Vegan hazelnoot spijs bollen

Als je veganistisch eet, leeft en drinkt, dan kun je nogal eens wat gaan missen. Naast vlees en zuivel zijn meest gehoorde producten die worden gemist kaas, zoete lekkernijen en brood. Ook wordt amandelspijs vaak opgegeven als iets wat zeer wordt gemist. Amandelspijs wordt gemaakt met eiwitten. Gelukkig kun je ook zeer eenvoudig zelf vegan-spijs maken, sterker nog, dat is 10 x lekkerder dan de meuk uit de winkel. Door de suiker en eiwit te vervangen met een halve banaan ( gepureerd) en stevia sweetner, verkrijg je een nog lekkerder spijs, die je ook nog eens op vele manieren kunt maken. Zo kun je ook spijs maken van hazelnootmeel, of walnootmeel. Ik heb voor dit eenvoudige recept bijvoorbeeld gekozen voor hazelnootmeel. Dit kun je zelf maken van fijn vermalen hazelnoten of je kunt het kant-en-klaar kopen in de biowinkel.

IMG_1651

Deze bollen hebben een heerlijke spijsvulling in het midden. Je kunt uiteraard gaan voor de traditionele amandelspijs, maar deze hazelnoot-spijs is nét even wat lekkerder.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram havermoutmeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een flinke eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
  • een grote banaan, fijn gepureerd
  • warm water

Voor de spijs:

IMG_1649

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bollen in een kom goed door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg en vast wordt. Hou drie kwart van het beslag achter en vorm van de rest op de bakplaat ronde bollen die je iets plat drukt.

Maak een smeuïge spijs van de ingrediënten voor de spijs. Draai er balletjes uit en druk deze in het midden van de bollen op de bakpl;aat. Bedek de spijs tot slot met een beetje van het beslag, laat alles mooi aansluiten. Bak de bollen in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren, ze moeten mooi goudbruin zijn verkleurd. Laat afkoelen.

IMG_1652

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *