Vaginale droogheid…..wat kun je ermee ?

Het blijft raar, dat we anno 2024 praten over onze intieme delen nog steeds een beetje lastig vinden. We denken té vaak, dat we “ het “ een seksueel getinte lading geven, maar uiteraard zijn onze intieme delen niet alleen daarvoor geschapen. We doen er immers veel meer mee. De vrouw baart ermee, we voeren ons afval ermee uit ons lichaam. Het is dus best eens tijd, dat we gewoon net zo openlijk over onze intieme delen “ durven” te praten als dat we over onze oren en mond, en neus praten. Want qua functies zijn onze intieme delen nét zo belangrijk.

Als ik vragen krijg over de intieme zones, dan gebeurt dit vaak anoniem, of met een hotmail-adres. Er hangt echt een soort taboe over. Vaginale problemen zijn “ vieze” dingen waar je niet over praat, zo lijkt het in onze gedachten te staan gebeiteld. Het levert nog altijd veel schaamte op. En dat maakt de stap om bijvoorbeeld medische hulp te zoeken bij vaginale problemen een stuk hoogdrempelig.
Ik heb nergens moeite mee, ik ben een persoon die openlijk over alles praat en schrijf. Van poepen tot plassen, van sexualiteit tot cellulitis. Want : het HOORT bij het leven. Door alles juist zo in een taboesfeer te verhullen, raken veel mensen in de problemen. Zeker vaginale problemen kunnen een zeer pijnlijke kwestie zijn. In dit artikel ga ik het hebben over vaginale problemen. En testte ik heb aantal meukvrije producten uit, die de vaginale gezondheid zou ondersteunen.
Nu mag ik zelf nog niet klagen, op mijn bijna 55 ste heb ik nergens nog echte last van, zoals vaginale droogheid, jeuk of andere ellende. En daarmee lijk ik gezegend te zijn, want ik heb mij laten vertellen, dat deze kwalen zeer vervelend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Ook kan de liefde bedrijven erg pijnlijk worden, wat natuurlijk echt nooit leuk is.
Wat is vaginale droogheid eigenlijk ?

VAGINALE DROOGHEID

Vaginale droogheid, ook wel vaginale atrofie genoemd, is een nogal vrij pijnlijke aandoening, waarbij de vagina geen voldoende vocht meer aanmaakt. Het komt voor bij één op de twee vrouwen. Het ontstaat, omdat er minder oestrogeen wordt aangemaakt, waardoor de wand van de vagina dunner en daardoor gevoeliger wordt. De vagina kan niet alleen droger worden, het kan ook een branderig gevoel geven en ( extreme ) jeuk veroorzaken. Verdere klachten zijn irritaties, pijn bij het vrijen, en een constante drang om te moeten plassen. Het kan dus best voor veel vrouwen de kwaliteit van leven sterk benadelen. Zo kunnen er ook klachten zijn als :
– pijn en ongemak bij zitten / staan / plassen en lange wandelingen
– dunnere schaamlippen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan die erg pijnlijk kunnen zijn
– een waterige, verkleurde, vaginale afscheiding
– licht bloedverlies, ook tijdens het vrijen
Vaginale droogheid komt het meest voor in de MENOPAUZE, maar ook jongere vrouwen kunnen er ( tijdelijk ) last van hebben. Zo kan het ook optreden na een bevalling, na genealogische ingrepen, of na een chemotherapie. Dit heeft alles te maken met hormonale veranderingen, waardoor een laag oestrogeen gehalte kan ontstaan. Maar het komt het meest voor tijdens of na de overgang. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met functioneren en verandert het lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Hierdoor ontstaat minder aanmaak van oestrogeen, waardoor de wanden van de vagina dus droger / gevoeliger worden. De baarmoederhals en de wand van de vagina maken slijm en vocht aan. Als jij wandelt, of fietst, zorgt voldoende slijm en vocht ervoor dat de schaamlippen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Als we vrijen, worden we opgewonden, wat ervoor zorgt, dat we meer slijm en vocht aanmaken, wat werkt als natuurlijk glijmiddel. Als de vagina dus té droog is, geeft dit pijnlijke klachten tijdens het vrijen.
Er kunnen meer oorzaken zijn. Zo kunnen bepaalde wasproducten zorgen voor vaginale droogheid, omdat bepaalde synthetische stoffen in deze producten de boel kunnen uitdrogen. Maar ook kunnen bepaalde medicijnen zorgen voor bijwerkingen als vaginale droogheid, anti depresivia staat daar bijvoorbeeld om bekend. Ook kan roken zorgen voor vaginale droogte, of ziekten, zoals het syndroom van sjogren, of teveel stress.

WAT KUN JE ERTEGEN DOEN ?

Zoals ik in he begin vertelde, lopen vrouwen de deuren niet bepaald plat bij hun huisarts, als zich problemen voordoen. Ook wordt er niet openlijk over gepraat. En dat is echt zeer kwalijk, wetende dat de klachten echt de kwaliteit van leven kan verminderen. Als je last hebt van bovengenoemde klachten, zou je eerst eens kunnen kijken wat je zelf kunt doen. Vaginale droogheid is gelukkig niets ernstigs of gevaarlijk, maar het kan dus wel ontzettend vervelend zijn. Om te beginnen, zou je beter kunnen letten op de vaginale flora. In onze vagina leven bacteriën en schimmels, en nee, niet meteen schrikken, want zonder deze bacteriën en schimmels zou je vagina niet goed kunnen functioneren, net als de bacteriën in onze darmen ervoor zorgen dat wij fit en gezond blijven. We noemen deze bacteriën en schimmels ook wel de vaginale flora. Het bestaat voornamelijk uit lactobacillen, die lactaat produceren en een natuurlijke barrière vormen tegen infecties. Alles is daar goed in balans, maar wordt dit verstoord, kun je ook tal van vervelende klachten krijgen, zoals droogheid, jeuk, pijn en irritatie.
Het is nooit een goed idee, om je vulva te wassen met zeep. Het kan de natuurlijke balans in de flora vreselijk verstoren met alle gevolgen van dien. Wassen met wat lauwwarm water is meer dan voldoende.
Je kunt daarnaast goed gaan kijken wat je allemaal rondom je intieme delen gebruikt, zoals ondergoed, toiletpapier, vochtig wc papier, synthetische inlegkruisjes enzovoort. We staan er niet erg blij stil, maar ook al deze factoren kunnen een zeer grote rol spelen. Daarom :
– gebruik alleen 100% katoenen ondergoed, of 100% bamboe ondergoed. Deze zijn beiden ademend en zijn niet irriterend
– gebruik alleen 100% ongeparfumeerde katoenen inlegkruisjes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wasbaar ondergoed, zoals deze onderbroek van BOODY, wat geschikt is voor mensen met licht urineverlies / afscheiding , KLIK HIER 
– gebruik liefst alleen 100% ongebleekt, ongeparfumeerd on-geillusteeerd toiletpapier
– laat vochtig toiletpaper achterwege, als je graag je vagina met iets vochtigs wilt navegen, gebruik dan een stukje vochtig gemaakt toiletpapier
– draag geen té strak zittende kleding
– drink iedere dag voldoende water
– kijk goed uit met scheren. Schaamhaar heeft een functie ; het beschermt de vagina van schadelijke invloeden van buitenaf. Gebruik geen synthetische scheercreme en verzorg de vagina goed na, na het scheren. 

HELPEN DE VELE VAGINALE INTIEME VERZORGINGSPRODUCTEN ?

Je zult het vast wel eens ergens voorbij hebben zien komen ; de vele producten voor de intieme verzorging. Van wasemulsies tot zalven, van vaginale douches tot olietjes. De vraag is, in hoeverre dit nu echt werkt. Is het nu klink klare onzin omdat de vagina zeer goed zelf in staat is de flora optimaal te houden ? En kunnen we het niet gewoon nét zo goed onderhouden met lauwwarm water ? Daar zijn nog steeds erg veel discussies over gaande.
De meeste wetenschappers en deskundigen zijn het echter eens, dat deze producten overbodig zijn en zelfs schade kunnen berokkenen. Gynaecoloog Mieke Kerkhof ( Jeroen Bosch ziekenhuis ) vind het zelfs “ zeer storend “ te noemen, dat de industrie zoveel verdient aan deze producten. Zij noemt het geldklopperij. De vagina heeft volgens haar een zuurgraad van vier tot vijf, het wordt bepaald door het aantal bacteriën die van nature aanwezig zijn. Deze bacteriën zijn ook aanwezig in de mondholte, anus en onze gehoorgangen. Het zorgt voor een natuurlijke barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Wat al die fabrikanten beloven, is dat hun producten  ervoor zorgen, dat deze natuurlijke zuurgraad normaal blijft, maar volgens Mieke Kerkhof IS deze al “ normaal “. Volgens haar kunnen deze producten juist alleen maar ervoor zorgen dat deze natuurlijke zuurgraad wordt verstoord. Zij roept ook op, om deze producten niet te gebruiken. Alles wat jij moet doen, is iedere morgen de vulva wassen met wat lauwwarm water. Al die middelen kunnen juist het ingenieuze systeem van ons eigen lichaam zodanig verstoren, waardoor de normale bacteriën verdwijnen en kan zorgen voor een overgroei van ziektekiemen en bacteriën. Schimmel infecties zijn één van de meest voorkomende gevolgen. Kerkhof lijkt niet de enige te zijn die erg graag ziet, dat al deze middelen van de markt verdwijnen. Er is veel weerstand tegen, omdat het in veel gevallen juist een averecht effect heeft, en er geen juiste claims worden gemaakt. Voorlopig lijkt het nog niet dat deze markt verdwijnt, maar het zegt uiteraard best veel.
Ik persoonlijk heb nooit geloofd in dit soort producten. Ik heb ze dan ook nooit gebruikt en ik ben zeker niet van plan dit ooit te doen.
Veel fabrikanten benadrukken dat hun producten ervoor zorgt dat vervelende geurtjes verdwijnen. Onze vagina heeft van nature een bepaalde geur. Dat is niets om te maskeren. En het “ ruikt “ ook niet, als je verder een gezonde flora onderhoudt. Al deze hippe producten zorgen juist alleen maar voor verstoring van die flora, waardoor er JUIST vervelende geurtjes kunnen ontstaan. De vagina ruikt dus van nature niet naar bloemetjes. Het heeft in de goede balans een wat zurige / ziltige geur. Dit is dus volkomen normaal. Daarnaast is iedere vagina uniek, en kan iedere vaginale geur weer anders zijn. De geur moet niet onaangenaam zijn, in de zin, dat je jezelf echt ruikt, en dat de geur bijvoorbeeld naar vis ruikt. Als je vagina plots anders gaat ruiken, kan dat een teken zijn, dat er iets aan de hand is, zoals een infectie. Dit gaat overigens in de meeste gevallen gepaard met andere klachten als jeuk, overmatige afscheiding en pijn tijdens seks / plassen. Als je daar echt last van hebt, zou een bezoekje aan de huisarts zeker niet overbodig zijn. Ga in elk geval niet aan de haal met dit soort was emulsies, want ze doen meer kwaad dan goed.
Je kunt je ook oprecht afvragen WAT je “ in en om je doos “ smeert, als je deze intieme verzorgingsproducten gebruikt. Ik ben daar eens naar gaan kijken en eerlijk ? De schrik sloeg mij best een beetje om het hart. Wat ongelofelijk veel meuk wordt daarin gestopt, ongekend. Veel was emulsies zitten bijvoorbeeld vol met ammonium lauryl sulfaat, een goedje wat wel als “ veilig “ voor de huid wordt bestempeld, als we het maar in de juiste doseringen gebruiken. Het kan vrij snel huid irritaties opleveren. Het gaat wel om een sulfaat: een zeer krachtige reiniger.
Daarnaast zag ik veel ingrediënten voorbij komen als PEG 200, citronellyl methylcrotonate en nog veel meer van die rare ongewone stoffen die ik persoonlijk niet eens in de buurt van mijn doos zou laten komen.
Wat ik ook opvallend en erg storend vind, is dat fabrikanten er in kleine onopvallende letters “ uitsluitend voor uitwendig gebruik “ ergens onder zetten. Veel consumenten zien deze was emulsies juist als ‘ zeep voor de vagina “ en uiteraard komt er zeker wat van in de vagina binnen als men de vagina wast met deze emulsies. Ik snap inderdaad daadwerkelijk niet, dat dit gewoon is toegestaan. Het is bovendien ontzettend duur.
Maar….
Is ALLES dan zwats-en-kletskoek ? Hmm….🤔….misschien zijn enkele producten wellicht nuttig. Zoals de huid rondom de vulva. Deze is meer gevoelig. Zeker als we “ de boel “ daar scheren, kan de huid snel gevoelig en geïrriteerd raken. In dat geval lijken enkele producten wel te kunnen ondersteunen, maar inwendige intieme hygiene….daar zet ik echt de rode streep.
Ik scheer mijzelf, omdat ik dit erg prettig vind. Maar ik zorg er wel voor, dat dit goed en hygiënisch gebeurt, én met de juiste producten. Ik gebruik een scheerapparaat, wat ook de meest vervelende plekjes goed scheert. Ik gebruik na het scheren altijd een verzachtende, voedende en herstellende olie, die speciaal is ontwikkeld voor de vulva omgeving. Ik gebruik de CLEANSING MOISTERSING OIL van het natuurlijk gecertificeerde merk LIP ORGANIC INTIMATE CARE. Dit Zweedse merk produceert een aantal producten, die bijvoorbeeld gunstig zijn bij vaginale droogheid. En de vulva omgeving.
De olie die ik gebruik bevat Sea buckthorn extract, ook wel duindoorn olie extract.  Wat is dat ?
Het gaat om een extract, wat in staat is om de celvernieuwing te verbeteren, en de elasticiteit van de huid, dankzij de ruim aanwezige vitamine A. Maar het is vooral vochtinbrengend. Duindoorn bevat omega 7, een vrij uniek vetzuur wat in het bijzonder vrij gunstig is voor de slijmvliezen.
Deze olie wordt veel geadviseerd ter vervanging voor de synthetische middelen tegen vaginale droogheid, maar ook wordt het als zeer fijn ervaren om de huid en omgeving rondom de vulva zacht en soepel te houden.
Ik gebruik het zelf met zeer grote tevredenheid na het scheren. Het trekt snel in en zorgt ervoor dat de huid weer rustig en kalm wordt. Ik gebruik het tevens ook voor mijn droge handen 😁 want de olie is echt heerlijk voor je huid.
Wil je deze olie bestellen ? KLIK DAN HIER.  ( bestellink beschikbaar zodra het product bestelbaar is )

ALS HET VRIJEN MINDER GOED LUKT……

Goed, vaginale droogheid dus. Je las eerder, dat het ook kan zorgen voor problemen bij het vrijen. Je kunt zo droog zijn, dat het gewoonweg niet lukt of dat het zo’n pijn doet, dat het een zeer onaangename toestand wordt. Dat is nooit leuk, voor jou niet, maar zeker ook niet voor je partner. Je kunt er ook hier weer van alles aan gaan doen, met middeltjes die volop op de markt zijn. Maar ook hier is de vraag in hoeverre dat zinvol is en wat je allemaal op en in je lijf smeert en stopt. Er zijn wat tips, die in de praktijk het beste lijken te werken ;
– LANGER VOORSPEL
Als je enkel last hebt bij het vrijen van vaginale droogheid, dan zou het mogelijk ook kunnen liggen aan een te kort voorstel, of niet genoeg opwinding. Door dat voorstel wat te verlengen, wordt de doorbloeding van de vagina verbeterd en wordt er meer vaginale afscheiding geproduceerd.
-BEKKENBODEM OEFENINGEN :
Bekkenbodem oefeningen, zeker na een bevalling, helpen de vaginawand te verstevigen. Dit vermindert de vaginale droogheid. Het kan dus je seksleven verbeteren.
– GLIJMIDDEL 
Glijmiddelen worden het meest geadviseerd als het door droogheid niet lukt. Het glijmiddel wordt in en om de vagina aangebracht en op de penis van de partner. Echter geldt ook hier, dat in vrijwel alle glijmiddelen onwijs veel meuk zit, en vaak zijn ze op basis van glycerine en / of vaseline. Dit kan irritaties veroorzaken, en ook condooms minder effectief maken.
Als je een glijmiddel wilt gaan gebruiken, kies er dan eentje op waterbasis. Ik ben eens gaan rondkijken, of ik een geschikte vond om te reviewen, niet dat ik dit zelf ga testen 😁 want ik heb het goddank niet nodig, maar ik wilde wel erg graag iets kunnen aanbieden waar de meukvrije mens wat mee kan. Van hetzelfde merk als mijn olie ( LIP ORGANIC INTIMATE CARE ) vond ik een WET LIPS CARING GLIDE probiotica glijmiddel. Deze is op basis van water, maar bevat dus ook nog meer fijne ingrediënten. Het gaat om een pH gebalanceerd goedje, met zuivere, natuurlijke watervasthoudende plantaardige polymeren. Het zorgt ervoor dat zelfs de meest tere huid goed wordt gehydrateerd, het beschermt de slijmvliezen, en zorgt voor een aangenamere bedrijvig van de liefde. Het zorgt voor minder wrijving en is volledig veilig bij condoom gebruik. En….het bevat dus een probiotica, wat erg goed samen gaat met de natuurlijk aanwezige bacteriën in de vulva. Alpha glucan oligosaccharide wordt toegepast ter bescherming en biostimulatie van het natuurlijke afweersysteem van de huid. Zoals alles van dit merk is dit glijmiddel biologisch gecertificeerd en wat mij betreft het allerbeste glijmiddel, wat er beschikbaar is op de markt.
Wil je het bestellen ? KLIK DAN HIER ( bestellink beschikbaar zodra het product bestelbaar is )

TOT SLOT ;

Je weet nu het één en ander in basis over vaginale droogheid. Mocht je er echt onder gebukt gaan, schaam je niet om hulp te zoeken. Het kan echt zwaar gaan wegen op je kwaliteit van leven terwijl het in de meeste gevallen prima is op te lossen. Grijp in elk geval niet naar de vele zogenaamde intieme verzorging, het doet in de meeste gevallen meer kwaad dan goed. Vetrouw op de natuur, wassen met lauwwarm water is echt meer dan voldoende. En vind je echt dat je vagina een bepaalde vreemde, ongewone , onaangename geur geeft, twijfel dan niet om even naar je huisarts te gaan, voor een arts is dit echt niets geks, het is voor een arts dagelijkse kost. Infecties kunnen namelijk wel schadelijk zijn, als deze worden genegeerd of verwaarloosd.
Maar ….. schaam je niet voor je vagina. Het is net zo normaal als je neus, je oren, je ogen en je vingers. Alles heeft een functie, dus schaam je er niet voor. Praat erover. Maak het bespreekbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *