Vaseline, is dat nu wel of niet goed? Plus review VAN TOEN plant-vaseline

Ik ben van 1969. Ik heb dus de tijd nog meegemaakt dat er niet zo heel erg explosief veel producten, zowel op gebied van voeding als verzorging, bestonden. In mijn kinderjaren deden we het met veel minder en dat was meer dan prima. Er was tenminste geen keuzestress 🙄 en alles was in mijn herinnering dan ook een stuk relaxter. Nu struikel je over de producten, en proberen fabrikanten alle trucjes op ons uit om hun producten te kopen. Vroeger werden fabrikanten meer gerespecteerd om wat zij produceerden. Dat deden ze met veel toewijding, en veel inspanning. Er waren geen 80 verschillende pakken vla om uit te kiezen, er waren twee soorten vla in een glazen statiegeld fles ( chocolade en vanille ) en daar moest de boer al meer dan genoeg moeite voor doen. We zagen vla in die tijd dan ook als een luxe. Daar kan de next generation niets bij voorstellen, hoe kunnen ze ook, als ze kunnen kiezen uit 80 verschillende soorten. Alles is MAAKBAAR geworden en destijds werd dat misschien nog als een geschenk gezien, nu denken we er wel anders over door schade en schande…..Want veel gezonder en beter zijn we er uiteindelijk niet van geworden.

Als ik terugdenk aan mijn kinderjaren, was ik veel bij mijn opa en oma. Vooral met oma had ik een intense band, en we deden erg veel samen. Mijn opa was een stugge en afstandelijke man waar ik nooit echt contact mee heb gehad. Maar met mijn “ ooo-mie “ heb ik heel veel leuke herinneringen gemaakt. Ze leerde mij de liefde voor het bakken omdat we altijd samen boterkoek en cake gingen bakken. Ik kan de beelden en zelfs de geuren zo weer in mijn herinneringen oproepen. Het marmeren aanrecht met het bekende ouderwetse gootsteen gedeelte eronder wat werd bedekt achter een liefelijk gordijntje. De heerlijke geuren als de oven aan stond. Het lekkere aflikken van de garden van de handmixer…..Mijn oma was de grondlegster van mijn liefde voor bakken en voeding. Ze was zelf ook altijd enorm gezond bezig met haar voeding.
Mijn oma zorgde niet alleen voor een goede basis in voeding en in de keuken, ook leerde ik via haar de verzorging kennen. Ze had een imposante kaptafel, met zo’n drie-luikse spiegel, ik zag er onlangs nog eentje in de kringloopwinkel. Daarop stond standaard een aantal potten. Niet veel, in mijn herinnering waren het er een stuk of vier, maar twee herinner ik mij nog goed: de pot scheercrime voor opa en de grote pot vaseline.

VASELINE

Anno 2022 is deze pot nog vrij intact gebleven en kunnen we dit nog steeds kopen in zowat iedere drogisterij. Het gaat dus al generaties lang mee. Vaseline was vroeger zo’n beetje het enige potje vet wat werd gebruikt voor de huid soepel en zacht te houden. Het werd voor erg veel doeleinden gebruikt. Ook voor bijvoorbeeld een piepende deur te smeren.
Wat is het eigenlijk, dat vaseline ? 🙁
Vaseline wordt ook wel PETROLATUM genoemd. Het is een wit-gelige zalf-achtige substantie die bestaat uit een mengsel van vaste en vloeibare koolwaterstoffen. Er bestaan globaal gezien twee verschillende soorten vaseline, een vaseline die minder gezuiverd is en daardoor ook minder gezond en meer geel van kleur, en een gezuiverde vaseline, die we meest in de drogisterijen kunnen kopen. De massa wordt vloeibaar bij een temperatuur van circa 40-50 graden Celsius. Je hebt vast wel eens ergens gehoord of gelezen dat vaseline een restproduct betreft van de aardoliewinning. En dat klopt. De gebruikte koolwaterstoffen zijn voor het grootste deel alifatisch . Als de vaseline ongezuiverd is, kan het kankerverwekkende stoffen bevatten, de gezuiverde vorm is hiervan ontdaan.
Vaseline wordt zowel in de geneeskunde als in de techniek en cosmetica toegepast. Voor al deze toepassingen heeft vaseline veel gunstige functies, zo heeft het de eigenschap om niet in de huid te trekken. Het blijft dus OP de huid liggen en sluit de huid af.
Op dit punt starten de vele discussies of vaseline nu wel of niet gezond is.

WEL OF NIET GEZOND ??

