Vegan stoofpotje met volkoren basmati rijst
Stoofpotjes bestaan meestal uit lappen stoofvlees, die in een heerlijke saus worden geserveerd bij bijvoorbeeld gekookte aardappelen, rijst of pasta’s. Veganisten kunnen uiteraard dat stukje vlees weglaten en zorgen dat de saus 100% veganistisch wordt gehouden, maar in een stoofpot hoort stiekempjes toch die lekkere bite van een stukje stoofvlees.
Het handige van stoofpotten is dat je er porties van kunt maken en deze kunt bewaren in de koelkast. Het s dan enkel nog een kwestie van even opwarmen en kiezen wat je erbij wilt gaan eten. ( rijst? Of toch pasta? Og aardappelen?) Als je de stoofpot bewaart in weckpotten, blijft alles meest lekker.
Om het vlees in deze stoofpot te vervangen, heb ik een eigen vleesvervanger bedacht op basis van zwarte bonen. Deze moet eerst worden gebakken in de oven. Daarna bakken we de stukjes kort aan in de koekenpan in een erwtje kokosolie of een klein scheutje avocadoolie. Die gaan we eerst maken. Daarna gaan we de saus maken. Voor de vleesvervanger heb je nodig:
300 gram zwarte bonen, geweekt, gekookt, goed uitgelekt
- drie flinke eetlepels tapiocameel
- twee grote eetlepels MOOS FAVORITES SMOKEY SPICE MIX
- een eetlepel komijnpoeder
- een snufje zwarte peper
- een eetlepel kerriepoeder
Kneed alles zeer goed door elkaar met de hand. Maak er een smeuïge massa van. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een kleine bakplaat met bakpapier. Stort de massa op de plaat en bak in het midden van de oven in ongeveer 45/50 minuten gaar. Laat goed afkoelen en snij in stukjes.
Laat een erwtje kokosolie in de koekenpan smelten en bak de stukjes kort aan terwijl je ze blijft bewegen. Laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
We gaan nu de saus maken. Daarvoor heb je nodig:
- een kilo verse ( vlees) tomaten, in stukjes gesneden
- een grote rode paprika, door de helft gesneden, zaadlijsten verwijderen
- een grote ui, fijn gesnipperd
- een eetlepel paprikapoeder
- een eetlepel komijnpoeder
- drie eetlepels bieslook
- een eetlepel basilicum
- een eetlepel koriander
Snij één helft van de paprika in stukjes. Pureer de tomaten met de andere helft van de paprika in de keukenmachine glad. Schenk over in een pan en breng aan de kook. Zodra de massa kookt de rest toevoegen en ongeveer 5-8 minuten doorkoken. Je saus is klaar! Roer nu de stukjes vleesvervanger door de saus. Als je de stoofpot niet direct gebruikt, kun je alles in een weckpot gooien en af laten koelen. Bewaar daarna in de koelkast. Warm de stoofpot op als je het wilt gaan eten.
De stoofpot is heerlijk bij volkoren basmati rijst of gekookte aardappelen of over volkorenpasta’s. Je kunt de stoof in de koelkast ongeveer 4/6 dagen bewaren.
De Mo’s kruidenmixen spreken me wel aan 🙂
Zijn ze bij Puur en Fit te koop?
ze komen er snel aan nu, we zijn er druk mee bezig….