Wasmiddel maken met ( Aleppo ) zeep

Een poosje geleden postte ik een artikel over wasmiddelen en hoe je dit zeer eenvoudig zelf kunt maken met wasnoten, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Daar kreeg ik veel leuke reacties op, maar ook veel vragen of het niet met iets anders dan wasnoten mogelijk was. Wasnoten zijn best prijzig en ook wassen deze niet het heel erg schoon. Ik heb daarom besloten om ook een recept te gaan maken op basis van gewone zeep. Want dat is ook gewoon mogelijk.

Ik heb Aleppo zeep gebruikt. KLIK HIER om alles over Aleppo zeep te lezen. Maar je kunt in principe alle soorten zeep gebruiken. Wel is het uiteraard belangrijk, om natuurlijke zepen te kiezen. Een stukje LUX zeep geeft zo’n beetje hetzelfde effect op het milieu als gewone wasmiddelen. De reden waarom ik voor Aleppo zeep heb gekozen is omdat het lekker ruikt en zeer goed reinigt. En uiteraard is het 100 procent natuurlijk. Je kunt kiezen voor 100% aleppo maar ook voor een mengsel van aleppo ( = olijf) met laurier . Ik ben een zeer groot Aleppo-fan, ik maak van stukken zeep meestal vloeibare waszeep, waar ik mijzelf dagelijks mee was. Wil je echte, zuivere zeep kopen? Dan is de webwinkel ZEPIG een fantastische webwinkel. Kijk op www.zepig.nl Ik koop daar al mijn zeep, mijn vaste adres!  Goed, terug naar het zeer simpele recept. Wat heb je nodig?

circa 75 gram 100% natuurlijke zeep, bijvoorbeeld aleppo zeep

anderhalve eetlepel baking soda ( zuiveringszout)

20-25 druppels pure essentiële olie ( ik heb de geuren citroen en grapefruit gebruikt, meer info : www.mygreenuniverse.eu )

450 ml water

…En zo maak je het:

Snij of rasp de zeep fijn. Gooi samen met het water in een steelpan en zet op halfhoog vuur, tot alle zeep is gesmolten. Haal van het vuur en als er nog wat restjes zeep in de vloeibare massa drijven, de vloeibare zeep zeven. Voeg nu beetje bij beetje de baking soda toe en roer goed door. Voeg tot slot de olie toe, en laat dit verder afkoelen.

Je kunt het wasmiddel bewaren in een oude milieuvriendelijke fles of glazen fles op kamertemperatuur. Schud even voor ieder gebruik.Je kunt het wasmiddel net zo gebruiken als je gewend bent. Echter : ..het is meer vloeibaar dan een conventioneel wasmiddel omdat het geen hulpstoffen bevat. Het is daarom aan te raden het wasmiddel te gebruiken in een wasbolletje. Via het zeepbakje van je machine kan uiteraard, maar voor een beter resultaat adviseer ik een wasbolletje te gebruiken. Dat is van plastic, maar je kunt deze wasbolletjes oneindig veel gebruiken. Dus in dat opzicht wordt het milieu niet belast. Ik heb mijn twee wasbolletjes bijvoorbeeld inmiddels vier jaar in gebruik. Ze gaan jaren mee.

Je kunt geheel zelf bepalen hoe jij je wasmiddel wilt laten geuren. Ik vind de combinatie citroen en grapefruit echt FANTASTISCH, maar ook lavendel olie is verrukkelijk en blijft lang geuren in je wasgoed.

3 Reacties op “Wasmiddel maken met ( Aleppo ) zeep

  1. Moet er geen conserveringsmiddel in omdat je met water mengt?
    Het hangt van je aantal wasjes af natuurlijk hoe lang je ermee doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *