippenbouillon, van vis tot groentebouillon. Het ligt in Japan aan de regio’s waar de ramen worden uitgeserveerd, iedere streek heeft zo zijn eigen ramen-signaturen in de bouillon. Naast de verschillende soorten bouillons zijn er in ramen ook nog talloze basissen, zoals DASHI ( een zoutachtige substantie ) en SHOYU ( op basis van soja)  De meest voorkomende is de MISO.
Een ander groot verschil zijn de noodles zelf. Deze worden gemaakt uit bloem, water en kansui, dit is een mineraalrijk water ( Alkaliwater )  dat ervoor zorgt dat de noodles in heet water goed stevig blijven en een lekkere bite hebben.
In de meeste gevallen wordt er onderin een kom een zoute substantie toegevoegd, wat DE TARE wordt genoemd. Dit maakt de noedelsoep vullender , echter wordt dit niet altijd toegepast.

GEZOND?

Ramen zijn op zichzelf staand niet erg gezond, maar om ze nu ongezond te noemen…..dat ligt genuanceerder. De meeste noodles ( ook ramen)  worden gemaakt uit tarwebloem, zout en water. Ook zijn er andere varianten, die o.a zijn gemaakt uit zwarte of bruine rijst of boekweit. Omdat de ramen allen behoorlijk wat zout bevat is het geen goed idee om het iedere dag op je menu te zetten. Zeker niet als je de bouillon erbij optelt. In deze bouillons zit aardig wat zout en andere smaakversterkers ( Ve-tsin )
De meest gangbare ramen zijn globaal gezien niet erg gezond, maar er zijn wel varianten die een stukje gezonder zijn. Sommigen kun je zelfs als een gezond alternatief bestempelen. Deze bestaan dan bijvoorbeeld uit een ander graansoort als boekweit , en bevatten geen toegevoegd zout. Meestal wordt hieraan iets van paddenstoelen toegevoegd als Shi-take. Deze varianten bevatten meestal géén zakjes bouillon , dit kun je dan ook geheel zelf bepalen. Deze varianten ( o.a de Terrasana boekweit/ Shi-take ramen ) zijn gezond, verantwoord en zeker geschikt voor dagelijks gebruik. Uiteraard moet je wel opletten wat je zelf nog toevoegt en / of welke bouillon je gebruikt. Op gebied van bouillon zijn er gelukkig meer dan genoeg fijne meukvrtije alternatieven vindbaar, KLIK HIER . Maar je kunt uiteraard ook voor MISO kiezen. Nog een bijkomend voordeel van deze gezondere alternatieven is dat ze vrij zijn van gluten. Let altijd wel even goed op de ingrediënten, omdat dit per fabrikant kan verschillen.

BIOLOGISCHE BOEKWEIT RAMEN

Als ik dan toch met kiezen, kies ik dus graag voor een boekweit-variant. En dan ook nog het liefste biologisch. Ik kwam in mijn zoektocht terecht bij het merk Terrasana. Zij verkopen een paar fijne ramen-soorten, waaronder ook een boekweit / Shi-take variant. Ik heb een pakje gekocht en ben het gaan uitproberen voor dit artikel.
In dit pakje ontbreekt het zakje bouillon, wat ik juist helemaal niet erg vind. Vrijwel alle zakjes bouillon geleverd bij ramen zitten bommetje vol vervelende additieven als smaakversterkers, suikers en zout. Dat is aan mij niet besteed. Maar om een originele ramen te maken vind ik het wel leuk om iets van bouillon te gebruiken., Gelukkig heb ik standaard een potje PUUR RINEKE groentebouillon in mijn kast staan, en is zo’n bouillonnetje zo gepiept. 🙂 Het is verder geen racket-science om de noodles te bereiden. Alles wat je moet doen is een liter water opzetten met de bouillon, en dit aan de kook brengen. Als de bouillon kookt, kun je de ramen in de pan gooien en uiteen laten vallen, dit duurt ongeveer 4-6 minuten. En dan ben je al klaar. De ramen boekweit noodles van Terrasana bestaat uit 80% boekweitmeel, 2% Shi-take paddenstoelen en water en is geheel biologisch. Een zakje ( 280 gram ) is goed voor twee personen ( twee volle kommen) en kost € 4,39. Niet goedkoop.
En…hoe smaakt het? Nou…ik moet toegeven dat ik dit echt SUPER lekker vind, en dat voor iemand die helemaal geen fan is van noodles. Ook vriendlief vond het superieur. Het is opwekkend, als je even in een dip zit en het vult enorm. Vriendlief heeft nog wel wat zout en peper toegevoegd, maar ik vond dat niet nodig. De ramen hebben door de bouillon een verrukkelijke intense smaak. En inderdaad, een lekkere bite. Zeker voor herhaling vatbaar. Ik vind het de aankoopprijs zeker waard. Ik denk, dat ik dit vooral lekker ga vinden als ik een erg drukke werkdag heb. Ik heb deze varianten van Terrasana meteen binnen gebracht bij Puur & Fit, daar zijn ze te bestellen:
Voor de boekweit variant, KLIK JE HIER
Voor de zwarte rijst variant , KLIK JE HIER
Voor de bruine rijst variant, KLIK JE HIER
Notificatie: ik heb het zakje RAMEN zelf aangeschaft. En dit later opgevoerd bij Puur & Fit na mijn positieve bevindingen. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm / bron van inkomsten. Dit artikel / review is op eigen initiatief geschreven. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *