Turkse pizza
Zoals velen van jullie denk ik wel weten, ben ik gezegend met een ontzettend lieve Turkse buurvrouw. Ik leer veel van haar uit de traditionele Turkse keuken, en ik mag vaak wat proeven. Helaas wordt er in de Turkse keuken niet geheel meukvrij gekookt/gebakken. Mijn lieve ” buuf” houdt rekening met mij en maakt voor mij alles vegetarisch, maar verder gebruikt ze aardig wat suiker en tarwebloem, waar ik absoluut ook niet goed tegen kan. Ik maak veel van haar originele recepten na, 100% meukvrij en dat levert soms totale drama’s op, maar ook mega successen, zoals deze Turkse pizza! Vrij eenvoudig om te maken, en 100% meukvrij. Dus: vrij van gluten, eieren, suiker, E nummers, vlees en lactose! Mijn nieuwste verslaving heet TURKSE PIZZA! 🙂
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
- 200 gram rijstmeel
- 50 gram boekweitmeel
- een eetlepel psyllium
- een zakje droge biologische gist ( 7 gram)
- een half theelepeltje stevia kristal sweet Xtra
- drie eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
- 200 ml warm water
Voor de topping:
- 100 gram gerookte tempeh ( Végatalia, biowinkel)
- twee roma tomaten
- een rode puntpaprika ( zaadlijst verwijderen)
- enkele takjes verse peterselie
- enkele takjes verse basilicum
- een klein beetje kokosolie, gesmolten
- een snufje zwarte peper
- een snufje keltisch zeezout
Zo maak je het:
Maak eerst het deeg, dit moet rijzen. Voeg alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer tot een deegbal, kneed met de hand de deegbal kort door. Drapeer een doek over de kom en zet op een warme plek ( bijvoorbeeld bij de oven) 30 minuten te rijzen. Je kunt de kom ook in de oven zetten terwijl de oven opwarmt, doe dit niet te lang, gebruik enkel de eerste 3/5 minuten van de opwarmtijd.
Maak terwijl het deeg rijst, de topping. Gooi de tomaat, basilicum, peterselie, paprika en de tempeh in de keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Voeg de olie en peper/zout toe en roer stevig door.
Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed één of meerdere bakplaten ( ik heb er twee voor twee pizza’s gebruikt) met bakpapier.Draai balletjes ( ik haalde er vier uit) uit het deeg, en laat opnieuw onder het doek 10 minuten rijzen. Rol met de deegroller tussen twee stukken plastic huishoudfolie ( om plakken tegen te gaan) tot platte pizza’s en leg op de bakplaat ( of bakplaten) Besmeer ( royaal, ook al is dit niet gewoonlijk bij traditionele Turkse pizza’s 🙂 )met de topping. Bak de pizza’s op de onderste richel van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. Controleer tussentijds. Eert ze lekker direct op, dan zijn ze op hun lekkerst!
Je kunt aan de topping uiteraard nog van alles toevoegen, zoals extra kruiden, of wat tomatenpuree!
Hoi Monique,
Wat een heerlijk recept. Ik wil deze maken maar tempel lust ik echt niet. Ik eet niet perse vegetarisch kan ik dit vervangen door gehakt? En hoeveel gehakt dan?
Groetjes Lisette
Vervang tempegh met 100/150 gram gehakt! 🙂 Succes!
Lijkt me lekker, kun je ook eventueel ander meel gebruiken ipv rijstmeel, bijv. quinoa?
Groet sabine
valt te proberen! Succes!
Oh wat heerlijk, ik ben dol op Turkse pizza. Maar nu kan ik het zelf ook maken.
Kun je droge gist ook door iets anders vervangen?
Alvast bedankt!
ik heb het niet anders geprobeerd, je kunt het met baking soda proberen. Succes!
Beste Monique, het valt mij op dat jij werkelijk in ieder recept, zelfs in hartige, zoet doet. Gezonde zoetstoffen, dat zie ik wel. Maar waarom toch overal een zoete smaak aangeven? We zijn al zo suiker- en zoetverslaafd gemaakt door de levensmiddelenfabrikanten, dat het naar mijn idee juist beter is om dat zoet een beetje te ontwennen. Voor mij werkt dat in ieder geval erg goed, en ik haak bij ieder recept van jou af omdat er altijd weer een zoetstof bij zit.
Je hoeft niet af te haken, dat is zonde van die goede recepten, maar je laat ‘het zoet’ er gewoon uit. 😉 Toch?