Vegan / glutenvrij / lactosevrije pistache kerst ballen
Het is nogal een gekte rondom de pistache noot, anno 2025. Ik wil daarom ook niet achterblijven, en aantonen, dat het niet uit een berg suiker / vet en allerlei andere meuk hoeft te bestaan ! Deze verrukkelijke kort ballen kun je tijdens de feestdagen serveren, maar ook het gehele jaar daarbuiten maken. Ze bevatten pinda’s, dus als je daar allergisch voor bent, kun je deze beter even overslaan.
WAT HEB JE NODIG :
500 gram biologische geblancheerde pinda’s ( KLIK HIER )
Vier eetlepels biologische erythritol + 5 druppels zuivere stevia ( ik koos voor de chocoladesmaak )
15 gram wijnsteen bakpoeder
Drie volle eetlepels zuivere kokosolie ( Royal Green )
400 gram biologische naakte haver ( KLIK HIER )
Drie eetlepels Ceylon kaneelpoeder
Warm water
Voor de garnering :
300 gram gepelde en fijn gehakte pistache nootjes
Een plak VIVANI 100% pure chocolade
ZO MAAK JE HET :
1) maal in de blender de pinda’s + naakte haver + bakpoeder + kaneel + erythritol en stevia tot een meel
2) voeg in een kom, en voeg vervolgens steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevig beslag ontstaat.
3) draai mooie ronde ballen uit het deeg en zet in de bak van de AF of op een met PFAS vrij bakpapier beklede bakplaat voor in de oven
4) zet de temperatuur van de AF op 165 graden en bak 15 minuten. Controleer, en bak 5-8 minuten na, tot de korst krokant aanvoelt.
5) breek de chocolade inbraak stukken en laat au-bain-marie smelten
6) schenk de chocolade over de ballen en garneer af met de gehakte pistache.