Als je wat meer te weten wilt komen over vaseline, kun je in een spinnenweb van linkjes terechtkomen, die elkaar enorm tegenspreken. Zo kun je op erg veel platforms lezen dat vaseline giftig en kankerverwekkend is, slecht voor de huid en irriterend. Andere platforms zeggen juist het omgekeerde, vaseline is dan helemaal niet zo slecht en ongezond en het wordt zelfs in de medische wereld toegepast om de huid te helen en te herstellen. Hoe zit het nu ? Wie heeft er nu gelijk ? 🙄
Eigenlijk hebben al deze platforms een beetje gelijk. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, wordt vaseline inderdaad gemaakt uit restproducties van aardolie-winning. Als de uiteindelijke vaseline niet wordt gezuiverd, bevat dit inderdaad, zoals veel wordt beweerd, stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn voor de mens. Deze vaseline komen we echter nooit tegen in de potjes in de winkels. Ongezuiverde vaseline mag namelijk helemaal niet worden gebruikt voor de cosmetica industrie. Daar wordt streng op toegezien. Wij kunnen dus alleen de gezuiverde vaseline kopen . Wat betreft al die verontrustende verhalen over kankerverwekkende stoffen, dat ligt dus genuanceerder dan wordt geschreven.
Maar hoe zit het dan met het feit dat vaseline de huid volledig afsluit ? Dat is toch niet zo goed voor onze huid ? Dat klopt. Maar soms is een volledige afsluiting van de huid juist nodig om bijvoorbeeld te kunnen herstellen of zelfs te verbeteren. Maar ook hier moeten we wel kanttekeningen bij zetten.
Vaseline is populair in de medische wereld, ook huid-specialisten adviseren het ons soms te gebruiken bij bepaalde huid-aandoeningen.  Vaseline is een zeer occlusieve stof, wat wil zeggen dat de stof een laagje op de huid legt wat de huid volledig afsluit. Hierdoor kan niets meer ontsnappen, bijvoorbeeld ook geen vocht. Hierdoor kan een zeer vochtarme huid beter en sneller herstellen, maar het laagje houdt ook schadelijke invloeden van buitenaf buiten de deur. In geval van een vochtarme huid kan een laagje vaseline dus én vocht vasthouden, en vocht-vreters buiten de deur houden. Vaseline wordt dan ook meest gebruikt bij verschillende huid-aandoeningen als luier-uitslag , doorlig-plekken, eczeem, jeuk, psoriasis en nog meer van dit soort vervelende huid-aandoeningen. Het is bovendien een stabiele stof, waardoor de huid niet of nauwelijks allergisch reageert.
Toch zijn er ook tegengeluiden. Zo blijft het een fossiele olie die zowel uit resten van plantaardig als dierlijk leven kan worden gewonnen. Dat is voor veganisten dus best een beetje lastig. Ook kan een huid vaseline helemaal niet nodig hebben, waardoor je het onnodig gaat afsluiten. Daarnaast kan de huid wennen aan deze lagen, het is dan ook nooit een goed idee om dagelijks standaard vaseline op je huid te smeren.

En wat zegt de wetenschap ?

Ook de wetenschap discussieert er flink op los als het komt op het effect op de huid en het herstel. Een studie uit 1992 laat zien, dat Vaseline Petroleum Jelly ( VPJ ) vormt noch werkt als een epicutaan ondoordringbaar membraan. In plaats daarvan dringt het door de hoornlaag tussenruimten waardoor herstel van de barrière mogelijk is ondanks de occlusieven eigenschappen. Diverse studies tonen dat VPJ kankerverwekkend kan zijn, omdat het mogelijke PAK’S kan bevatten , bij langdurig huidcontact. Op basis hiervan concludeert de Europese Unie Petrolatum als kankerverwekkend en stelt beperkingen aan het gebruik ervan in cosmetica en verzorging. PAK’S  in vaseline kunnen bovendien huidirritaties en allergieën geven. In de EU mag Petrolatum alleen worden gebruikt als de volledige raffinage-geschiedenis bekend is en is aangetoond dat de stof waaruit het is geproduceerd, niet kankerverwekkend is. In veel landen, zoals Canada zijn er geen parallele beperkingen.  Petrolatum is gemarkeerd als toekomstige beoordeling onder het chemicus Managment van de overheid 

 

Resumerend : vaseline is in regel niet zo slecht en ongezond als wordt beweerd, maar er zitten wel een heleboel kanttekeningen aan vast gekleefd. Het is voor een problematische huid een goed en effectief middel om de huid sneller te laten herstelen, maar het kan ook averecht werken als de huid het helemaal niet nodig heeft. Zo bevatten erg veel conventionele verzorging en cosmeticaproducten vaseline, wat een gezonde huid wel meer kan afsluiten. Kijk daarom goed naar de ingrediënten, en gebruik alleen vaseline-producten als je huid dit echt nodig heeft. Daarnaast kun je voor jezelf beslissen in hoeverre het jou stoort dat vaseline uit restproducties van aardolie-winning wordt gemaakt. Mijn persoonlijke mening over het gebruik van vaseline is neutraal, ik gebruik het zelf niet, omdat ik geen restproduct uit aardolie-winning op mijn huid wil smeren, hoe gezuiverd ook, en mijn huid wil ik zeker ook niet volledig afsluiten. Als mijn huid enige behoeften heeft aan het e.o.a, bijvoorbeeld vocht, dan kies ik liever voor natuurlijke alternatieven.

NATUURLIJKE VARIANT ????

Omdat er zoveel discussie en tegenstand heerst tegen vaseline, zijn er inmiddels talloze fabrikanten die een natuurlijk alternatief hebben ontwikkeld, op basis van andere, vergelijkbare ingrediënten als vaseline. In regel worden in plaats van petroleum plantaardige stoffen gebruikt. Ook zien we vaak in basis iets als bijenwas of sheabutter. Ook olijfolie is een vaak gebruikt vervangend ingrediënt. De samenstellingen worden zoveel als mogelijk vergelijkbaar gemaakt met de klassieke vaseline. Zoals semi-transparant en licht/ temperatuur-stabiel.  Vaseline-alternatieven op basis van sheabutter en bijenwas sluiten de huid niet af, maar houdt de lichaamswarmte vast. Het kan daarom zeker één zelfde werking geven als aardolie-vaseline.
Het nostalgische merk VAN TOEN heeft onlangs een natuurlijke variant op “ het oude vertrouwde potje vet “ gelanceerd. Het heeft de naam “ PLANT VASELINE “  gekregen. De vaseline is 100% plantaardig en biologisch gecertificeerd ( NCS / ECOCONTROL )  In tegenstelling tot de vele andere natuurlijke / op plantaardige basis gemaakte replica’s op vaseline, heeft VAN TOEN een vrij opmerkelijke basis gekozen: CASTOR OLIE.
Castor olie wordt ook wel wonder olie genoemd en alhoewel ik niet in wonderen geloof, kan ik mij deze benaming goed voorstellen want deze olie is werkelijk bijzonder te noemen. De olie wordt gewonnen uit de castorboom ( wonderboom) die overal in de tropen is te vinden. Jamaica wordt gezien als de plek waar de castorbomen het beste groeien. De olie wordt gewonnen uit de Castor bonen die aan deze bomen groeien. Het wordt gewonnen via koude persing en/ of via roosteren en koken van de castorbonen . Bij deze laatste methode wordt de olie erg donker van kleur, ook kan de werking wat verschillen i.v.m koud geperste olie.
Castor olie staat voornamelijk bekend vanwege de bijzondere werking op ons haar / lichaamsbeharing als wenkbrauwen, baard enzovoort. Maar ook voor de huid is het een alles-kunner. Castor olie is erg rijk aan ricinozuur, dit is een omega 9 vetzuur. Het bestaat voor zo’n 90% uit deze ricinozuur, daarnaast bevat de olie omega 6 vetzuren en de huid-booster vitamine E. Al deze stoffen zijn in staat om diep door te dringen in de huid en in onze haren, wat het een intensieve voeding geeft. Ook worden onzuiverheden tegen gegaan, wat zeker interessant is voor mensen met een probleem-huid ( acné, puisten, vette huid ) Castor olie is niet erg vloeibaar. Het voelt dik en vol aan, waardoor je nogal eens kunt denken dat de olie enorm vettig is, maar dat is niet zo, sterker nog, het smeert op de huid erg snel uit en trekt direct in. Het plakt niet, laat geen vette laag achter op de huid en ook niet in het haar. Castor olie verstopt de poriën niet, sterker, het is in staat talg op te lossen.
Aan deze basis worden nog een paar andere interessante ingrediënten toegevoegd zoals JAPANSE WAS. Deze was is geheel plantaardig wat het voor veganisten toegankelijk maakt. Deze was wordt gewonnen uit de besjes van de RHUS SUCCEDANEA “ boom, ook wel de Japanse was-boom. Het bevat zo’n 5% vetzuur waardoor het meer viscositeit heeft dan andere plantaardige wassen.
Verder bevat deze plant-vaseline macadamia-olie, het vetzuur-ester ascorbyl palmstaat, sheabutter, glyceryl rosinate ( een wax-soort gemaakt van pijnbomen en glycerol ) vitamine E en olijfolie. In totaal gaat het om negen ingrediënten die deze vaseline zeer krachtige eigenschappen geeft , wat kan worden vergeleken aan de werking van gewone aardolie-vaseline.
De kleur en textuur komt griezelig dichtbij de aardolie-variant. Het is geurloos en heeft een grijs/witte kleur. Het is een vettige substantie die in de huid doordringt om daar zijn werk te doen. Het geeft direct resultaat bij :
– een droge tot zeer droge huid
– gebarsten / gesprongen lippen
– droge lippen, pijnlijke mondhoeken
– droge / gebarsten / gesprongen huid
– schrale huid / schrale neusvleugels door verkoudheid en / of hooikoorts
– rode / beschadigde huid
– schilferige huid
– droge / pijnlijke nagelriemen en kloofjes
Een fijn potje dus, om standaard in huis te hebben, zoals we dat potje vet van vroeger ook hadden. Het is een fijne plantaardige variant die erg fijn en effectief op de huid inwerkt om het te helpen herstellen. Ik gebruikte vroeger vrij veel vaseline, omdat ik als kind opgroeide met vaseline bij mijn oma, maar ook thuis in ons gezin. Toen ik op mijzelf ging wonen had ik dan ook langere tijd een potje vaseline in huis. Tot het moment dat mijn huid er niet blij meer van werd. Ik ben toen meteen gestopt en sindsdien geen potje vaseline meer gekocht. Tot van de week, voor dit artikel 🥹 Het viel mij op, dat de verpakking vrijwel ongewijzigd is gebleven na al die jaren. De bekende vaseline wordt geproduceerd door Unilever, en geproduceerd in India. Het bevat alleen petrolatum.
Als we de plant-vaseline naast het potje vaseline zetten, dan zien we een significant kleurverschil, wat logisch is. Maar hoe is het qua smeerbaarheid met elkaar te vergelijken? Smeert het gelijk aan elkaar uit ? En hoe gedraagt het zich op mijn huid ? Ik testte dit uit. Ik heb een streep plant-vaseline op mijn arm aangebracht en daarnaast een streep van de conventionele vaseline :
Hier zie je het resultaat. Zoals je kunt zien laat de aardolie vaseline een die laag achter OP mijn huid terwijl de plant vaseline door de warmte van mijn huid intrekt. Ook is de  typerende aardolie-geur van de conventionele vaseline op de huid nogal aanwezig en penetrant waardoor ik persoonlijk al een weerstand voel om het op mijn huid aan te brengen. Ik heb mijn arm dan ook meteen gewassen nadat ik het eraf haalde, want de geur bleef erg op mijn huid hangen. De plant vaseline geeft totaal geen geur.

WAT VIND IK ?

Ik ben blij verrast. Knap, hoe deze plant vaseline zo sterk lijkt op het origineel. Ik heb de plant vaseline nu ongeveer twee dagen in gebruik, ik smeer het voornamelijk op mijn snel-drogende-lippen en snel geïrriteerde mondhoeken en ik kan niets anders zeggen dan dat het echt super-goed werkt. Ik heb het ook al eens gebruikt als voet-behandeling. Ik smeer dan mijn voeten in met de plant vaseline en trek sokken aan, dit laat ik 30 minuten trekken. Na het afspoelen van mijn voeten is mijn huid mega-soepel. Ik ben dus erg positief. Zeker ook voor de veganisten onder ons of mensen die net als ik liever geen aardolie-producten op hun huid willen smeren. Een simpele en fijn potje om standaard in huis te hebben.

WAAR TE BESTELLEN ?

De plant vaseline kun je bestellen via DEZE LINK.

3 Reacties op “Vaseline, is dat nu wel of niet goed? Plus review VAN TOEN plant-vaseline

  1. Grappig. Ik ben naar dermalotoog geweest voor lip problemen..
    De een na andere stick gebruikt..dermatoloog zei: vraag maar bij apotheek.
    Apotheek zeo:vraag het aan de dermatoloog..eigen ervaring is..zodra ik het voel trekken..hup vaseline erop..en is weer een tijdje oké.
    Ook allerlei producten met kokos of bijenwas..een no go. Voor mij.
    Die plant spreekt e erg aan..

    • Lijkt me ook wel wat, maar helaas potje waar je snel geneigd bent om met je vinger een “likje” uit te nemen, en dat is zo fout. Eer dat potje op de helft leeg is wemelt het van de bacteriën van je vinger. Dus lieve lezers als extra aanvulling gebruik een SCHONE SPATEL ! !

      • Dag Petra, allereerst gaat het om een VET soort. Daarnaast is de plant vaseline getoetst op bacterie-groei bij gebruik en er waren geen enkele stijgingen zichtbaar. Dus je kunt het met een gerust hart gebruiken. Uiteraard wel steeds met schone vingers maar dat lijkt mij logisch, toch ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *