” uitstapje “-recept: kwarkbol-brood

Ik werk meukvrij, wat statistiek gezien inhoudt, dat ik niet werk met gluten, dierlijke componenten ( veganistisch) geraffineerde en ” meuk” suikers, lactose en synthetische additieven. Toch wil dit alles niet meteen zeggen, dat ” de rest” ongezond en NOT DONE is. Integendeel. Als je de juiste volkoren graansoorten kiest ( biologisch/ dynamisch), de juiste zuivelproducten ( biologisch dynamisch, en alleen kwark en / of yoghurrt . kefir ) en ook kiest voor het meest diervriendelijke eitje bij de boer geraapt, of van DEMETER kwaliteit ( biowinkel) dan kun je ook prima gezond, duurzaam, volwaardig en lekker genieten. Daarom maak ik zo af en toe eens een uitstapje, zoals ik dit zelf ben gaan noemen. Ik gebruik dan bijvoorbeeld wel glutenhoudende ingrediënten, werk niet veganistisch en gebruik vers geraapte eitjes. Dit wordt erg gewaardeerd door de volgers en fans die het allemaal ietsje minder ” streng” willen houden, maar nog wel gezond en volwaardig willen eten en drinken. Ook ik geniet intens van deze lekkere uitstapjes. Het is een kwestie waar je eigen grenzen en prioriteiten liggen en uiteraard of er sprake is van allergische klachten. Ik kan goddank tegen vrijwel alles, ook gluten, lactose en caseïne . En daarom maak ik regelmatig een uitstapje.

Ik ben dol op kwark, en één van mijn grote persoonlijke favorieten is dan ook deze kwarkbol-brood. Ik maak deze altijd in een weekend, als ik mezelf iets meer luxe gun. Ik gebruik namelijk peperdure kwark, de biologische magere kwark gemaakt van verse rauwe biologische melk uit de streek. ( KLIK HIER ) Een flinke investering, maar OOOOH, wat is het de moeite waard! Je proeft echt deze kwark in het brood terug. Uiteraard kun je ook gewone magere kwark gebruiken. Maar mocht je in de gelegenheid zijn, adviseer ik je zeker deze magere rauwe kwark van RAW MILK COMPANY. Je kunt deze alleen kopen in biowinkels en bij EKO PLAZA.

De broodbol kun je beter niet invriezen, maar dat is ook niet erg nodig.  Het is een zeer smeuïg brood, wat vrij lang mals en vers blijft als je het goed verpakt in BPA vrije zakken en in de broodtrommel bewaart. Het is een heerlijk zoet brood wat veel weg heeft van de textuur van suikerbrood. Beetje klef, heerlijk mals. Ik gebruik een ronde stenen ovenschaal om mijn broodbol in te bakken, maar uiteraard kun je ieder gewenst bakblik / vorm gebruiken. TIP: vet de vorm GOED  in met zuivere kokosolie . 

Wat heb je nodig?

 • 850 gram biologisch dynamisch volkoren speltmeel ( dus GEEN bloem )
 • 9 gram verse biologische droge gist ( zakje )
 • twee volle eetlepels stevia sweet
 • drie verse eieren
 • 1000 gram biologisch / dynamische rauwe magere kwark, of biologische magere kwark

Zo maak je het:

 1. Roer het gist door de kwark. Roer de rest van de ingrediënten erdoor tot er een smeuïg geheel ontstaat
 2. Dek de kom af, en laat dit tenminste twee tot drie uur rijzen op een warme plek
 3. roer opnieuw door, dek opnieuw af en laat 15 minuten staan
 4. Verwarm de oven voor op 195*C, vet een ronde vorm ( bijvoorbeeld ovenschaal ) goed in met zuivere kokosolie
 5. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60-65 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
 6. Laat op een rooster afkoelen.

 

 

2 Reacties op “” uitstapje “-recept: kwarkbol-brood

 1. Zojuist gebakken.
  Ik kan niet wennen aan die stevia smaak helaas.
  Ik blijf het proberen…..
  Verder lijkt het goed gelukt, maar volgens mij wel iets minder luchtig dan die van jou Monique!
  Heel hartelijk dank voor je fijne website!

 2. Toch een rare benaming ( verse biologische droge gist ( zakje )
  Als ik verse gist gebruik is dit van de bakker uit de koelkast en kneedbaar die je oplost in een louwe vloeistof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *