Vegan bitterballetjes

Nu dat het veganisme een enorme populariteit geniet, springt de voedselindustrie daarop in. We kunnen inmiddels alles wel zo’n beetje in een veganistische variant kopen. Dit is natuurlijk gaaf, maar er zit een keerzijde aan. Vrijwel alle veganistische varianten zijn ongezond. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Het is dus allemaal niet zo rooskleurig als het lijkt en we moeten daarom goed opletten wat we kopen en consumeren.

Meest gemist , als we veganistisch gaan leven, worden de vlees-snacks, zoals worst, en ook kaas. Er zijn inmiddels hinderden vegan snacks verkrijgbaar, maar zoals ik eerder zei, zijn deze in de meeste gevallen verre van gezond. Heel veel transvet, suiker, zout en talloze smaakversterkers. Lekker? Ja, dat zeker, maar gezond? Dat mag jij zelf zeggen. Ik hou het in elk geval op NIET.  ( en dan druk ik mij nog zacht uit )

 

Gelukkig kunnen we zelf ook aan de slag om zelf onze lekkere hapjes te maken. En nee, dat is niet moeilijk, ingewikkeld of ” veel gedoe”. Neem deze heerlijke vegan-bitterballetjes. Ze zijn gemaakt op basis van tempeh en zijn in nog geen 45 minuten gefikst. Voor echt lekkere intense smaken, adviseer ik, om de tempeh na bereiding tenminste 24 uur in de koelkast te laten ” rijpen” . Hierdoor trekken de smaken echt goed in. Maar dat hoeft uiteraard niet.

WAT HEB JE NODIG?

  • 300 gram tempeh in stukken
  • Aminos, of tamarisks of sojasaus
  • twee eetlepels kerrie masala
  • twee volle eetlepels MO’S FINEST SMOKEY SPICE MIX
  • een snufje Keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper

Voor de korst:

  • vier eetlepels chiazaad + vier eetlepels water ( laten weken)
  • 200 gram ongezouten pinda’s , in de blender tot grof meel vermalen

…En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 •C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gooi alle ingrediënten voor de bitterballen in de blender, gebruik een flinke scheut Aminos of andere opties. Maal tot een stevige massa. Stort de massa op een stukje plastic huishoudfolie en draai goed strak om de massa. Leg dit 10 minuten in de koelkast. Wil je meer smaak? Laat de bereiding dan 24 uur in de koelkast rijpen. Doe de pindameel in een kom.

Draai balletjes uit de tempeh-bereiding. Haal steeds een balletje door het Chia-mengsel, daarna door het pindameel, en leg op de bakplaat. Bak de bitterballetjes in het midden van de oven gaar in ongeveer  35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *