Vegan suikerbol-brood

In mijn studietijd had ik een bijbaan in een echt ouderwets banket-bakkerijtje. Zoals toen vind je ze anno 2020 helaas niet meer, maar ik heb er in elk geval een schat aan ervaringen uit meegenomen. De traditionele lekkernijen , ook uit bepaalde streken, werden in dat kleine bakkerijtje achter het winkeltje nog echt op de traditionele wijze gebakken. Ik herinner mij nog goed de overheerlijke Friesche Suikerbollen, die loeiheet uit de oven zo de winkel in werden gebracht. Ik mocht ze dan bestuiven met poedersuiker…..Nee, zo worden ze niet meer gemaakt….

Suikerbollen worden tegenwoordig in allerlei varianten gemaakt. Het is uiteraard geen gezond brood, zoals de naam het zegt bevatten de brood-bollen enorme hoeveelheden suiker. En daar doen wij ( meukvrij-aanhangers ) natuurlijk niet aan. Omdat ik onlangs opeens zo moest denken aan die lekkere Friesche suikerbollen van toen, heb ik  een lekker meukvrij alternatief bedacht op de suikerbol-brood. Uiteraard vrij van ” meuk” suikers, lactose, gluten, en het brood is geschikt voor veganisten. ( ei-vrij ) Het is bovendien enorm makkelijk en snel gemaakt. En lekker? Ik heb zitten smullen! Het brood is ideaal als tussendoortje, bij het ontbijt , als lunch en uiteraard op iedere feestelijke tafel!

Wat heb je nodig?

Voor het brood:

  • 500 gram havermout
  • 400 gram biologisch / dynamisch volkoren boekweitmeel
  • vijf volle eetlepels psyllium
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • een gepureerde banaan
  • twee eetlepels erythritol _ een eetlepel stevia sweet
  • 45 gram zuivere ( Royal Green ) kokosolie, op kamertemperatuur
  • warm water

Voor de suiker-korst:

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed met de hand alle ingrediënten voor het brood in een kom door elkaar terwijl je steeds beetjes warm water toevoegt. Er ontstaat vanzelf een stevige brood deeg. Maak een ronde bol en leg deze op de bakplaat. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren.

Haal DIRECT NADAT DE BOL UIT DE OVEN KOMT een flinke klomp kokosolie over de bol, zodat de kokosolie meteen smelt. Bestrooi dit royaal met de erythritol suiker en laat verder afkoelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *