De gezonde voordelen van resistent zetmeel + review Ralph & Jane bakmixen

Als je je wat bezighoudt met voeding, dan weet je vast wat zetmeel is. Zetmeel wordt een beetje als fout en ongezond bestempeld maar dat ligt een stuk genuanceerder. Er zijn namelijk goede en minder goede zetmelen. Zeker in de wereld van koolhydraten worden zetmelen nogal eens verkeerd ingeschat en gemeden. In dit artikel wil ik het gaan hebben over een vrij bijzonder zetmeel. RESISTENT zetmeel. Wat is dat precies ? En is dat gezond of ongezond ?

RESISTENT ZETMEEL ( RS )

Resistent zetmeel, ook wel ” resistant starch” of afgekort RS genoemd, is een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat onverteerd ons lichaam via de ontlasting. RS is eigenlijk een soort vezel. RS wordt niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar wordt pas in de dikke darm verteerd. De dikke darm produceert onder invloed van bijvoorbeeld RS vitaminen en gezonde vetten. Ook maken de gezonde darmbacteriën gifstoffen onschadelijk, wat weer zeer gunstig kan zijn voor mensen met darmproblematiek. RS voedt namelijk de goede darmbacteriën. Resistent zetmeel komt voor in sommige granen, vele soorten groente en fruit, peulvruchten , groene bananen en in enkele zuivelproducten. Er bestaan vier soorten RS:
 
  • TYPE 1: de niet verteerbare vezels, omdat deze zijn gebonden aan de celwanden van de vezels. Hieronder vallen o.a peulvruchten, zaden en granen.
  • TYPE 2 : de zetmeelrijke soorten, zoals ongekookte aardappelen,groente en onrijpe, nog groene bananen.
  • TYPE 3: afgekoelde zetmeelrijke groente. Via het retrogradatieproces keert het zetmeel terug naar resistent zetmeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het koken van aardappelen en rijst soorten.
  • TYPE 4: de bewerkte producten. dit resistent zetmeel ontstaat alleen via een chemisch proces.
Resistent zetmeel is een echte verwennerij voor je darmen. RS kan ontstekingsprocessen tot rust brengen ( PDS!) en reduceert de zuurtegraad in de darmen. Uit onderzoek is ook gebleken dat RS de opname van mineralen sterk verbetert. Meestal kun je producten die rijk zijn aan RS, het beste rauw eten, maar het beste is om het kort te koken en af te laten koelen.  Zoete aardappelen vallen  bijvoorbeeld onder type 3. Je kunt bataten  goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken. Wil je optimaal profiteren van RS uit de zoete aardappel , dan is het meest verstandig beste om de aardappelen zeer kort te koken en de volgende dag pas te consumeren. Het retrogradatieproces heeft dan het beste zijn werk kunnen doen.
 
 
Met name groene bananen zijn interessant wat betreft resistent zetmeel,  Een studie uit 2019 toont, dat het resistent zetmeel in groene bananen de niet-alcoholische vetophoping in de lever vermindert en de productie van korte-keten-vetzuren verhoogt bij vetrijke door voeding veroorzaakte obesitas bij muizen. Daarnaast bevatten onrijpe / groene bananen vrij veel pectine wat prebiotisch werkt. Studies toonden dat het resistent zetmeel in onrijpe / groene bananen een verbeterde thermische stabiliteit geven door warmte en vochtbehandeling, wat het zeker interessant maakt om tot meel te verwerken. Het verbetert het vermogen om de ophoping van lichaamsvet te verminderen en de darmmicrobiotica te moduleren. Helemaal zo’n gek plan dus niet om wat vaker groene bakbanaan-meel te gebruiken . ( KLIK HIER ) Je kunt ermee bakken, maar ook goed door bijvoorbeeld smoothies verwerken of gebruiken als verdikkingsmiddel in pap, toetjes en desserts.
 

HOEVEEL RS PER DAG ?

Er zijn tot op heden geen ADH voor resistent zetmeel. Wel tonen vele studies, dat er gezonde voordelen zijn te onderstrepen bij gebruik van circa 30 gram RS per dag. Een middelgrote zoete aardappel ( om even bij het voorbeeld te blijven 😁) in de schil , gekookt en de volgende dag gegeten is dan ruim voldoende . Uiteraard zit er niet alleen in zoete aardappelen resistent zetmeel. Waar kun je het nog meer in terug vinden ???
 
HAVER ( MOUT )
– PEULVRUCHTEN ( GEDROOGD EN GEKOOKT / AFGEKOELD ) 
– VOLKOREN / BRUINE RIJST
– GRAANSOORTEN ALS VOLKOREN ROGGE, VOLKOREN SPELT EN VOLKOREN GERST
– GROENE BANANEN ( klik hier )
Voor alle resistent houdende producten geldt dat je deze het beste kort kunt koken en dan af laat koelen, en liefst de volgende dag consumeert. ( retrogradatieproces )  Bij de groene banaan is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze nog echt groen en onrijp is. Zodra de banaan rijpt, zet het zetmeel zich om in suikers. Je kunt groene bananen rauw eten maar sommigen kunnen daar wat maagklachten door krijgen. Je zou de banaan dan ook in dit geval even kort kunnen koken en de volgende dag consumeren. Haver en havermout kun je ook het beste kort koken / afkoelen / de volgende dag consumeren, om zoveel mogelijk te profiteren van het resistent zetmeel. Je kunt van kort gekookte havermout bijvoorbeeld overnight oats maken door deze na afkoeling in de koelkast te bewaren voor de volgende dag.
Een andere zeer handige tip is om veel voor te koken / af te laten koelen/ in de koelkast te bewaren. Maak bijvoorbeeld porties havermout, of snij de kort gekookte groene bananen in porties, om in de koelkast te bewaren. Je kunt ook volkoren zilvervlies rijst in porties tegelijk koken / af laten koelen en in de koelkast bewaren. Dit scheelt niet alleen in tijd, het is ook alleen maar beter om het aandeel in RS te verhogen. Denk ook aan aardappelen en zoete aardappelen, en peulvruchten als linzen, zwarte bonen en kikkererwten.

RALPH & JANE BAKMIXEN

Recentelijk lanceerde mijn collega Ralph Moorman samen met Janneke, ook wel Jane, twee vrij unieke kant en klaar bakmixen. Waarom deze best uniek zijn in samenstelling, dat vertel ik verderop. Ralph Moorman heeft denk ik geen introductie meer nodig 😄 maar wie is Jane ? Wel , het gaat om een drukke zakenvrouw met een nét zo druk gezin, die graag  gezond en uitgebalanceerd kookt en bakt. In haar eindeloze zoektocht naar echt pure, meukvrije kant en klaar producten ( om het haar wat gemakkelijker te maken ) stuitte zij steeds opnieuw tegen dezelfde muren aan in supermarkten. Het zat óf vol met meuk, of het was niet lekker. Omdat ze vast niet de enige was, is zij op zoek gegaan naar mogelijkheden en kwam bij Ralph terecht. Samen wil zij nog meer “ Jane’s “ gaan helpen met nieuwe oplossingen en producten. Ralph & Jane bakmixen waren al snel een feit. KLIK HIER om meer over deze samenwerking te lezen. Er zijn twee verschillende varianten gelanceerd :
– de POWER PANCAKE MIX
– de (W) HEALTHY WONDERMIX
Wat deze bakmixen anders dan de vele andere bakmixen maakt is dat het een enorm hoge voedingswaarde biedt. Het is bijvoorbeeld rijk aan eiwitten, vezels en……resistent zetmeel. Dit laatste maakt deze bakmixen extra bijzonder omdat RS in vrijwel alle andere kant-en-klaar bakmixen niet voorkomt. Deze bakmixen zijn er zo’n beetje op ontwikkeld en gevormd. Te beginnen bij de power-pancake-mix. Deze mix bestaat uit biologische teffmeel uit Afrika, biologische boekweitmeel, en biologische groene bak-bananenmeel. Per 100 gram geeft het onbereisde product 18,1 gram resistent zetmeel, wat behoorlijk veel is te noemen. Als je een behoorlijke pannenkoek bakt met deze mix zit je dus al aardig op de goede weg.
De (W) healthy wondermix bevat dezelfde biologische ingrediënten, maar bevat ook biologische spirulina. Dit geeft deze mix wat extra voedingswaarde in de vorm van energie. Beide bakmixen zijn verder vrij van vervelende toevoegingen, vrij van gluten / lactose ( melksuiker ) suikers en “ natuurlijke” suikers, dierlijke componenten, en bevatten ook geen caseíne ( melk eiwit ) Het bevat ook geen melkpoeders. De verpakkingen zijn recyclebaar.

WAT KUN JE ER ALLEMAAL MEE MAKEN ?

Je kunt deze mixen vrij veelzijdig inzetten. Je kunt er pannenkoeken / pancake’s mee maken, maar ook wraps, koekjes, cake, muffins enzovoort. Het is een kant en klare mix waaraan je water en ei moet toevoegen. Ben je veganistisch, dan vervang je het ei met een theelepel bakpoeder. Per 100 gram voeg je een ei en 200 ml water toe, dit mix je goed door en dan kun je met je beslag aan de slag om lekkere pannenkoeken te bakken. Uiteraard ben ik meteen met de twee bakmixen mijn meukvrije keukentje in gedoken. 😁 Zoals jullie van mij gewend zijn denk ik graag out-of-the-box en was ik erg benieuwd wat ik allemaal nog meer kon maken met deze bakmixen. En uiteraard : SMAAKT het ?
Ik begon met de POWER-PANCAKE mix. Ik wilde daar iets mee bakken. Het is een  ( vegan ) chocolade plaat-cake geworden. Ik heb daarvoor dus geen eieren gebruikt maar baking-soda zoals op de verpakking stond vermeld. Voor de 400 gram heb ik vier theelepeltjes baking-soda gebruikt. Ik vind het meel in de zak een aangename geur hebben. Licht zoet.  Ik heb dit recept gebruikt :
* 400 gram POWER PANCAKE MIX
* vier theelepels baking-soda
* drie eetlepels biologische erythritol
* drie eetlepels ceylon kaneelpoeder
* warm water
* zes eetlepels biologische magere cacaopoeder
Ik heb wat betreft aanlengen met water mijn eigen methode aangehouden, en dat is dat ik beetjes warm water toevoeg tot ik een door mijzelf gewenste dikte krijg. De massa moet licht vloeibaar zijn.  Roer het water door alle ingrediënten behalve de cacaopoeder. Halveer het beslag en voeg aan één helft de cacaopoeder toe. Verwarm de oven voor op 175*C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smeer het naturel beslag uit op de bakplaat en smeer het cacao-beslag daar bovenop uit. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 m minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Dit was het resultaat :
Ik heb uit de plak ronde cakes gestoken en per twee op elkaar gestapeld, met daartussen een chocolade glazuur die je super-eenvoudig maakt door wat cacaopoeder / wat erythritol / met water te mengen. Je kunt de cakes nog verder wat opleuken met cacaonibs en kokos-snippers. De smaak vond ik erg lekker, wel proefde ik lichtelijk de baking-soda, ik zal volgende keer daarom een theelepel minder gebruiken. Maar verder ? SMUL-WERK!
En dan de W-healthy mix. Daar wilde ik iets hartigs mee gaan maken. Het zijn hartige pannenkoeken geworden. Ik heb de mix op de exact zelfde manier aangemaakt als de power-pancake-mix, dus vier theelepels making soda en op mijn eigen wijze beetjes warm water toegevoegd. Aan het beslag heb ik toegevoegd :
* gerookte tofu, in zeer kleine stukjes gesneden
* twee eetlepels kerrie Masala
* een eetlepels Harissa kruiden
* wat ver geknipte takjes bieslook
* een scheutje Aminos ( je kunt ook sojasaus of tamari gebruiken )
* een eetlepel mosterd
* een ui, fijn gesnipperd
Maak een vrij vloeibaar beslag, want we gaan er pannenkoeken van bakken. Laat een erwtje zuivere kokosolie smelten in de koekenpan en bak uit het beslag pannenkoeken. Dit was het resultaat :
Ik heb er wat edelgist en geschaafde amandelen overheen gestrooid, wat het zeker in smaak verrijkte. Ik vond het smakelijk, maar vriendlief sloeg even over…..hij vond het een erg ” gras-achtige” smaak geven ( waarmee hij vast de spirulina bedoelde 😉 )

Wat vind ik ?

De bakmixen zelf vind ik wat betreft smaak en veelzijdigheid top. Het is simpel maar goed in elkaar bedacht. Maar juist ook door deze simpelheid enorm gemakkelijk zelf te maken. Want eerlijk = eerlijk, teffmeel / groene bakbananenmeel en boekweitmeel is geen echte rocket-science om zelf te kopen en te vermengen. Of er wat spirulinapoeder aan toe te voegen.  Maar voor de kant-en-klaar lovers onder ons is dit wel de meest gezondste bakmix die ik tot dusver ooit tegenkwam. Het is vooral de handigheid en de snelheid waarmee je supersnel even iets kunt bakken wat deze bakmixen voor mij interessant maken. Ik vind vooral het aandeel in resistent zetmeel een zeer goede zet. Vind ik het wat duur ? Ja. Maar niet té duur voor een echt goed en gezond kant en klaar product waar je daadwerkelijk IETS mee kunt en waar jouw lijf ook blij van wordt. Persoonlijk ga ik zeker nog wel meer van deze bakmixen in huis halen voor in de voorraadkast. Want daar is het ook echt een meest ideaal product voor. Je kunt de bakmixen lang bewaren.

Waar te bestellen ?

Je kunt de bakmixen van Ralph & Jane bestellen:

KLIK HIER voor de ( W) HEALTHY WONDERMIX met spirulina

KLIK HIER  voor de POWER PANCAKE MIX

 

 
 

Een reactie op “De gezonde voordelen van resistent zetmeel + review Ralph & Jane bakmixen

  1. Ik vind deze bakmixen van Ralph en Janneke ook fijn. Maar dat ze in zee zijn gegaan met 1 van de meest commerciele supermarktgiganten in NL vind ik echt een NoGo. Voor mij een reden om de basisproducten te kopen in mijn favoriete winkeltjes en zelf te mixen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *