Vegan ” anders-dan-anders” pizza

Er zijn niet veel mensen, die geen pizza lusten, tenminste, ik moet ze nog tegenkomen. Pizza valt onder fast-food. Het is snel en simpel om te maken, snel te consumeren en vrijwel alle pizza-soorten ( kant en klaar ) bevatten behoorlijk wat ongezonde meuk. Als we ons verwennen met een pizza zo ééns in de twee weken is daar niets mis mee, maar gaan we het regelmatig op ons menu zetten, dan kan het leiden tot gezondheidsklachten. An sich is pizza niet ongezond, het zijn de toevoegingen die een pizza tot een behoorlijke vet en suikerbom kunnen transformeren.  Pizza wordt meest belegd met worst een kaas. Dit zijn op zichzelf staand al geen vet-vrije zaken, op een pizza gegeten kan het echt een zeer grote vet-bron worden. Ook bevatten vrijwel alle pizzabodems gluten, iets wat we tegenwoordig liever mijden. Pizzabodems worden gemaakt van bloem, gist, water en olie. Daar zitten niet erg veel bruikbare voedingsstoffen in. Wel heel veel snelle koolhydraten.

Ik maak daarom zelf altijd mijn pizza’s. Ik verzin vaak ter plekke een pizza belegging, en ik maak de bodems uit verschillende glutenvrije graansoorten, peulvruchten en groente. Pizza-bodems gemaakt van groente kunnen uiteraard nooit zo heerlijk krokant worden als een deeg-bodem, maar het smaakt er niet minder lekker door. Ik maak toch zo nu en dan een echt krokante bodem. Zoals deze anders-dan-anders pizza. Waarom heet het anders-dan-anders? Omdat het ook echt anders dan anders is! Ik heb dit keer eens niet de geijkte paden gekozen, maar ben ” out-of-the-box” gaan denken, zo ontstond al snel deze bijzondere maar WAANZINNIG LEKKERE pizza. Een pizza die jou maar ook je gezin / familie / vrienden versteld doen staan. Ik maak en bedenk erg veel recepten, maar soms blinkt er eentje uit, dit is weer zo’n uitblink-recept!

De bodem is gemaakt van havermout. De saus/ topping is een kerriesaus, in plaats van tomatensaus. De belegging bestaat uit tempeh reepjes, ui-ringen, heerlijke kruiden en specerijen, en ….zoetzure augurk stukjes! Dit alles bestrooid met vers geknipte bieslook. Je eet je vingers erbij op! En dacht je dat het moeilijk, duur en ingewikkeld was? NO WAY! Want ik let ook altijd goed op het budget! Deze pizza is goed voor vier personen. Het is geschikt voor veganisten, is glutenvrij en bevat geen synthetische meuk. Alles is ” from sctrath” gemaakt, zelfs de zoet-zure augurken!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 500 gram 100% glutenvrije havermout
  • een eetlepel MO’S FINEST SMOKEY SPICE MIX
  • een eetlepel chlorella poeder
  • warm water

Voor de saus:

  • zes eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX
  • 200 ml water
  • vier eetlepels arrow-root

Voor de topping:

  • 250 gram tempeh, in smalle reepjes gesneden
  • een grote ui in ringen
  • twee eetlepels Ketjap Manis
  • twee eetlepels smokey spice mix
  • een eetlepel komijn kruiden
  • een eetlepel Cayenne peper
  • sesam olie om in te bakken
  • zoetzure augurken in blokjes gesneden
  • fijn geknipte verse bieslook

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de tempeh blokjes , uiringen, en kruiden en ketjap in een kom door elkaar en laat staan.  Roer de chlorella en kruiden door de havermout en voeg beetjes warm water toe, kneed door tot er een bal ontstaat. aStort de bal op de bakplaat en leg er een vel bakpapier overheen. Rol met een deegroller uit tot een ronde platte plak, boetseer een rand rondom. Tip: hoe dunner je het uitrolt, hoe krokanter de bodem wordt . Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de pizzabodem in het midden van de oven gaar en krokant in ongeveer 50 minuten, blijf tussentijds controleren.

Maak ondertussen de saus en de topping. Voor de topping laat je wat sesam olie warm worden in de koekenpan. Gaar de tempeh op middelhoog vuur onder regelmatig omroeren . Maak de saus door het water en de kerrie samen te voegen en op te warmen in een steelpan. Maak een papje van de arrowroot met wat water, zodra de massa kookt, het papje in één keer toevoegen, en blijven roeren tot de saus op de gewenste dikte is gebracht.

Besmeer de pizzabodem met de saus, garneer af met de topping en de augurk en bieslook. ENJOY!

 

 

 

 

3 Reacties op “Vegan ” anders-dan-anders” pizza

  1. Het zou leuk zijn om ook de airfryer te benoemen. Ik heb deze net aangeschaft de montana.

  2. Hoi Monique,ik heb een vraag over Mo’s finist smokey spice mix. Ik kan nergens vinden wat dit is en waar het te koop is?
    Groet anna

    • klopt…..dit hopen we deze maand te lanceren! Dus nog ff geduld 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *