Veganistische / vegetarische kroketten uit de supermarkten getest!

Naast de frikadel is de kroket de meest geliefde snack in Nederland. De kroket is in Nederland dan ook niet weg te denken. Een kroket is een gefrituurd gerecht, waarbij een vulling door paneermeel is gerold om een heerlijk krokante korst te krijgen. Velen denken, dat de kroket iets écht Nederlands is, maar de oorsprong van de ( vlees ) kroket ligt naar alle waarschijnlijkheid in Frankrijk. De oudste Nederlandse recepten van de kroket dateren van 1830. Wel is de kroket in Nederland ongekend populair. Er zijn inmiddels talloze varianten, maar de ( rund ) vleeskroket blijft de koploper. Kroketten worden meest “ uit de muur” getrokken bij automatieken, meest uit het vuistje gegeten bij de snackbar en meest gegeten bij patat / friet. Ook het broodje kroket met een likje mosterd is razend populair onder Nederlanders.

Een erg geliefde snack dus, die kroket. En dat wordt dan ook best gemist, als men besluit geen vlees meer te willen consumeren ( vegetariër en/ of veganist )  De kroket staat, samen met de frikadel, hoog in de top 10 van producten die het meest worden gemist bij deze voedselstromingen. Het is dan ook niet zo vreemd te noemen dat we anno 2020/2021 zowat worden overspoeld met vegetarische en veganistische alternatieven op de kroket. Ik ontvang er regelmatig wat vragen over. En of ik niet eens wat van “ dit soort” kroketten wil testen…..Want er zijn er inmiddels inderdaad aardig veel. Van de Vegetarische slager tot Mora, van Valess tot de Lidl. Ik besloot op zoek te gaan en deze eens onder de loep te leggen.

WAAROM VINDEN WE KROKETTEN ZO LEKKER?

Als je iemand vraagt of hij / zij kroketten lekker vindt, hoor je zelden tot nooit NEE. Ook kinderen vinden ze heerlijk. Ik persoonlijk vind ze wel lekker, maar dan moeten ze niet zijn gevuld met stukken rundvlees. Die stukken vond ik als kind al misselijkmakend. Nu dat ik al jaren 98% veganist ben, eet ik uiteraard geen standaard kroketten meer, maar maak ik deze zelf. Daarover later meer. Want ik ben eerst eens in de theorie gedoken waarom wij kroketten zo onweerstaanbaar lekker vinden. Ik ken zelfs iemand, die ronduit verslaafd is aan kroketten en iedere dag een doosje weg eet. Een volwassen Nederlander eet gemiddeld zo’n 25 kroketten per jaar, wat neerkomt op zo’n 300 miljoen kroketten die wij per jaar met zijn allen consumeren. Waarom vinden we het zo lekker?
Van nature zijn onze hersenen ingesteld op gevarieerd voedsel nuttigen. Dit is niet alleen belangrijk voor de balans in vitaminen , mineralen, eiwitten, vetten en vezels, maar ook om zo niet teveel van hetzelfde te consumeren. Dit is van nature perfect afgestemd, maar zodra wij deze balans verstoren, ontstaat er een vorm van ontsluiting in de hersenen waardoor we sneller zwichten voor “ het lekkere” en dan voornamelijk het gevoel wat het ons geeft. Onze zelfdiscipline vermindert, waardoor we veel sneller de andere kant op kunnen slaan. Lekker “ comfort” voedsel, zoals fast / junkfood, suikerrijk voedsel, romig voedsel, vetrijk voedsel enzovoort, zijn rijk in energie, iets wat we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Ons brein vraagt daarom altijd naar energie. Beantwoorden we deze vraag naar energie, dan voelen we ons fitter, beter, fijner, gezonder, energieker en blijer. Je zult vast bij jezelf wel eens hebben herkend, dat je behoorlijk chagrijnig kunt worden als je honger hebt of een vermageringsdieet volgt. Het staat allemaal met elkaar in contact. Eten we gezond voedsel met complexe energie ( energie die niet meteen allemaal tegelijk wordt aangeboden ) zal het fijne gevoel niets langer uitblijven dan een “ vette hap” of een milkshake. Dit gaat om “ lege” energie, energie wat wel energie is, maar zo snel wordt aangeboden dat we er ook snel weer meer van willen. Daarnaast is dit soort gemaksvoedsel zeer eenvoudig om te consumeren ( kant en klaar) en hoeve we bijvoorbeeld nauwelijks nog iets te kauwen. Door het gebrek aan o.a voedingsvezels krijgen we in korte tijd enorm veel energie binnen wat ons het “ high” gevoel geeft.
Ook worden bepaalde eigenschappen van voedsel in onze hersenen met elkaar in verband gebracht. Ik geef een voorbeeld. Als kind heb ik ooit eens overgeven nadat ik een haring had gegeten. Dat kon verkeerd zijn gevallen, maar na deze ervaring heb ik nooit meer een haring gegeten. Mijn hersenen krijgen een soort “ error” als ik nu haring zie, nog steeds. Terwijl er met haring helemaal niets mis is, maar deze eerdere ervaring koppel ik nog steeds vast. Ik associeer geur, zicht, en zelfs structuur van haring met een nare ervaring. Het geeft mij geen fijn gevoel. Patat en kroketten geven mij wel dat fijne gevoel, en daardoor kan ik daar ook veel meer van eten.
De gemiddelde kroket bevat veel kleur/ geur/ smaakstoffen, wat ons ook naar meer doet verlangen ( het fijne gevoel ) Ook de knapperige bite van een kroket geeft ons een lekker gevoel. Chips en ander krakerig / krokant voedsel hebben dit zelfde effect. Tot slot spelen herinneringen ook een rol. Wie denkt er nu niet wel eens terug naar wat er het liefst werd gegeten als kind of werd gesnoept? Ik kan het water in de mond doen laten lopen als ik aan die verrukkelijk salmiak staven van vroeger terugdenk, die ik als kind verslond. Ook dit geeft mij een fijn gevoel.
Als je hebt besloten om geen vlees / dierlijke producten meer te eten, dan kun je zoiets simpels als een kroketje erg missen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen missen we een bepaald fijn gevoel. Door iets te vervangen wat er A:..heel erg op lijkt qua uiterlijk , en B…de smaakbeleving geeft, en C…echt ruikt en smaakt naar het origineel, kan deze behoefte worden gestild. Veel “ die-hard-vegans” zijn van mening dat al die “ nep-vlees-producten” onzin zijn, en dat we gewoon af moeten stappen van vleesconsumpties. Voor alles valt iets te zeggen. Linksom of rechtsom, zoiets simpels als de kroket kan door velen enorm worden gemist, en daarom zijn er vegetarische en veganistische alternatieven op de markt, om aan deze vraag te voldoen. Er zitten erg veel verschillen in de samenstellingen. Zo kunnen kroket-variaties bestaan uit tarwe, lupine en soja, maar ook uit heel erg veel hulpstoffen. Dit heeft uiteraard veel invloed op de smaak, maar ook op de voedingswaarden. Eerder heb ik de ongezonde kanten van veganistisch en vegetarisch voedsel al aan de kaak gesteld. Negen van de tien producten zijn ongezond tot zelfs ZEER ongezond. Zeker als het gaat om dagelijkse producten, zoals zuivel, kaas en worst. Er wordt nauwelijks gekeken naar de ongezonde effecten, het is belangrijk, dat iets lekker smaakt en vrij is van dierlijke componenten ( voor de vegans ) Dat kan op langere termijn gezondheidsklachten opleveren, omdat vrijwel al deze vervangers stukken ongezonder zijn dan een origineel product. Omdat de veganistische markt explosief is gegroeid, kan dit zorgwekkend zijn.
Terug koppelend naar de kroket zijn 9/10 kroket-alternatieven ongezond. Ze bevatten erg veel hulpstoffen. Laat ik dit goed helder hebben. Als we zo nu en dan eens zo’n kroketje eten, is dat uiteraard geen enkel probleem, je moet ze alleen niet dagelijks en veelvuldig consumeren.
Ik heb in supermarkten drie vegetarische / veganistische kroketten gevonden, gekocht, bereid en geproefd. Een opsomming:

DE BIOLOGISCHE VEGANISTISCHE KROKET VAN DE VEGETARISCHE SLAGER ( 3 stuks, € 3 euro )

De eerste die ik testte was die van de Vegetarische slager. De kroketten zijn biologisch en op basis van lupine. Het feit dat het biologisch is, geeft al meteen betere papieren omdat er veel minder ( synthetische, niet-natuurlijke) hulpstoffen gebruikt mogen worden. Dit zie je dan ook terug in de ingrediënten-lijst, die is opmerkelijk korter dan de andere ingrediënten lijstjes. De kroketten bestaan voor zo’n 60% uit lupine, daaraan zijn o.a palmolie en verschillende verdikkingsmiddelen en kruiden en specerijen toegevoegd. Er zijn geen suikers toegevoegd, wat ook zichtbaar is bij de gemiddelde voedingswaarden. Wel is er flink met de zoutpot gestrooid. Je kunt ze direct diepgevroren in de oven of de airfryer verwarmen. Ik koos voor de AF, op 200*C en zo’n tien minuten.
De kroketten blijven bleekjes van kleur. De geur ontbreekt ook een beetje. De korst wordt licht krokant, maar ik mis de echte bite. De ragout vind ik erg smakelijk. Absoluut goed gelukt, het geeft mij die echte kroketten beleving . Al met al geen verkeerde kroket, sterker nog, ik vind hem voor herhaling vatbaar. Ik vind het wel een klein beetje jammer dat de kleur zo onbestendig blijft, maar qua smaak en textuur is het absoluut een top-kroket! 😁

MORA / VEGETARISCHE SLAGER DRAADJESVLEES-KROKETTEN ( 4 stuks €. 2,49)

Mora dacht vast “ we zijn niet gek maar wel slim” om een samenwerking aan te gaan met de eerder genoemde Vegetarische slager. Toch moet je je niet verkijken op deze samensmelting, want MORA blijft vooral zichzelf: producten met voornamelijk erg veel meuk. Ook deze draadjesvlees-kroketten lijken erg onschuldig, maar in werkelijkheid is de cocktail aan E nummers gigantisch. Het “ draadjesvlees”, het aandeel van de Vegetarische slager, ligt op een kleine 8%. Belachelijk weinig natuurlijk. Dit draadjesvlees is op basis van kippen-eiwitten. Je begrijpt, dat 92% uit hulpstoffen als tarwe eiwitten, gemodificeerd zetmeel, dextrose, invertsuikerstroop, suiker, glucosestroop kleur / geur / smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en zout bestaat. 🙁
Je kunt de kroketten niet frituren, wel in de oven of de airfryer verwarmen. Ik heb ze in de AF verwarmd op 200*C, ongeveer 12 minuten.
De kleur van de kroketten zijn vrijwel identiek aan de gewone kroket. Ook de geur. Maar dat lijkt mij niet meer als logisch, met zoveel hulpstoffen. De bite vind ik ronduit fantastisch, de ragout/ vulling niet lekker. Het heeft een sterke, maggi-achtige nasmaak en ik vond ook de eerste hap wat heftig, en vooral ZOET smaken. Jammer, want de korst is wel fantastisch goed gelukt. Waarom toch zoveel suiker in de kroket? Waarom Mora? 😕 Voor mij absoluut NIET voor herhaling vatbaar.

DE VEGETARISCHE KROKETTEN VAN DE LIDL ( Biz Biz, vier stuks € 2,29)

De goedkoopste van de drie is de variant van supermarkt-keten Lidl. Deze kroketten zijn op basis van….tja, een uh….E nummer cocktail? ☹️ Via de ingrediënten lijst is er geen touw vast te knopen aan een basis, alhoewel tarwebloem en eipoeder de grootste aandelen lijken te bezitten. Verder wordt ik ab-so-luut NIET VROLIJK van deze ingrediënten lijst en dat is echt onwijs jammer. Het is echt een zeer slechte cocktail aan o.a palmvet, gedroogde glucosestroop, dextrose, bruine basterdsuiker, gehydrolyseerde soja eiwitten, gistextract, aroma’s, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, en kleurstoffen. Kroketten worden zo alleen maar ongezonder.
De kroket heb ik in de AF verwarmd, en de geur en kleur is ronduit geweldig te noemen, …logisch, met zoveel meuk.😕 De smaak, de textuur…het klopt allemaal, daar is niets mis mee, maar nogmaals, dit kan ik ook zo maken als ik er zoveel meuk in gooi. Qua smaak en textuur en beleving is deze kroket de beste van de drie, maar NIET GEZOND. Sterker, ik bestempel het als regelrecht ongezond voedsel, dit is een goed voorbeeld van bewerkt voedsel wat wij helemaal niet nodig hebben en waar we ook niet zoveel mee kunnen. Jammer, maar ik kan er niet meer van maken dan dat ik deze kroket afkeur. Mijn gezondheid is mij wat dit betreft liever dan dat korte moment van smaak.
CONCLUSSIE:
Als ik zou moeten kiezen uit de drie geteste kroketten, dan zet ik de vegan kroket van de Vegetarische Slager op nummer één, de Mora kroket op twee en de Lidl kroket, ondanks dat hij als lekkerste uit de test kwam, op nummer drie. Als ik dan toch een keuze mag maken, volstaat de vegan kroket wat mij. Betreft meer dan prima. Ook echt heel erg lekker. En een stuk gezonder, duurzamer en verantwoorden dan de kroketten van de Lidl en de Mora.

ZELF MAKEN!

Ik maak zelf mijn veganistische en vegetarische kroketten. Het is namelijk ontzettend simpel. En dubbel zo lekker. Je kunt de regie bovendien compleet zelf in handen houden en zelf bepalen welke kruiden en specerijen je bijvoorbeeld wilt gebruiken of welke basis. Zo kun je een roux ( ragout) maken, maar ook een andere basis kiezen zoals tofu, tempeh, seitan of lupine. Ik geef hier zowel een vegetarisch recept als een veganistisch recept die ik op basis van tempeh heb gemaakt. Voor de vegetarische champignon-ragout kroketten verwijs ik je naar DEZE DIRECTE LINK. Hieronder geef ik de vegan kroket van tempeh. De kroketten zijn glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Je kunt ze zowel in de oven als de airfryer bakken, maar ik adviseer je om BEIDEN te gebruiken voor het beste resultaat.

WAT HEB JE NODIG?

  • 250 gram tempeh
  • Een flinke scheut Aminos of tamarisaus
  • Anderhalve eetlepel fenegriek poeder
  • Een eetlepel kerriepoeder
  • Een eetlepel komijnpoeder
  • Een theelepel nootmuskaat
  • Een theelepel peterselie
  • Een klein mespuntje chilipoeder
  • Een mespuntje kardemon
  • 75 gram rijstmeel
  • Twee eetlepels water
Voor de korst:
  • Glutenvrij paneermeel
  • Een kommetje water

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 200*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de AF klaar ( temperatuur : 190*C) Strooi in een diep bord wat van de paneermeel. Doe alle ingrediënten voor de vulling in de blender of keukenmachine en maal tot een verfijnde massa, kneed dit goed door. Maak hieruit kroketten, rol ze door het paneermeel, dompel ze vervolgens in het kommetje water en weer opnieuw door het paneermeel. Leg op de bakplaat en bak de kroketten voor in ongeveer 15 minuten. Haal ze uit de oven en bak ze verder af in de AF , ongeveer 5-8 minuten.

9 Reacties op “Veganistische / vegetarische kroketten uit de supermarkten getest!

  1. Ik ben zo blij met dit artikel, dit was juist iets wat ik me laatst ook zelf afvroeg dus je hebt me een hoop gedoe bespaard. En, nooit geweten dat kroketten maken zelf ook goed te doen is! Als je geen airfyrer hebt, kun je ze dan gewoon wat langer in de oven bakken om ze lekker te krijgen?

    • Hi!
      Ja, dat kan ook. Bak ze dan eerst in de oven 20 minuten, en laat ze daarna ongeveer 30 minuten afkoelen. Bak ze vervolgens opnieuw af in ongeveer 30 minuten. Succes!

  2. Hoi Monique,

    Ik ga dit kroket recept van jou graag uitproberen !
    Maak ook het liefst alles zelf, heb nog niet eerder een kroket gemaakt.
    Als ik het ga invriezen dan nadat het de 1 ste keer 20 min. in de oven is geweest ?
    Of helemaal afbakken en dan de vriezer in ?

    Dank je voor alle info die je ons geeft !!

  3. Hoi Monique, ik ben geen fan van tempeh – kan je het ook maken met seitan? alvast bedankt voor de info over al je artikels, leuk om zo goed geïnformeerd te geraken.

  4. Oh ik ben wel fan van die van Mora, ik heb zelfs de rest van het gezin kunnen overtuigen en zelfs zij kunnen moeilijk onderscheid bieden met de echte vleeskroket 🙂

  5. De Vegetarische Slager Vegan Kroketten zijn toch voor de frituur bedoeld? Vandaar dat ze wat bleek blijven in de AF. Maar wel goed eetbaar.

  6. Gro kroketten die ik bij Crisp koop zijn heerlijk bros en goed van smaak. Ze worden gemaakt van tarwe en diverse paddenstoelen. 1.0 gr suiker per kroket en 0.9 gr zout. Mijn man vindt ze heerlijk. Ik heb last van de toevoeging gistextract. Helaas.

  7. Beste Monique en alle snackende lezers.
    Ben dus ook ’n confessionele snack-er geweest en sinds mijn dieet dus behoorlijk beperkt
    in mijn keuzes. Zowel eiwit- als zoutbeperking (resp. 60 gr en 2.6 gr natrium p/d).
    Dus Monique, heb jij wél goede recepten of suggesties voor mensen die culinair beperkt zijn die men nergens, zelfs na een zoektocht van een jaar bij bijvoorbeeld de Hart- en Nierstichting en als klant bij een goede diëtiste, kunt vinden? Kom nu niet verder dan vegetarisch eten en, ook zonder zouttoevoeging, en mét het zoutarme brood van de Lidl!
    Veggie kroketje van Lidl smaakt mij nog het best!
    Ik lees graag jouw reactie (en uiteraard ook van anderen).
    Met vriendelijke groet,
    Marcel Mondelaers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *